Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a widzisz Waść - to jest argument za II fazą :) - czy ta planowana posadzka nie będzie się zbytnio ślizgać lub odwrotnie - będzie na tyle chropowata, że wszelkie soki, płyny czy zabrudzenia stałe pozostaną na stałe?

pozdro

Robert

Takie coś mi łazi po głowie:

http://forum.sergiel.pl/index.php?option=com_kunena&Itemid=53&func=view&catid=39&id=177&limit=15&limitstart=30

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No jak, normalnie!...

Widzisz, ja z tematem rynien zaprzyjaźniony jeszcze nie jestem (poza tym że podobają mi się kwadratowe). Liczyłem że uda się przełożyć to na później (również z innych względów), ale czy w takim wykonaniu byłoby to do zgrania to nie mam pewności. A może nie ma przeszkód aby opaskę (fragment w okolicy spustów) wykończyć później...? Czy przerwa w izolacji w tym miejscu jest warta zreperowania (szerzej/grubiej)?

grzeniu666, całą opaskę robiłem samodzielnie dopiero po postawieniu ścian.

Zrób ją całą (na zimę), a później (wiosna 2012?) odkryjesz płyty opaskowe w pobliżu rur spustowych i podłączysz rury do odprowadzenia wody opadowej.

A jak chcesz to zrobić, to już inna sprawa. Możliwości trochę jest. Tematy są na forum: zbiornik szczelny, studnia chłonna, skrzynki rozsączające itp. Zależy co chcesz z tą wodą zrobić i jaki masz grunt.

To żeś mi dał do myślenia :( I czemu nigdzie indziej nie znalazłem takiej informacji?

Maksymalna długość pętli zależy od parametrów źródła ciepła. Jeżeli źródło ciepła jest wysokotemperaturowe (powyżej 40 st. C na zasilaniu, np. "zwykły" kocioł gazowy, kocioł olejowy, kocioł elektryczny), to można dać dłuższe pętle. Podłogówkę projektuje się wtedy na parametry np. 40st. C na zasilaniu i 30 st. C na powrocie, przy których z obliczeń wychodzi nieduży przepływ i związany z nim spadek ciśnienia (wysokość podnoszenia pompy obiegowej).

Jeżeli źródło ciepła ma być nisko temperaturowe, np. pompa ciepła, gazowy kocioł kondensacyjny, bufor cieplny ogrzewany przez kocioł na paliwo stałe, to korzystniejsze (tańsze w eksploatacji) będą niższe parametry ogrzewania podłogowego, np. 35 st. C na zasilaniu i 30 st. C na powrocie. Aby przy takich parametrach uzyskać tą samą moc grzewczą podłogówki konieczne są większe przepływy w pętlach, a tym samym większe spadki ciśnienia. Jeżeli więc nie chcemy stosować pomp obiegowych o dużych wysokościach podnoszenia konieczne są stosunkowo krótkie pętle (60-80m).

Możemy zastosować dłuższe pętle, ale konieczne jest wtedy zastosowanie rurek o większej średnicy.

To jeszcze jedno pytanko mam bo oglądałem w necie budowę płyty by jeti :)

https://picasaweb.google.com/jakub.wojnarowicz/BudowaFundamenty#slideshow/5503518649254798210

I teraz pytanie. To w końcu jak to jest, ściany stawiamy na samym krańcu płyty? Do tej pory myślałem ze powiększamy płytę o te 50cm. Mowie o tej części lanej betonem a nie o obwódce ze styro.

To jeszcze jedno pytanko mam bo oglądałem w necie budowę płyty by jeti :)

https://picasaweb.google.com/jakub.wojnarowicz/BudowaFundamenty#slideshow/5503518649254798210

I teraz pytanie. To w końcu jak to jest, ściany stawiamy na samym krańcu płyty? Do tej pory myślałem ze powiększamy płytę o te 50cm. Mowie o tej części lanej betonem a nie o obwódce ze styro.

Zależy jak w projekcie, ale tu (forumowo, domki nie biurowce) raczej na krańcu. Takie krawężniki trzeba by izolować lub byłby szatański mosek :)

Są dwie mozliwości.
Dzięki za wypowiedź. Po konsultacji z projektantem płyty mogę wykonać płytę z tym wcięciem bez jakiejkolwiek szkody.

Inne pytanie do Was: czy warto/można wykonać płytę obecnie jesienią bez band i opaski wysadzinowej i pozostawić na zimę a te elementy wykonać na etepie ocieplania zewn. już gotowego domu (np. po 1,5 roku)? To sugestia wykonawcy, który ma doświadczenie w wykonywaniu płyt. Osobiście mam wątpliwości a mój projektant jest na urlopie.

Pozdrawiam

To w końcu jak to jest, ściany stawiamy na samym krańcu płyty? Do tej pory myślałem ze powiększamy płytę o te 50cm. Mowie o tej części lanej betonem a nie o obwódce ze styro.

Chcesz izolować płytę cieplnie od gruntu w sytuacji, gdy planujesz ocieplenie ścian od wewnątrz? Czy może zmieniłeś już koncepcję?

Inne pytanie do Was: czy warto/można wykonać płytę obecnie jesienią bez band i opaski wysadzinowej i pozostawić na zimę a te elementy wykonać na etepie ocieplania zewn. już gotowego domu (np. po 1,5 roku)? To sugestia wykonawcy, który ma doświadczenie w wykonywaniu płyt. Osobiście mam wątpliwości a mój projektant jest na urlopie.

Tak na logikę, skoro płytę sie tak szybko stawia to czy nie lepiej ją zrobić wiosną? I od razu postawić domek?

Stawiając płytę przed zimą chcę mieć za sobą część prac ziemnych + profilowanie terenu. Ktoś widzi przeciwskazania do "zimowania" płyty bez band i opaski wokół?

Na początku witam wszystkich serdecznie jako że pojawiam się tu po raz pierwszy.

I na początek taka zagwozdka. Przymierzamy się do płyty fundamentowej energooszczędnej. Z firm które tym się zajmują dostałem wstępne wyceny. 120m2 to koszt około 40000-43000 i głowa mnie o nic nie boli ale mówię sobie to sporo. Zacząłem więc szukać materiału na własną rękę. I co mi wyszło? A no że gra chyba nie warta zachodu - chyba że gdzieś robię błąd. I tu bym prosił o skorygowanie.

1. Projekt 1500

2. Styropian 200 11300

3. Zbrojenie 7000

4. Folia izolacyjna 5000

5. Armatura 2000

6. Beton 6500

7. Inne 1000

Wychodzi mi kwota około 34000 bez ekipy budowlanej.

Na początku witam wszystkich serdecznie jako że pojawiam się tu po raz pierwszy.

I na początek taka zagwozdka. Przymierzamy się do płyty fundamentowej energooszczędnej. Z firm które tym się zajmują dostałem wstępne wyceny. 120m2 to koszt około 40000-43000 i głowa mnie o nic nie boli ale mówię sobie to sporo. Zacząłem więc szukać materiału na własną rękę. I co mi wyszło? A no że gra chyba nie warta zachodu - chyba że gdzieś robię błąd. I tu bym prosił o skorygowanie.

1. Projekt 1500

2. Styropian 200 11300

3. Zbrojenie 7000

4. Folia izolacyjna 5000

5. Armatura 2000

6. Beton 6500

7. Inne 1000

Wychodzi mi kwota około 34000 bez ekipy budowlanej.

Czy jesteś pewien, że ten sam zakres robót, dla którego podajesz zestawienie materiałów, wyceniły Ci firmy?

Cóż to za folię za 5000zł chcesz zastosować?

Styropian liczyłem 0,3 i do tego opaska 0,2 to jakieś 43-45m3, armatura - przecież kanalizację powietrze do kominka wodę i wypusty pod prąd i DZC trzeba porobić.

Jeśli chodzi o folię to dzwoniłem do producenta robią w jednym kawałku http://www.ergis-eurofilms.eu/index.php/lang-pl/folie-izolacyjne jak doliczę jeszcze ekipę oraz transport?

Styropian liczyłem 0,3 i do tego opaska 0,2 to jakieś 43-45m3, armatura - przecież kanalizację powietrze do kominka wodę i wypusty pod prąd i DZC trzeba porobić.

Jeśli chodzi o folię to dzwoniłem do producenta robią w jednym kawałku http://www.ergis-eurofilms.eu/index.php/lang-pl/folie-izolacyjne jak doliczę jeszcze ekipę oraz transport?

Za te rury to w 1 tyś się zmieścisz a z tą folią nie szalej!Te firmy co robiły Ci wycenę na pewno takiej folii nie liczyły, co do styro pod płytę, to najpierw napisz jak zamierzasz izolować ściany domu i sufit że aż 30cm styro chcesz dać w ziemię?