el-ka 29.07.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Tę chwastnice trzeba tępić jak najwcześniej, gdyz kłosi się jak szlona i rozsiewa się bardzo szybko. Najlepiej wydłubywać miechanicznie łopatka lub nożem, nie korzeni się zbyt głęboko i nie odrasta na ogół. Ale koniecznie przed zawiązaniem kłosów ! Przed zasianem trawnika mozna Randapem, ale potem oczywiście nie - zostaje tylko plewienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jayzet71 31.07.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Do jayzet - ta jasnozielona to prawdopodobnie tzw.psia trawka.Podobno działa na to herbicyd Puma. ale jak zastosowanie tego środka wpłynie na trawę? czy ktoś stosował Pumę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 10.08.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Podbijam - w kwesti nowego trawnika.Mój trawnik ma 2,5 miesiąca. Czy można już go zasilić nawozem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WujekDarek 15.08.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam.Jeśli można podepnę się pod temat. Mam malutkie pytanko: czy ktoś wie jaka to roslina/chwast i jak sie tego pozbyc? http://img11.imageshack.us/img11/3734/chwast.jpg Jest mniejsze niż trawa i "chowa się" przed kosiarką.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 15.08.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 przychodzi mi na mysl koniczyna, ale te zółte kwiatki nie pasują, nie wiem czy one przynależa do tych listków czy nie, poza tym mech w trawie, koniczyna (jeżeli to ona) fioletowa sugeruje niedobory związków i zakwaszenie a własciwie na odwrót. A swoją drogą co komu przeszkadzaja chwasty w trawniku. Jak napisal ktos wczesniej, sa sztuczne trawy, moze lepiej rozlozyc i po problemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WujekDarek 15.08.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Diękuję bardzo. Już znalazłem rozwiązanie. Jest to albo szczawik żółty albo szczawik rożkowaty. Najprawdopodobniej przywlekłem go wraz z roślinami zakupionymi w szkółce. Trudny do wytępienia. Najlepiej stosować Mniszek 540SL lub Roundap,po kilku dniach ad spryskania lub ręcznego malowania liści,można próbować wyrywać korzenie. Walka z nim jest trudna. Niektórzy używają go jako doniczkowej rośliny ozdobnej,jest nawet w sprzedaży Co do mchu: to stary trawnik,miejsce bardzo blisko iglaków ty chyba by tłumaczyło zakwaszoną glebę. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 15.08.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 To jakieś dwuliścienne, więc pomoże Starane lub Mniszek - herbicydy selektywne, Randap zmiszczy i trawę, bo to herbicyd totalny. Na mech też są preparaty Antymech lub jakieś zabiegi zmieniające Ph gleby - ale tu nie wiem dokładnie - wapnowanie chyba i aeracja, wertykulacja - żeby nie była gleba taka zbita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 18.08.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 No i oczywiście papu trawie, bo widać że na wymarciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 18.08.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 No tak ,faktycznie - jak wytępi się ten mech i chwasty to niezbyt wiele zostanie - chwasty zaatakują znowu. Samo nawożenie sporo da, wtedy trawa sama wytłumi większość chwastów. Po namyśle sądzę, że lepiej na razie nie odchwaszczać chemicznie, gdyż trawka bardzo słaba, wpierw ją zasilić, niech się trochę rozrośnie, może też jakaś wertykulacja na ten mech ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 21.09.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 tylko jakby chciało się na większą powierzchnię zastosować antymech ,to można być nie wypłacalnym.czy jest tańszy sposób na mech na bardzo dużej powierzchni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 28.09.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 tylko jakby chciało się na większą powierzchnię zastosować antymech ,to można być nie wypłacalnym.czy jest tańszy sposób na mech na bardzo dużej powierzchni?? Zmienić warunki, jak to jest na dużej powierzchni to znaczy nie tylko cień ma wpływ, a głównie warunki glebowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelka 19.04.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam, mam młody trawnik wysiany w październiku, chciałam zapytać czym go nawieźć najlepiej i jak się pozbyć chwastów, stosować oprysk na taki młody trawnik?jeśli tak to jaki?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy76 20.06.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Witam Wszystkich Potrzebuję porady. Posiałam u siebie "trawy z iławy"-sportowa wersja.Cos zaczeło rosnąc,ale mało przypomina trawę.Może ktos tez ma tą mieszanke traw i zechciałby dodać zdjęcie na forum...? byłabym bardzo wdzięczna.Wklejam moje wypociny....powoli tracę chęci-wyczytałam,że w mieszance tej jest życica trwała,która ma mało ładny wygląd i jest bardzo ekspansywna w stosunku do innych traw.Rośnie szybciej ,ma szerokie listki i mało przypomina ładniutka ,wąska trawkę.Chyba,ze to perz.pomóżcie mi w tym dylemacie! Pozdrawiam i czekam na info http://i705.photobucket.com/albums/ww51/Krzysiek_2009/061510201021.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy76 20.06.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Polecam katalog chwastów ze zdjeciami i z opisem. http://www.zch.sarzyna.pl/sor/katalog_chwastow/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwronka 24.06.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 ja miałem barenbruga green uniwersal i chwastów całą masę, zwłaszcza tego 1 na zdjęciu... sporo wyrywania, 2 koszenia i juz jest zdecydowanie lepiej, ale za to teraz widoczny ten na 4 miejscu, a on tak łatwo juz sie nie wyrywa, a skoszony zostaje... Jak to tępić? Walczyłam z 4 dwa lata temu niestety ręcznie - ostry nożyk i wycinanie gniazd - choć zapewniano mnie że po zimie wyginie. Wredne trawsko miejscami zagłuszyło mi właściwą trawę. Mechaniczne usunięcie (koniecznie przed kwitnięciem i rozsianiem ) było koszmarne ( 12 arów trawy) ale skutecznie. Po zimie nie miałam z tym chwastem problemu i będę się trzymać wersji, że zwalczona została przez plewienie i koszenie a nie przez zimę, bo na sąsiednim polu uprawnym ta trawa dalej ma się dobrze i osiąga 50 - 70 cm wzrostu. Na szczęście w 3 letnim już trawniku nie ma szans na ponowną ekspansję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 24.06.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Witam Wszystkich Potrzebuję porady. Posiałam u siebie "trawy z iławy"-sportowa wersja.Cos zaczeło rosnąc,ale mało przypomina trawę.Może ktos tez ma tą mieszanke traw i zechciałby dodać zdjęcie na forum...? byłabym bardzo wdzięczna.Wklejam moje wypociny....powoli tracę chęci-wyczytałam,że w mieszance tej jest życica trwała,która ma mało ładny wygląd i jest bardzo ekspansywna w stosunku do innych traw.Rośnie szybciej ,ma szerokie listki i mało przypomina ładniutka ,wąska trawkę.Chyba,ze to perz.pomóżcie mi w tym dylemacie! Pozdrawiam i czekam na info http://i705.photobucket.com/albums/ww51/Krzysiek_2009/061510201021.jpg wysiałem tą samą trawę SPORT MIX i mam to samo , wcześniej siałem na innym kawałku i wyszła ładna trawka bez tej dziwnej, a obecnie mam całe place takiej brzydkiej, myślałem że może nie przemieszałem nasion w worku i to wyszła ta z dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinorzyt 11.07.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Moja trawa z Iławy wygląda dokładnie tak samo. Puste place, dużo chwastów. Wschodzi kępami. Zastanawiam się czy to nie wina tej Trawy sport mix. Miejscami jest ładna ale w przeważajacej częsci rzadka. Do tego widać nasiona które nie wzeszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 12.07.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Przykryj trawę torfem i podlewaj to wyskoczy sianie trawnika w lipcu to chyba nie najlepsza pora w szczególności w takie upały. Po drugie sianie traw sportowych to nie najlepszy wybór mało dekoracyjne, wymagają nawożenia i podlewania, najlepsze mieszanki to rekreacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibob 19.06.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 to i ja się zapytam co to za chwast - rośnie w trawie na zasadzie długich płożących odnóg - poniżej zdjęcie - pryskałem Starane ale nie działa na ten chwast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts