Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@Emtebe

Dzięki u mnie planowane jest na ten moment garaż mieć pod jednym i tym samym dachem co główny budynek. Jak rozpoznam swój wariant to myślę, że wrócę do takiego jak Twój.

Powiedz mi czy liczyłeś czy faktycznie taniej jest mieć oddylatowany garaż nieocieplany przy głównym budynku?

Dlaczego zdecydowałeś się na takie rozwiązanie?

Pomysł podsunął mi jeden z wykonawców, którego pytałem o zrobienie płyty. Nie liczyłem czy jest taniej, a zdecydowałem się na takie rozwiązanie, gdyż:

- bez podnoszenia kosztów likwiduje mostki termiczne powstające tam, gdzie konstrukcja garażu łączy się z częścią mieszkalną

- mam ciągłość izolacji części mieszkalnej, czyli nie będzie grzyba, skraplania się

- można w prosty sposób wyrównać poziom podłogi garaż-dom

- garaż będzie nieocieplany, nie musze robić izolacji na nim, nie muszę robić izolacji od gruntu; liczę na to, że zimą od gruntu trochę podgrzeje

- być może konstrukcja garażu wyjdzie trochę taniej ze względu na prostsze fundamenty, strop, brak izolacji ścian

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Panowie na dzień dziecka zaczynam robić płytę. Sam.

Technologicznie nie widzę problemu sam budować - jestem inż. bud. z uprawnieniami.

Natomiast od 2 tygodniu szukam na rynku ( internet ) kształtek z XPS na brzegi płyty. W zasadzie szukam kpl. na moją płytę - kształtki brzegowe+wypełnienie środka.

Pytanie:

Jakie firmy polecacie? Producentów.

Na tę chwilę dwie firmy z Gdańska są w grze == Parati i Legalet.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam

Panowie na dzień dziecka zaczynam robić płytę. Sam.

Technologicznie nie widzę problemu sam budować - jestem inż. bud. z uprawnieniami.

Natomiast od 2 tygodniu szukam na rynku ( internet ) kształtek z XPS na brzegi płyty. W zasadzie szukam kpl. na moją płytę - kształtki brzegowe+wypełnienie środka.

Pytanie:

Jakie firmy polecacie? Producentów.

Na tę chwilę dwie firmy z Gdańska są w grze == Parati i Legalet.

Pozdrawiam serdecznie.

Podocinaj normalnie z arkuszy xpsa, najlepiej do tego nadaje się moim zdaniem wyżynarka

Wolę zapłacić trochę więcej i nic nie ciąć etc. Szczególnie w XPS.

Więc zdeycdowanie szukam kształtek brzegowych:)

No i przy płytach dochodzi temat rozparcia/szalowania od frontu.

Obsypałem ziemią i nic nawet nie drgneło. Z ciekawości ile droższe są ksztalki za m3 od zwykłego styroduru? Bo może faktycznie nie opłaca ciąć. Czy są ksztalki na każdą grubość płyty?

To masz sensownie:)

Mam piasek wiec XPS i EPS na brzegi ogarnie.

Przy kapinosie na przejściu powszechni ściany na ławę.

Pytanie:

Miał ktoś z Was płytę z belką obniżoną?

Tzn taką która w pewnym miejscu płyty jest głębiej niż płyta?

Mam mega dużą belkę w fundamencie tradycyjnym i za chiny ona nie wejdzie w płytę.

Czekam na opinię konstruktora, ale jestem ciekaw czy ktoś tak miał

:)

Wiesz..

Byłem u konstruktora który się chciał nauczyć na mnie :) , I wymyślił schorn.

A taki co liczy je 10 lat nie bał się zrobić ok. Bez przewymiarowania 3x.

Pytanie techniczne do EPS/XPS.

Robicie dolną warstwę z XPS i na tym stawiacie "burty" ?

Czy dolną warstwę stawiacie a burty do niej od czoła ?

Witam.

Może głupie pytanie, ale podobno takich nie ma.

Planuje przed ekipą od kostki wylać płytę pod garaż. garaż powstanie na rok może dwa w zależności od funduszy.

Garaż 7/9 i nie przekraczający 4m wyskości dach jednospadowy. Pozwolenie nie będzie problemem. Garaż na dwa samochody plus narzędzia stawiany z pustaka.

Planuje pod ściany za zbroić belka 4*fi12 20/20 strzemiona co 30 i pojedyncza krata co 20 z f 12. Pod ścianami 30 cm, posadzka 20 lub 15cm.

co sądzicie o zbrojeniu bo wielu budowlańców z okolicy się śmieje za dom z poddaszem na tym postawie.