Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesadzany jałowiec - po jakim czasie będzie widomo czy się przyjął?

Recommended Posts

witam!

pytanie tak jak w temacie. z przyczyn niezaleznych od nas musielismy tydzien temu przesadzic ponad 2 metrowego jałowca. okazało się ze granica działki przebiega inaczej niz była ogrodzona i jałowiec wypadł na środku ogrodzenia (akurat zmieniamy ogrodzenie) i mielismy do wyboru alo wyciąc jałowca albo przesadzic.

oznaczyłam strony na jałowcu i posadzilismy go tak "jak wczesniej" wg ston swiata. obficie podlałam. minął tydzien i zastanawiam sie po jakim czasie będzie wiadomo czy się przyjął czy moze jednak nic z tego nie bedzie?

z góry dziękuje za odpowied. pozdrawiam

p.s. niestety nie wiem jaki to gatunek jałowca.

Tak, z pół roku-do roku trzeba czekać. Przesadzałem jałowca dwa lata temu- niestety posadziliśmy go nieopatrznie w miejscu trasy psów i wciaż na niego wpadały goniąc jakiegoś psa lub rowerzystę za płotem - po 7 miesiącach niestety zaczął rdzewieć i schnąć. Myślę, że to po przesadzeniu, niestety. Ale ja zmieniłem jego ułożenie- nie byłem takl dokładny! Życzę powodzenia

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
niestety ale w ciągu kilku ostatnich dni zauwazyłam ze jałowiec brązowieje. podlewanie nic nie daje z tego co widze :((( gałązki usychaja od srodka.... czy jest jeszcze jakas szansa na uratowanie go? czy mam go spisac na straty i o ile jeszcze się da zrobic sobie sadzonke z gałązki jeszcze nie uschłej? ... szkoda go.... :(((

• 4 months później...
spotkało mnie wielkie zdziwienie około września :D okazało się że zupełnie suchy i brązowy jałowiec (ani jednej gałązki zielonej!!!) zaczyna zielenieć na nowo :D zaczynam wierzyć że jeżeli przeżyje zimę to na wiosnę odbije zdwojoną siłą i pięknie nadrobi tegoroczne przesadzanie ;)