krolik2002 25.04.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 mam spory problem. Spora część sufitów na poddaszu będzie z instalacją grzewczą (woda). Mam kilka obaw: 1. Sufity będą z GK ......na to rurki alupex + 3cm tynku wzmacnianego 2x siatką a w miejscach bez rurek tynku będzie z 5cm!!!!. Czy kartonowe sufity nie spadną mi na głowę przy takim obciążeniu???? Oczywiście trzeba będzie stosować wyłącznie zielone płyty aby wilgoć po tynkowaniu ich nie zniszczyła i solidniejsze stelaże pod płyty opcja 1: - zrobić jak wyżej i nie panikować bo wszyscy tak robią a płyty GK spokojnie wytrzymają opcja 2: - zamiast zielonej płyty GK zrobić sufity z OSB (mocniejsza od GK ale czy wytrzyma wilgoć z tynków????) i na płycie położyć instalację + tynk z 2x siatka. Miejsca bez instalacji wyrównać 2cm styropianem i zatynkować aby całość edelżyć (lekkie styro zamiast tynku) opcja 3: - są w sprzedaży płyty modułowe (GK) z instalacją wodną ale pewnie to masakryczna kasa (i nie wiem gdzie to kupić) bo tylko taka opcja jest dobra i pytanie: czy przewody alupex kładzie się bezpośrednio na płytę KG/OSB czy na podkład styropianowy jak przy podłogówce pomóżcie bo zaczynam lekko panikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.04.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Kto ciebie wprowadził w ten ( kanał ) sposób ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.04.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Jedna sztuka gotowego panelu k-g z ogrzewaniem, o grubości 20mm kosztuje 355Euro netto, natomiast o grubości 12,5mm 262Euro netto. Doliczyć trzeba koszty transportu w fabryki w Niemczech. Wymiary: 2500/625mm można skrócić do 2300/625mm. Przy temp.zasilania 50stC powrót 40stC i 20stC w pomieszczeniu moc z jednego panelu wynosi 310W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 27.04.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 chyba uponor ma taki system, zadzwoń zapytaj. a nie możesz jeszcze zmienić na ścienne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 27.04.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 ciekawe kto był pomysłodawcą twojego rozwiązania c.o. ??? jaki jest powód zastosowania instalacji sciennego ogrzewania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.06.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 ...witam... a jaki jest w ogóle sens ogrzewania w suficie?????pierwszy raz słyszę o takim pomyśle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 04.06.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 ostatnio zauważyłem taki trend , że niektórzy inwestorzy/projektanci decydują się na stropy grzewczo chłodzące co prawda w obiektach o większej kubaturze niż domki ale kto wie czy z czasem się to nie przeniesie i do domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.06.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Ogrzewanie sufitowe jest nieprzyjemne dla człowieka - rozkład temperatur nie odpowiada naszym preferencjom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.06.2010 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 [ moderowano - reklama reklamy w dziale "Ogłoszenia drobne" i w korespondencji prywatnej ] Na poddaszu najlepiej zamontować grzejnik wewnątrz ściany kolankowej. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.06.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Bzdura! Okolice murłaty to jedno z najsłabszych termicznie miejsc w domu a ty jeszcze chcesz tam grzejnik pchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.06.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Zamiast na ścianie to w ścianie... Oczywiście ocieplenie przechodzi poza grzejnik. Miejsca jest dosyć. Ps.Moderator wyjątkowo wybiórczo podchodzi do recenzji tematów...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kotekmamrotek 12.06.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 mam spory problem. Spora część sufitów na poddaszu będzie z instalacją grzewczą (woda). Mam kilka obaw... pomóżcie bo zaczynam lekko panikować Zamiast wykonywać coś w ciemno warto spojrzeć na fachowców. Skutecznym sposobem na sukces jest poprawne wykonanie systemu ogrzewania ściennego lub hybrydowego. Źródło informacji technicznych tego systemu: wytyczne projektowe, tabele, przeliczniki etc zainteresowanym prześlę na email. Może tym razem moderator nie usunie mojego postu... tym bardziej, że jestem autorem udostępnianych informacji technicznych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 12.06.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 A nie wystarczy Ci zwyczajne ogrzewanie tylko jakies wariactwa? Po co sie stresowac, cudowac a potem remontowac? DO tak nowoczesnej technologi niezbedna jest kompleksowa dokumentacja techniczna i zadne drogi na skroty z tanszymi matarialami. To tak jakby do pompy ciepla nie zastosowac specjalnej cieczy, bo droga, tylko cosik innego, co nie spelni zadania, sprawnosc bedzie nizsza ale sie te pare groszy zaoszczedzi.Albo do centralnego weglowo-drzewnego zastosowac rurki pcv i dizwic sie ze wywalilo gdzies na zlaczeniach i trzeba kuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 05.07.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 trafiłem po rozum do głowy i odpuściłem temat. Jedyne co zrobiłem "extra" to ogrzewanie ścianki kolankowej pod Veluxami aby woda się nie skraplała w rogach okien. Tyle osób mnie odwodziło od pomysłu grzanych sufitów, że w końcu uległem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 06.07.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 krolik2002 na pewno nie powinieneś rezygnować z ogrzewania powierzchniowego jeśli chcesz osiągać wysoką sprawność pompy ciepła, która będzie tym wyższa im niższą temperaturę zasilania będziesz miał na instalacje, a ta może być tym niższa im większa powierzchnia grzejna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.07.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Proponuję grzejniki INSIDE - duża powierzchnia wymiany i duża szybkość reakcji na impuls termiczny.. http://i876.photobucket.com/albums/ab321/B_Wojcik/termogram_grzejnika3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 06.07.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 boguslaw widzę, ze nie bardzo czujesz o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.07.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 boguslaw widzę, ze nie bardzo czujesz o co chodzi. Mylisz się. Doskonale czuję o co chodzi. To właśnie ja kilka lat zainicjowałem rozprzestrzenianie tezy o związku powierzchni wymiany ze zdolnością do grzania niskotempaturowego. Przede mną nikt takiej zależności w publikacjach branżowych nie artykułował. Brzmiało to mniej więcej tak: Jakie przyjąć obiektywne kryteria przy porównywaniu nie tylko różnych grzejników lecz i różnych systemów grzewczych? Powierzchnia wymiany ciepłaa. Gdy uszeregujemy typy ogrzewania biorąc pod uwagę ten parametr otrzymamy w kolejności: ogrzewanie podłogowe, ogrzewanie ścienne, grzejniki „regulus”, grzejniki żeberkowe, grzejniki panelowe z konwektorem, grzejniki panelowe a na końcu typowe konwektory według ich standardowej definicji. Im większa powierzchnia wymiany ciepła, tym efektywniejsza praca instalacji w niższych parametrach temperaturowych. W czasach kotłów kondensacyjnych, pomp ciepła połączonych z dobrym ociepleniem obiektów możliwość ta ma znaczenie priorytetowe. Wśród grzejników regulusy mają największą powierzchnię wymiany ciepła - o blisko 50% większą od analogicznej wielkości panelowych z konwektorem.. Drugi parametr to masa całkowita układu grzejnikowego, mająca podstawowy wpływ na jego sterowalność i dynamikę pracy.. Grzejniki INSIDE mają również znaczną powierzchnię wymiany... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 06.07.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) okej, skoro porównujesz to proszę dobierz konkretny model grzejnika (może być dowolnej firmy) i podaj jego wymiary na następując parametry: straty w pomieszczeniu 1700W temperatura zasilania 35 stCtemperatura powrotu 25 stCtemperatura w pomieszczeniu 20 stC nadwyżkę na głowice termostatyczną 15% Edytowane 6 Lipca 2010 przez out literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts