Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sorry panowie, ale po full jest robienie w nocy, bez niczego można wymierzyć tak jak pisałem.

Oczywiście jak jest się profi geodetą to nie przeszkadza mieć system za grube tyś. W tej cenie jeszcze kątownik laserowy, czy poziomicę można mieć i parę innych instrumentów, np strug eletryczny ipt

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy będę w najbliższym czasie w Rzeszowie porą koło wieczorową, ale mogę Tobie zademonstrować ten paten.

Boję się tylko że geodeta od poziomu zero mnie udusi jakiś :D

Ale jak widzę jakiś opór z Waszej strony to sobie tylko myślę ... ...

Edytowane przez מרכבה

Miałem krzyż CST-Berger ILMXL, popsułem, teraz mam Bosza PCL20, wydaje się solidniejszy, a jeszcze solidniejszy zdawał mi się Bosz PCL1 (już chyba tylko z drugiej ręki, więc może być rozkalibrowany). Z dalmierzy miałem Bosza DLE40, i jak mi wyparował kupiłem takiego samego (solidne wrażenie).

Taki set jak Vega linkuje super musi być, z tym czujnikiem, ale jednak kasa inna (jak dla amatora). Bez tego trzeba się za dnia czasem nakombinować, ale regularnie mnie noc łapała na budowie więc...

Dostałem dzisiaj przekrój projektowanego budynku z opisem przekroju płyty, czy możecie wypowiedzieć się na jej temat?

Budynek z poddaszem użytkowym, na płycie 10x10 m

[ATTACH=CONFIG]249305[/ATTACH]

http://samobudowa.pl/przekroj.png

http://samobudowa.pl/przekroj.png

What is this ! :o http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-171.gif

http://yelims.free.fr/IPB/Invision-Board-France-14.gif

Rozumie że to nowa wersja beczki na kiszoną kapustę, tylko zamiast kiszonej jest izolacja termiczna.http://img366.imageshack.us/img366/562/to20funnykh6.gif

.http://emoty.blox.pl/resource/bicz.gif batogiem

http://emoty.blox.pl/resource/10_9_206.gif

Edytowane przez מרכבה

Czyli słusznie miałem zastrzeżenia co do tego projektu :)

tak.

Pod dom 10x10 z Ytonga byśmy projektowali plyte o grubości 20cm, bez zadnych pogrubień na krawędzie itd. Pod plyta 10cm XPS300, a na plycie pod wylewka 10cm eps o Lambde 0,033W/mk daje CI wspolczynnika U poniżej 0,16 W/m²k, wiec, wcale nie zle.

Edytowane przez tmann*

Miałem krzyż CST-Berger ILMXL, popsułem, teraz mam Bosza PCL20, wydaje się solidniejszy, a jeszcze solidniejszy zdawał mi się Bosz PCL1 (już chyba tylko z drugiej ręki, więc może być rozkalibrowany). Z dalmierzy miałem Bosza DLE40, i jak mi wyparował kupiłem takiego samego (solidne wrażenie).

Taki set jak Vega linkuje super musi być, z tym czujnikiem, ale jednak kasa inna (jak dla amatora). Bez tego trzeba się za dnia czasem nakombinować, ale regularnie mnie noc łapała na budowie więc...

To widzę że mamy ten sam sprzęt. Szkoda tylko że do tej PCLki nie ma odbiorników.

Czyli słusznie miałem zastrzeżenia co do tego projektu :)

te 25cm to jeszcze rozumiem, ze względu na teren i zapewne kiepskie warunki gruntowe. Choć jak pisze tmann* zapewne na 20cm też by się dało.

Ale wywaliłbym ostrogi, bo nie dość że skomplikują Ci wykonanie i zwiększą o sporo koszty, to na dodatek są zaprojektowane tak że tworzą mostek termiczny. Może niezbyt duży, ale jednak.

Chudziak - jest zbędny. Nie szkodzi co prawda, ale to kolejne pieniądze. I generalnie to ja wciąż powtarzam, że ten sposób jest przekombinowany z ogrzewaniem na płycie. Skoro można zrobić za jednym razem w płycie.

Generalnie mam kiepskie warunki glebowe wiec ostróg się zbytnio nie czepiam (w sumie nie bardzo wiem czemu one służą), zasugerowałem zastosowanie ciągłej izolacji (czyli również pod ostrogami), zmianę "chudziaka" na dobrze zagęszczoną warstwę kruszywa, żeby styropian mnie był w betonowej kanapce.

Zastanawiam się jeszcze nad dwiema kwestiami, czy pod płytę można dać (10 cm XPSa, na niego 10 cm EPSa 200 - zawsze trochę taniej) i czy między styropian a płytę dać folię (woda podchodzi wysoko a styro nie jest w 100% szczelne.)

Pomożecie?

Może niezbyt duży, ale jednak.
Źle napisane ... może nie zbyt mały.

Ostrogi ! przecież to kpina z wiedzy inżynierskiej ! kpina ! nie będę pisał dokładnie o cho chodził ... bo leśny lud któremu wydaje się iż robienie beczki na kiszoną izolację jest poprawne, to o czym będziemy rozmawiać.

Siała baba mak .. nie wiedziała jak ... a dziad wiedział nie powiedział, a to było tak ...

Panowie trzeba też z czegoś żyć . I nie będę starego konia inż ... uczył jak ma projektować beton !

Ja wiem że studia na politechnice wypompowują całkowicie z sił ... itp .. bo jakoś trzeba przetrwać w akademiku do sesji ... w miarę trzeźwiejąc ...

ale ktoś kto to projektował ... powinien mieć wachlarz rozwiązań, a nie gniota takiego robić .

To nie jest pod dom ogrzewany węglem w czasach gierka ... tylko teraz gdzie liczy się każdy wat.

מרכבה ok rozumiem, i tak wielkie dzięki za krytykę, która utwierdziła mnie w przekonaniu że projekt należy cofnąć do poprawki

też irytuje mnie fakt, że ludzie biorą kupę kasy za takie gnioty i gdyby nie moja czujność to straciłbym kasę na wykonanie i utrzymanie takiego rozwiązania.

מרכבה ma racje, te ostrogi sa raczej zbędne. Trzeba zrobić porzadna podbudowę, i wszystko gra. Jaki masz grunt? Na organicznym nawet gruba plyta z ostrogami nic nie ratuje, a jeśli jest choć trochę piaszczysty, to prawie zawsze da się cos zrobić. Grunty spoiste nie sa automatycznie problematyczne, trzeba czytac analizy z rozumieniem, szczególnie jeśli wiercenie robione mechanicznie w zawilgoczonym lub mokrym gruncie. Wtedy wszystko się miesza, doprowadza się humus z wierzchu do głębszych warstw, wszystko się uplastycznie itd.

Nie raz powtarzaliśmy badanie, probki wzięte pretem szczelinowym, grunt badane sonda dynamiczna, i calkiem inne wyniki wychodzili.

A ja mam następny problem natury technicznej. Ma być płyta fundamentowa poziom 0 minus 18. Bo ma na to iść 10 cm EPS + wylewka / ogrzewanie podłogowe/. W projekcie garaż w bryle budynku no i właśnie o garaż chodzi. W garażu nie będzie ogrzewania podłogowego i w związku z tym co zrobić z różnicą poziomów? Czy też kłaść EPS i wylewkę - czy to wytrzyma pod samochodem? Czy zastosować jakieś inne i właśnie jakie rozwiązanie?