Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A o co dokładnie Ci chodzi? Montaż HS to wiedza tajemna?

Trochę offtop, a,e żeby zamknać kwestie HS. Słowa człowieka z branży:

HS to z założenia drzwi przesuwane z niskim progiem - taka jego nazwa i tyle

Dokumentacje systemowe posiadają rysunki poglądowe i zawsze pewne modyfikacje wprowadzić można pod warunkiem nie zaprzepaszczenia samej ideii

A więc:

- Inwestorze, nie chcesz mieć problemów gdy próg będziesz miał na równo z posadzką wewnętrzną (próg a to nie to samo co prowadnica dla sanek), zastosuj odwodnienie liniowe przed samym HSem by jak wiatr i deszcz.....i masz potop jeśli rozumiesz co może się wydarzyć

- Inwestorze, nie chcesz potopu, od zewnątrz miej próg co najmniej 20 mm (czyli posadzka 20 mm niżej od progu HS-a) ale i on nie ustrzeże Cię przed silnym wiatrem i deszczem gdy powyższego nie zrobisz (tzn. odwodnienia liniowego)

- Inwestorze, pamietaj o jednym. HS nie znosi głupoty. Jak już masz mieć jakiś tam poziom docelowy i firma sprzedająca CI HSa jest kumata to - pod żadnym pozorem nie możesz posadzki PODNIEŚĆ !!! Bo jak wspomniał T12345T mogą (?) i pojawią (!!!) się kłopoty serwisowe. By cokolwiek wymienić trzeba wyjąć skrzydło i tu za wysoka posadzka to uniemożliwi i będzie kiszka do końca chałupy lub Was (czego Wam nie życzę )

- Inwestorze, przestań czytać Muratora i Forum bo zgłupiejesz do reszty. Tu jacyś nawiedzeni siedzą i głupoty wypisują

( Kto słyszał by HS wrzucać w całości w ocieplenie? Toż to sztuka dla sztuki. Jak przedmówca napisał, by zachować estetykę domu wysunąć go tyle ile wysuwa się inne okna (jeśli się je wysuwa) i chwacit

Święte słowa kolegi : ...bądź na własne ryzyko monter o ile ma stosowne doświadczenie.

HS stał się modny ale niewielu potrafi go montować normalnie, a co dopiero w ociepleniu. Żenujący jest poziom ekip montażowych w tym zakresie. Mało tego - oni mówią, że zrobili dobrze i Klient się czepia - bo wyczytał że podparcie ma być co 30-40 cm i zarówno pod wewnętrznym jak i zewnętrznym profilem

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oglądałeś na tych targach okna wyprodukowane przez Schueco, czy na profilu Schueco ?

Raczej to drugie, prawda ? Dlatego pytam o producenta.

A producenci moga być różni - jeden wyprodukuje z danego profilu okno o klasie przepuszczalności 4, inny Z TEGO SAMEGO profilu 3.

Przy czym ten drugi moze nawet z lepszym U, co w tym przypadku i tak mu nie pomoże, ale marketingowo dobrze brzmi, bo kto patrzy na klasy szczelnosci ?

Tak więc sprawdż to sobie.

Ja okna mam, DWU otrzymałem (zresztą przed zakupem sprawdziłem parametry na stronie producenta)

Zastanów się proszę co chcesz udowodnić tym wpisem.

Są rozwiązania cieplejsze, szczelniejsze i tańsze od HS. To chyba jest jasne.

Przy małych suwankach PSK jest w porządku, ale przy większych rozmiarach kultura i lekkość pracy HS powala.

Do nie dawna byłem nastawiony wyłącznie na PSK, bo wydają się lepszym i tańszym rozwiązaniem. Ale po wspomnianych przeze mnie targach budowlanych, gdzie miałem okazję porównać pracę tych systemów przy dużych przeszkleniach, wybór już nie jest taki oczywisty.

Szczerze to chyba wolałbym standardowo otwierane skrzydła niż PSK.

