Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TRAWNIK - zwalczanie chwastów - wątek zbiorczy

Recommended Posts

Tę chwastnice trzeba tępić jak najwcześniej, gdyz kłosi się jak szlona i rozsiewa się bardzo szybko. Najlepiej wydłubywać miechanicznie łopatka lub nożem, nie korzeni się zbyt głęboko i nie odrasta na ogół. Ale koniecznie przed zawiązaniem kłosów !

Przed zasianem trawnika mozna Randapem, ale potem oczywiście nie - zostaje tylko plewienie. :cry:

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam.Jeśli można podepnę się pod temat.

Mam malutkie pytanko: czy ktoś wie jaka to roslina/chwast i jak sie tego pozbyc?

http://img11.imageshack.us/img11/3734/chwast.jpg

Jest mniejsze niż trawa i "chowa się" przed kosiarką.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

przychodzi mi na mysl koniczyna, ale te zółte kwiatki nie pasują, nie wiem czy one przynależa do tych listków czy nie, poza tym mech w trawie, koniczyna (jeżeli to ona) fioletowa sugeruje niedobory związków i zakwaszenie a własciwie na odwrót.

A swoją drogą co komu przeszkadzaja chwasty w trawniku. Jak napisal ktos wczesniej, sa sztuczne trawy, moze lepiej rozlozyc i po problemie?

Diękuję bardzo.

Już znalazłem rozwiązanie. Jest to albo szczawik żółty albo szczawik rożkowaty. Najprawdopodobniej przywlekłem go wraz z roślinami zakupionymi w szkółce. Trudny do wytępienia. Najlepiej stosować Mniszek 540SL lub Roundap,po kilku dniach ad spryskania lub ręcznego malowania liści,można próbować wyrywać korzenie. Walka z nim jest trudna. Niektórzy używają go jako doniczkowej rośliny ozdobnej,jest nawet w sprzedaży :)

Co do mchu: to stary trawnik,miejsce bardzo blisko iglaków ty chyba by tłumaczyło zakwaszoną glebę.

Dziękuję za pomoc.

To jakieś dwuliścienne, więc pomoże Starane lub Mniszek - herbicydy selektywne, Randap zmiszczy i trawę, bo to herbicyd totalny. Na mech też są preparaty Antymech lub jakieś zabiegi zmieniające Ph gleby - ale tu nie wiem dokładnie - wapnowanie chyba i aeracja, wertykulacja - żeby nie była gleba taka zbita.

No tak ,faktycznie - jak wytępi się ten mech i chwasty to niezbyt wiele zostanie - chwasty zaatakują znowu. Samo nawożenie sporo da, wtedy trawa sama wytłumi większość chwastów.

Po namyśle sądzę, że lepiej na razie nie odchwaszczać chemicznie, gdyż trawka bardzo słaba, wpierw ją zasilić, niech się trochę rozrośnie, może też jakaś wertykulacja na ten mech ?

• 1 month później...
  • 6 months później...
  • 2 months później...

Witam Wszystkich

Potrzebuję porady.

Posiałam u siebie "trawy z iławy"-sportowa wersja.Cos zaczeło rosnąc,ale mało przypomina trawę.Może ktos tez ma tą mieszanke traw i zechciałby dodać zdjęcie na forum...?

byłabym bardzo wdzięczna.Wklejam moje wypociny....powoli tracę chęci-wyczytałam,że w mieszance tej jest życica trwała,która ma mało ładny wygląd i jest bardzo ekspansywna w stosunku do innych traw.Rośnie szybciej ,ma szerokie listki i mało przypomina ładniutka ,wąska trawkę.Chyba,ze to perz.pomóżcie mi w tym dylemacie!

Pozdrawiam i czekam na info :)

http://i705.photobucket.com/albums/ww51/Krzysiek_2009/061510201021.jpg

ja miałem barenbruga green uniwersal i chwastów całą masę, zwłaszcza tego 1 na zdjęciu... sporo wyrywania, 2 koszenia i juz jest zdecydowanie lepiej, ale za to teraz widoczny ten na 4 miejscu, a on tak łatwo juz sie nie wyrywa, a skoszony zostaje... Jak to tępić?

Walczyłam z 4 dwa lata temu niestety ręcznie - ostry nożyk i wycinanie gniazd - choć zapewniano mnie że po zimie wyginie. Wredne trawsko miejscami zagłuszyło mi właściwą trawę. Mechaniczne usunięcie (koniecznie przed kwitnięciem i rozsianiem ) było koszmarne ( 12 arów trawy) ale skutecznie. Po zimie nie miałam z tym chwastem problemu i będę się trzymać wersji, że zwalczona została przez plewienie i koszenie a nie przez zimę, bo na sąsiednim polu uprawnym ta trawa dalej ma się dobrze i osiąga 50 - 70 cm wzrostu. Na szczęście w 3 letnim już trawniku nie ma szans na ponowną ekspansję.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich

Potrzebuję porady.

Posiałam u siebie "trawy z iławy"-sportowa wersja.Cos zaczeło rosnąc,ale mało przypomina trawę.Może ktos tez ma tą mieszanke traw i zechciałby dodać zdjęcie na forum...?

byłabym bardzo wdzięczna.Wklejam moje wypociny....powoli tracę chęci-wyczytałam,że w mieszance tej jest życica trwała,która ma mało ładny wygląd i jest bardzo ekspansywna w stosunku do innych traw.Rośnie szybciej ,ma szerokie listki i mało przypomina ładniutka ,wąska trawkę.Chyba,ze to perz.pomóżcie mi w tym dylemacie!

Pozdrawiam i czekam na info :)

http://i705.photobucket.com/albums/ww51/Krzysiek_2009/061510201021.jpg

wysiałem tą samą trawę SPORT MIX i mam to samo , wcześniej siałem na innym kawałku i wyszła ładna trawka bez tej dziwnej, a obecnie mam całe place takiej brzydkiej, myślałem że może nie przemieszałem nasion w worku i to wyszła ta z dna

• 3 weeks później...
Moja trawa z Iławy wygląda dokładnie tak samo. Puste place, dużo chwastów. Wschodzi kępami. Zastanawiam się czy to nie wina tej Trawy sport mix. Miejscami jest ładna ale w przeważajacej częsci rzadka. Do tego widać nasiona które nie wzeszły.

• 2 years później...