Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzewko Bonsai

Bonsai  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Bonsai

Recommended Posts

w internecie pewnie znajsdziesz poradniki online/pdf jak zrobić sobie bonsai. to wymaga jednak tyle troski i cierpliwości, że chowanie dzieci w porównaniu z tą sztuką, to pikuś. przycina się korzenie, liście, gałęzie, szczepi się - cuda luda. ale najwazniejsze jest, że bonsai można zrobić z karzdego drzewa iglastego i liściastego. to, co zaproponują tobie markety: te małe krzaczki przy kasach w cenie 60zł/szt., to lipa.

bonsai to filozofia, nie każdy może być filozofem, nie każdy potrafi zapanowac nad rośliną, okiełznać jej naturalne tropizmy a ściślej mówiąc: oszukać je, by drzewo przestało rosnąć (chociaż to chyba najprostsze). przypomnij sobie scenę z "Blechtrommel", kiedy mały Oskar obiecał sobie, że przestanie rosnąć. i wyobraź sobie, że twoje drzewko też musi sobie to obiecać. :)

• 1 year później...

może nie za bardzo ogrodowo, ale.... florystycznie

dostałam własnie przepiekne i dorodne drzewko bonsai - niestety nie było dołaczonej do niego instrukcji użytkowania i pielęgnacji... :oops:

moze ktoś z forumowiczów mi podpowie jaki to moze byc gatunek i jak te cudko pielęgnowac??? plissss :oops:

http://img42.imageshack.us/img42/2407/4397.jpg

http://img19.imageshack.us/img19/4320/4398x.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/694/4399y.jpg

• 6 months później...

To nie jest bonsai ;)

Zwykle przyczyną jest brak nawożenia i podlewania. On ma małą doniczkę, a ponieważ NIE jest prowadzone jak bonsai rozrasta mu się część zielona i korzenie nie nadążają z dostarczaniem składników pokarmowych i wody. Albo przesadzić do właściwej doniczki, albo kształtować bonsai.

• 2 years później...

Witam wszystkich miłośników roślin a w szczególności - bonzaistów.

Pod koniec Sierpnia odbyła się w warszawie wystawa Zieleń to Życie na której można było zobaczyć wiele ciekawych roślin oraz artykułów do ogrodów.

Jednak moją uwagę zwrócił bardzo ciekawy wykład na temat kształtowania i dalszej pielęgnacji drzewek bonsai.

Nagrałem film z wspomnianego pokazu macie go dostępnego pod tym linkiem drzewka bonsai

Dodam tylko że całość prezentacji była zorganizowana przez Warszawską Szkołę Bonsai prowadzoną przez Pana Marka Gajda - Mistrza Polski w tej dziedzinie.