I proszę nie martw się o mnie. Mam jeszcze sporo czasu, aby wybrać coś dla siebie. Zamiast krytykować, mógłbyś napisać coś konkretnego.

Zamiast krytykować, mógłbyś napisać coś konkretnego.

Nie bierz tak wszystkiego do siebie osobiście.. Czy ja coś krytykuję ?

Zróciłem tylko uwage na aspekt klas szczelności, dzieki mnie dowiedziałeś się co to DWU, oraz ze na targach to raczej nie ogladałeś okien Schueco, tylko ich profile poskładane przez kogos innego. I że te same profile złożone przez jeszcze kogos innego mogą mieć parametry szczelnosci zupełnie inne,mco warto sprawdzic poprzez DWU

Do tego przywołalem opinie czlowieka z branzy, który uważa, ze montaz HS w ociepleniu to sztuka dla sztuki.

To pisze ktoś, kto na montazach zarabia :)

Zamiast krytykować, mógłbyś napisać coś konkretnego.

trochę tych konkretów było, prawda ?

dzieki mnie dowiedziałeś się co to DWU, oraz ze na targach to raczej nie ogladałeś okien Schueco, tylko ich profile

Dziękuję.

Tak, oglądałem m.in okna na profilu Schuco, a to konkretne wyprodukowane było przez Awilux.

tylko ich profile poskładane przez kogos innego. I że te same profile złożone przez jeszcze kogos innego mogą mieć parametry szczelnosci zupełnie inne,mco warto sprawdzic poprzez DWU

Przywoływane okno posiadało klasę szczelności 4.

Wodoszczelność 9A.

Do tego przywołalem opinie czlowieka z branzy, który uważa, ze montaz HS w ociepleniu to sztuka dla sztuki.

To bardziej zależy gdzie i kiedy.

@grzes124, bez względu czy w ociepleniu czy w murze, ja bym zrobił "balkonik" w płycie (tj. poprosił projektanta płyty), z uwzględnieniem poszerzeń (jeśli montażyści tak przykazali) pogłębiony o powiedzmy 1cm, i później sobie na tym centymetrze dorównał precyzyjnie zaprawą.

Może być tak jak mówisz. Trzeba by to przeliczyć dla konkretnego przypadku. Chociaż wydaje mi się, że kantówką czy kątownikami, można to zrobić prościej.

Edytowane przez grzes124

No i widzisz, podeszleś to tego chlodniej i od razu pojawiły się konkrety ;)

Piszesz, że temat Cię nie interesuje, potem go ciągniesz, przy czym nic nowego nie wnośisz a wnioski zostają takie same jak w pierwszym poście.

Myślałem, że skoro podważasz sens okien HS, to przedstawisz jakieś konkrety. To, że nie jest to okno bez wad to raczej wiadomo, o czym z resztą pisałem wcześniej.

Dziękuję.

...

Może być tak jak mówisz. Trzeba by to przeliczyć dla konkretnego przypadku. Chociaż wydaje mi się, że kantówką czy kątownikami, można to zrobić prościej.

Okno HS jest bardzo wrazliwe na slaby montaz, nierownosci. Nikt nie da ci gwarancji ze kantowka za iles lat sie nie "powygina", chyba ze zastosujesz drewno klejone. Nt. katownika sie nie wypowiem. A balkonik ma ta zalete, ze przeliczy ci to konstruktor dla konkretnych obciazen, z pewnoscia sie nie odksztalci, w razie reklamacji producent raczej nie zarzuci niewlasciwego montazu. A realizacja ? Odpowiednie wyciecie w styro na etapie zalewania plyty i ewentualne zbrojenie. Plus 1-2h jesli bedziesz cyzelowal.

Piszesz, że temat Cię nie interesuje, potem go ciągniesz, przy czym nic nowego nie wnośisz a wnioski zostają takie same jak w pierwszym poście.

Myślałem, że skoro podważasz sens okien HS, to przedstawisz jakieś konkrety. To, że nie jest to okno bez wad to raczej wiadomo, o czym z resztą pisałem wcześniej.

Dzieki " ciągnięciu tematu" poszerzam Twoją wiedzę. Wiesz już, co to DWU, ze U to nie wszystko i jakiego producenta HSa oglądałeś (i co deklaruje w DWU:)

Teraz powoli dowiadujesz sie, że kątownik, czy kantówka to nie jest taka prosta sprawa, bo klopoty z gwarancją moga być...

Czyli zaczyna sie praktyka :)

Dzieki " ciągnięciu tematu" poszerzam Twoją wiedzę. Wiesz już, co to DWU, ze U to nie wszystko i jakiego producenta HSa oglądałeś (i co deklaruje w DWU:)

Teraz powoli dowiadujesz sie, że kątownik, czy kantówka to nie jest taka prosta sprawa, bo klopoty z gwarancją moga być...

Czyli zaczyna sie praktyka :)

Otóż nie :p

Jedyne co się dowiedziałem to co oznacza skrót DWU. Sam dokument na ten moment nie wiele mnie interesuje, a na parametry tam umieszczane natrafiłem już troszkę wcześniej.

Więc sam widzisz, że jednak dużo pisania, a nie wielki Twój wkład. Ale i tak podziękować wypada.

Może tak, może nie... Odsyłanie mnie do strony schuco, jako do producenta okien, ktore oglądałeś wskazuje na cos innego, ale co tam....

A możesz mi wskazać, gdzie konkretnie napisałem że Schuco produkuje okna, czy po prostu teraz będziemy się czepiać słówek.

Takie dyskusje Cię jakoś dowartościowują? Masz żal, że jednak nie wybrałeś HS, i na siłę szukasz argumentów, żeby się pocieszyć?

Dla przypomnienia napisałem:

A póżniej:

Napisał fotohobby

Jakiego producenta ? O DWU nie zapytałeś , jak sadzę ?

Jestem ciekaw parametrow przepuszczalności powietrza i wodoszczelności...

Taką sama jak wklejałem link powyżej.

Jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji, proponuje skontaktować się z producentem.

Ja Cie wyraźnie pytam o producenta okna, a Ty znów odsyłasz mnie do Schueco. Innej nazwy producenta nie podałeś.

Na szczęście kiedy to Ci wyjaśniłem poszperałeś i znalazłes - plus dla Ciebie ;)

Co do "żalu", że nie wybrałem HS to wrecz przeciwnie - na tym etapie budowy wrecz utwierdzam sie w przekonaniu, że dobrze zrobiłem, ze go nie mam. Podobnie jest zresztą z Coramic Actua :)

Edytowane przez fotohobby

Ja Cie wyraźnie pytam o producenta okna, a Ty znów odsyłasz mnie do Schueco. Innej nazwy producenta nie podałeś.

Na szczęście kiedy to Ci wyjaśniłem poszperałeś i znalazłes - plus dla Ciebie ;)

Kolego czytaj ze zrozumieniem, a nie dopowiadaj sobie, to na przyszłość oszczędzimy tych jałowych dyskusji ;)

Ty tez może najpierw podaj nazwe producenta, zanim zasugerujesz komus, kto o niego pyta, by sie z nim sam skontaktował.

Niby szczegol, a pomaga :)

Widzę, że zwróciłes sie ze sprawą HS do praktyków, jestem ciekaw, jak się odniosa do balkoników, kantówek i kątowników :)

@fotohobby @grzes124 ale sobie urzadziliscie publiczna dyskusje ;) ale pamietajcie ze to temat o plytach fundamentowych.

Moze zmienie kierunek dyskusji. Co ile dawac dystans Z,S,Snake bo roznie go nazywaja - wiecie taki pomiedzy dolne a gorne zbrojenie. W projekcie mam dystans 1 szt/m^2 ale recznie robiony z fi8 taki pojedynczy - jak postapic z tym?

Kolejna rzecz to na plyte 130m^2 wystarczy mi jedna paczka 400-500 szt tych plastikowych dystansow pomiedzy dolne zbrojenie a xps? Ile wy dawaliscie?