Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Choć jest to mój pierwszy post na tym forum to specjalnie zarejestrowałem się żeby pochwalić się moją pompą ciepła ;-)

Późną jesienią zamontowała mi ją firma z Brennej (ciekawe jest to że nazwa nie ma nic wspólnego z hydrauliką) a że temperatury były jakie były tak więc ogrzewałem wodę przez wbudowaną wężownicę z pieca na eko-groszek który również mi przy okazji zamontowali. Teraz dopiero tak naprawdę zaczeliśmy poznawać jej możliwości. Od ponad dwóch miesięcy mam już wygaszony piec i wodę CWU grzeje sama pompa, wiosną w okresach wyższych temperatur sama się załączała a piec grzał tylko kaloryfery, nocą gdy temperatura spadła to pompa się wyłączyła a ciepło szło z pieca. Instalator mówił mi że tak to właśnie działa ale jakoś dla mnie nie było to przekonywujące i kilkanaście wieczorów z czteropakiem spędziłem w kotłowni wpatrzony w wyświetlacz i sprawdzałem która rurka ciepła...

Pompa to Emmeti 300l z nierdzewnym zbiornikiem i dodatkową wężownicą. Zapłaciłem za nią 7200zł z montażem gratis plus 180 za części do podłączenia i 320 pompka do cyrkulacji. Nie mogłem zdobyć informacji o tej pompie na polskich forach więc podpytałem na zagranicznych i okazuje się że mimo napisu na tabliczce znamionowej Włochy to jest składana w Chinach czyli jest to chińczyk. Ale ma bardzo pozytywne opinie poza granicami naszego kraju i mimo że to produkt naszych "braci mniejszych" ;) to jest robiona na sprężarce hitachi a to w sumie najważniejsze serce tego ustrojstwa. Jak już wspomniałem za granicą sobie ją chwalą a mam nadzieję że i ja będę z niej zadowolony w perspektywie dłuższego użytkowania.

Pozdrawiam forumowiczów i użytkowników pomp ciepła...

PS. Właśnie się dowiedziałem że w tym roku ten sam gość ma ją za 7000zł brutto z montażem gratis. Wszystko idzie w górę ciekawe dla czego ma ją taniej... Szkoda że w tym roku ją nie montowałem.

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5327665

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Między baranem a klientem powinna być różnica ,barana się strzyże a klienta ?

Jeżeli przyjąć spiskową teorię .To hydraulik sprzedawca wie wszystko i chce oszukać ,a klienk to baran któremu wszystko można wmówić.

Ja przyjmuję ,że klient może wiedzieć więcej niż ja w niektórych aspektach.Klient ma zawsze rację .

Ja wyrażam swoje zdanie .

Jeżeli róznica zdań jest zbyt drastyczna to do współpracy nie dochodzi.

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5341474

• 3 weeks później...
Witam!!!!

Panowie mam pytanko -sprawa wyglada nastepujaco-dom 110 m ,piec oep 10 kw do tego zasobnik z 2 wezownicami i pompa ciepla Hewalex Model PCWU-3,8H-A3 do podgrzewania wody uzytkowej latem bo nie sadze zebym mial ochote ganiac w lecie do pieca,zastanawiam sie jakiej wielkosci zasobnik zakupic 200 czy 300 l-dodam ze rodzinka 2+1.Doradzono mi zasobnik firmy Biwar.Pozdrawiam i dziekuje!!!!

Zainstalowałem niedawno(3 tygodnie temu) ten model pompy- mam zasobnik 200l -dwie łazienki(jedna wanna i jeden prysznic),4 dorosłe osoby-jak na razie jestem zadowolony....pompa ma zaprogramowaną pracę od godz.10 do 20- temp.50 C,rano mam jeszcze ciepłą wodę-nie znam jeszcze kosztów ale polegam na wyliczeniu fachowców z tego forum... :)

Aha-niepotrzebnie kupiłem zasobnik z dwoma wężownicami-bo podpina ją się do cyrkulacji- i tu mam pytanie od razu do fachowców: ostatnio przepaliłem w piecu CO aby przegrzać wodę do ponad 60 C i ciepło poszło mi też rurkami do PC-czy to nie jest jakiś błąd w podłączeniu? Zawór zwrotny jest zamontowany za wpięciem do cyrkulacji-aby ciepła woda z PC szła do zasobnika a nie do rurek-tak więc chyba dobrze...

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5367591

• 2 weeks później...
Widzę,że żaden fachowiec nie kwapi się z odpowiedzią....nawiązując jeszcze do wspomnianych kosztów to zakupiłem licznik prądowy gniazkowy(chińszczyzna!) i tu nastąpiło lekkie moje zdziwienie bo przy tak wysokich temperaturach wyszło mi zużycie prądu około 5zł 20gr za dwa dni!!!! To więcej niż jednak się spodziewałem...bo w skali miesiąca jak nic będzie co najmniej 80 złotych....dlaczego?
https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5386502

nastąpiło lekkie moje zdziwienie bo przy tak wysokich temperaturach wyszło mi zużycie prądu około 5zł 20gr za dwa dni!!!! To więcej niż jednak się spodziewałem...bo w skali miesiąca jak nic będzie co najmniej 80 złotych....dlaczego?

Może dlatego, że się myjecie? Do tego pamiętaj, że twoja PC to nie jest szczyt techniki kosmicznej a podawane COP można na regał z bajkami, baśniami i opowieściami ludowymi położyć ;)

dwie łazienki(jedna wanna i jeden prysznic),4 dorosłe osoby

Ile wody zużywacie miesięcznie? Ile się spodziewałeś płacić za CWU?

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5386532

Aha-niepotrzebnie kupiłem zasobnik z dwoma wężownicami-bo podpina ją się do cyrkulacji- i tu mam pytanie od razu do fachowców: ostatnio przepaliłem w piecu CO aby przegrzać wodę do ponad 60 C i ciepło poszło mi też rurkami do PC-czy to nie jest jakiś błąd w podłączeniu? Zawór zwrotny jest zamontowany za wpięciem do cyrkulacji-aby ciepła woda z PC szła do zasobnika a nie do rurek-tak więc chyba dobrze...

Dobrze ze kupiłeś z dwiema wężownicami zimą będziesz ogrzewał CWU z pieca CO

Widzę,że żaden fachowiec nie kwapi się z odpowiedzią....nawiązując jeszcze do wspomnianych kosztów to zakupiłem licznik prądowy gniazkowy(chińszczyzna!) i tu nastąpiło lekkie moje zdziwienie bo przy tak wysokich temperaturach wyszło mi zużycie prądu około 5zł 20gr za dwa dni!!!! To więcej niż jednak się spodziewałem...bo w skali miesiąca jak nic będzie co najmniej 80 złotych....dlaczego?

Jeżeli to prąd tylko w I taryfie to zmień licznik .

Sprawdź czy instalacja -rury od ciepłej wody i cyrkulacji są zaizolowane czy gołe .

Edytowane przez animuss
https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5386910

Zacznijmy od tego jakie jest zużycie wody,taka pompa to nie perpetum moblie i swoje musi zjeść ;)Dwa,grzejesz w I taryfie i tu widzę przyczynę takiego zużycia energii,gdybyś używał dwóch taryf to zużycie zejdzie do poziomu 1,5zł/dobę czyli 45zł/miesiąc.Trzy,czy jest podpięta cyrkulacja,cztery,być może nie można ufać bezgranicznie producentowi,pięć,być może skośnookie nie przyłożyli się przy składaniu pompy ;)

1.Nie znam zużycia wody w ciągu ostatnich dwóch dni kiedy mierzyłem pobór prądu-ale na pewno nie było wielkie,bo korzystały z wody tylko dwie osoby!

2.Mam możliwość podłączenia się do drugiej taryfy-ale programator pompy mam ustawiony od 10 rano do 20 wieczorem-czyli w czasie gdzie druga taryfa działała by tylko od 13 do 15....czyli chyba niewiele bym zaoszczędził....

3,4,5.Pompa jest podpięta wgł. zaleceń producenta (Hewalex nie skośnookie!) właśnie do cyrkulacji...

dzieki w każdym razie za włączenie się w rozgryzienie "problemu",który tak do końca nie jest problemem-bo ogrzewając latem zasobnik grzałką-koszty i tak były większe....

