Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zainspirowany pomysłem kolegi autorusa zrezygnowałem z chudziaka.Miałem dostep to około 200 starych niepotrzebnych okien i zapaliła sie żarówka ;) poszła warstwa tłuczonego szkła na to jeszcze pospółka i wszystko zageszczone. Niech mi teraz jakas mysz próbuje sie podkopać !

PS. Podziwiam kolegów układających styro bezpośredniu na piasku za odwage

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanko, jak zabezpieczacie swoje plyty na zimę??

Jakaś folia? styro w paczkach?

Myślałem o słomie pod folią ale... słoma zamoknie i tak szybciej i zero z izolacji a do tego kupa gnoju na wiosnę będzie. 1 bal słomy to ok. 15m2 przy rozsądnej kilkunastocentymetrowej warstwie więc pomysł upadł. Zdecydowałem, że kupię styro podłogowy grubości 5cm i przykryję plandeką (plandeka 12x15m w jednym kawałku kupiona w necie, gramatura 65g/m2, cena 185zł z wysyłką). Styro na wiosnę do czasu dokończenia budowy przykryję na działce tą plandeką a potem wykorzystam i tak pod wylewki. Pozdr

Mam pytanko, jak zabezpieczacie swoje plyty na zimę??

Jakaś folia? styro w paczkach?

Zależy jak wykonana jest płyta fundamentowa.

Większość omawianych w tym wątku płyt fundamentowych to płyty zaizolowane cieplnie od strony gruntu.

Jeżeli przy takiej płycie jest wykonana opaska przeciwwysadzinowa, to nie ma potrzeby dodatkowego zabezpieczania płyty.

Jeśli płyta nie przetrwa w dobrym stanie zimy to znaczy, że jest kiepsko wykonana (np. z betonu o zbyt małej wytrzymałości).

Jeżeli w płycie jest umieszczona wodna instalacja grzewcza, to należy opróżnić ją z wody (np. sprężonym powietrzem).

czyli co ? nie dawac :D ????

Nie wiem czy to rzeczywiscie ma sens, ale ja daje izolacje pod sciany. Poczatkowo kupilam tylko pod zewnetrzne za rada kierownika budowy. Wykonawca wkracza ze scianami od poniedzialku i zasugerowal aby dokupic jeszcze pod sciany wewnetrzne (nosne i dzialowki). Dokupimy pod wszystkie sciany - nic nie tracimy oprócz paru groszy. Koszt jest przecież znikomy.