Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

E - eksploatacja

Przy czym na kilku kartach gwarancyjnych spotkałem zapis, że podłączenia ma wykonać ZAKŁAD a nie osoba posiadająca uprawnienia.

Czyli nie znajomy ziutek, a zakład z firmową pieczątką.

Ma to wyeliminować przypadkowych ludzi i scedować ewentualne następstwa porażenia / uszkodzenia na inny podmiot.

Nie wiem czy spotkaliście się z taką sytuacją, że płyta indukcyjna była powodem uszkodzenia instalacji elektrycznej.

Ja spotkałem się z takim przypadkiem, gdzie od tego urządzenia poszło przepięcie do instalacji, przeniosło się to na inne urządzenia RTV i AGD.

Uszkodziły się wówczas urządzenia w obrębie kuchni wpięte do 2 faz, z których korzystała płyta kuchenna.

Od tego czasu, gdy ktoś nie chce ochronników "bo za drogo" to mi składa swoje życzenia na piśmie.

Reklamacja w w/w przypadku została odrzucona właśnie z powodu braku ochronników. A te z kolei były wymienione w instrukcji montażu jako obowiązkowe.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

E - eksploatacja

Przy czym na kilku kartach gwarancyjnych spotkałem zapis, że podłączenia ma wykonać ZAKŁAD a nie osoba posiadająca uprawnienia....

Właśnie czekałem na to stwierdzenie. Pytanie było o uprawnienia a nie wszystkie warunki jakie spełnić by zachować warunki gwarancji. Tu masz rację. Część firm (np. Amica), życzy sobie pieczątkę firmową wraz z uprawnieniami a że takową posiadam to nie mam problemów czy niedomówień.

... Nie wiem czy spotkaliście się z taką sytuacją, że płyta indukcyjna była powodem uszkodzenia instalacji elektrycznej.

Ja spotkałem się z takim przypadkiem, gdzie od tego urządzenia poszło przepięcie do instalacji, przeniosło się to na inne urządzenia RTV i AGD.

Uszkodziły się wówczas urządzenia w obrębie kuchni wpięte do 2 faz, z których korzystała płyta kuchenna.

Od tego czasu, gdy ktoś nie chce ochronników "bo za drogo" to mi składa swoje życzenia na piśmie.

Reklamacja w w/w przypadku została odrzucona właśnie z powodu braku ochronników. A te z kolei były wymienione w instrukcji montażu jako obowiązkowe.

Ja w takiej sytuacji informuję o skutkach braku ich w instalacji i od razu proponuję wykupienie takiego ubezpieczenia, które zawiera szkody wyrządzone przez przepięcia.

Co do jakiś zaświadczeń to ich nie stosuję bo podczas wykonywania pomiarów, wykonuję schemat rozdzielnicy i czarne na białym jest / lub nie jest ochrona przeciwprzepięciowa. Nigdy nie podpiszę czegoś czego nie ma lub jest niezgodne z przepisami branżowymi. Klient nie chce, nie ma pieniążków ... to ja go nie zmuszę do wydania kilku stówek ale zawsze w takiej sytuacji tak projektuję rozdzielnicę by jak najmniej się "na robić" przy dokładaniu tego elementu w przyszłości.

Edytowane przez Wakmen
literówka

Czyli same uprawnienie nie wystarczą. BO ktoś może je mieć, ale nie ma firmy i wtedy Zonk.

Za każdym razem gdy kupujesz sprzęt AGD do kuchni trzeba się dowiedzieć lub przeczytać w instrukcji. Z tą wspomnianą wyżej Amicą to wiem bo na jesieni zgłosił do mnie klient, który miał uprawnienia E ale nie miał działalności i niestety po telefonie do głównej siedziby nie pozostało mu nic innego jak się do mnie zgłosić.

Z innymi firmami jest różnie i nie można tego jednoznacznie powiedzieć.

• 7 years później...

Witam podłączę się pod temat jeśli można.

Mam do podłączenia płytę indukcyjną (prawdopodobnie 3 fazową) o mocy 10,2 kW, piekarnik 4 kW, mikrofalówka 2 kW, lodówka, zamrażarka, ekspres do kawy.

Pierwsza opcja podłączenia była taka, że od skrzynki rozdzielczej do każdego urządzenia podciągam jeden przewód, lodówka i zamrażarka na jednym przewodzie.

Przewody miały iść częściowo w ścianie, a częściowo w suficie podwieszanym.

Druga opcja to podciągnięcie od skrzynki rozdzielczej przewodu (lub dwóch) w warstwie styropianu YAKY 5x25 (zostało mi 40 metrów), a następnie od jego zakończenia wykonanie przyłącz do ww urządzeń.

Nie wiem jak to ma wyglądać technicznie jeśli chodzi o zabezpieczenia i czy tak jest lepiej.

Od skrzynki rozdzielczej mam odległości od 14-20 metrów do urządzeń. Gdybym zastosował YAKY i skrzynkę rozdzielczą za nim, miałbym o 12-13 metrów mniej do urządzeń.

Jaki sposób jest bezpieczniejszy i jakich przewodów należałoby użyć do piekarnika, płyty. Do pozostałych to powinno wystarczyć 3x2.5.

Problemem w przypadku pierwszego rozwiązania jest fakt, że w tym suficie podwieszanym idzie już kilkanaście kabli 3x2,5 i 3x1,5 do innych gniazdek i oświetlenia. Czy wiązka takich kabli obok siebie może mieć wpływ na grzanie jednego o drugi? Planowałem je dać montując je co około 30 cm kawałkiem Arota do ściany.

Pozdrawiam

Witam podłączę się pod temat jeśli można.

Mam do podłączenia płytę indukcyjną (prawdopodobnie 3 fazową) o mocy 10,2 kW, piekarnik 4 kW, mikrofalówka 2 kW, lodówka, zamrażarka, ekspres do kawy.

Pierwsza opcja podłączenia była taka, że od skrzynki rozdzielczej do każdego urządzenia podciągam jeden przewód, lodówka i zamrażarka na jednym przewodzie.

Przewody miały iść częściowo w ścianie, a częściowo w suficie podwieszanym.

Druga opcja to podciągnięcie od skrzynki rozdzielczej przewodu (lub dwóch) w warstwie styropianu YAKY 5x25 (zostało mi 40 metrów), a następnie od jego zakończenia wykonanie przyłącz do ww urządzeń.

Nie wiem jak to ma wyglądać technicznie jeśli chodzi o zabezpieczenia i czy tak jest lepiej.

Od skrzynki rozdzielczej mam odległości od 14-20 metrów do urządzeń. Gdybym zastosował YAKY i skrzynkę rozdzielczą za nim, miałbym o 12-13 metrów mniej do urządzeń.

Jaki sposób jest bezpieczniejszy i jakich przewodów należałoby użyć do piekarnika, płyty. Do pozostałych to powinno wystarczyć 3x2.5.

Problemem w przypadku pierwszego rozwiązania jest fakt, że w tym suficie podwieszanym idzie już kilkanaście kabli 3x2,5 i 3x1,5 do innych gniazdek i oświetlenia. Czy wiązka takich kabli obok siebie może mieć wpływ na grzanie jednego o drugi? Planowałem je dać montując je co około 30 cm kawałkiem Arota do ściany.

Pozdrawiam

Czegoś tutaj nie rozumiem - co robi styropian w pomieszczeniach mieszkalnych ? (chyba że umieszczono go w ścianach działowych)

Sprawa druga - urządzenia odbiorcze o mocy powyżej 2 kW muszą mieć osobne zasilanie i zabezpieczenie.

Czyli :

- płyta indukcyjna na oddzielnym przewodzie

- piekarnik na oddzielnym przewodzie

- mikrofalówka na oddzielnym przewodzie

Odnośnie układania przewodów w wiązce - stosujemy współczynniki korekcyjne (zmniejszające) co do obciążalności prądowej długotrwałej i doboru zabezpieczeń.

Dzięki za odpowiedz. Styropian jest w podłodze. Myślałem, że można dać ten gruby kabel pod wylewką i po wyjściu zrobić mini skrzynkę rozdzielczą i tam zabezpieczenia. Bylo by to spore ułatwienie dla mnie montażu instalacji elektrycznej. Jestem w trakcie jej budowy

I można tak spokojnie zrobić. Od nowej rozdzielnicy odpowiednie przewody i ich zabezpieczenia w rozdzilnicy.

Kolega jako elektryk nie wie, że instalacje na dzień dzisiejszy można układać dołem lub górą ?

Pomysł z mini skrzynką ... dziwny. Bo należy uwzględnić jej lokalizację i dostęp do zabezpieczeń. Takie coś robi się w lokalach usługowych, nie mieszkaniach.

Ale co ja tam wiem ? Za młody pewnie jestem ... jeszcze.

A jak się nie da ani dołem ani górą to pozostaniemy bez prądu a co tam;-) Pomysł z dodatkową rozdzielnicą może dziwny ale piętrowe też ludzie robią a i nikt o mini nie pisał, ma być odpowiednia;-) A co do wieku to najlepiej przyjąć że masz tyle na ile się czujesz, lepsze samopoczucie;-) Można też przyjąć że od 50-tki liczysz w odwrotnym kierunku, też poprawia samopoczucie;-)

• 2 weeks później...

Nie jestem elektrykiem. Po prostu muszę się doradzić, żeby nie zrobić babola którego nie będzie dało się naprawić.

Ciężko to zrobić jak u mnie każdy ma inną wizję i nie można porozmawiać bo słyszy się bo tak się robi.

Pechowo przez to "bo tak" mam teraz masę poprawek, a szkoda nerwów.

Skrobię rysunek, żeby była jasność o co mi chodzi.

Pozdrawiam