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5387601

Tak jak pisałem powyżej nie wiem ile wody zużyłem w ciągu ostatnich dwóch dni kiedy mierzyłem zużycie prądu-ale korzystały z zasobnika tylko dwie osoby (może rzeczywiście za dużo??? :D )

Być może muszę inaczej zaprogramować czas pracy pompy...

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5387611

Ależ z jednej wężownicy(w zimie) właśnie korzystam -podłączona jest do pieca CO....tylko ta druga jest niepotrzebna bo zgodnie z zaleceniem producenta pompa podpięta jest do cyrkulacji a nie do wężownicy (na stronie Hewalexu można to zobaczyć)....

Tak jak pisałem we wcześniejszym poście-mogę podpiąć pod II taryfę ale musiałbym chyba zmienić czas pracy pompy- ma pracować w nocy???...

Rury są zaizolowane- oprócz tych w pobliżu zasobnika-ale to ok.1-2mb....

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5387628

Ależ z jednej wężownicy(w zimie) właśnie korzystam -podłączona jest do pieca CO....tylko ta druga jest niepotrzebna bo zgodnie z zaleceniem producenta pompa podpięta jest do cyrkulacji a nie do wężownicy (na stronie Hewalexu można to zobaczyć)....

Bez sensu...

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5387635

Czyli masz odpowiedź na temat wysokich rachunków,cyrkulacja i I taryfa robią swoje i musisz się z tym pogodzić ;)

Albo pokombinować ze sterownikiem czyli nastawiasz na główne grzanie w nocy i możesz pokombinować coś z prostym timerem,żeby włączała się jeszcze przez 2h w dzień ale hewalexowskie pompy tracą chyba ustawienia w przypadku braku zasilania.

A Hewalex nie jest producentem tych pomp,on tylko nakleja swoją naklejkę a środek i obudowa to czysta chińszczyzna :)

No może i racja...choć nie do końca rozumiem temat tej cyrkulacji- chodzi o cyrkulację podłączoną do pompy? przecież tam musi być dopływ zimnej i powrót ciepłej...czy też o cyrkulację między zasobnikiem a kranami- wprawdzie ciepła woda z pompy jest wpięta (blisko zasobnika) w takąż właśnie ale jest tam zamontowany zawór zwrotny i wpływa ona do tegoż zasobnika a nie do układu....nawiasem mówiąc muszę teraz o wiele dłużej na piętrze czekać na ową ciepłą wodę...

Mogę spróbować zmienić czas pracy pompy na nocną ale hmmm...w nocy jest chłodniej....

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5387656

Tak jak pisałem we wcześniejszym poście-mogę podpiąć pod II taryfę ale musiałbym chyba zmienić czas pracy pompy- ma pracować w nocy???...

Rury są zaizolowane- oprócz tych w pobliżu zasobnika-ale to ok.1-2mb....

To wstaw mostek po środku złącz obydwie wężownice w jedną dłuższą będzie szybciej woda nagrzewać się od CO .Możesz też po spięciu 2 wężownic spróbować przepływowo podnieś temperaturę w CO pompą ciepła włączając pompkę w obiegu CO bez rozpalania w kotle ciekawe o ile stopni w jakim czasie ta PC podniesie temperaturę w CO.

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5387978

Zainstalowałem niedawno(3 tygodnie temu) ten model pompy- mam zasobnik 200l -dwie łazienki(jedna wanna i jeden prysznic),4 dorosłe osoby-jak na razie jestem zadowolony....pompa ma zaprogramowaną pracę od godz.10 do 20- temp.50 C,rano mam jeszcze ciepłą wodę-nie znam jeszcze kosztów ale polegam na wyliczeniu fachowców z tego forum... :)

