Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie rozumiem dlaczego tylko pod połową budynku mieszkalnego mają być u Ciebie rurki podłogówki?

Po prostu mam mieszane ogrzewanie tzn. podłogówka + grzejniki na ścianach. A rurek nie kładę w części salonu, pokoju i klatce schodowej,spiżarni i garderobie. Natomiast układam tam gdzie na posadce/płycie będzie ceramika tzn, kuchnia, wiatrołap, część salonu, łazienka, pralnia. Kocioł gazowy.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

m@rio, mam podłogówkę w płycie, ale na całości powierzchni. Na razie, w lutym, wygrzałem płytę. Pęknięć nie widzę.

Rurki na dolnym zbrojeniu. Jak chcesz podwiesić do górnej siatki? Impossible. Chyba.

Na płytę leciał B20, a ostatnia warstwa to był B20 piaskowy, w celu łatwiejszego zatarcia. Zatarcie i tak schrzanili. Trzeba to robić na wypoziomowanych prowadnicach/rurkach (?), a moi lecieli łatą :-( Później wylewali samopoziomującą na swój koszt.

Witam

Ile razy zagęszczaliście każdą warstwe pospołki

? raz czy wiecej ? Zageszczarka 450 kg

Ja zagęszczałem kilka godzin każdą warstwę a na koniec po samej górze to od 7 rano do 13 było zagęszczane też taką zagęszczarką potem hydraulik jak kopał kanalizę to przeklinał tak było twardo.

Tak jak pisałem minimalna grubość(wymiany gruntu) warstwy pospółki dla mojej płyty to 60cm przy czym dno wykopu ,wykopać ze spadem w kierunku do zewnątrz czyli powiedzmy że w środku płyty minimum tj.60 cm i do zewnątrz ze spadkiem czyli 90cm po obrysie wykopu. Ten spadek ze względu na wody gruntowe.

Mamy pytanie o wykonanie plyty pod dom z garazem

plyta ma duza bezwladnosc cieplna

sam garaz bedzie nieogrzewany - jak wykonac plyte czym ewentualnie rozdzielic i jak by cieplo z plyty pod domem nie uciakalo do garazu ???

Jedyne rozwiązanie tego problemu to rozdzielenie płyty na 2 części , tą pod dom jedna płyta , garaż druga.Z czego ta pod dom cokół styropianowy dookoła a garaż dostawiony do domu cokół pod 3 ściany .Tak mam u siebie i mam zamiar też z tego zbudować pasywny.Innego rozwiązania nie znalazłem i uważam że to jest dobre i jedyne zapewniające brak mostków termicznych na połączeniu dom Pasywny - garaż nie ogrzewany. Wnioskuję że budujesz pasywniaka?

Wnioskuję że budujesz pasywniaka?

dziekuję za info - nie na wszystkim się znam - ale idea DP to jedyna słuszna w moim mniemaniu - i będę robił wszystko by osiągnąć jak najlepszy wynik

miała być Wiosna 2011 a będzie jesień - bardzo chciałbym na zimę zrobić SSZ ocieplony - pytanie tylko czy sąsiedzi się odwołają przy PnB - a to wielce prawdopodobne ... bo mam takich zadymiarzy

dziekuję za info - nie na wszystkim się znam - ale idea DP to jedyna słuszna w moim mniemaniu - i będę robił wszystko by osiągnąć jak najlepszy wynik

miała być Wiosna 2011 a będzie jesień - bardzo chciałbym na zimę zrobić SSZ ocieplony - pytanie tylko czy sąsiedzi się odwołają przy PnB - a to wielce prawdopodobne ... bo mam takich zadymiarzy

To jeszcze nie tak źle ja już zbieram się z budową od 2008r i tak ciągle "jeszcze nie w tym roku ale w przyszłym już na pewno" i zrobił się 2011 i w końcu zacząłem 2 maja a 2 czerwca zalałem swoją płytę 330m2 wszystko robiłem sam z ojcem 3 tygodnie bo tydzień jakiś był przerw z tym że zbrojenie kręciliśmy na płycie z długich prętów.Mam nadzieję że do zimy będę pod dachem nie koniecznie zamknięty.

Mam nadzieję że do zimy będę pod dachem nie koniecznie zamknięty.

a z czego budujesz? ja bede budował z silikatu - ten material nie za bardzo nadaje sie do zostawienia na zime .. wiec albo wybuduje SSZ ocieplony - albo tylko plyte

masz dziennik budowy ? podaj link

a z czego budujesz? ja bede budował z silikatu - ten material nie za bardzo nadaje sie do zostawienia na zime .. wiec albo wybuduje SSZ ocieplony - albo tylko plyte

masz dziennik budowy ? podaj link

Z thermomuru 45 czyli 30cm styro już zacząłem dzisiaj cały dzień w deszczu ustawiałem pierwsze 3 warstwy klocków ,piony poziomy ,winkle i wymiary budynku żeby potem szło jak po maśle bez większych problemów.dziennika niestety nie mam chociaż przydałby się ale nie wiem jak go założyć , poza tym z czasem krucho! O tyle moja robota będzie szybsza że już od razu z ociepleniem. Dlaczego mówisz że silikat nie może być na zimę "goły " ? Dziury w nim chyba będą otworami do dołu więc nic mróz nie rozsadzi. Ale jeśli się spieszysz i chcesz zimą działać wewnątrz to jest raczej wskazane ocieplić żeby mur nie przemarzał. Mi się tam nie spieszy bo na razie bez kredytu jadę.

Uwierz mi , nie jestem dumny z tego "rekordu" wręcz przeciwnie w pewnym momencie odechciało mi sie tego budowania. Wywrotka ~20t 300 zł

mówiąc rekord mam na mysli oczywiscie ilość pospółki w stosunku do powierzchni..

Po wykonaniu "tymi ręcami " własnej płyty uważam że nie we wszystkich przypadkach płyta fundamentowa jest tanim ,tańszym rozwiązaniem niż ławy. Ja się zdecydowałem na płytę tylko dlatego że chcę zbudować pasywniaka i płyta grzewcza zatarta na gładko bez wylewania później posadzek czyli solidnie zaizolowany od gruntu akumlator ciepła