Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te wieńce w płycie pod ścianami nośnymi w ogóle nie mają żadnego uzasadnienia obliczeniowego, projektanci którzy je stosują chyba nigdy w życiu płyt nie liczyli ....

Nie zdziwiłbym się - po tym jakie wersje płyty dostawałem. Poza tym nie zgodzili się na podłogówke w płycie.. Zmieniłem gazobeton na silikaty i pytałem czy nie ma to znaczenia (waga) na płyte - powiedzieli, że nie. Dlatego zapodałem tu projekt by rzucili na to okiem doświadczeni :-)

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182519

Proszę jeszcze fachowców o obejrzenie jeszcze raz mojej płyty ...

Wykonawca powiedział że dziwna , bo oni robią na prętach fi10 (siatkach) a dodatkowo dziwnie są podzielone pręty i lepiej jest zrobić tak jak niektózy już sugerowali dac 12m + 6m , i nastepny pręt 6 + 12m , tak by łącznie nie było w jednym miejscu ..

Dodatkowo zobaczyć ile u mnie jest słupów które wystają z płyty ... Jeśli dobrze widze to jest ich 11 !!!

Wygląda jakby konstruktor zrobił prostokąt , dal pręty fi12 co 25cm i tyle , nawet źle zrobił wymiar płyty , bo nie jest to typowy prostokąt a jeden bok jest scięty ...

Masakra ...

Sam nie wiem czy z płyty fundamwntowej (jej zbrojenia) mogę wychodzić pionowe wysokie na kilka metrów słupy zbrojeniowe ???

Ja rozumie te co będa na obrzeżu płyty , ale widzę na rysunku 3 słupy żelbetonowe który wyjdą z środka płyty !!!

Na zdjeciu widać oznaczone kwadratem/prostokątem pola z opisami (typu POZ 5.7 i itd) to wszystko to są słupy z zbrojonego żelbetonu. Normalnie były one chyba w ławach , czy nawet w stopach ...

Dla mnie to jakaś głupota ?

Gadałem z kierownikiem budowy i powiedział że odchodzi konstrukcję (zlikwiduje sporą część słupów i zbrojeń) bo nie mają żadnego sensu ale dokładnie nie wiem ile i jakie ..

Płyta z babolem , bo nie powinna być prostokątna a zrobiona. KB już poinformowany i naprawimy błąd , ale wygląda że ta płyta to calkowity błąd ...

Zastanawiam się czy nie porzucić pomysłu płyty fundamentowej i nie wrócić do normalnych fundamentów, bo jeśli ta płyta ma mieć jakieś słupy wychodzące ze środka i mnóstwo wychodzących z płyty słupów żelbetonowych to sens takiej płyty zaczyna sie oddalać , bo co za płyta gdzie będzie pełno wychodzacych z niej słupów żelbetonowych ?

Pomóżcie , bo sam nie wiem co sądzić :(

Czy z płyty mogą wychodzić jakieś słupy żelbetonowe czy płyta powinna być "jednolicie" płaska ?

Bo z tego schematu wygląda jakby że będzie dziurawa jak szwajcarski ser ...

Co do wyliczeń , to wyszlo na płytę około 2,1 tony stali fi12 (ale będzie więcej bo nie liczyłem odpadów) oraz 36m3 betonu B25.

Oczywiście nie liczone są jeszcze słupy żelbetonowe a jest tego mnóstwo ...

Przy zwykłych fundamantach wychodzi 0,5 tony stali i 15m3 betonu B20 + 16m3 betonu B10 + oczywiście to co idzie na slupy żelbetonowe ..

płyta_1.jpg

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182646

Dzisiaj był u mnie KB.Odebrał zbrojenie bardzo mu sie podobało.Zastrzezenie miał do rurek z ogrzewania podłogowego.Podwieszone sa pod gorna siatke.Mowił ze z czasem moga sie poprzecierac.Zalecił danie plastikowych dystansow.Miał racje?DSC_0134.jpg
https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182798

Wykonawca powiedział że dziwna , bo oni robią na prętach fi10 (siatkach) a dodatkowo dziwnie są podzielone pręty i lepiej jest zrobić tak jak niektózy już sugerowali dac 12m + 6m , i nastepny pręt 6 + 12m , tak by łącznie nie było w jednym miejscu ..

Dodatkowo zobaczyć ile u mnie jest słupów które wystają z płyty ... Jeśli dobrze widze to jest ich 11 !!!

Wygląda jakby konstruktor zrobił prostokąt , dal pręty fi12 co 25cm i tyle , nawet źle zrobił wymiar płyty , bo nie jest to typowy prostokąt a jeden bok jest scięty ...

Masakra ...

Sam nie wiem czy z płyty fundamwntowej (jej zbrojenia) mogę wychodzić pionowe wysokie na kilka metrów słupy zbrojeniowe ???

Ja rozumie te co będa na obrzeżu płyty , ale widzę na rysunku 3 słupy żelbetonowe który wyjdą z środka płyty !!!

Na zdjeciu widać oznaczone kwadratem/prostokątem pola z opisami (typu POZ 5.7 i itd) to wszystko to są słupy z zbrojonego żelbetonu. Normalnie były one chyba w ławach , czy nawet w stopach ...

Dla mnie to jakaś głupota ?

Gadałem z kierownikiem budowy i powiedział że odchodzi konstrukcję (zlikwiduje sporą część słupów i zbrojeń) bo nie mają żadnego sensu ale dokładnie nie wiem ile i jakie ..

Płyta z babolem , bo nie powinna być prostokątna a zrobiona. KB już poinformowany i naprawimy błąd , ale wygląda że ta płyta to calkowity błąd ...

Zastanawiam się czy nie porzucić pomysłu płyty fundamentowej i nie wrócić do normalnych fundamentów, bo jeśli ta płyta ma mieć jakieś słupy wychodzące ze środka i mnóstwo wychodzących z płyty słupów żelbetonowych to sens takiej płyty zaczyna sie oddalać , bo co za płyta gdzie będzie pełno wychodzacych z niej słupów żelbetonowych ?

Czy z płyty mogą wychodzić jakieś słupy żelbetonowe czy płyta powinna być "jednolicie" płaska ?

Bo z tego schematu wygląda jakby że będzie dziurawa jak szwajcarski ser ...

Co do wyliczeń , to wyszlo na płytę około 2,1 tony stali fi12 (ale będzie więcej bo nie liczyłem odpadów) oraz 36m3 betonu B25.

Oczywiście nie liczone są jeszcze słupy żelbetonowe a jest tego mnóstwo ...

Przy zwykłych fundamantach wychodzi 0,5 tony stali i 15m3 betonu B20 + 16m3 betonu B10 + oczywiście to co idzie na slupy żelbetonowe ..

[ATTACH=CONFIG]368768[/ATTACH]

a czasami słupów nie masz w konstrukcji parteru?

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182816

Vega, rzuć prosze okiem na moj projekt płyty - wszystko jest tam ok? Czy mam sie jeszcze o coś dopytać konstruktora?

[ATTACH=CONFIG]368753[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]368754[/ATTACH]

wygląda ok. Otulina górnej siatki, jest chyba nieco zbyt duża. Podniósł bym ją w górę - ale ja nie jestem konstruktor. Nie wiem, co chcecie od belek pod ścianami nośnymi? Co to znaczy, że nie mają uzasadnienia? Otóż mają uzasadnienie, bo usztywniają całą konstrukcję, poza tym w ścianach nośnych są często spore otwory (np. drzwiowe). To powoduje nierównomierne rozłożenie naprężeń... i te belki je właśnie równoważą. W 90% płyt, które wykonujemy, są pod ścianami belki zbrojeniowe 4xfi12.

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182854

Dzisiaj był u mnie KB.Odebrał zbrojenie bardzo mu sie podobało.Zastrzezenie miał do rurek z ogrzewania podłogowego.Podwieszone sa pod gorna siatke.Mowił ze z czasem moga sie poprzecierac.Zalecił danie plastikowych dystansow.Miał racje?[ATTACH=CONFIG]368797[/ATTACH]

Jak mają się poprzecierać czyli w sumie przesówać zalane betonem ??,.,,, Chyba w całym tym wątku to pierwsza taka sytuacja.

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182855

Nie przejmuj się specjalnie tymi słupami.

Jeśli chodzi o zbrojenie, to nie jest trudne. Jeśli chodzi o szalowanie samych słupów, to też nie jest jakiś wielki problem, tylko potrzebne są szalunki. Może da się wynająć? Niech wykonawca poszuka, a najlepiej ma własne. Jeśli się boi takich słupów, to znaczy, że niewiele potrafi i lepiej niech się nie bierze za płytę.

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182871

Gość Arturo72

Z czym masz problem ?

Płyta będzie po całości izolowana bez dziur czyli bez mostków termicznych niezaleznie od ilości tych "słupów'.

Ja mam aż 17 sztuk takich rdzeni żelbetowych i nie tylko na obrzeżach płyty ale też w środku ale izolacja pod płytą jest jednolita bez żadnych dziur:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4804043&viewfull=1#post4804043

A tak to wyglada w realizacji:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4943839&viewfull=1#post4943839

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4945691&viewfull=1#post4945691

I wystające zbrojenie rdzeni przy zalewaniu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4955003&viewfull=1#post4955003

Jedynie na obrzeżu płyty mam odsadzke,poza tym płyta pomimo rdzeni w środku jest plaska powierzchnia.

Edytowane przez Arturo72
https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182913

Cześć mam 2 pytania dotyczące płyty fundamentowej:

1) Dzisiaj zalewaliśmy płytę. Niestety pomimo kilkukrotnego przypominania betoniarnia nie dostarczyła buławy (przywieźli tylko łatę wibracyjną) i większa powierzchnia płyty była wylana bez "wgłębnego zawibrowania". Wibrator dotarł dopiero z ostatnią betoniarką (tylko ok 1/3 powierzchni płyty została zawibrowana buławą, której działanie pozostawiało sporo do życzenia - po pewnym czasie czuć było mniejsze wibracje, za to zaczęła bardziej hałasować) . Czy łata wibracyjna wystarczy żeby zagęścić 25 cm płytę? Elementy gdzie było więcej betonu (ok 60 cm) staraliśmy zagęszczać prętem i poprzez "opukiwanie" młotkiem szalunku.

2) Jak szeroką opaskę antywysadzinową stosujecie?

W projekcie mam 1 m, ale płyty zakupionego XPS mają wymiar 60x125 cm i rozważam 3 opcje: 1 - opaska na 60 cm (płyta ułożona wzdłuż), 2 - opaska na 125 cm (płyta ułożona w poprzek), 3 - opaska na 90 cm (1,5 płyty ułożonej wzdłuż)

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182951

....

Ja rozumie te co będa na obrzeżu płyty , ale widzę na rysunku 3 słupy żelbetonowe który wyjdą z środka płyty !!!...

[ATTACH=CONFIG]368768[/ATTACH]

Na czymś musi się oprzeć strop czy co tam jest.. po to są słupy dla podciągów. Chyba ma je prawie każdy. Wiadomo, że z płyty wypuszczasz tylko startery nie zbrojenie na kilka metrów (o ile miałeś to tez na myśli) a w środku płyty to nawet można takie słupy osadzać na kotwach chemicznych. Jednak 4 pręty jako starter to prostsza i tania sprawa :)

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7182992

Witam !

Wykonawca sugeruje że dom (parterowy , strop drewniany, ściany silikat 18cm (miały być z 25cm silkatu a będa z 18cm), płyta fundamentowa) ma zbyt dużo niepotrzebnych zbrojeń oraz sama płyta jest zbyt "pancerna".

Sugeruje że domów na płytach wybudowali sporo inigdy nie robili płyty z prętów fi12 co 25cm i grubej płyty 25cm betonu a robili płyty z siatki fi8 co 15cm i z siatki fi10 chyba co 20cm a ilośc dodatkowych zbrojeń w parterowym domu (bez poddasza użytkowego) jest stanowczo za duża ...

KB z uprawieniami chyba konstruktora stwierdził że faktycznie można uprosić konstrukcję i wywalić część zbrojenia , bo zastosowanie tego zbrojenia nie ma żadnego sensu a nawet w niektórych miejsach nie powinno się znaleźć ...

Wykonawca sugeruje że jak nie uprości sie konstrukcji to weźmie więcej kasy , bo bedzie więcej robocizny a nie był przugotowany że zbrojeie plyty trzeba będzie samemu robić (a nie z gotowych siatek) a ilośc zbrojeń w samym domu jest tak duża że w duuużo większych domach i to pietrowych jest dużo mniej zbrojeń ..

Oczywiście sugeruje że stal droga , beton drogi i nie ma sensu robić bunkra , ja rozumię ale też wiem że chodzi o ilośc roboty ;)

Zobaczę na jakie zmiany zgodzi się KB , ale czy ktoś z Was ma doświadczenie z płytami fundamentowymi zrobionymi na siatkach gotowych fi 8 15cmx15cm ?

Przy pręcie fi12 co 25cm wychodzi około 2,05 tony stali (zbrojenie 2 siatek łącznie ale pójdzie więcej bo nie liczyłem "strat materiału".

Gdyby był z pręta fi8 co 15cm to wychodzi 1,5 tony stali , ale jak będą siatki to będzie wiecej bo siatki gotowe mają swoje wymiary i trzeba będzie jakoś je ułożyć ...

Beton 5cm mniejsza wylewska to 8m3 betonu , wykonawca mówi że wszystkie plyty jakie robił miały 20cm betonu i nie miał nigdy plyty z 25cm betonu ...

Tyle że z płyty będą wychodzić jakieś slupy żelbetonowe , więc nie wiem czy wtedy 20cm betonu starczy ?

Warunki glebowe bardzo dobre (piaski) , sucho , teren płaski ...

Jesli dało by się uprościć płytę i konstrukcję to czemu nie , ale nie chciałbym być królikiem doświadczalnym i zapewne są elementy gdzie można odchodzic , ale są takie gdzie nie powinno sie kombinować , ale jak KB ma uprawienia to chyba wie co można wywalić i co zmienić a czego nie mozna ?

Edytowane przez kaszpir007
https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7183001

[ATTACH=CONFIG]368753[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]368754[/ATTACH]

A co sądzicie o mojej płycie - głównie o tym ze po prawej nie ma w ogole słupów - bede o to pytał projektanta ale chce wpierw sie doradzić innych.

Inna sprawa, że mam 5cm otuliny??? NIe za dużo to???

Poza tym brak opisów słupów SZ1 a na rysunku są?

Słup z tarasu (ten po prawej na dole) też zapomnieli opisać 0 chyba ze to SZ3 - piszą o nim w uwagach a na rysunku go nie ma) :-/

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7183008

Zobaczę na jakie zmiany zgodzi się KB

Kierbud nie ma prawa zmieniać projektu. Niezależnie od tego, jakie ma uprawnienia - wszelkie zmiany musi zaakceptować projektant, który podpisał się pod adaptacją do warunków lokalnych/projektem indywidualnym. On też kwalifikuje, czy zmiana jest istotna, czy nieistotna.

Kierbud na koniec tylko składa oświadczenie, że dom został zbudowany zgodnie z projektem.

Uważaj, żeby Cię na minę nie wpakował. Nie zgadzaj się na żadne zmiany (a już na pewno w konstrukcji) bez odnotowania tego w projekcie przez projektanta. Jaki strop nie mówi o tym, jakie obciążenia musi przenosić - być może konstrukcja dachu mocno opiera się na środku a właśnie drewniany strop nie udźwignie takich obciążeń i po to są podciągi? Cała konstrukcja musi być spójną całością i zmieniając coś niżej trzeba policzyć, czy przeniesie obciążenia z wyższych.

A co do kosztów - to nie wiedział, jak wyceniał, realizację jakiego projektu wycenia?

Coś mi to niepoważnie wygląda.

Edytowane przez Kaizen
https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7183009

Gość Arturo72
Witam !

Wykonawca sugeruje że dom (parterowy , strop drewniany, ściany silikat 18cm (miały być z 25cm silkatu a będa z 18cm), płyta fundamentowa) ma zbyt dużo niepotrzebnych zbrojeń oraz sama płyta jest zbyt "pancerna".

Sugeruje że domów na płytach wybudowali sporo inigdy nie robili płyty z prętów fi12 co 25cm i grubej płyty 25cm betonu a robili płyty z siatki fi8 co 15cm i z siatki fi10 chyba co 20cm a ilośc dodatkowych zbrojeń w parterowym domu (bez poddasza użytkowego) jest stanowczo za duża ...

KB z uprawieniami chyba konstruktora stwierdził że faktycznie można uprosić konstrukcję i wywalić część zbrojenia , bo zastosowanie tego zbrojenia nie ma żadnego sensu a nawet w niektórych miejsach nie powinno się znaleźć ...

Wykonawca sugeruje że jak nie uprości sie konstrukcji to weźmie więcej kasy , bo bedzie więcej robocizny a nie był przugotowany że zbrojeie plyty trzeba będzie samemu robić (a nie z gotowych siatek) a ilośc zbrojeń w samym domu jest tak duża że w duuużo większych domach i to pietrowych jest dużo mniej zbrojeń ..

Wykonawca ma g..do gadania,podobnie jak Kierbud,odpowiedzialność za całość konstrukcji bierze na siebie konstruktor płyty,on zna i wyliczał obciążenia a nie wykonawca czy Kierbud i nie mają żadnych podstaw tego kwestionować.

Wykonawca faktycznie,jest jakiś śmieszny facecik i próbuje naciągać,jego nie powinno interesować czy zbrojenie będzie z siatki czy ręcznie wiązane,jak już tak wydziwia to ja bym mu podziękował za współpracę od razu bo widać,że facet nie jest poważny.

Sądzę,że jest to z tych "Panie,wungiel majom wszyscy i jest dobrze" :D

Mi na płytę zeszło 4,5t i wykonawca jakoś się nie krzywdził jak musiał wiązać.

Edytowane przez Arturo72
https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7183029

Kierbud nie ma prawa zmieniać projektu. Niezależnie od tego, jakie ma uprawnienia - wszelkie zmiany musi zaakceptować projektant, który podpisał się pod adaptacją do warunków lokalnych/projektem indywidualnym. On też kwalifikuje, czy zmiana jest istotna, czy nieistotna.

Kierbud na koniec tylko składa oświadczenie, że dom został zbudowany zgodnie z projektem.

Uważaj, żeby Cię na minę nie wpakował. Nie zgadzaj się na żadne zmiany (a już na pewno w konstrukcji) bez odnotowania tego w projekcie przez projektanta. Jaki strop nie mówi o tym, jakie obciążenia musi przenosić - być może konstrukcja dachu mocno opiera się na środku a właśnie drewniany strop nie udźwignie takich obciążeń i po to są podciągi? Cała konstrukcja musi być spójną całością i zmieniając coś niżej trzeba policzyć, czy przeniesie obciążenia z wyższych.

A co do kosztów - to nie wiedział, jak wyceniał, realizację jakiego projektu wycenia?

Coś mi to niepoważnie wygląda.

Nie znam się ...

Jesli KB ma jakieś uprawienia konstruktora i się pod tym podpisze to chyba będzie ok.

Dużo ludzi np. zmienia grubośc ścian (silikaty) z 25cm na 18cm i to za zgodą KB a to już powoduje że trzeba zmienić zbrojenia , bo są przygotoane na grubsze ściany a wielu ludzi tutaj na forum miało dom zaprojketowany na ściany 25cm a mają 18cm ...

Sądze więc jeśli KB ma uprawnienia konstrutora i sie pod tym podpisze , to jednak można ?

Nie znam się ...

Jeśli dało by sie coś odchudzić to czemu nie ...

Płyta była robiona dodatkowo więc nie rozumię czemu KB z uprawieniami nie mógłby jej zmodyfikować ?

Będę jeszcze rozmawiał z KB co sądzi o tym i jaką ma opinię ...

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7183031

Wykonawca ma g..do gadania,podobnie jak Kierbud,odpowiedzialność za całość konstrukcji bierze na siebie konstruktor płyty,on zna i wyliczał obciążenia a nie wykonawca czy Kierbud i nie mają żadnych podstaw tego kwestionować.

Wykonawca faktycznie,jest jakiś śmieszny facecik i próbuje naciągać,jego nie powinno interesować czy zbrojenie będzie z siatki czy ręcznie wiązane,jak już tak wydziwia to ja bym mu podziękował za współpracę od razu bo widać,że facet nie jest powazny.

Sądzę,że jest to z tych "Panie,wungiel majom wszyscy i jest dobrze" :D

Mi na płytę zeszło 4,5t i wykonawca jakoś się nie krzywdził jak musiał wiązać.

Powiem tak ...

Nie widziałem nigdy takiej ilości zbrojeń na ścianach szczytowych nigdzie ...

Dosłownie każda ścian i krawędź jest wykonana z żelbetonu. Tak że jakby wyjęło się z niej bloczki to zapewne by stała , bo cały obrys jest z betonu.

Nigdy takiego czegoś nie widziałem ...

Domów sporo podczas budowy widziałem ale takich cudactw , nigdy ...

Porozmawiał z KB i tyle ...

Jak można i będzie to bezpieczne i legalne to może da się coś odchudzić ale nic na siłę ...

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7183037

Gość Arturo72
Powiem tak ...

Nie widziałem nigdy takiej ilości zbrojeń na ścianach szczytowych nigdzie ...

Dosłownie każda ścian i krawędź jest wykonana z żelbetonu. Tak że jakby wyjęło się z niej bloczki to zapewne by stała , bo cały obrys jest z betonu.

Nigdy takiego czegoś nie widziałem ....

To mało rzeczy widziałeś,podobnie jak Twój Kierbud i wykonawca:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5286709&viewfull=1#post5286709

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5262906&viewfull=1#post5262906

U mnie jest własnie taka klatka z żelbetu.

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/628/#findComment-7183040