Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

miałem kilka ofert, najciekawsza była od Thomasa, ale ostatecznie zdecydowałem się płytę wykonać samodzielnie. Nie omieszkam zamieścić swoich wyczynów na forum ;)

Jezeli masz czas aby wykonac ja samemu to jak najbardziej tak :yes:. Fachowcom wykonanie takiej plyty zajmuje srednio 4 dni. Tobie prawdopodobnie zajmie to dwa razy dluzej ale tez pewnie dasz rade. Jest tez oczywiscie kilka rzeczy ktore mozna mocno spier... w takiej plycie wiec mysl trzy razy zanim wylejesz juz beton ale trzymam kciuki ze sie uda i bedzie git.

Rowniez przez jakis czas myslalem aby samemu prowadzic budowe ale ostatecznie plyte zlecilem Thomasowi i nie zaluje. U mnie byla to kwestia tez tego jak wycenia sie swoj wlasny czas. W okresie wiosennym mam w swojej branzy szczyt sezonu a wiec nie moglem sobie powzolic na poswiecenie tego czasu na budowe. Dlatego tez lepiej bylo zlecic to komus kto sie na tym zna. Zima kiedy mam spokoj wykonczeniowke juz robilem samemu.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Noooo... alez to wręcz obowiązkowo. Kiedy roboty się zaczynają? :)

w tym tygodniu składamy wniosek o pozwolenie na budowę, więc to zależy od urzędu. Na szczęście moja p.architekt adaptująca projekt zna 90% urzędników w urzędzie, więc powinno pójść sprawnie, chyba że wniosek trafi na kogoś z pozostałych 10% ;)

Jezeli masz czas aby wykonac ja samemu to jak najbardziej tak :yes:. Fachowcom wykonanie takiej plyty zajmuje srednio 4 dni. Tobie prawdopodobnie zajmie to dwa razy dluzej ale tez pewnie dasz rade. Jest tez oczywiscie kilka rzeczy ktore mozna mocno spier... w takiej plycie wiec mysl trzy razy zanim wylejesz juz beton ale trzymam kciuki ze sie uda i bedzie git.

Rowniez przez jakis czas myslalem aby samemu prowadzic budowe ale ostatecznie plyte zlecilem Thomasowi i nie zaluje. U mnie byla to kwestia tez tego jak wycenia sie swoj wlasny czas. W okresie wiosennym mam w swojej branzy szczyt sezonu a wiec nie moglem sobie powzolic na poswiecenie tego czasu na budowe. Dlatego tez lepiej bylo zlecic to komus kto sie na tym zna. Zima kiedy mam spokoj wykonczeniowke juz robilem samemu.

Czas to jedno - ja zamierzam płytę wykonać w max 3 tygodnie - w większości sam, najpierw podbudowę po godzinach, potem reszta w ciągu 2 tygodni urlopu, oby pogoda dopisała. Drugie to satysfakcja, która dla mnie jest tak samo ważna jak zaoszczędzone pieniądze na robociźnie - tak już mam.

Jeżeli chodzi o wykonanie płyty to w tym wątku jest mnóstwo przykładów co i jak, są też dzienniki budowy, których przeczytałem już kilkadziesiąt. Myślę że wiem dużo nt samego wykonania płyty.

Mam jeszcze wątpliwości co do utrzymania poziomu płyty, a w szczególności podbudowy. Bo XPSa to już łatwiej będzie kontrolować. Nie wiem jak to wszystko poogaranić, czy kupić jakiś tani laser samopoziomujący, czy niech mi geodeta co jakiś czas wyznaczy poziom 0, czy jakieś szlaufwagi, jest to do ustalenia.

...

Mam jeszcze wątpliwości co do utrzymania poziomu płyty, a w szczególności podbudowy. Bo XPSa to już łatwiej będzie kontrolować. Nie wiem jak to wszystko poogaranić, czy kupić jakiś tani laser samopoziomujący, czy niech mi geodeta co jakiś czas wyznaczy poziom 0, czy jakieś szlaufwagi, jest to do ustalenia.

Tani laser poziomujący do kładzenia płytek nadaje się jak najbardziej, Do wieszania obrazków też. W dzień, na dworze jego zasięg to jakieś 0,5m no może 1m.

geodeta wyznacza Ci lawice i na nich poziom "0"

rozciągasz żyłki i wiesz w ktorych miejscach ile "w dół" czego masz "usypać/ułożyć"

proste jak budowa cepa

u mnie już kopanie rozpoczęło się pod "żyłkę"

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=72564&d=1314820183

w trakcie budowania "podbudowy" żyłki też były

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=72964&d=1314990680

ostatnia warstwa

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=73830&d=1315426966

i finalne sprawdzenie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=74087&d=1315589484

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=74085&d=1315589462

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=74078&d=1315589385

Edytowane przez R&K

jest wiele sposobów. Można nabić palik "0" i od niego długą łatą nabić kilka palików co 3-4 metry. I do nich równać podbudowę.

Możesz użyć węża z wodą, generalnie możesz użyć każdego domowego sposobu. Tak aby Ci było łatwo. Podsypkę dobrze by było, zagęścić tak, aby środkiem było delikatne wgłębienie (np. 1cm niżej względem boków). Nigdy górka.

geodeta wyznacza Ci lawice i na nich poziom "0"

rozciągasz żyłki i wiesz w ktorych miejscach ile "w dół" czego masz "usypać/ułożyć"

proste jak budowa cepa

R&K czytałem Twój dziennik i wiem o co kaman. Wyznaczanie poziomu zero moim zdaniem (nigdy tego nie robiłem na taką skalę) to najtrudniejsza rzecz przy budowie płyty, ale jeżeli to jest aż takie proste to reszta będzie jeszcze prostsza ;)

Podsypkę dobrze by było, zagęścić tak, aby środkiem było delikatne wgłębienie (np. 1cm niżej względem boków). Nigdy górka.

Tak jak kiedyś pisaliśmy, zamierzam dać na wierzch podbudowy trochę tłucznia/żwiru i nie wiem czy byłbym w stanie takie wgłębienie zrobić, w czym to ma pomóc?

Tani laser poziomujący do kładzenia płytek nadaje się jak najbardziej, Do wieszania obrazków też. W dzień, na dworze jego zasięg to jakieś 0,5m no może 1m.

Geodeta i tak powinni zaznaczyć poziom 0. A laser... cos, kiedyś tez się bez tego budowalo. Szlaufwaga i sznurki wiele pomagają, a jeśli już laser, to musi mieć odbiornik, bo inaczej nic z tego nie będzie.

W razie czegos, niektóre wypozyczalnie tez maja takie sprzęty.

Najlepiej zrobić od razu lawice, deski dokładnie na poziom i geodeta na tych lawicach zaznaczy osi itd., wtedy jest najłatwiej. Te kolki od geodeta średnio się nadaja :)

Tak jak kiedyś pisaliśmy, zamierzam dać na wierzch podbudowy trochę tłucznia/żwiru i nie wiem czy byłbym w stanie takie wgłębienie zrobić, w czym to ma pomóc?

takie ułożenie podbudowy, w optymalny sposób kształtuje dno naszej płyty.

A z kamieniem, to jak najbardziej dobra myśl.

Oczywiście jest to sprzęt do pomieszczeń, nie mniej noc wzbogaca zasięg

do pomieszczeń na pewno się przyda w późniejszych etapach. No a kilka godzin w nocy można poświęcić aby wyznaczyć sobie poziomy ;)

Obecnie mam dylematy jaki styropian zastosować do boków płyty jako szalunek. Myślicie że 20cm EPS 100 hydrofobowego wystarczy? Beton go nie "wgniecie"? Chyba 22cm betonu aż tak nie będzie rozpierać na boki żeby coś temu styropianowi się stało?

Na opaskę mam zamiar zastosować taki sam styropian tylko że gr. 10 cm

Obecnie mam dylematy jaki styropian zastosować do boków płyty jako szalunek. Myślicie że 20cm EPS 100 hydrofobowego wystarczy? Beton go nie "wgniecie"? Chyba 22cm betonu aż tak nie będzie rozpierać na boki żeby coś temu styropianowi się stało?

Na opaskę mam zamiar zastosować taki sam styropian tylko że gr. 10 cm

Nie wgniecie. Możesz być spokojny i robić swoje.

http://www.ceneo.pl/10711987

dokładnie tego zestawu używałem wiele lat. Spisywał się rewelacyjnie. Odbiornik pozwala pracować w dzień na praktycznie każdą potrzebną dla nas odległość. Był bardzo oszczędny, na jednym komplecie baterii pracował wiele tygodni.

Tu dość drogi, jednak w Rzeszowie jak by ktoś chciał, mam dostęp do niego w cenie 1000zł za komplet.