Jak chcesz miec niższe koszty to grzej do mniejszej temperatury niż 50 C. Gdzie masz czujnik temperatury ? - jezeli chcesz żeby było ekonomicznie to powinien być na bojlerze jak najwyżej. Przy 200 litrach i 50 C ta pompa powinna pracować co najmniej 2 godziny - zwróć uwagę jak długo pracuje, krótkie załączenia < 0,5h są nieekonomiczne. Zwróciłbym też uwagę na ustawienia zaworu rozprężnego - ja już dawno zrezygnowałem z jego automatycznej pracy - mam ustawione jego otwarcie na 30 % i jest ok (nominalnie w automacie szybko wchodzi na 10 %, żre dużo prądu, ma wyższe ciśnienie(zużycie pompy !!!!) (temperaturę) a wcale lepiej nie grzeje). Przewody cyrkulacyjne powinny być jak najkrótsze do 2 m. Zobacz jakie masz temperatury powietrza wylatującego i parownika 10 i 11 - powinny być obecnie >5, jeśli nie to masz zbyt wielkie opory przepływu powietrza.

Wg mnie powinieneś mieć załączone ogrzewanie w godzinach:np 14 - 17 - najwyższa temperatura powietrza - najlepszy COP. Powinno to wystarczyć na cały dzień.

pozdr

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5388657

Jak chcesz miec niższe koszty to grzej do mniejszej temperatury niż 50 C. Gdzie masz czujnik temperatury ? - jezeli chcesz żeby było ekonomicznie to powinien być na bojlerze jak najwyżej. Przy 200 litrach i 50 C ta pompa powinna pracować co najmniej 2 godziny - zwróć uwagę jak długo pracuje, krótkie załączenia < 0,5h są nieekonomiczne. Zwróciłbym też uwagę na ustawienia zaworu rozprężnego - ja już dawno zrezygnowałem z jego automatycznej pracy - mam ustawione jego otwarcie na 30 % i jest ok (nominalnie w automacie szybko wchodzi na 10 %, żre dużo prądu, ma wyższe ciśnienie(zużycie pompy !!!!) (temperaturę) a wcale lepiej nie grzeje). Przewody cyrkulacyjne powinny być jak najkrótsze do 2 m. Zobacz jakie masz temperatury powietrza wylatującego i parownika 10 i 11 - powinny być obecnie >5, jeśli nie to masz zbyt wielkie opory przepływu powietrza.

Wg mnie powinieneś mieć załączone ogrzewanie w godzinach:np 14 - 17 - najwyższa temperatura powietrza - najlepszy COP. Powinno to wystarczyć na cały dzień.

pozdr

pozdr

Dzięki za cenne uwagi-czujnik mam niestety nisko ale z punktu widzenia użytkowników jest wtedy więcej cieplej wody....niestety nie jest to najlepsze dla płatnika...:)

Faktycznie spróbuję obniżyć temperaturę na powiedzmy 45 C-natomiast czas pracy pompy w jednym załączeniu jest mi nie znany...musiałbym sprawdzić...

co do zaworu rozprężnego-to niestety nie mam pojęcia o co chodzi-ale poczytam w instrukcji...

Przewody cyrkulacyjne są niestety długie na ok.6mb (ale w otulinie)

Co do temp.powietrza to też muszę dopiero sprawdzić(ale gdzie???)

Faktycznie pokombinuje z ustawieniem czasu pracy-jeszcze raz dzięki...

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5389636

Witam.

Przepraszam za wtrącenie, ale wyszukiwarką nie znalazłem, więc zapuszczam pytanie z prośbą o ewentualną radę lub przekierowanie.

Mogę mieć klimatyzator ILKA KT2.1 produkcji NRD co najmniej chyba 25 letni. Klimatyzator nigdy nie używany, zapakowany w fabryczną skrzynię z częściami zamiennymi itp., ale bez instrukcji. Wg moich ustaleń jest to coś typu pompa ciepła powietrze/woda. Na rosyjskich stronach znalazłem tą nazwę z podawaną w nawiasach informacją -70 do +120 C. Przypuszczam, że wentylatory i sprężarka są sprawne, z automatyką sobie poradzę.

Czy ktoś wie, gdzie coś można znaleźć o ?

Czy ktoś ma dane techniczne?

Czy współcześnie da się wymienić/uzupełnić ówcześnie stosowany czynnik chłodniczy?

Co można z tego zrobić?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/141928-pompa-powietrze-woda-tylko-do-cwu/page/13/#findComment-5396766