Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanie do tych co już zrobili płytę:

o jakich rurach osłonowych i na jakie instalacje czy też jakich instalacji lepiej nie zapomnieć?

Bo oczywiście mamy : prąd do domu, kanalizę, wodę, gwc jeżeli ktoś planuje, dodatkowe rurki osłonowe na domofon, kable do bramy, do oświetlenia przy garażu czy tez do ogrodu, cos jeszcze bardzo ważnego ?

Pytam bo za 2-3 tyg zaczynam budowę i nie chciałbym o czymś zapomnieć:D

karolek75 nie neguje żadnego sposobu.

Jeśli piszesz, że bez balkonika nie będzie gwarancji, to jest to dobry argument.

Jak używasz kantówki, czy kątowników, to także trzeba przeliczyć obciążenia, aby dobrać odpowiednie materiały.

"Balkonik" to jest dobry argument, ale gwarancja to nie wszystko. Zastanawiałem się nad tym. Czy nie będzie tam mostka termicznego i to potężnego?

Zadzwoniłem do Illbrucka i pytałem o MOWO. Przy 70 mb obróbki koszt montażu (cały system ze wszystkimi duperelami) to 95 - 100 zł/mb czyli ok 7000 zł. Ile wyjdzie na konsolach JB-D nie mam pojęcia, ale sądzę, że co najmniej połowę z tej kwoty. Dopłata nie jest więc taka duża. Dodatkowo przez cały czas montażu wraz z ekipą montującą jest techniczny z Illbrucka i pilnuje żeby wszystko było ok. MI to się podoba na tyle, że odpuszczam wszelkie balkoniki, kantówki i itp. I nie ma mostka ;).

@fotohobby @grzes124 ale sobie urzadziliscie publiczna dyskusje ;) ale pamietajcie ze to temat o plytach fundamentowych.

Moze zmienie kierunek dyskusji. Co ile dawac dystans Z,S,Snake bo roznie go nazywaja - wiecie taki pomiedzy dolne a gorne zbrojenie. W projekcie mam dystans 1 szt/m^2 ale recznie robiony z fi8 taki pojedynczy - jak postapic z tym?

Kolejna rzecz to na plyte 130m^2 wystarczy mi jedna paczka 400-500 szt tych plastikowych dystansow pomiedzy dolne zbrojenie a xps? Ile wy dawaliscie?

Z tego co się dowiedziałem potrzeba ok 5-6 dystansów na m^2. Ja kupiłem 1000 sztuk na 160 m^2, więc raczej 500 na 130 m^2 to mało. Kup jeszcze jedną paczkę, to jest tanie.

witam,

Mam pytanie odnośnie uziemienia płyty fundamentowej - czy ktoś to robił? Czy w ogóle ma to sens?

Musisz zrobić uziom otokowy tak jak napisał @kwasniak. Następnie wyprowadzasz bednarkę do domu żeby zrobić główną szynę wyrównawczą. Wg mnie nie ma kompletnie sensu łączyć uziomu otokowego ze zbrojeniem płyty. Ja tego nie robiłem.

A ja mam pytanie do tych co już zrobili płytę:

o jakich rurach osłonowych i na jakie instalacje czy też jakich instalacji lepiej nie zapomnieć?

Bo oczywiście mamy : prąd do domu, kanalizę, wodę, gwc jeżeli ktoś planuje, dodatkowe rurki osłonowe na domofon, kable do bramy, do oświetlenia przy garażu czy tez do ogrodu, cos jeszcze bardzo ważnego ?

Pytam bo za 2-3 tyg zaczynam budowę i nie chciałbym o czymś zapomnieć:D

Ja wymyśliłem sobie automatykę na sterowniku PLC więc u mnie będzie trochę kabli, a więc i przepustów. Zrobiłem to na kanałach kablowych Arota:

1) Zasilanie główne - fi 75 mm

2) Brama wjazdowa 2 x fi 50 mm - jeden kanał na 230V drugi na 24V. W pierwszym mogę puścić zasilanie bramy, oświetlenie przy bramie, a w drugim kable sterujące, domofon, telefon itp.

3) Garaż - 2 x fi 50 mm - 230 V (400 V) i 24 V

4) Oczyszczalnia i studnia chłonna - 2 x fi 50 mm

5) Studnia zasilanie 230 V - 1 x fi 50 mm

6) Ogród - 2 x fi 50 mm - 230 V i 24 V

Dodatkowo:

- 2 x 160 mm - DZ pompy ciepła

- Kanalizacja

- 1 x 110 mm (Arot) - przyłącze wody ze studni

- 1 x 110 mm (Arot) - Wyprowadzenie wody do ogrodu.

Jakbym miał robić jeszcze raz, to przepusty do wody zrobiłbym z rury PE niebieskiej fi 50mm a nie z Arota 110mm.

I jeszcze informacja z ostatniej chwili na temat montażu HS na płycie jak nasze.

Dzwoniłem przed chwilą do Fix Wrocław i nie widzą najmniejszego problemu z montażem w warstwie ocieplenia HS o wymiarach 4000 mm x 2400 mm. Montują specjalne kotwy, albo robią to na MOWO. Nie trzeba żadnych balkoników robić.

Z tego co się dowiedziałem potrzeba ok 5-6 dystansów na m^2. Ja kupiłem 1000 sztuk na 160 m^2, więc raczej 500 na 130 m^2 to mało. Kup jeszcze jedną paczkę, to jest tanie.

Jakie dystanse bierzecie?

http://allegro.pl/podkladka-zbrojenia-dystans-dystanse-20-25-30-35-i4252659039.html

O te z linka się boję, że się będą zapadać w styro chyba, że je czymś podkładać?

I jeszcze informacja z ostatniej chwili na temat montażu HS na płycie jak nasze.

Dzwoniłem przed chwilą do Fix Wrocław i nie widzą najmniejszego problemu z montażem w warstwie ocieplenia HS o wymiarach 4000 mm x 2400 mm. Montują specjalne kotwy, albo robią to na MOWO. Nie trzeba żadnych balkoników robić.

Tak jak myślałem, czemu by się miało nie dać. Pytanie czy jest sens wysuwać całe w ocieplenie, ponieważ niektóre HS są dość głębokie (ponad 200mm).

U mnie, też będzie ok 70 mb obróbki przy oknach, a 7000zł wydać na MOWO jakoś mi się nie widzi.

Ewentualnie tylko HS zrobię na MOWO, aby zachować gwarancję, a reszta okien na kantówkach, czy kątownikach, za ułamek tej kwoty.

Jakie dystanse bierzecie?

http://allegro.pl/podkladka-zbrojenia-dystans-dystanse-20-25-30-35-i4252659039.html

O te z linka się boję, że się będą zapadać w styro chyba, że je czymś podkładać?

Są takie dodatkowe talerzyki do tych dystansów. Wejdź na stronę producenta - tam kupisz taniej http://ars-hw.pl/podkladki_dystansowe_do_zbrojenia,c,8

Tak jak myślałem, czemu by się miało nie dać. Pytanie czy jest sens wysuwać całe w ocieplenie, ponieważ niektóre HS są dość głębokie (ponad 200mm).

U mnie, też będzie ok 70 mb obróbki przy oknach, a 7000zł wydać na MOWO jakoś mi się nie widzi.

Ewentualnie tylko HS zrobię na MOWO, aby zachować gwarancję, a reszta okien na kantówkach, czy kątownikach, za ułamek tej kwoty.

Skoro masz płytę, to jak chcesz tylko część HSa wysunąć w ocieplenie? Żeby nie mieć progu musisz wywalić całe okno poza obrys płyty.

Rozmawiałeś z monterami na temat montażu na kantówkach? Co oni na to? Dostawca okien da gwarancję?

Edytowane przez Horher

Skoro masz płytę, to jak chcesz tylko część HSa wysunąć w ocieplenie? Żeby nie mieć progu musisz wywalić całe okno poza obrys płyty.

Rozmawiałeś z monterami na temat montażu na kantówkach? Co oni na to? Dostawca okien da gwarancję?

To zależy.

Jeśli na płycie dajesz dodatkowe styro i wylewkę, to spokojnie zamontujesz tak HS jak pisałem.

Jeśli górna warstwa płyty będzie już docelową posadzką, to trzeba przewidzieć wcięcie w płycie, lub później je zrobić. Szczegółów nie znam, trzeba pytać monterów.

Co do kątowników i kantówek nie pytałem. Zasadniczo zależy mi, żeby gwarancje na montaż mieć w HS, bo będzie to okno najczęściej używane, więc i najbardziej podatne na jakieś błędy/uszkodzenia.

Pozostałe okna u mnie to w większości fixy, więc przeboleje jak nie dostanę gwarancji na montaż.

Mowo - ok. Konsole mnie nie przekonuja jak patrze 20 lat do przodu. Nie tylko przy HS-ach. Wole balkoniki. Trzeba patrzec na wysokosc kupki z kasa.

Edit: nie przekonuja dla okien otwieranych. Dla fix-ow - coz tam sie moze dziac ?

Edytowane przez karolek75

"Balkonik" to jest dobry argument, ale gwarancja to nie wszystko. Zastanawiałem się nad tym. Czy nie będzie tam mostka termicznego i to potężnego?

Zadzwoniłem do Illbrucka i pytałem o MOWO. Przy 70 mb obróbki koszt montażu (cały system ze wszystkimi duperelami) to 95 - 100 zł/mb czyli ok 7000 zł. Ile wyjdzie na konsolach JB-D nie mam pojęcia, ale sądzę, że co najmniej połowę z tej kwoty. Dopłata nie jest więc taka duża. Dodatkowo przez cały czas montażu wraz z ekipą montującą jest techniczny z Illbrucka i pilnuje żeby wszystko było ok. MI to się podoba na tyle, że odpuszczam wszelkie balkoniki, kantówki i itp. I nie ma mostka ;).

Walka z mostkami aby było taniej, tylko czy za taką kasę (mowo) faktycznie będzie (suma: montaż+eksploatacja), czy to tylko sztuka dla sztuki?

...u mnie będzie trochę kabli, a więc i przepustów. Zrobiłem to na kanałach kablowych Arota: 1) 2) 3) 4) 5) 6), Dodatkowo:...

O, ile mostków! :D

Edytowane przez grzeniu666

Witam wszystich sympatyków forum.

ufffffff . przebiłem sie przez ten temat, ale troszkę czasu spedzilem :) niczym "moda na sukces" haha 440odcinków .

Może dałoby zrobić na pierwszej stronie jakieś menu z linkami odyłającymi, aby łatwiej można było odszukać w tym temacie zagadnienia, jakie były omawiane przez te kilka lat?

Ja jestem na etapie poszukiwań projektu domu. Jak coś już podpasuję to zacznie się zabawa :). Generalnie ma to być Parterówka bez garażu tak ok 150-160m2 powierzchni zabudowy. Dach wielospadowy 20-25 stopni . Bryła w kwadrat. Jeden z faworytów to projekt FLORI 2 z pracowni Archipelag. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/flori-ii/

pozdrawiam .

...

Może dałoby zrobić na pierwszej stronie jakieś menu z linkami odyłającymi, aby łatwiej można było odszukać w tym temacie zagadnienia, jakie były omawiane przez te kilka lat?...

Zabaw się jak masz czas :). Też kiedyś myślałem, że linki itd. Lepiej jednak jak jest to wszystko na bieżąco aktualizowane, Nowi forumowicze rozgryzają stare problemy lecz technologia coraz nowsza, rozwiązania też

Zweryfikowałem swoje podejście do montażu HSa w płycie. Okazało się, że sam profil MOWO może mieć maksymalnie 16 cm wysunięcia, więc do szerokich HSów które mają nawet 22 cm, jest to po prostu zbyt mało.

Po rozmowie z okniarzami (nota bene na tym forum :)), zdecydowałem się na wykonanie płyty z odpowiednim zagłębieniem na głębokość 5 cm i szerokość 15 cm na całej długości otworu gdzie ma być montowany HS (projektant mojej płyty naniósł stosowne poprawki błyskawicznie :)). Pozwoli to na wpuszczenie progu w płytę, natomiast wystająca część ramy HSa będzie się opierać na profilu MOWO co pozwoli na częściowy montaż w ociepleniu i zminimalizuje mostek cieplny.

Przy okazji dowiedziałem się od ludzi trudniących się na co dzień stolarką okienną, że poszerzenia pod HS to żaden wymóg. Wymóg jest taki, że ma być równo i jeśli da się to zapewnić bez poszerzeń, to nie ma przeciwwskazań. Przy zagłębieniu w płycie na 5 cm oczywiście żadne poszerzenia się nie zmieszczą, więc u mnie ich nie będzie - próg HSa będzie się opierał bezpośrednio na idealnie wypoziomowanym zagłębieniu płyty.

PS. wychodzi na to, że przy budowie trzeba przewidywać na kilka ruchów do przodu. Nie lada wyzwanie dla niedoświadczonego inwestora :).

Edytowane przez Horher