Konsultant Viessmann 12.09.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Podepnę się pod pytanie, sam właśnie stoję przed wyborem pompy ciepła do CWU. Witaj! A rozważałeś może kupno pompy ciepła do CWU firmy Viessmann? Mamy w ofercie bardzo ciekawe i uniwersalne rozwiązanie jakim jest pompa ciepła Vitocal 060-A! Vitocal 060-A w wykonaniu monoblokowym wyposażona jest we wszystkie elementy, niezbędne do efektywnego podgrzewania CWU. Kompaktowa obudowa zawiera oprócz pompy ciepła także zasobnik ciepłej wody o pojemności 250 litrów i regulator.. Alternatywnie dostępna jest ze zintegrowaną wężownicą do dogrzewania wody przez kocioł grzewczy lub instalację solarną. Obydwa modele przygotowane są do zasilania prądem z własnej instalacji fotowoltaicznej. Pompa ciepła Vitocal 060-W przewidziana jest dla domów jednorodzinnych, nowych i modernizowanych. Idealnym przypadkiem zastosowania jest jej wykorzystanie do schładzania powietrza, na przykład w piwnicach win lub składach żywności. Szczegóły TUTAJ Gdybyś miał jakieś pytania służę pomocą! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 15.09.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 ja nadal myślę - ale na prowadzenie w moim prywatnym rankingu wysunął się AUER EDEL 200. po pierwsze zasobnik jest ze stali nierdzewnej i to nie tej zwykłej tańszej, ale chirurgicznej 316. po drugie ma sprężarkę na propan. po trzecie jest bardzo energooszczędny - karta energetyczna mówi o 733 kWh rocznie. po czwarte jest cichy - 48 db we wnętrzu na karcie energetycznej a to jest miarodajny pomiar moim zdaniem. porównałam te cztery parametry z innymi modelami i wychodzi, że ten edel jest najfajnieszy... jakiś użytkownik może się odezwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 10.10.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Podepnę się pod pytanie, sam właśnie stoję przed wyborem pompy ciepła do CWU. Pierwotnie myślałem o lokalnym Galmecie Basic 200l, ale on pracuje dopiero od temp. +7 st.C, wiec rozglądam się czymś innym. Rozważam takie modele: ARISTON NUOS FS 200, Hevalex PCWU 200eK-1,8kW, Hevalex PCWU 200K-1,5kW, De Dietrich Kaliko TWH 200 E (kolejność wg ceny, różnica między najtańszą a najdroższą to jakieś 550zł netto). Najbardziej chyba skłaniam się w stronę Kaliko TWH 200 E (w miarę mocna PC 1,7 kW i najmocniejsze grzałki 2,4 kW gdybym miał gości i nagle potrzebował więcej wody). Możecie się podzielić opiniami o nich albo polecić inne? Wydaje mi się, że aby to miało sens ekonomiczny, to powinna być w miarę tania w zakupie... I drugie pytanie odnośnie podłączenia PC przy wentylacji mechanicznej z GGWC i rekuperatorem bilansującym ciśnienia i masy powietrza na nawiewie i wywiewie. Instalator zapiera się nogami i rękami, żeby nie podłączać PC pod rekuperację, bo będzie zaburzać pracę centrali. Pozostaje więc osobny układ dla PC, ale chciałbym żeby pracowała za wymiennikiem GGWC, a wylot wspólny wyrzutnią wentylacji mechanicznej na dach. Ktoś ma takie połączenie? Jak to wygląda u Was? Witam, Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonej pompy ciepła typu powietrze-powietrze do podgrzewania ciepłej wody użytkowej, polecam rozważyć zakup pompy ciepła Logatherm WPT marki Buderus. Pompa może współpracować z innymi źródłami ciepła np. kotłem lub instalacją solarną poprzez wężownicę o dużej powierzchni wymiany ciepła znajdującej się w urządzeniu. Urządzenie cechuje się ciekawym wyglądem, a dzięki wykorzystaniu energii powietrza w otoczeniu osiąga sprawność nawet do 430%. Do wyboru są cztery modele, z których trzy o pojemnościach 200 i 250 litrów pracują do temperatury powietrza 5°C, a czwarty model 270 nawet do -10°C. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/do-cieplej-wody/logatherm-wpt.html Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 18.10.2017 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Padło na to, że chyba będziemy montować pompę ciepła z osobnym zasobnikiem wody. Akurat obok pomieszczenia technicznego mamy schody, więc chcemy wstawić pod spocznik 200l zasobnik poziomy (z grzałką np. 3kW). Dzięki temu zyskamy trochę na miejscu w niewielkim pomieszczeniu technicznym (gdzie oprócz pompy ciepła cwu ma być jeszcze centrala rekuperacyjna, zmiękczacz wody i cała rozdzielnia elektryczna) i zagospodarujemy niewykorzystaną przestrzeń pod schodami. Koszt podobny, do zestawu ze zintegrowanym zasobnikiem, a mamy mocniejszą pompę ciepła i mocniejszą grzałkę. W takiej sytuacji wybór mamy niewielki, zastanawiamy się nad pompą Hevalex PCWU 2,5kW (w zestawie jest pompa obiegowa) oraz Ferroli Como Aria (sprężarka Panasonic 3kW, nie wiem czy jest z pompą obiegową). Dzięki temu też w razie jakiejś awarii można osobno wymienić elementy układu. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi pompami? Będę wdzięczny za szybkie info, bo praktycznie powinienem już zamawiać urządzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 07.11.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Witam, Zachęcam Pana do zapoznania się z naszą nową powietrzną pompą ciepła Logatherm WLW196i AR, która cechuje się wysokim standardem wykonania oraz wysoką efektywnością pracy. Współczynnik COP > 4,0, przy temperaturze zewnętrznej, co gwarantuje niskie koszty eksploatacyjne przez cały sezon grzewczy. Jednostka wewnętrzna pokryta jest specjalnym szkłem tytanowym, dostępnym w dwóch kolorach. Dzięki modulacji mocy grzewczej nie wymagane jest stosowanie bufora. Pompa cechuje się cichą pracą poniżej 40dB(A). Bardziej szczegółowe informacje o pompie ciepłą dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wlw196i-ar.htmlW razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 07.11.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Witam, Zachęcam Pana do zapoznania się z naszą nową powietrzną pompą ciepła Logatherm WLW196i AR, która cechuje się wysokim standardem wykonania oraz wysoką efektywnością pracy. Współczynnik COP > 4,0, przy temperaturze zewnętrznej, co gwarantuje niskie koszty eksploatacyjne przez cały sezon grzewczy. Jednostka wewnętrzna pokryta jest specjalnym szkłem tytanowym, dostępnym w dwóch kolorach. Dzięki modulacji mocy grzewczej nie wymagane jest stosowanie bufora. Pompa cechuje się cichą pracą poniżej 40dB(A). Bardziej szczegółowe informacje o pompie ciepłą dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wlw196i-ar.html W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus panie konsultancie, my tu rozmawiamy o pompkach do CWU a ten produkt który pan proponuje to jak dobrze widzę kosztuje 33,000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 07.11.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Witam, Zachęcam Pana do zapoznania się z naszą nową powietrzną pompą ciepła Logatherm WLW196i AR, która cechuje się wysokim standardem wykonania oraz wysoką efektywnością pracy. Współczynnik COP > 4,0, przy temperaturze zewnętrznej, co gwarantuje niskie koszty eksploatacyjne przez cały sezon grzewczy. Jednostka wewnętrzna pokryta jest specjalnym szkłem tytanowym, dostępnym w dwóch kolorach. Dzięki modulacji mocy grzewczej nie wymagane jest stosowanie bufora. Pompa cechuje się cichą pracą poniżej 40dB(A). Bardziej szczegółowe informacje o pompie ciepłą dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wlw196i-ar.html W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Najbardziej mnie ujęło to szkło tytanowe w dwóch kolorach na jednostce wewnętrznej - tym bardziej w temacie grzania cwu No i cop >4 przy temperaturze zewnętrznej... tylko nie podano jakiej - wg danych technicznych cop >4 jest przy temp 2 na dworze i zasilania 35 a to troszkę mało na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 08.11.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Najbardziej mnie ujęło to szkło tytanowe w dwóch kolorach na jednostce wewnętrznej - tym bardziej w temacie grzania cwu może jak pójdę do kotłowni i pogładzę to szkło tytanowe to mi to poprawi humor po wydaniu 33 k na CWU i prysznicu w temperaturze 35 stopni :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.11.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Przecież owi "konsultanci" piszą na pałę bez czytania wątku. Zwykli spamerzy, którzy sobie wykupili do tego prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 13.11.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Co myślicie o pompach do CWU z jednostką zewnętrzną? Są one droższe ale grzeją wodę nawet poniżej 0 stopni, są już tam sprężarki inverterowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 14.11.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Co myślicie o pompach do CWU z jednostką zewnętrzną? Są one droższe ale grzeją wodę nawet poniżej 0 stopni, są już tam sprężarki inverterowe... a dlaczego myślisz że inne nie grzeją poniżej zera? ten auer edel 200 który ja chcę kupić ma podany zakres do -7 i ma sprężarkę na propan. nie lubię tych pudeł na zewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 14.11.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ale ja nie myślę że inne nie grzeją poniżej zera, tylko jest ich zdecydowanie mniej, niektóre grzeją tylko do 5-7 stopni a potem już grzałka...w tych zintegrowanych jest problem z defrostem, to zwykłe on/offy..Jaką dostałeś cene na montaż z urządzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 15.11.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Ale ja nie myślę że inne nie grzeją poniżej zera, tylko jest ich zdecydowanie mniej, niektóre grzeją tylko do 5-7 stopni a potem już grzałka...w tych zintegrowanych jest problem z defrostem, to zwykłe on/offy.. Jaką dostałeś cene na montaż z urządzeniem? dostałam ofertę na pompę za 5,450 zł netto i montaż 400 zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 15.11.2017 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 mówimy o 8% VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Tak patrzę po swoim domu teraz potrzebuje na CO i CWU ok 1,5kW. Czy takiej pompy CWU nie można by wykorzystać do ogrzewania domu?? Tylko nie mogę zaleźć danych jakie COPy mają takie pompy około 5*C 0*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Tak patrzę po swoim domu teraz potrzebuje na CO i CWU ok 1,5kW. Czy takiej pompy CWU nie można by wykorzystać do ogrzewania domu?? Tylko nie mogę zaleźć danych jakie COPy mają takie pompy około 5*C 0*C IMO mozna. Tylko trzeba szukać PC co ma nisko wężownicę do ktorej podepniesz podlogówkę a najlepiej jeszcze nizej grzałke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 19.11.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 IMO mozna. Tylko trzeba szukać PC co ma nisko wężownicę do ktorej podepniesz podlogówkę a najlepiej jeszcze nizej grzałke. Znasz takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) IMO mozna. Tylko trzeba szukać PC co ma nisko wężownicę do ktorej podepniesz podlogówkę a najlepiej jeszcze nizej grzałke. Bo tak kombinuję jak grzać gdy kiedyś kocioł wyzionie ducha teraz myślę o mini buforze 100l(stary bojler) przez wężownice podpięta pompa CWU + Przepływowo z 6kW grzałek. Oczywiście pompa ma oprócz CO robić też CWU. Raczej skłaniam się ku najtańszym modelom pomp. Czy lepiej pierdzielić Pompę CWU i kupić dwa splity plus 6kW grzałek w taniej taryfie w podłogę ładować. Powiedzmy coś w tej klasie cenowej http://allegro.pl/pompa-ciepla-do-c-w-u-ariaqua-lc-mini-3kw-i6922739759.html Edytowane 19 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.11.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Bo tak kombinuję jak grzać gdy kiedyś kocioł wyzionie ducha teraz myślę o mini buforze 100l(stary bojler) przez wężownice podpięta pompa CWU + Przepływowo z 6kW grzałek. Oczywiście pompa ma oprócz CO robić też CWU. Raczej skłaniam się ku najtańszym modelom pomp. Czy lepiej pierdzielić Pompę CWU i kupić dwa splity plus 6kW grzałek w taniej taryfie w podłogę ładować. Powiedzmy coś w tej klasie cenowej http://allegro.pl/pompa-ciepla-do-c-w-u-ariaqua-lc-mini-3kw-i6922739759.html Może łatwiej przerobić jakiś stary klimatyzator mocy 3-4 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ciekawa koncepcja ale nie za bardo wiem jak ugryźć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts