Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Horher. Wylałes już płyte?

Nie, ale mam zamiar wylać w przyszłym tygodniu. Na razie walczę z umiejscowieniem HST żeby nie mieć progu.

Jeśli to kogoś interesuje - najnowsze przemyślenia. Zastanawiałem się nad tym wcięciem 4cm. W tym przypadku tylko grubość profilu progowego będzie oddzielać ogrzewaną płytę od temperatury zewnętrznej. Widzę, że te progi są tak projektowane, że mają duży opór cieplny w kierunku prostopadłym do płaszczyzny szyby, ale tu będzie on leżał na ciepłej płycie i z uwagi na jego małą grubość ciepło będzie uciekać na zewnątrz pionowo. Można zwiększyć tą odległość poprzez zastosowanie dodatkowych poszerzeń, ale to wymaga większego podcięcia w płycie i do tego bym się skłaniał.

Na obecną chwilę zastanawiam się na jaką głębokość zrobić podcięcie, żeby wszedł próg razem z poszerzeniem. Mostek powinien być niewielki.

Edytowane przez Horher

Nie, ale mam zamiar wylać w przyszłym tygodniu. Na razie walczę z umiejscowieniem HST żeby nie mieć progu.

Jeśli to kogoś interesuje - najnowsze przemyślenia. Zastanawiałem się nad tym wcięciem 4cm. W tym przypadku tylko grubość profilu progowego będzie oddzielać ogrzewaną płytę od temperatury zewnętrznej. Widzę, że te progi są tak projektowane, że mają duży opór cieplny w kierunku prostopadłym do płaszczyzny szyby, ale tu będzie on leżał na ciepłej płycie i z uwagi na jego małą grubość ciepło będzie uciekać na zewnątrz pionowo. Można zwiększyć tą odległość poprzez zastosowanie dodatkowych poszerzeń, ale to wymaga większego podcięcia w płycie i do tego bym się skłaniał.

Na obecną chwilę zastanawiam się na jaką głębokość zrobić podcięcie, żeby wszedł próg razem z poszerzeniem. Mostek powinien być niewielki.

Musisz sprawdzic jakiej wysokosci poszerzenia sa dostepne i o ile mozesz zonglowac z wcieciem w plycie.

Ja u siebie plyte bede mial izolowana pod i nad, wiec problemu nie mam. Balkonik + poszerzenie :)

A co na to konstruktorzy bo u mnie musieli dodać trzy centymetry grubości płyty. Parę stron do tyłu masz rysunek takiej płyty. Jeszcze dwa tygodnie i ja ruszam ze swoją płytą.

Edytowane przez kwasniak

To już będzie z półtora miesiąca :p. Została jeszcze tylko opaska i obsypanie ziemią - później już tylko zalanie betonem.

Nie gadaj... ze to już półtora miecha Horher :eek:. A ta twoja ekipa to chyba już nigdy nikomu płyty robić nie będzie chciała. Nie są jeszcze wkur..?

Dlaczego aż tyle czasu, podbudowa owszem rozumiem ze głazy itd ale reszta strasznie długo :sick:

Edytowane przez yendrek3

Nie gadaj... ze to już półtora miecha Horher :eek:. A ta twoja ekipa to chyba już nigdy nikomu płyty robić nie będzie chciała. Nie są jeszcze wkur..?

Dlaczego aż tyle czasu, podbudowa owszem rozumiem ze głazy itd ale reszta strasznie długo :sick:

Nie wiem co Ci odpowiedzieć. Codziennie pracują od 7:30 do 17:00. Po prostu tyle im schodzi. Z resztą, w umowie jest zapis o karnych odsetkach za przekroczenie określonego terminu. trzy dni prefabrykowali z prętów maty na górną siatkę, żeby nie chodzić potem po rozłożonych rurkach do ogrzewania, a ja z bratem trzy dni te rurki rozkładaliśmy. Ktoś może powie, że rurki rozkłada się w jeden dzień, ale widać u mnie jest inaczej :D.

Nie wiem co Ci odpowiedzieć. Codziennie pracują od 7:30 do 17:00. Po prostu tyle im schodzi. Z resztą, w umowie jest zapis o karnych odsetkach za przekroczenie określonego terminu. trzy dni prefabrykowali z prętów maty na górną siatkę, żeby nie chodzić potem po rozłożonych rurkach do ogrzewania, a ja z bratem trzy dni te rurki rozkładaliśmy. Ktoś może powie, że rurki rozkłada się w jeden dzień, ale widać u mnie jest inaczej :D.

Ja mysle ze wiem jaki masz problem. To sie nazywa perfekcjonizm, czyz nie ? :)

Edytowane przez karolek75

Ja mysle ze wiem jaki masz problem. To sie nazywa perfekcjonizm, czyz nie ? :)

witam,

Mam pytanie odnośnie uziemienia płyty fundamentowej - czy ktoś to robił? Czy w ogóle ma to sens?

Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoje pytanie, płyty generalnie się nie uziemia...

Teoretycznie są dwie opcje, możesz zastosować uziemienie fundamentowe, wówczas bednarkę mocujesz do zbrojenia w płycie, jest jeden warunek, płyta musi być wylewana bezpośrednio na gruncie.

Jeśli płytę robisz w "wannie styropianowej" musisz zastosować uziemienie bezpośrednio w gruncie. Wczoraj sam u siebie coś takiego montowałem (zaraz będzie relacja w dzienniku).

Co do sensu, nie wypowiem się dopóki nie sprecyzujesz o co konkretnie pytałeś.

Chodziło mi o kratę wyrównawczą, ale gadałem z elektrykami i to wg. nich w domu jednorodzinnym przerost formy nad treścią:

Od dawna do uziomu nie wykorzystuje się naturalnych elementów zbrojenia fundamentów. W zbrojonych fundamentach układa się specjalnie pręty, taśmy które to tworzą sztuczne uziomy fundamentowe. Dopiero te sztuczne uziomy można łączyć z prętami zbrojenia. Każda sytuacja jest inna i wykonanie prawidłowo uziomu w takim budynku wymaga już szczegółowego opracowania. W takim przypadku jak ten pod budynkiem poniżej izolacji powinien być wykonany uziom sztuczny, a w samej izolowanej płycie fundamentowej powinna być wykonana krata wyrównawcza. Te dwie oddzielne elementy trzeba ze sobą połączyć. Oczywiście wymiary uziomu, krata wyrównawcza jak i odpowiednie ich skonfigurowanie nie jest dowolne i trzeba to zrobić choćby z tymi normami które zacytowałem. Notabene przedstawione normy sięgają jeszcze większego zakresu dla całej instalacji w budynku ale to bardzo rozległy temat i nie sądzę żeby ktoś świadomy chciał to omówić na forum jakimkolwiek.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-%29/page7

Chodziło mi o kratę wyrównawczą, ale gadałem z elektrykami i to wg. nich w domu jednorodzinnym przerost formy nad treścią:

Od dawna do uziomu nie wykorzystuje się naturalnych elementów zbrojenia fundamentów. W zbrojonych fundamentach układa się specjalnie pręty, taśmy które to tworzą sztuczne uziomy fundamentowe. Dopiero te sztuczne uziomy można łączyć z prętami zbrojenia. Każda sytuacja jest inna i wykonanie prawidłowo uziomu w takim budynku wymaga już szczegółowego opracowania. W takim przypadku jak ten pod budynkiem poniżej izolacji powinien być wykonany uziom sztuczny, a w samej izolowanej płycie fundamentowej powinna być wykonana krata wyrównawcza. Te dwie oddzielne elementy trzeba ze sobą połączyć. Oczywiście wymiary uziomu, krata wyrównawcza jak i odpowiednie ich skonfigurowanie nie jest dowolne i trzeba to zrobić choćby z tymi normami które zacytowałem. Notabene przedstawione normy sięgają jeszcze większego zakresu dla całej instalacji w budynku ale to bardzo rozległy temat i nie sądzę żeby ktoś świadomy chciał to omówić na forum jakimkolwiek.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-%29/page7

Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, ale kratę wyrównawczą możesz zrobić i pod płytą - nie musisz jej robić wewnątrz. Natomiast to czy kratę robić czy nie, wynika nie z tego czy płyta jest izolowana czy nie, a z tego jak rozległy jest uziom otokowy. Są na ten temat wytyczne, chyba nawet w postaci normy - czytałem kiedyś ale już nie pamiętam gdzie.

W artykule który czytałem pisze, że przy pełnej izolacji od gruntu powinno się zrobić dwie kraty wyrównawcze wielokrotnie z sobą połączone. Pierwszą pod izolacją w gruncie, a drugą w płycie fundamentowej. Ma to służyć odprowadzeniu ładunków elektrycznych które potencjalnie mogą "zbierać się" w płycie i ze względu na ciągłą izolację nie mogą samoczynnie "odpłynąć" do gruntu jak przy zwykłym fundamencie. Jak ktoś chce mogę przesłać artykuł na maila - ale wg. mnie to dotyczy dużych obiektów.

czy zbrojenie płyty może być tą kratą wyrównawczą? nigdy nie było o tym zbyt wiele, zrobiłem jak proponowali dwaj elektrycy. mam dwie płyty - jedna izolowana, druga nieizolowana. wokół nich bednarka połączona w narożnikach ze zbrojeniem płyt. stosujecie piorunochrony ze względu na izolację pod płytą? u mnie brak, ale sąsiad 30 m ode mnie ma (jego dom nie stoi na płycie).