Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. Z tego co liczyłem wyjdzie około 700-800kg stali plus około 400 rozproszonego

Ale dlaczego liczyłeś to Ty, a nie podał Ci tego konstruktor w zestawieniu ? :)

A.... już wiem - bo podpisałeś umowę z jakąś firmą, która ma to kompleksowo wykonać. No cóż, nie mnie oceniać, niech się wypowiedzą praktycy, bo rozrzut jest spory...

A z ciekawości - ile będzie Cię kosztował m2 i w jakim standardzie ocieplenia ?

1. stali Ci pójdzie mniej więcej tyle co przy ławach.

2. Wymiana gruntu to max 4000 razem z koparką.

3. 10 XPS + 10 EPS i na to beton.

1. Chyba żartujesz, na ławy raczej pójdzie ze 3 x stali mniej!

2. Super by było. Nie zawsze (czasem nawet bardzio "nie"), zależy co i gdzie sypiesz.

3. Chyba już wszystko napisano, co do EPS zdania są podzielone.

Te sumy wyglądają dla mnie całkiem normalnie, nawet się dziwię że sensowna płyta tylko tyle droższa od sensownych ław.

(wszystko przyjmując jakieśtam przeciętne warunki)

Edytowane przez grzeniu666

20cm pod spodem, 10 po obwodzie, 10 opaska. Razem z pospółką i koparką około 350. Zaraz na pewno się odezwą tacy co sami zrobią za 200. I pewnie tak by było, gdybym robił sam, zmieściłbym się w 250.

A styro pół na pół XPS z EPS ?

Jeśli tak, to u mnie na gotowo 310/m2 wg poniższego rysunku:

http://c.wrzuta.pl/wi5632/8f4608be0008ef5c4ffb470e/plyta_szczegol

Ja byłbym skłonny przyjąć, ze skoro nie masz dostępu do zestawienia stali, to może popełniłeś gdzieś bład w wyliczeniu tej ilości....

Twoją płytę robi może Ecotherm ?

konstruktor tak zaprojektował moją płytę, mam 2,6t stali. Na wszystkie sposoby próbowałem zmniejszyć koszt ale nie zejdę poniżej 36000,00zł. Niestety różnica pozostaje i to około 7000zł vs. fundament.

A ten styro XPS10 + EPS200 10cm to nie dobra kombinacja ?? zaoszczędził bym z pare stówek.

Poza tym czy taka zmiana nie wpłynie na jakieś obliczenia konstrukcyjne płyty ??, chociaż mam zastosowany EPS200 20 cm.

20cm pod spodem, 10 po obwodzie, 10 opaska. Razem z pospółką i koparką około 350. Zaraz na pewno się odezwą tacy co sami zrobią za 200. I pewnie tak by było, gdybym robił sam, zmieściłbym się w 250.

Ja myślę że 350 to bardzo dobra cena tym bardziej z pospółką i koparą.. Za 200 to raczej nierealne, nawet samemu.

konstruktor tak zaprojektował moją płytę, mam 2,6t stali. Na wszystkie sposoby próbowałem zmniejszyć koszt ale nie zejdę poniżej 36000,00zł. Niestety różnica pozostaje i to około 7000zł vs. fundament.

A ten styro XPS10 + EPS200 10cm to nie dobra kombinacja ?? zaoszczędził bym z pare stówek.

Poza tym czy taka zmiana nie wpłynie na jakieś obliczenia konstrukcyjne płyty ??, chociaż mam zastosowany EPS200 20 cm.

Parametry EPS muszą odpowiadać tym XPS (nacisk długotrwały). Jeżeli masz taki EPS to możesz zamienić. XPS to równiez zabezpieczenie przed wilgocią. EPS jeżeli nie jest hydrofobowy nie powinien byc stosowany przy gruncie nawet jeżeli jest tam jakas folia. PodsumowującEPS tak ale o takiej samej wytrzymałości jak XPS i przynajmniej na dole hydrofobowy. Niestety na tym raczej nie zaoszczędzisz bo taki EPS kosztuje podobnie.

Koszt ław fundamentowych liczyłeś z podłogami na gruncie?

Moja płyta o powierzchni 160 mkw ma 3 tony stali - nie wiem jaką masz powierzchnie płyty. Na tym forum kilka osób położyło pod płytę EPS i nic złego się nie dzieje.

Ja skłaniam się do wersji 10 cm XPS + 10 EPS jakiegoś rozsądnego np. Austrotherma.

perm, ale pizzaro pytal, czy zamiast 20cm EPS200u, dla ktorych ma policzony projekt, moze zastosowac 10cm XPS i 10cm EPS 200. Taka modyfikacje mozna wprowadzic i uwazam, ze nawet hydtofobowany EPS nie bedzie tu koniecznoscia

Aaaa, nie zrozumiałem. No to jasne że można ale na pewno o to chodzi? On chciał coś zaoszczędzić...

"mam pod plyta EPS i nic zlego sie nie stanie": no tak, bo nie czujesz, ze sie gniecie ten EPS i wcale juz nie ma takie parametry za ktore zaplacilesz. Trudno.

Na temat te kalkulacje: Nie wiem skad niektorzy maja ceny itd, ale kalkulacja za ta plyte co powyzej podalem jest realna. I zawiera juz warstwe XPS pod plyta, izolacje przeciwwysadzinowa, o ktorej tu jest mowa, ale u nas do glebokosci 1,2m i mimo ze to material hydrofobowy, jeszcze chronimy go folia PE 0,3mm.

Oczywiscie w tej cenie sa rowniez wszystkie wpusty do media, kanalizacja itd, oraz projekt konstruktorski do plyty.

podsumujac, plyta fundamentowa zawsze wygrywa z lawami, jesli sie porowniuje ten sam etap i poziom, i cenowo i jeszcze bardziej wyraznie, jakosciowo.

Edytowane przez tmann*

Panie Tomaszu trochę z własnej ciekawości ale i dla potomnych w tym roku pod koniec września opomiaruję swój dom. Zobaczymy co będzie po roku. I solennie obiecuję jeśli do tego czasu budowa mnie nie wykończy dać znać na forum. A do tego czasu ruletka - osiądzie/nieosiądzie Edytowane przez plusfoto

Panie Tomaszu trochę z własnej ciekawości ale i dla potomnych w tym roku pod koniec września opomiaruję swój dom. Zobaczymy co będzie po roku. I solennie obiecuję jeśli do tego czasu budowa mnie nie wykończy dać znać na forum. A do tego czasu ruletka - osiądzie/nieosiądzie

Tez jestem ciekawy. Czyli w tym roku, tak rozumiem, bedzie 1 pomiar, a kontrola za rok? A nastepna po dwoch latach? itd? Dla mnie to rzecz jasna, ze ten EPS sie gniecie, pytanie tylko o ile.

Oszczędności robione pod domem( płyta, fundament) to generalnie nie najlepszy pomysł. W tym miejscu powinniśmy patrzyć na pewność i solidność wkładanych elementów systemu, a nie na cenę. Przecież tego nie da się naprawić za rozsądne pieniądze. Potem to już można szaleć z oszczędnościami, bo nawet jak coś nie wyjdzie to stosunkowo łatwo to naprawić.

Ale jak ktoś uprze się na oszczędności to można iść na całość jak w systemie Legalet i pojechać na eps100.

...Na temat te kalkulacje: Nie wiem skad niektorzy maja ceny itd, ale kalkulacja za ta plyte co powyzej podalem jest realna. I zawiera juz warstwe XPS pod plyta, izolacje przeciwwysadzinowa, o ktorej tu jest mowa, ale u nas do glebokosci 1,2m i mimo ze to material hydrofobowy, jeszcze chronimy go folia PE 0,3mm.

Oczywiscie w tej cenie sa rowniez wszystkie wpusty do media, kanalizacja itd, oraz projekt konstruktorski do plyty.

Pan jest wykonawcą / projektantem ? bo nie czytałem ostatnich postów / coś mi umknęło