Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem, odrobinkę mnie budowa wykończyła finansowo. Miałem robić podłogówkę, jednak nie wiem czy nie dam rurek na ściany i nie zarzucę tynkiem.

Tej kwestii jeszcze ostatecznie nie mam rozwiązanej. No ale w tym roku muszę się wprowadzić więc na coś się zdecydować będzie trzeba.

nie wiem, odrobinkę mnie budowa wykończyła finansowo. Miałem robić podłogówkę, jednak nie wiem czy nie dam rurek na ściany i nie zarzucę tynkiem.

Tej kwestii jeszcze ostatecznie nie mam rozwiązanej. No ale w tym roku muszę się wprowadzić więc na coś się zdecydować będzie trzeba.

A kocioł będzie gazowy?

aha. ale myślę, że z automatyką sterującą tymi piętrami to też będziesz miał cyrk. zastanów się nad tym zawczasu, bo tak automatyka to o 5000 tysia wzwyż (sterowanie dwóch stref niskiej temperatury + jedna wysoka).

Ja rozumiem że lubisz komplikować sprawy ;) ale myślę że wysoka i sterowanie za 5k są całkiem zbyteczne. Vega przy pompie raczej nie zagotuje podłogówki ;) Ścienne też jakoś załatwia temat (przy swoich użytkowych minusach).

Grzeniu, bardzo chętnie sprawę uproszczę. Nie jestem specem w temacie, więc opieram się na fm, infoliniach i instalatorach (rozmawiałem z 4ma i każdy mówił co innego).

Co zatem doradzisz w mojej sytuacji: parter 25cm betonu a w nim ogrzewanie wodne i piętro 7cm też podłogówka. Do tego kaloryfery dodatkowo w łazienkach i jeden w garażu.

Dzięki za zainteresowanie :)

Grzeniu, bardzo chętnie sprawę uproszczę. Nie jestem specem w temacie, więc opieram się na fm, infoliniach i instalatorach (rozmawiałem z 4ma i każdy mówił co innego).

Co zatem doradzisz w mojej sytuacji: parter 25cm betonu a w nim ogrzewanie wodne i piętro 7cm też podłogówka. Do tego kaloryfery dodatkowo w łazienkach i jeden w garażu.

Już to chyba Tobie pisałem w innym wątku ale w przypadku płyty (żeby nie było że offtop):

1. Rezygnacja z "wysokiej" (zamiast tego ścienne lub większe grzejniki jak ktoś lubi ich urok, drabinki wspomagane lub całkowicie elektryczne, osobiście z nich rezygnuję całkiem, dam dla draki matę el. pod płytki i zobaczę co się stanie), ORAZ

2. Ścienne na parterze - wówczas reakcja powinna być podobna jak na piętrze, lub

3. Styro pod płytę (między 5 a 10cm) skutek jw. (przy okazji możliwość lepszej izolacji rur wody/cyrk.), lub

4. Zamiast zestawu automatyki pompowej z NASA za 50k$ centralka (jaką ma np. Victrix którego unikasz jak ognia) za 400, po dwa termostaty i elektrozawory do rozdzielaczy, i powinno być prawie* automatycznie (*podejrzewam że trzebaby w praktyce sprawdzić czy przy starcie sezonu nie powinna być "cieplejsza" krzywa na sterowaniu kotła, aby szybciej rozpędzić płytę, piętro się będzie przymykało jak rozumiem przez tę entralkę).

Ja amator, ale wałkowałem temat długo bo mam podobne założenia (gaz, płyta, piętro). Ja robię opcję 1+2(częściowo, deska)+3

Już to chyba Tobie pisałem w innym wątku ale w przypadku płyty (żeby nie było że offtop):

1. Rezygnacja z "wysokiej" (zamiast tego ścienne lub większe grzejniki jak ktoś lubi ich urok, drabinki wspomagane lub całkowicie elektryczne, osobiście z nich rezygnuję całkiem, dam dla draki matę el. pod płytki i zobaczę co się stanie),

ale na tych grzejnikach będę miał temp 20 pare stopni - za mało chyba żeby odczuwać ciepło. czytałem na fm, że przy niskotemperaturowej podłogówce w łazienkach ludzie odczuwają dyskomfort, bo brakuje źródła wyczuwalnego ciepła.

2. Ścienne na parterze - wówczas reakcja powinna być podobna jak na piętrze, lub

3. Styro pod płytę (między 5 a 10cm) skutek jw. (przy okazji możliwość lepszej izolacji rur wody/cyrk.), lub

ale chałupa już stoi i rurki są zalane

4. Zamiast zestawu automatyki pompowej z NASA za 50k$ centralka (jaką ma np. Victrix którego unikasz jak ognia) za 400, po dwa termostaty i elektrozawory do rozdzielaczy, i powinno być prawie* automatycznie (*podejrzewam że trzebaby w praktyce sprawdzić czy przy starcie sezonu nie powinna być "cieplejsza" krzywa na sterowaniu kotła, aby szybciej rozpędzić płytę, piętro się będzie przymykało jak rozumiem przez tę entralkę).

ale ja Victrixa nie unikam, co więcej prawie go kupiłem, tylko znalazłem coś wydajniejszego i o 2klocki droższego i stąd dylematy. Sterowanie 2óch stref niskiej + wysoka kosztuje podobnie i w ACV.

A ile te elektrozawory do rozdzielaczy kosztują, bo na moją wiedzę to wychodzi podobnie do rozdzielacza strefowego DIM (18 pętli podłogówki).

Pozdro

Na fm różne rzeczy można przeczytać (również bzdury), napisałem moje konkluzje. Te same źródła możesz sam odnaleźć i wyiągać wnioski. Ile kosztują elektrozawory i termostaty też można sprawdzić łatwo. Nie sądzę abyś tą droższą drogą załatwiał cokolwiek więcej, lepiej, prościej. W opcji 1+4, może centralkę, a zapewne termostaty i el.zawory możesz dołożyć w razie potrzeby (w praktyce) później. Dodatkowa automatyka z pompami na pewno przepcha wodę przez cały układ (to zaleta, pompa w samym kotle nie mam pewności, ale u siebie to sprawdzę, zanim dołożę dodatkową pompę za kilkaset zł, będę miał 19pętli, ca. 1200mb rury). Sory za OT.

no więc postanowiłem się odciąć od płyty i robie 10cm XPSa pod płytę i 10 cm na płytę, przenikalność ciepła jest praktycznie ta sama, będzie gdzie umieścić rurki od CWU, a tak duża akumulacja mi nie potrzebna (gaz), teraz pytanko, tą warstwę XPSa pod płytą w dwóch warstwach 2 x 5 cm?

no więc postanowiłem się odciąć od płyty i robie 10cm XPSa pod płytę i 10 cm na płytę, przenikalność ciepła jest praktycznie ta sama, będzie gdzie umieścić rurki od CWU, a tak duża akumulacja mi nie potrzebna (gaz), teraz pytanko, tą warstwę XPSa pod płytą w dwóch warstwach 2 x 5 cm?

To będzie razem 30cm betonu czy więcej? Mnie to boli - planuje normalne ławy na głębokość tylko 20-30cm tyle co wysokość law i opaska z styro.

Czytam, Czytam i ... nadal mam pytania bez odpowiedzi, mianowicie:

Jestem na etapie planowania budowy i myślę , że to najlepszy etap aby zapoznać się z pewnymi technikami budowy jak i doświadczeniami użytkowników już postawionych domów. Ale do rzeczy.

Mam zamiar wybudować dom parterowy, bez piwnic i poddasza użytkowego 97 m2 z podwójnym garażem 48 m2, ściany Ytong 24 cm + styropian 20 cm. Z racji na wysoki poziom wód gruntowych i słabej nośności gruntu zaproponowano mi opcję płyty fundamentowej.

Nadal zastanawia mnie kwestia siadania budynku, czy podstawa styropianowa to "utrzyma"? :bash:

Kolejna sprawa dotyczy kwestii ogrzewania podłogowego (wodnego) umieszczonego właśnie w płycie fundamentowej, zasilanej kotłem na paliwo stałe.

Bezwładność termiczna takiej płyty wydaje mi się właśnie dużym plusem dla takiego paliwa, gdzie stałopalność nawet przy piecu z podajnikiem jest różna ale czy beton b-20 jest na tyle plastyczny , że nie popęka przy rozgrzewaniu i studzeniu, tym bardziej z podziałem na strefy? I jaki to będzie miało wpływ na rysowanie ścian. Oczywiście tylko podłogówka bez kaloryferów. Jako dodatkowe źródło kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza do wszytskich pomieszczeń. Jakiego typu rur do ogrzewania płyty użyć, czy to takie same jak przy zwykłej podłogówce?

Mile widziane również doświadczenia osób które już użytkują kaki system.