duduś 21.04.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Miałam już podobny wątek ale po tych zmianach jakoś zniknął. Na szybko poszukuję roślin do posadzenia pod różami ale oczywiście wieloletnich , przy których nie ma dużo zachodu. Słyszałamo takich : dzwonki , ostróżki. czosnek,szałwia, lawenda, kozłówka, łubin Czy wymienione rośliny są wieloletnie i możliwe do wsadzenia bezpośrednio do gruntu ( baz żadnego rozchodnika)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.04.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Krzewy:lawenda, jest zimozielona, dorasta do 50 cm wys. Bylinydzwonek brzoskwiniolistny - ok 70 cmdzwonek poszarskiego, dalmatyński, gagariński - płożące 10 cmOstróżki - zależnie od grupy od 70 do 150 cmSzałwia omszona - dorasta do 70 cm, łatwo się rozsiewakozłówka - może być wrażliwa na mrozy łubin - woli gleby kwaśne a róża obojętne, więc może nie sadzić razem. Poza tym inne byliny: kocimiętka - 30 cm łatwo się rozsiewachaber - od 30 do 100 cm zależnie od gatunkuprzetacznik kłosowy - do 60 cmczyściec wełnisty - do 40 cmczyściec wielkokwiatowy - 30-50 cmrudbekie (do róż pomarańczowych, białych i żółtych) - od 60 do 2 modętka wirginijska - ok 70 cmfloks wiechowaty - ok 70-100 cmpenstemon bródkowy - moze być wrazliwy na mrozy, do 80 cmpiwonia lekarska i chińska - 60-100 cmpysznogłówka - 100-120 cmjeżówka - 80-100 cmfirletka chalcedońska - ok 80 cmliatra kłosowa - do 70 cmliliowce - 30-100 cmlilia tygrysia, biała, bulwkowata, złotogłów (NIE azjatyckie i orientalne)bodziszki - kilka gatunków od 20 cm do 70 cmprzymiotno ogrodowe - do 70 cmnachyłek wielkokwiatowy - 30-80 cmpowojnik całolistny i inne z grupy integrifolia najlepiej kupić sadzonki, bo z siewu można, ale na rozsadniku, coby przypadkiem potem nie wypielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 30.04.2010 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Elfirku rozumiem że rośliny te mogą rosnąć na piaskach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 niewiększość kwitnących lubi gleby żyzne, a dzwonki nawet lekko gliniaste.Na piaskach to raczej rozchodniki, lawenda, kocimiętka, czyściec wełnisty, przetacznik.Róże też nie lubią piasków, chyba, że mowa o różach dzikich, np. pomarszczonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaczekm 10.08.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 nie ... Na piaskach to raczej..., lawenda, ..... Róże też nie lubią piasków, chyba, że mowa o różach dzikich, np. pomarszczonej. I na takie połączenie się zdecydowałem Choć ja mam ziemię typowo gliniastą, ale kupa piachu mi została Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 piasek będzie doskonały do rozluźnienia gliny. Jakby dodać trochę kompostu to robi ci się bardzo dobra gleba do zakładania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 10.08.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Lawenda i róże to bardzo dobre połączenie (mimo iż mają różne wymagania glebowe, świetlne takie same). Lawendy odstraszają mszyce,które często atakują róże. PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.08.2010 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 no tak ale lawenda lubi sucho a jak podlewam róże to " zalewam " je wodę więc chyba nie za bardzo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 19.08.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 no tak ale lawenda lubi sucho a jak podlewam róże to " zalewam " je wodę więc chyba nie za bardzo?? U mnie rosną razem bez problemu i nie tylko u mnie, a po co róże podlewać? W duże upały to rozumiem i lawendzie się przyda,ale tak ogólnie to nie ma potrzeby. W ogrodzie zresztą ciężko coś zalać, chyba że pod spodem jest glina i woda stoi,normalnie nadmiar wsiąka w głębsze warstwy. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Róze się bardzo głęboko korzenią, z reguły dobrze sobie radzą z suszą (chyba, że jest jakaś katastrofalna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts