Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co mozna zrobic z silniczka do kosiarki ?

Recommended Posts

Witam

Mam kosiareczke spalinowa z uszkodzonym napedem. JEdyne wiec co mi wyglada w niej na "ciekawe" to silnik. Nie sprawdzalem dokladnie ale ma on moze z 4 KM.

Do czego mozna uzyc taki silniczek ?

Pytam na powaznie - znacie moze jakies fajne zastosowania ?

Zastanawailem sie nad przerobka np hulajnogi dla dzieci :) Ale moze cos innego ?

Fantom

czy to jest test na inteligencję forumowiczów i odpowiedź powinna brzmieć: idiotyczne pytanie brak odpowiedzi

Nie .

Tez tak na poczatku sie zastanawialem, ale taki silniczek w tej kosiaerce, przypomnial mi czasy, kiedy ogladalo sie np spalinowe zdalnie sterowane samoloty. Pasjonaci wydawali na to kupe kasy. Dzisiaj mozna miec to kilka razy taniej.

i jakos tak pomyslalem, ze chcialbym cos zrobic z tego silnika :)

Fantom

Oooo, to ciekawe rozwiazanie. Ile mozna z czegos takiego pradu uzyskac ?

Fantom

Ja bym zastosował od razu prądnicę 230/400V. Jeśli silnik 4 kW to spokojnie powinien uciągnąć prądnicę 3kW.

Z alternatora dużych mocy nie uzyskasz max 800W jeśli znajdziesz jakiś sporawy + straty na przetwornicy.

Jeśli lubisz majsterkować możesz się zainteresować prądnicą typu amerykanka (własne wykonanie). Dużo na temat jest na elektrodzie w temacie elektrowni wiatrowych...

Ja bym zastosował od razu prądnicę 230/400V. Jeśli silnik 4 kW to spokojnie powinien uciągnąć prądnicę 3kW.

Z alternatora dużych mocy nie uzyskasz max 800W jeśli znajdziesz jakiś sporawy + straty na przetwornicy.

Jeśli lubisz majsterkować możesz się zainteresować prądnicą typu amerykanka (własne wykonanie). Dużo na temat jest na elektrodzie w temacie elektrowni wiatrowych...

Oczywiście, że podłączenie pod prądnicę 230V jest lepsze, tylko skąd taką wziąć.... Alternator i przetwornica bardziej dostępna.