Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Badania geolegiczne oczywiście posiadam

a projekt jest mi raczej niepotrzebny ponieważ rozmawiałem z kilkoma wykonawcami

i wszyscy robią praktycznie tak samo dlatego po co wykładaj jakieś 1000-1200 bo takie to są koszta

tylko po to żeby mieć papierek który może mi zrobić kierownik budowy który oczywiście ma takowe uprawnienia

i skończoną szkołę ale niestety niema doświadczenia z płytą fundamentową

Co do zbrojenia to jeszcze nie wiem czy gotowe siatki czy pręty

Mój znajomy który stawia domki szkieletowe i wykonuje płyty

daje siatkę fi6 15cm oczka tylko na dole bez żadnych wzmocnień (nie popieram)

robiłem w kilku jego domkach jako podwykonawca (wykończeniówka) i jakoś stoją

Co do zbrojenia to jeszcze nie wiem czy gotowe siatki czy pręty

Mój znajomy który stawia domki szkieletowe i wykonuje płyty

daje siatkę fi6 15cm oczka tylko na dole bez żadnych wzmocnień (nie popieram)

robiłem w kilku jego domkach jako podwykonawca (wykończeniówka) i jakoś stoją

dołem??

papierek który może mi zrobić kierownik budowy który oczywiście ma takowe uprawnienia

i skończoną szkołę ale niestety niema doświadczenia z płytą fundamentową

Pół biedy,że może nic się z płytą nie dziać ale czy facet ma uprawnienia projektowe? Lierownik oświadcza,że wykonał budynek zgodnie z projektem a jak były ławy a wykonał płytę to może za to stracić uprawnienia i wizytować prokuratora za poświadczenie nieprawdy.

Mam już zrobiony wykop pod płytę na ok 45cm

na tej głębokości jest ładny piaseczek

Wykorzystałem koparkę i odrazu zamówiłem dwie patelnie po 25t

niestety jak zaczął wrzucac piasek okazało sie że mało i przywieźli jeszcze jedną w sumie 75t

ale niestety jeszcze brakło

Witam

Za kilka dni zaczynam wykop pod płytę fundamentową

Z oszczędności będę ją wykonywał sam

Projektu nie mam ale dogadałem się z kierownikiem budowy ze poprostu zrobimy

projekt zamienny i po sprawie

Czy ktoś mógłby mi napisać jak dokładnie wyglądają warstwy płyty i jakie materiały sie stosuje??

Dom będzie szkieletowy 9mx12m

Z tego co wiem i oczym rozmawiałem z tzw. fachwcami to

- zbieram humus

- daje podsypkę - pospółkę i zagęszczam

- 2x folia budowlana

- 2x styropiam eps 200 po 10cm z przekładką w sumie 20cm

- zbrojenie siatka fi 6 oczka 15cm plus wzmocnienia przy ścianach zew

- beton b20

Oczywiście wyprowadzenia pod wszystkie potrzebne przyłącza

Czy te dane są dobre???

ja pierdziele o co chodzi?samemu można kłaść kafelki odpedną i potłuką talerz,ale fundamenty,rozmawiałeś z tzw. fachowcami,ja analizuję czy i jak posadawiać na glinie IL 20, Ty sie bawisz w małego budowniczego,zacznij od budy dla psa,nie chałupy dla swojej rodziny i może jeszcze na kredyt,sorry za nerwy ale to zakrawa na paranoję,zęby sobie też sam wyrywasz?

ja pierdziele o co chodzi?samemu można kłaść kafelki odpedną i potłuką talerz,ale fundamenty,rozmawiałeś z tzw. fachowcami,ja analizuję czy i jak posadawiać na glinie IL 20, Ty sie bawisz w małego budowniczego,zacznij od budy dla psa,nie chałupy dla swojej rodziny i może jeszcze na kredyt,sorry za nerwy ale to zakrawa na paranoję,zęby sobie też sam wyrywasz?

A co jest w ty dziwnego że robie sam

Mam firmę budowlaną wprawdzie zajmuje sie raczej wykończeniówka

rzadziej murowaniem ale czsami sie zdarza

Mam kilku kolegów którzy budują domy także robią fyndamenty

tradycyjne i płyty fundamentowe dlatego dziwi mnie twoja reakcja

Fakt że nigdy tego nie robiem nie znaczy że zrobie to źle

przecięż płyta fundamentowa jest znacznie ale to znacznie prostsza w wykonanie

niż fundament na ławach który z resztą już robiłem

a pierdziele o co chodzi?samemu można kłaść kafelki odpedną i potłuką talerz,ale fundamenty,rozmawiałeś z tzw. fachowcami,ja analizuję czy i jak posadawiać na glinie IL 20, Ty sie bawisz w małego budowniczego,zacznij od budy dla psa,nie chałupy dla swojej rodziny i może jeszcze na kredyt,sorry za nerwy ale to zakrawa na paranoję,zęby sobie też sam wyrywasz?

Ja swoją plytę wykonalem sam dokladnie wg projektu. Czy zostala gorzej wykonana niż przez fachowców?

Może równiej zatarta. Montowanie okien więźby itp sam się nie biorę, bo nie czuję się na siłach. Jednak wykonanie płyty jest naprawdę bardzo proste.Elektrykę też będę sam robił( oprócz skrzynki). Kierownik oglądał plytę przed zalaniem i stwierdził, że zrobilismy kawał dobrej roboty, wszytsko wzorcowo. Mnie to wystraczy.

Witam

Dom wybudowałem systemem gospodarczym i jednak płytę zleciłem profesjonalnej firmie i nie żałuję

Aby wykonać solidnie płytę trzeba dysponować dośc drogimi narzędziami

- kwestia wykonania podbudowy zagęszczarka gruntu min 300 kg / u mnie firma dysponowała Wacer 550 kg

- niwelator laserowy - konieczny

- listwa wibracyjna

- wibrator względny

- zacieraczka do betonu

Leszek

Przesadzasz troche. Zageszczarke mozna pozyczyc, przywioza na budowe, z niwelatorem to juz przegiecie, kazdy kto budowal to potwierdzi, zawibrowanie betonu kosztowalo mnie 30 zl (tyle wziela firma od betonu poproszona o dostarczenie razem z betonem wibratora), zacieraczka w wielu przypadkach nic nie wnosi.

Suma sumarum bez wiekszego wysilku mozna tak samo wlasnym sumptem. Uczywiscie wymaga to troche organizacji i czasu, ale nie jest to takie straszne jak probujesz pokazac :)

Pozdrawiam

Ja w projekcie miałem zwykłe ławy fundamentowe, jednak przed budową zleciłem badanie geologiczne gruntu i się okazało, że grunt mam słabonośny i zalecono wykonanie płyty fundamentowej. Zleciłem projekt firmie specjalizującej się w tego typu projektach. Wg. tego projektu zrobiłem płytę. Wcześniej elektryk i hydraulik zrobił mi przepusty w płycie na doprowadzenie mediów do domu. Jedyne czego nie przewidziałem to dodatkowego przepustu w płycie na GWC, którego nie planowałem w tamtym okresie:-/

Witam,

A ja mam płytę fundamentową firmy Megatherm i zdecydowanie ODRADZAM kontakt z tą firmą...

To był zły wybór z mojej strony choć trochę czuję się rozgrzeszony (mądry Polak po szkodzie) gdyż decyzję o wyborze ich firmy podjąłem na podstawie nierzetelnych informacji w ofercie... Dziś tego błędu bym już nie popełnił. Jednak sama idea płyty do mnie przemawia, ale z perspektywy moich doświadczeń lepiej jest chyba wykonać ją samemu niż z nimi...

Na razie pojechałeś po firmie. Tak to każdy może o każdym. Podaj jakieś szczególy.