Aga-Białystok 22.04.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Krótka piłka z mojej strony: co ja tu dobrego mam? : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ce540fdcca9e702.html Wygląda mi to na piach, ale...? Co mogę powiedzieć? Otóż: - działka w mieście, wręcz w śródmieściu, ale 2 ulice dalej rośnie stary iglasty las (jakkolwiek surrealistycznie to brzmi ) - na to co widać na zdjęciu zostało rozplantowane około 20 cm czarnoziemu - woda po deszczu wsiąka bardzo szybko, niewielkie pojedyncze kałuże tworzyły się tylko gdy wreszcie zaczął topnieć śnieg (a tutaj 'trochę' go było... ) - na ziemi, która przed rozplantowaniem około miesiąca leżała sobie zsypana w jednym miejscu nie wiadomo skąd urosły metrowe kopry, jakieś chrzany, pietruszki, marchewki i całe mnóstwo innego 'dobra'. Obecnie nasłoneczniona część działki pokryta jest chwastami (fioletowe kwiatki ) Czego nie umiem stwierdzić ani doczytać w necie i bardzo proszę o podpowiedzi: - czy na podstawie powyższego zdjęcia można określić warstwy tej gleby? - dlaczego tak mi wszystko nie wiadomo skąd pięknie rośnie jak 20 cm niżej jest piach (no chyba, że to nie piach ) ->to chyba dobrze? - w jaki sposób określa się odczyn gleby? Czy mam zakupić kwasomierz czy są jakieś inne sposoby? - MARZĘ o thujach smaragd, czy przyjmą się w moich warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 22.04.2010 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Nie wiem czy to coś da, ale jeszcze jedno ujęcie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86991d879a77cb9f.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 23.04.2010 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Ok, najwyraźniej się nie da mi pomóc Tak więc co by nie zaśmiecać forum proszę moderatora o usunięcie tematu. Dziękuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 23.04.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Aga, no wygląda na piach, ale piach też jest różny. Weź no ściśnij grudkę tej ziemi (wilgotnej), i powiedz, jak się zachowuje? Da się uformować w wałek, czy kompletnie nie? Brudzi rękę, czy nic zupełnie? Jak masz 20 cm czarnoziemu, to nic dziwnego, że rośliny dobrze rosną, zwłaszcza chwasty i inne dość płytko się korzeniące. Co chcesz sadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 23.04.2010 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Dominika! dziękuję za odpowiedź! odgarnęłam wierzchnią warstwę i ścisnęłam grudkę tego co jest pod spodem (wilgotnego): zdecydowanie sypkie, nie da się uformować ani wałka, ani nawet placka. Trochę brudzi dłonie, ale większość piasku się osypuje, po otrzepaniu rąk całość i zostają tylko lekkie smugi. Jestem uparta na thuje smaragd i przyznam się, że po rozmowach z panami ze szkółek już je dziś zakupiłam, wraz z ziemią do iglaków... Marzy mi się także perukowiec, ale nie orientuję się kompletnie czy daje radę na takim podłożu. Co do reszty to jestem absolutnie pokorna i nie będę grymasić Czy masz dla mnie jakieś rady odnośnie sadzenia i pielęgnacji moich smaragdów? P.S. Podobno odczyn gleby można sprawdzić za pomocą powszechnie dostępnego papierka lakmusowego, to już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 23.04.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Przejrzałam dokumenty i znalazłam taką informację: 'zgodnie z operatami ewidencji gruntów i budynków oraz klasyfikacji gleboznawczej przedmiotowy teren stanowią użytki rolne pochodzenia mineralnego zaliczone do RVI. Co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Czyli klasyczny piach. Aby utrzymać tam żywotniki musisz duuuużo podlewać.Perukowiec naturalnie rośnie na piaszczystych glebach.Żywotniki i perukowce wymagają gleby obojętnej lub lekko zasadowej. Piaski najczęściej bywają kwaśne. Trzeba wówczas zwapnować glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 25.04.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Przejrzałam dokumenty i znalazłam taką informację: 'zgodnie z operatami ewidencji gruntów i budynków oraz klasyfikacji gleboznawczej przedmiotowy teren stanowią użytki rolne pochodzenia mineralnego zaliczone do RVI. Co to znaczy? Jest wielce prawdopodobne, że gruntem pierwotnym są gleby bielicowe ... (kiedyś musiał rosnąć tan las , niedaleko są sosny - prawda?). Ziemię (czarnoziem piszesz) dowoziłaś? .... czy rozplantowałaś to co zostało przed budową "zwałowane". Kiedyś były tam gleby klasy VI, po nawiezieniu pewnie jest III lub IV. Piszesz o dorodnych marchewkach itd. Zatem masz 20 cm gleby uprawnej - nie jest żle ... urośnie prawie wszystko pod warunkiem , że bedzie wystaczająca ilość wilgoci. Bym się nie przejmował i "Smaragdy" bym sadził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 25.04.2010 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Elfir, Darek, dziękuję Wam, że zajrzeliście do mojego wątku Jeszcze nie zmierzyłam odczynu, ale jeśli musiałabym zwapnować to w jaki sposób zrobić to teraz (Z tego co czytam wapnowanie powinno się przeprowadzać jesienią) i po jakim czasie mogę zająć się żywotnikami i trawnikiem? Czy żywotniki mogą do tego czasu wieźć żywot w donicach w moim nieogrzewanym domu? (Od piątku właśnie tak stoją, wieczorem podlewam). Niestety nie mogę zostawić ich na zewnątrz, ponieważ jeszcze nie mam ogrodzenia, balkon z kolei nie ma barierek Pewnie się zastanawiacie po diabła je kupiłam? Ano wczoraj byłam ustawiona z panem od koparki, który miał zniwelować mi niedoróbki po jesiennym równaniu terenu i dziś miałam te tujki sadzić... Niestety pan (z renomowanej firmy!!) zapadł się pod ziemię. W sumie dobrze wyszło, bo jeśli mam zwapnować tą glebę to pewnie muszę odczekać jakiś czas z sadzeniem, tylko pytanie ile i jak zadbać w tym czasie o te tuje? Darku, masz rację! W zasięgu wzroku jest sosnowy las, widzę też sosenki u sąsiadów. Ziemię dowoziłam P.S.Oj chyba muszę sobie zamontować licznik na ogród, bo z tego co piszecie będzie się lało Dobrze, że pomyślałam o zbiorniku na deszczówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 25.04.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Jeśli dowiozłaś ziemię z marchewka to masz prawdopodobnie SUPER ziemię. Co do wapnowania - zrób najpierw badania. Nie zakładaj że jest kwaśna. Nawet na glebach lekko kwaśnych (ph.6) ogród będzie fajnie rósł. "Żywe" chce żyć i sobie będzie radziło. W warunkach amatorskich stosunkowo łatwo można oznaczyć pH gleby przy użyciu odczynnika Helliga (tzw. kwasomierz polowy), którym należy zalać próbkę gleby na płytce porcelanowej. Oznaczenie polega na porównaniu powstałej barwy próbki z barwą znajdującą się na skali wzorcowej. Koszt do 20 zł, na allegro 15 ... starczy na kilka lat. Ale zrób najpierw próbę na sodę i ocet w celu sprawdzenia czy płyn Helliga nie jest "podrobiony". Thuje możesz potrzymac w domu, ale nie za długo bo "wybiegną" - do 2 tyg. nic sie nie stanie .... tylko nie zasusz ich. Będzie dobrze .... nie martw się ..... już trzymam kciuki za Twój ogrodowy sukces. Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 25.04.2010 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Dzięki Darek za dobre słowo Ja to panikara i kompletny laik jestem, całe życie w bloku, więc wszelkie rady są bardzo pomocne Na razie skrupulatnie podlewam tuje i jak najszybciej będę się starała zmierzyć ten odczyn. Nie omieszkam się odezwać jaki rezultat Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 W każdym razie na piaskach lepiej rosną jałowce i różne gatunki sosen niż żywotniki (tuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 06.05.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Jeśli jesteś uparta, to możesz wykopać duże (szerokie) doły i zmieszać ten piach z gliną (jeśli masz dostęp). Nie z żadnym torfem, czy inną sklepową ziemią. Jeśli nie masz gliny - plecam kupić najtańszy żwirek dla kotów (w Carrefourze kupowałam po ok. 5 zł), sypnąć w ten piach i porządnie wymieszać. Tylko zwróć uwagę na skład - powinien być bentonit (glinka, lub ił bentonitowy). Tak też można robić sadząc róże, czy inne rośliny (oprócz kwaśnolubnych, np. wrzosów czy różaneczników). Tutaj masz o bentonicie i użyźnianiu słabych gleb:http://gleba.iung.pulawy.pl/index.php?pokaz=fizyka_g_2005 i tu (iłowanie):http://www.ogrody.orzysz.org.pl/abc/gleba_uzdatnianie.htm Oprócz tego oczywiście można dać kompost, obornik (przekompostowany, a nawet ściętą trawę - rozłoży się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 06.05.2010 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Już posadzone (szczegóły w moim dzienniku). Dzięki jednak za rady, artykuły przeczytam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts