animuss 22.04.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 To są temperatury pracy z gwarantowanymi parametrami. Ale może pracować nawet w -20 C a przy + 60*C może pracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) a przy + 60*C może pracować? Prawdopodobnie nie wystartuje (czujnik wysokiego ciśnienia nie pozwoli na pracę) Poniżej -40 też nie pracuje. Ale na ziemi i w Polsce to raczej mało prawdopodobne. A na pewno można przyjąć takie ryzyko ,że nie zadział. W przypadku o którym piszesz -15 to granica efektywnej pracy Cokolwiek to znaczy Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.04.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Prawdopodobnie nie wystartuje (czujnik wysokiego ciśnienia nie pozwoli na pracę) Poniżej -40 też nie pracuje. Ale na ziemi i w Polsce to raczej mało prawdopodobne. A na pewno można przyjąć takie ryzyko ,że nie zadział. Jak zabraknie ci argumentów .to ja nie sortuję śmieci Mam takie miejcie w trójkącie pod dachem ponad izolacją (czarna dachówka na dachu) gdzie temperatura powietrza przekracza 60*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Mam takie miejcie w trójkącie pod dachem ponad izolacją (czarna dachówka na dachu) gdzie temperatura powietrza przekracza 60*C Jak pociągniesz takie powietrze to temperatura tam spadnie dość szybko. Ale jak wstawisz tam pompę to raczej mie wystartuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.04.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Jak pociągniesz takie powietrze to temperatura tam spadnie dość szybko. Ale jak wstawisz tam pompę to raczej mie wystartuje Właśnie chodzi o obniżenie tam tej temperatury z wykorzystaniem jej co miało by podwójne przełożenie ,dachówka długo jeszcze po zachodzie słońca oddaje ciepło (stygnie) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Jak pociągniesz takie powietrze to temperatura tam spadnie dość szybko. wszystko zależy jakiej powierzchni jest ten kawałek dachu ... pompując powietrze w tempie 500m3/h z pod 17m2 powierzchni temperatura spada o 2*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.04.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Ja ciągnę z poddasza które ma 178m2 po podłodze : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Ja ciągnę z poddasza które ma 178m2 po podłodze : ) jak nie zaizolowałeś i nie uszczelniłeś części nie nasłonecznionej to masz znacznie ograniczone zyski ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.04.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 wszystko zależy jakiej powierzchni jest ten kawałek dachu ... pompując powietrze w tempie 500m3/h z pod 17m2 powierzchni temperatura spada o 2*... Powierzchnia to około 80-100 m2 (część b.mocno nasłoneczniona) mogę jeszcze wpuścić powietrze z przestrzeni wentylowanej pod dachówką od strony nasłonecznionej a to już temp latem powyżej 70*C (Mam deskowanie i papę na dachu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.04.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 jak nie zaizolowałeś i nie uszczelniłeś części nie nasłonecznionej to masz znacznie ograniczone zyski ... To jest poddasze nieużytkowe. Dach ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertgr1 22.04.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam!!!!Panowie mam pytanko -sprawa wyglada nastepujaco-dom 110 m ,piec oep 10 kw do tego zasobnik z 2 wezownicami i pompa ciepla Hewalex Model PCWU-3,8H-A3 do podgrzewania wody uzytkowej latem bo nie sadze zebym mial ochote ganiac w lecie do pieca,zastanawiam sie jakiej wielkosci zasobnik zakupic 200 czy 300 l-dodam ze rodzinka 2+1.Doradzono mi zasobnik firmy Biwar.Pozdrawiam i dziekuje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.04.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam!!!! Panowie mam pytanko -sprawa wyglada nastepujaco-dom 110 m ,piec oep 10 kw do tego zasobnik z 2 wezownicami i pompa ciepla Hewalex Model PCWU-3,8H-A3 do podgrzewania wody uzytkowej latem bo nie sadze zebym mial ochote ganiac w lecie do pieca,zastanawiam sie jakiej wielkosci zasobnik zakupic 200 czy 300 l-dodam ze rodzinka 2+1.Doradzono mi zasobnik firmy Biwar.Pozdrawiam i dziekuje!!!! Jak ogrzewasz palnikiem olejowym to pompę ciepła możesz też podpiąć pod ogrzewanie w okresach przejściowych.Dla starszych dziadków 200l ,dla ludzi lubiących wodę jeszcze kąpiele w wannie ,to 300l . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.04.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Jak bym namotał wężownicę z glikolem pomiędzy dachówką i papą i podpiął do małej PCWW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.04.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Średniotemperaturowa pompa ciepła Min./max. temperatura zewnętrzna - 15°C ~ 43°C http://alterrya.pl/produkty/ogrzewanie/sredniotemperaturowe-pompy-ciepla-typu-powietrze-woda/ Widziałem ich produkty na dzisiejszych targach Mają pompy ciepła PW do CWU takie same jak HEIZ, DEFRO i wiele innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.04.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 A cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.04.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) A cenowo? Na stronie masz podany cennik. Ale ceny jak na totalną chińszczyznę najmniej 50% za dużo Jakość wykonania delikatnie mówiąc poniżej normy a cena prawie jak za porządny markowy sprzęt... Najbardziej na targach chciało mi się śmiać jak trzech doradców technicznych składało solary z instrukcją obsługi i tekstami pt: ty jak to g... złożyć, to nie pasuje. a na końcu jeden z nich podsumował to ... już gorszego g.... nie mogli zamówić.. Podczas targów mówili że takie och i ach. A tak poza tym 11kW pompa ze zbiornikiem bez montażu za prawie 35k netto. A powietrzna pompa z 200l zasobnikiem 8300 netto to ja mam atlantica w promocji discovery z 190l zbiornikiem z montażem za 7k brutto na terenie śląska, małopolski i podbeskidzia Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 24.04.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Czy będzie można wpiąć pompę ciepła CWU do zbiornika z jedną wężownicą. Mam na myśli taki układ kocioł na ekogroszek z podgrzewaczem ACV smart 160l. A w przyszłości wpiąć do tego pompę ciepła do CWU http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html . Chyba, że: http://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-z-pompa-ciepla/podgrzewacz-z-pompa-ciepla-pwpc38-2w300.html, ale mam pewne obawy pomimo, że sama pompa+podgrzewacz cenowo wyjdzie to samo to w przypadku gdy siądzie pompa ciepła to mam do wymiany urządzenie za 3600 a gdy siądzie pompa w tym kombajnie to trzeba bedzie wydac 7500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.04.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Specem nie jestem ale wg mnie da się ale instalacja będzie dużo bardziej skomplikowana niż w przypadku zasobnika z 2 wężownicami (monoblok powinien pracować na glikolu więc dojdzie wymiennik + zawory przełączające obiegi + sterowanie całością). Chyba lepiej od razu dopłacić za odpowiedni zasobnik z 2 wężownicami i mieć prosty układ z prostym sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 24.04.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Lepszy będzie w takim razie:ACV SMART Multi-Energy 200 http://www.acv.com/pl-pl/03_04/266/app.rvb czy też termica w2w 300l http://www.termica.pl/produkty/wymienniki_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fio1719509169 29.04.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Lepszy będzie w takim razie: ACV SMART Multi-Energy 200 http://www.acv.com/pl-pl/03_04/266/app.rvb czy też termica w2w 300l http://www.termica.pl/produkty/wymienniki_2 Z całą pewnością ACV jest bezkonkurencyjny i praktycznie niezniszczalny sam mam Smarta 130 już 15 lat i jak działał na początku tak działa dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts