Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Horher dobrze, tylko zauważ iż jest coś takiego jak słońce, trzeba automatyki aby nad tym zapanować.

Musi to być konkretna sprawa. Po -20 nadchodzi ocieplenie +5 st czasem w ciągu dnia, dwóch dni.

I wygrzana masa betonu nagle nie zwolni. Trzeba dobry mieć automat.

Co innego z bufora wodnego, można popuszczać energii, jakimś zaworem. Wiem że się da ...

tylko dużo energii ujdzie w gwizdek. Tak ze statkiem, jak już ruszy ok, ale zatrzymać kolosa trzeba wiedzieć kiedy, aby nie wpaść na mieliznę.

Wiem że się da. Bez tego tylko tracimy energię.

Jak to nie zwolni jak zwolni :). W tym przypadku rolę automatyki do sterowania przejmuje fizyka. Płyta tym więcej oddaje ciepła im większa różnica temperatur pomiędzy nią a wnętrzem domu. Jak wnętrze domu Ci się zagrzeje od słońca do temperatury płyty, to przepływ ciepła ustanie. W dobrze zaizolowanym domy temperatura płyty będzie kilka stopni wyższa od temperatury wnętrza.

Mnie chodzi aby system wykrył iż od rana po mrozach, płyta nie będzie musiała być dogrzewana, ponieważ będzie łapać zyski słoneczne.

I stąd trzeba mieć dobrze podzielone pętka podłogówki.

Nie chce tu być przeciwnikiem tergo rozwiązania, a tylko kimś kto zmusza do przemyślenia, czemu akurat tak i co się z tym je.

Dziwne było by tworzenie strasznych historii, historii o strasznej płycie.

Jak pisałem w innym wątku - w MS Excel są połączenia danych. Można ściągać dane z pogodynka.pl i na tej podstawie sterować ogrzewaniem. ale musi być komputer włączony, do tego jakiś prosty PLC, gdyby komputer się zawiesił i gotowe ;). ale wg mnie szkoda roboty, wiele się na tym nie zaoszczędzi.

Jak to nie zwolni jak zwolni :). W tym przypadku rolę automatyki do sterowania przejmuje fizyka. Płyta tym więcej oddaje ciepła im większa różnica temperatur pomiędzy nią a wnętrzem domu. Jak wnętrze domu Ci się zagrzeje od słońca do temperatury płyty, to przepływ ciepła ustanie. W dobrze zaizolowanym domy temperatura płyty będzie kilka stopni wyższa od temperatury wnętrza.

Tu się zgodzę z tym, że nie tylko płyta - wylewka jastrychowa podobnie - różnica w ilości materiału który to ciepło zakumuluje - w płycie jak u mnie o gr. betonu 20cm zakumuluje wiecej ciepła niż w 7cm wylewce z jastrychu.

Witam

Mam pytanie: Wylałem płytę fundamentową tylko niestety przed dostatecznym utwardzeniem musiałem wejsć na płytę i niestety zostały ślady po butach w miejscach gdzie będą ściany nośne. Chcę teraz rozłożyć izolację poziomą pod ściany tylko co zrobić z tymi dziurami? Czy wyrównać to zaprawą cementową 1:3 czy może muszą być jakieś specjalistyczne zaprawy np. ATLAS TEN-10 lub ATLAS ZW 330?

Jeszcze jedno pytanie: będę murował z bloczków Termalica na klej, czy pod pierwszą warstwę ma być zaprawa cementowa 1:3 czy może cementowo-wapienna?

@semo, ale zapadłeś się po łydki w tej płycie, czy tylko bieżnik odcisnąłeś? :) Do centymetra to na pewno bym nie kombinował i dał samej zaprawy (cem, ew. cem-wap), tej samej co pod folię izol. (jeśli to folia) pod ściany. Nie świruj (wiem po sobie że to bywa trudne) ;)

Co pod pierwszy wiersz powinno pisać np. w jakiś zeszytach technicznych Termialiki (jeśli ma takie, ew. podpatrzaj u itąga czy innego Solbeta). Obstawiam zap. cem. 1:3.

Pierwszą warstwę bloczków zawsze się kładzie na normalną zaprawę do murowania. Każdy producent BK o tym pisze. 1 warstwa jest wyrównująca, a przy użyciu zwykłej zaprawy można robić szerokie (wysokie) spoiny czego klejem nie zrobisz.

Nie sądzę. "Normalna" (tradycyjna) zaprawa do BK powinna być słaba. Pierwsza warstwa raczej na (mocnej) cementowej (1:3). Semo nie chce kłaść pierwszego wiersza na cienkowarstwowej, tylko pyta jaką dać zaprawę z tych tradycyjnych (grubych).

Moja płyta ma wyglądać następująco: 10cm XPS, 20cm płyta, 20cm EPS, 10cm wylewka. Płyta bedzie zaledwie 10cm ponad poziom terenu - czy konieczne jest wykonanie izolacji na powierzchni płyty? Jezeli tak to jaki materiał zastosowac? Papa/folia?

pozdrawiam,

mx

papa najlepsza - nie musisz zgrzewać

Czy to ma jakieś atesty. Można to stosować zamiast drutu.

http://www.zbrojeniowe.pl/category/strzemiona-do-zbrojen/

wow - pierwszy raz widzę ale w sumie - strzemiona maja tylko utrzymywać pręty wzdłużne w odpowiedniej odległości - chociaż metalowe dodatkowo wzmacniają. Ciekawa alternatywa -

heh... ciekawa sprawa, prawda?

Tez kiedyś ten filmik ogladalem, ale dla nas się nie oplaca, poza tym, na upartego, można i stalowe strzemionki zamowic na wymiar. Czy to w ogole potrzebuje atesty? Te strzemionki nie sa uwzględnione w obliczeniu, w sumie musza trzymać te prety na miejscu podczas wylewania betonu i tyle. E tam, w końcu ten plastik nie przemawia do mnie, wiec, nawet nie ineresowalem się czy to ma bądź potrzebuje atesty.

co to znaczy, że strzemię tylko trzyma drut przy zalewaniu betonu? Ale w czym?
aby był tam gdzie zaprojektowany był.

Nie może pręt być w osi neutralnej, winien być z uwzględnieniem otulenia w epicentrum strefy rozciąganej.

W płycie jako tako nie powinno być zbrojenia na ścinanie, to strzemiona tej funkcji raczej nie spełniają.

W belkach co innego rozstaw się ładnie dobiera, nawet dzieli strefy na 2 - 3 aby było ekonomicznie.