Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego w gumie ???

Dłuższa opowieść, w skrócie warunki środowiskowe w jakich będzie pracować przewód.

Przejdź się do sklepu z wyposażeniem AGD, zwróć uwagę jakie przewody fabrycznie dołączają niektórzy producenci.

Jeśli dołączają to jest to guma, żaden producent nie dołącza "zwykłego białego" przewodu.

A jeśli piekarnik jest w zabudowie i w innym miejscu niż płyta kuchenna to można zastosować przewód 3x2,5 zakończony w puszcze PK60 i typowe gniazdo podtynkowe (z klapką)

Można zastosować dłuższy przewód 3x2,5.

Gniazda i wtyczki w tym obwodzie to bardzo słaby punkt. Lepiej nie używaj gniazd.

Nie tłumacze dlaczego, odsyłam do sklepów AGD i rzucenie okiem na to co fabrycznie dają producenci.

Podłącz piekarnik i płytę na stałe do puszki.

Edytowane przez robertsz

Tak ale ja może jeszcze nie wiele widziałem ;) ale jakoś nie udało mi się zabaczyć piekarnika do użytku domowego na 3 fazy. Piec do wypiekania pizzy - owszem ale chyba takowego nie masz zamiaru montować?

Witam ja miałem okazje spotkać piekarnik na 3 fazy przywieziony z zagranicy, oczywiście miał możliwość podłączenia na 1 faze ale podłączyłem na 3, sam byłem w szoku, bo moc tego ustroistwa nie odbiegała od zwykłych piekarników. 99% piekarników do urzytku domowego jest tylko na 1 faze, no ale wyjątek się zdarzył .

Pozdrawiam

A Ja miałem przeczucie, że nie wybierzesz się do sklepu popatrzeć o czym napisałem tylko spytasz na FM bo łatwiej.

Ok, na odległość możesz sprawdzić czym się różnią przewody w izolacji poliwinitowej od przewodów w izolacji gumowej.

Strony producentów kabli i przewodów celowo nie podaję, bo zaraz usłyszę że inny producent pisze co innego na swojej stronie.

Aha, jeszcze jedno. Nie jestem wyrocznią.

Ja używam przewodów w gumie, ktoś inny może zaproponować szynoprzewody.

Ty możesz się zdecydować na kabel YKY bo taki ci został. Każde z rozwiązań będzie poprawne technicznie i w pewnych warunkach bezpieczne.

W polskiej elektryce jest bałagan, stąd na proste pytanie otrzymujesz kilka diametralnie różnych odpowiedzi.

I ... stracić gwarancję na wyrób, nowy wyrób.

Tak, już widzę firmę, która odmawia świadczeń gwarancyjnych na dajmy na to uszkodzone drzwiczki piekarnika z powodu obciętej wtyczki zasilającej.

Jeśli bardzo chcesz, możesz dla pewności przed obcięciem owej wtyczki zadzwonić do serwisu centralnego danego producenta i spytać.

J.

A Ja miałem przeczucie, że nie wybierzesz się do sklepu popatrzeć o czym napisałem tylko spytasz na FM bo łatwiej.

Ok, na odległość możesz sprawdzić czym się różnią przewody w izolacji poliwinitowej od przewodów w izolacji gumowej.

Strony producentów kabli i przewodów celowo nie podaję, bo zaraz usłyszę że inny producent pisze co innego na swojej stronie.

Aha, jeszcze jedno. Nie jestem wyrocznią.

Ja używam przewodów w gumie, ktoś inny może zaproponować szynoprzewody.

Ty możesz się zdecydować na kabel YKY bo taki ci został. Każde z rozwiązań będzie poprawne technicznie i w pewnych warunkach bezpieczne.

W polskiej elektryce jest bałagan, stąd na proste pytanie otrzymujesz kilka diametralnie różnych odpowiedzi.

Nie zrozum mnie źle, nie potrzebuje wcale twojej wiedzy. Bardziej zaintrygowało mnie dlaczego z góry polecasz ludziom przewody w izolacji gumowej. Żeby nie było , oczywiście to nie błąd. Ale ciągle nie piszesz o jakie warunki chodzi, zasłaniając się producentami i wycieczką do sklepów AGD.

Napiszę więc to za Ciebie. H05RR-F czyli popularny OW wg katalogu TF str 96 zastosowanie .... przeznaczone do powszechnego stosowania z pomieszczeniach domowych, kuchniach, biurach oraz do zasilania urządzeń gdzie przewody są narażone na małe naprężenia mech... H05VV-F czyli OWY czyi w izolacji i powłoce z tzw polwinitu - ten sam katalog str 91..... w pomieszczeniach domowych, kuchniach, biurach do urządzeń gospodarstwa domowe również w pomieszczeniach wilgotnych i mokrych....... i dalej... może być stosowany do urządzeń kuchennych i grzewczych pod warunkiem, że nie ma niebezpieczeństwa zetknięcia się z gorącymi elementami i nie jest narażony na inne wpływy ciepła...

Proszę nie zrozumcie mnie źle moim celem nie było zaśmiecanie wątku. Zaintrygowała mnie wypowiedź dotycząca gumy. U siebie mam jeszcze inaczej. Płyta indukcyjna Mastercook z serii ID montowana latem ( a propos jej przewodem na pewno nie była guma ale jak piszesz nie wszyscy producenci używają tego rozwiązania) zasilana YDY 5x6 . Oczywiście przewód zasilający trochę na wyrost ale taki był pod ręką. Przewód wychodzi ze ściany na długość ok 1,5 mb, który następnie w puszce hermetycznej własnoręcznie połączyłem z przewodem płyty . Wolna faza przeznaczona na zasilanie piekarnika. Wszystko znajduje się pod zabudową kuchenną. Szczelnie osłonięte, bez szans na zetknięcie z jakimikolwiek elementami gorącymi i innymi niekorzystnymi warunkami . Mam wyobrażenie na temat warunków jakie panują w kuchni dlatego o to pytałem. Chodziło mi tylko o to by przy wskazywaniu pewnych rozwiązań jako jedynych słusznych nie pisać o pozostałych są tylko be. Bo tak nie jest. Wiadomo nikt nie jest wyrocznią, ja również nie roszczę sobie do tego prawa. Wolałbym za to udzielając rad innym pisać o plusach i minusach danego rozwiązania wskazać dostępne alternatywy tak by ostateczna decyzja należała do pytającego. To chyba trochę lepsze niż narzucenie jednego rozwiązania. Pozdrawiam serdecznie

sebsa

Podłączenie urządzenia sztywnym przewodem YDY 5x6, a następnie dosunięcie urządzenia, gdy sztywny kabel ułoży się jak chce jest ciekawą alternatywą.

Sam napisałeś, żeby uważać na to z czym się styka przewód (temperatura)... po dosunięciu urządzenia nie masz tej pewności którą daje przewód giętki.

Dlaczego polecam gumę? Ze względu na temperaturę, wilgoć, kurz i tłuszcze. To są warunki panujące za urządzeniami grzejnymi w naszych kuchniach.

Dlaczego producenci nie dają poliwinitu mimo że są tańsze od gumy, spytaj o to producentów.

Wyobrażasz sobie dyskusje i podsunięcie 7 przykładowych rozwiązań dla podłączenia takiego piekarnika??

Zaraz się zacznie pytanie do pozycji nr 3, 4 i 7.....

Masz własne koncepcje to je podaj i uzasadnij w wolnej chwili.

Jest zima, jest czas na dyskusje. Ale sezon w budowlance zacznie się wkrótce i będzie coraz mniej czasu na udzielanie się publicznie....

witu102

Czajnik działa chwilę (1-2-5 minut), krótki kabel więc wtyczka czajnika jest w zasięgu wzroku.

Czajnik to nie to samo co piekarnik, zmywarka, suszarka, pralka, spawarka....itd

Nie masz kontroli nad tym co się dzieje z gniazdkiem.

Gniazdko i wtyczka grzeją się, zasłaniasz to blatem, dokładasz kolejne źródło ciepła (piekarnik) i w sumie grzeje się to wszystko jeszcze bardziej.

Dołóż do tego czas, kurz, tłuszcz, wilgoć. Wtyczka i gniazdko jest porażką w takim miejscu i przy takiej mocy urządzenia.

Mało tego, znając polskie realia do gniazdka dopinasz jeszcze "przy okazji" zmywarkę.... i z 3 kW robi się 5kW ciągłej mocy.

Bezpiecznik wybija? No to dajmy w rozdzielni 20A, bo przecież przewód 2,5 wytrzyma.... polskie realia.

NIe jestem pewien czy się zrozumieliśmy - płyta pójdzie na zasilaniu 3 fazowym, które zostało przygotowane przez dewelopera. Natomiast piekarnik chciałbym zrobić na osobnym obwodzie i jaki przewód powinienem do tego użyć??

witai dam ci dobrą rade w kuchni powino byc jak naiwięcej obwodów piekarnik na odzielnym zmywarka tez mikrofale tez i gniazda dziene tez mamy jusz 4 obwody czym więcei tym lepiei pozdrawiam

Nie "przesadzłajmy" panowie i panie.

W starych instalacjach wszystko, cały dom był na 1 topikowym i działa od 25 lat.

A tu na zmywarkę, na mikrofale osobny "Es', jak ktoś nie ma co z kasą robić i płaci więcej za rozdzielę, osprzęt, kabel i oczywiście panu elektrykowi instalatorowi to czemu nie.

Wystarczy wydzielić obwód na gniazda ogóle, oddzielny na płytę i oddzielny na piekarnik.

Edytowane przez fenix2

Nie "przesadzłajmy" panowie i panie.

W starych instalacjach wszystko, cały dom był na 1 topowym i działa od 25 lat.

A tu na zmywarkę, na mikrofale osobny "Es', jak ktoś nie ma co z kasą robić i płaci więcej za rozdzielę, osprzęt, kabel i oczywiście panu elektrykowi instalatorowi to czemu nie.

Jasne! Najlepiej wszystko na 1 korku, a za zaoszczędzoną kasę kupić kafelki, żeby to wszystko ładnie przykryć.