Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klon palmowy

Recommended Posts

A moze go przyciąć?

Generalnie klon o tej porze powinien już rozwinąć pierwsze listki. Jeżeli nie to prawdopodobnie ma problemy. Mój posadzony po południowej stronie domu dwa sezony temu częściowo przemarzł. Szkoda mi go, był już całkiem duży i znakomicie się prezentował. Na przedwiośniu słoneczko przygrzało i roślina się ożywiła. Potem przymrozek zniszczył od strony słonecznej częściowo korę. Roślina jeszcze żyje, ale ma bardzo duże ubytki w rozgałęzieniach. Na szczęście puszcza od dołu oraz w niektórych nieprzemarzniętych miejscach nowe gałązki. Miejsca odmrożone powoli się zabliźniają. Klony posadzone po popółnocnej stronie domu miały więcej szczęścia, tam z uwagi na mniejszą penetrację słońca nie doszło do takich odmrożeń. Teraz będę na zimę owijał dolne konary, może to w jakiś sposób częściowo je zabezpieczy przed całkowitym zniszczeniem . Nie wiem, może białkowanie pod koniec lutego wapnem może coś tu jeszcze pomóc.

Z wyrzucaniem rośliny radzę poczekać. Z czasem okaże się, które części przemarzły. Chore przemarznięte poobcinać. Może jeszcze kiedyś wyrośnie z niego piękne drzewko. Kiedyś udało mi się uratować złamaną brzoskwinie. Aktualnie, co roku odwdzięcza mi się obfitym owocowaniem. :- )

Edytowane przez bluszczyk

No to ja po powrocie do domu przyglądnę sie mojemu klonowi - przez zimę niczym nie osłonięty - temperatury u nas na połedniu zimową porą przekraczały -26 stopni :( ...

http://img408.imageshack.us/img408/2899/pict4207m.jpg

Jak widać na fotce nasz klon ma się znakomicie - nie straszne mu jak widać mrozy.

Chłopak wypuszcza piękne listki.

:lol:

Edytowane przez pablitoo