Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego w gumie ???

Dłuższa opowieść, w skrócie warunki środowiskowe w jakich będzie pracować przewód.

Przejdź się do sklepu z wyposażeniem AGD, zwróć uwagę jakie przewody fabrycznie dołączają niektórzy producenci.

Jeśli dołączają to jest to guma, żaden producent nie dołącza "zwykłego białego" przewodu.

 

A jeśli piekarnik jest w zabudowie i w innym miejscu niż płyta kuchenna to można zastosować przewód 3x2,5 zakończony w puszcze PK60 i typowe gniazdo podtynkowe (z klapką)

Można zastosować dłuższy przewód 3x2,5.

Gniazda i wtyczki w tym obwodzie to bardzo słaby punkt. Lepiej nie używaj gniazd.

Nie tłumacze dlaczego, odsyłam do sklepów AGD i rzucenie okiem na to co fabrycznie dają producenci.

Podłącz piekarnik i płytę na stałe do puszki.

Edytowane przez robertsz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak ale ja może jeszcze nie wiele widziałem ;) ale jakoś nie udało mi się zabaczyć piekarnika do użytku domowego na 3 fazy. Piec do wypiekania pizzy - owszem ale chyba takowego nie masz zamiaru montować?

 

Witam ja miałem okazje spotkać piekarnik na 3 fazy przywieziony z zagranicy, oczywiście miał możliwość podłączenia na 1 faze ale podłączyłem na 3, sam byłem w szoku, bo moc tego ustroistwa nie odbiegała od zwykłych piekarników. 99% piekarników do urzytku domowego jest tylko na 1 faze, no ale wyjątek się zdarzył .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A Ja miałem przeczucie, że nie wybierzesz się do sklepu popatrzeć o czym napisałem tylko spytasz na FM bo łatwiej.

 

Ok, na odległość możesz sprawdzić czym się różnią przewody w izolacji poliwinitowej od przewodów w izolacji gumowej.

Strony producentów kabli i przewodów celowo nie podaję, bo zaraz usłyszę że inny producent pisze co innego na swojej stronie.

 

Aha, jeszcze jedno. Nie jestem wyrocznią.

Ja używam przewodów w gumie, ktoś inny może zaproponować szynoprzewody.

Ty możesz się zdecydować na kabel YKY bo taki ci został. Każde z rozwiązań będzie poprawne technicznie i w pewnych warunkach bezpieczne.

W polskiej elektryce jest bałagan, stąd na proste pytanie otrzymujesz kilka diametralnie różnych odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I ... stracić gwarancję na wyrób, nowy wyrób.

 

Tak, już widzę firmę, która odmawia świadczeń gwarancyjnych na dajmy na to uszkodzone drzwiczki piekarnika z powodu obciętej wtyczki zasilającej.

 

Jeśli bardzo chcesz, możesz dla pewności przed obcięciem owej wtyczki zadzwonić do serwisu centralnego danego producenta i spytać.

 

J.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A Ja miałem przeczucie, że nie wybierzesz się do sklepu popatrzeć o czym napisałem tylko spytasz na FM bo łatwiej.

 

Ok, na odległość możesz sprawdzić czym się różnią przewody w izolacji poliwinitowej od przewodów w izolacji gumowej.

Strony producentów kabli i przewodów celowo nie podaję, bo zaraz usłyszę że inny producent pisze co innego na swojej stronie.

 

Aha, jeszcze jedno. Nie jestem wyrocznią.

Ja używam przewodów w gumie, ktoś inny może zaproponować szynoprzewody.

Ty możesz się zdecydować na kabel YKY bo taki ci został. Każde z rozwiązań będzie poprawne technicznie i w pewnych warunkach bezpieczne.

W polskiej elektryce jest bałagan, stąd na proste pytanie otrzymujesz kilka diametralnie różnych odpowiedzi.

 

 

Nie zrozum mnie źle, nie potrzebuje wcale twojej wiedzy. Bardziej zaintrygowało mnie dlaczego z góry polecasz ludziom przewody w izolacji gumowej. Żeby nie było , oczywiście to nie błąd. Ale ciągle nie piszesz o jakie warunki chodzi, zasłaniając się producentami i wycieczką do sklepów AGD.

Napiszę więc to za Ciebie. H05RR-F czyli popularny OW wg katalogu TF str 96 zastosowanie .... przeznaczone do powszechnego stosowania z pomieszczeniach domowych, kuchniach, biurach oraz do zasilania urządzeń gdzie przewody są narażone na małe naprężenia mech... H05VV-F czyli OWY czyi w izolacji i powłoce z tzw polwinitu - ten sam katalog str 91..... w pomieszczeniach domowych, kuchniach, biurach do urządzeń gospodarstwa domowe również w pomieszczeniach wilgotnych i mokrych....... i dalej... może być stosowany do urządzeń kuchennych i grzewczych pod warunkiem, że nie ma niebezpieczeństwa zetknięcia się z gorącymi elementami i nie jest narażony na inne wpływy ciepła...

Proszę nie zrozumcie mnie źle moim celem nie było zaśmiecanie wątku. Zaintrygowała mnie wypowiedź dotycząca gumy. U siebie mam jeszcze inaczej. Płyta indukcyjna Mastercook z serii ID montowana latem ( a propos jej przewodem na pewno nie była guma ale jak piszesz nie wszyscy producenci używają tego rozwiązania) zasilana YDY 5x6 . Oczywiście przewód zasilający trochę na wyrost ale taki był pod ręką. Przewód wychodzi ze ściany na długość ok 1,5 mb, który następnie w puszce hermetycznej własnoręcznie połączyłem z przewodem płyty . Wolna faza przeznaczona na zasilanie piekarnika. Wszystko znajduje się pod zabudową kuchenną. Szczelnie osłonięte, bez szans na zetknięcie z jakimikolwiek elementami gorącymi i innymi niekorzystnymi warunkami . Mam wyobrażenie na temat warunków jakie panują w kuchni dlatego o to pytałem. Chodziło mi tylko o to by przy wskazywaniu pewnych rozwiązań jako jedynych słusznych nie pisać o pozostałych są tylko be. Bo tak nie jest. Wiadomo nikt nie jest wyrocznią, ja również nie roszczę sobie do tego prawa. Wolałbym za to udzielając rad innym pisać o plusach i minusach danego rozwiązania wskazać dostępne alternatywy tak by ostateczna decyzja należała do pytającego. To chyba trochę lepsze niż narzucenie jednego rozwiązania. Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sebsa

Podłączenie urządzenia sztywnym przewodem YDY 5x6, a następnie dosunięcie urządzenia, gdy sztywny kabel ułoży się jak chce jest ciekawą alternatywą.

Sam napisałeś, żeby uważać na to z czym się styka przewód (temperatura)... po dosunięciu urządzenia nie masz tej pewności którą daje przewód giętki.

 

Dlaczego polecam gumę? Ze względu na temperaturę, wilgoć, kurz i tłuszcze. To są warunki panujące za urządzeniami grzejnymi w naszych kuchniach.

Dlaczego producenci nie dają poliwinitu mimo że są tańsze od gumy, spytaj o to producentów.

 

Wyobrażasz sobie dyskusje i podsunięcie 7 przykładowych rozwiązań dla podłączenia takiego piekarnika??

Zaraz się zacznie pytanie do pozycji nr 3, 4 i 7.....

Masz własne koncepcje to je podaj i uzasadnij w wolnej chwili.

Jest zima, jest czas na dyskusje. Ale sezon w budowlance zacznie się wkrótce i będzie coraz mniej czasu na udzielanie się publicznie....

 

witu102

Czajnik działa chwilę (1-2-5 minut), krótki kabel więc wtyczka czajnika jest w zasięgu wzroku.

 

Czajnik to nie to samo co piekarnik, zmywarka, suszarka, pralka, spawarka....itd

Nie masz kontroli nad tym co się dzieje z gniazdkiem.

 

Gniazdko i wtyczka grzeją się, zasłaniasz to blatem, dokładasz kolejne źródło ciepła (piekarnik) i w sumie grzeje się to wszystko jeszcze bardziej.

Dołóż do tego czas, kurz, tłuszcz, wilgoć. Wtyczka i gniazdko jest porażką w takim miejscu i przy takiej mocy urządzenia.

Mało tego, znając polskie realia do gniazdka dopinasz jeszcze "przy okazji" zmywarkę.... i z 3 kW robi się 5kW ciągłej mocy.

Bezpiecznik wybija? No to dajmy w rozdzielni 20A, bo przecież przewód 2,5 wytrzyma.... polskie realia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIe jestem pewien czy się zrozumieliśmy - płyta pójdzie na zasilaniu 3 fazowym, które zostało przygotowane przez dewelopera. Natomiast piekarnik chciałbym zrobić na osobnym obwodzie i jaki przewód powinienem do tego użyć??

 

witai dam ci dobrą rade w kuchni powino byc jak naiwięcej obwodów piekarnik na odzielnym zmywarka tez mikrofale tez i gniazda dziene tez mamy jusz 4 obwody czym więcei tym lepiei pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie "przesadzłajmy" panowie i panie.

W starych instalacjach wszystko, cały dom był na 1 topikowym i działa od 25 lat.

A tu na zmywarkę, na mikrofale osobny "Es', jak ktoś nie ma co z kasą robić i płaci więcej za rozdzielę, osprzęt, kabel i oczywiście panu elektrykowi instalatorowi to czemu nie.

Wystarczy wydzielić obwód na gniazda ogóle, oddzielny na płytę i oddzielny na piekarnik.

Edytowane przez fenix2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie "przesadzłajmy" panowie i panie.

W starych instalacjach wszystko, cały dom był na 1 topowym i działa od 25 lat.

A tu na zmywarkę, na mikrofale osobny "Es', jak ktoś nie ma co z kasą robić i płaci więcej za rozdzielę, osprzęt, kabel i oczywiście panu elektrykowi instalatorowi to czemu nie.

 

Jasne! Najlepiej wszystko na 1 korku, a za zaoszczędzoną kasę kupić kafelki, żeby to wszystko ładnie przykryć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...