Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A może lepiej dać chudziaka.Nic nie wpierdzieli xps-a.Jaki to był dokładnie chudziak,tak zaprojektował ktoś,czy sobie zażyczyłeś ? Skoro chudziak był,też bym folii nie dał.A folia na styro,po to by beton się nie wlał.Ok.ALe jak wilgoć wlezie to już nie wylezie,tak to chyba tłumaczono.A co wiecie o pycie izodom

chudziaka mam w projekcie - chodzilo o usztywnienie płyty ze względu na dylatacje garażu

10cm wg projektu b12,5 - ale betoniarnie nie robią już B12,5 wiec zamówiłem B10 ale KierBud twierdzi że przywieźli coś znacznie mocniejszego - może im został jakiś beton z wcześniejszego zamówienia i go rozrobili ale wygląda na B15 - bardzo szary

rozważałem IzoDom - pisałem już o tym w tym wątku z miesiąc temu

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

W projekcie nie mam chudziaka , ale bede go wylewał(projektant nie widzi problemu). Chce sie zabezpieczyc przed gryzoniami. I teraz pytanie. Czy minimalna warstwa 5 cm wystarczy ? Mam bardzo zacisniety kosztorys i chudziak to tylko moj wymysl. Ale chce dac minimum dajace jakies zabezpieczenie. Na to 20 cm eps200 / plyta 20 cm B20

Pozdrawiam

Ale mi nie chodzi o szkło spienione tylko zwykłą stłuczkę.

Ten pomysł szkła zwykłego tłuczonego sugerował mi również wykonawca płyty ale problem był z dostaniem takiej ilości.

Inny pomysł na ochronę przed gryzowniami to wykopanie po obrysie szerszym niż płyta (najlepiej poza opaską ze styro) rowu głebokości 1m i szerokości 20-30cm i zasypanie kamieniem. W tym rowie możnaby też umieści inne rury (drenaż, deszczówka). Ponoc gryzonie działają do 1metra wgłąb i to rozwiązanie utrudniłoby uszkodzenie izolacji term. płyty.

Prosze o poradę tych , którzy mają juz domy na płycie:

jak rozwiązać problem ocieplenia cokołu w moim przypadku (w projekcie jest jak przy płytach z megathermu za ociepleniem cokołu ze styropianu przy gruncie od spodu ma byc opaska przeciwwysadzinowa):

- cokół bedzie ocieplony 8-10 cm XPSem, na połowie jego wysokości bedzie chodnik

Jak wykonać ocieplenie i drenaż opaskowy, który wg projektu ma być trochę ponizej krawędzi płyty i w odlegości 0,5-1 m od płyty?

Chciałem dać albo na zaklejonego siatką XPSa pasek folii kubełkowej i potem keramzyt, potem krawęznik i potem chodnik wokół domu, a dopiero za nim drenaż, natomiast pod spód folię winylową chroniacą przed przenikaniem wilgoci pod płytę;

lub na zaklejonego siatką na cokole XPSa powlec dysperbitem, od samej ściany ułożyć chodnik (pod chodnikiem półmetrowa opaska przeciwwysadzinowa, a dopiero za chodnikiem zastosowac drenaż opaskowy

fundament.jpg

dom.jpg

Edytowane przez matabane

Jak wykonac taras 2,6 x 5 m przy płycie fundamentowej (wspiera sie na nim daszek)

Kierownik budowy każe mi kopać ławy i wykonać taras w technologii tradycyjnej, ja chciałem wykonać taras tak jak płytę, tzn, na ubitym podłożu odizolowany styropianem , ale sie nie zgodził. Jakie rozwiązania WY ma macie u siebie?