Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To życzę powodzenia w poszukiwaniu .... my narazie nie znaleźliśmy "chętnego" do zrobienia podłogówki ... facet od PC nam tego nie założy , bo on nie wie jak to działa, bo pierwszy raz by to robił itp. itd.

Sprawa ma się jeszcze gorzej z płytą , bo budowlańcy jak słyszą płyta to myślą o starej wersji płyty ,a nie o tej ze styro pod spodem ... i tylko słyszymy , że to przecież droższe niż fundamenty itp. itd. ... porażka...

Mąż ma ochotę się "poddać" i zostac przy zwykłym fundamencie , bo sam tego nie zrobi (brak czasu) , uczyć też ich przecież nie będzie ...

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mąż ma ochotę się "poddać" i zostac przy zwykłym fundamencie , bo sam tego nie zrobi (brak czasu) , uczyć też ich przecież nie będzie ...

Pogadaj z Wojtkiem Sochą (projektantpłyt) - On też jest z Waszego regionu - moze kogos doardzi. Lub sam zrobi, kiedyś miał firme wykoanwczą.

To życzę powodzenia w poszukiwaniu .... my narazie nie znaleźliśmy "chętnego" do zrobienia podłogówki ... facet od PC nam tego nie założy , bo on nie wie jak to działa, bo pierwszy raz by to robił itp. itd.

Sprawa ma się jeszcze gorzej z płytą , bo budowlańcy jak słyszą płyta to myślą o starej wersji płyty ,a nie o tej ze styro pod spodem ... i tylko słyszymy , że to przecież droższe niż fundamenty itp. itd. ... porażka...

Nie jest tak źle. Trzeba wykazać sporo inicjatywy własnej :wink:

Odrzuciłem cztery ekipy, które wołały po 40-50kzł za SSO i nie chciały robić płyty, bo to drożej i w ogóle po co jakaś płyta... i wziąłem gostka, który zrobi to "na lewo" za połowę tej ceny i nie boi się płyty 8) Widział rysunki, zdjęcia, dostanie projekt i jest pozytywnie nastawiony.

Zamierzam poświęcić kilka dni i sam też uczestniczyć w realizacji. I to samo radzę Wam - to ledwie kilka dni pracy i jesteście do przodu z robotą jakieś 3 tygodnie :wink:

A uczyć budowlańców płyty niestety trzeba...

nie, ponieważ powierzchnia nacisku slupa i płyty jest inna i siły działające na podłoże inaczej bedą się rozkładać. To są 2 niezależne "budowle" połączone dachem i mogą pracować różnie.

wg mnie płyta musi być większa tak aby słupy były oparte na niej a wejście do domu i taraz było zintegrowane z płytą, tylko wtedy będzie to pracować równomiernie ale to przeciez musi konstruktor policzyć żeby wiedzieć jak wzmocnić płytę przy tych słupach.

Z poziomami też nie powinno być problemów. grubość okładziny tarasu łatwo dopasować do poziomu w domu.

Jak podciagnie sie plyte az do slupa, to jak to zaizolowac, zeby nie powstal mega mostek termiczny??

Przyznaje, ze napisalam na priva w tej sprawie do Pana Wojciecha Sochy i oto odpowiedz:

"Najprościej jest przewymiarować stopę fundamentową np 1mx1m to przy dobrych gruntach znacznie zredukuje osiadanie słupa"

No i co ja mam robic??

,osiadanie słupów i powierzchni płyty będą różne,posadzka musi pękać,dokładnie- proszenie się o problemy,

posadzka to jedno a druga kwestia to konstrukcja stropu tu też można spodziwać sie rys

teoretyczne rozwiażanie to dobaranie takich wymiaów stopy aby naprężenie pod nią były jak pod płytą, tylko moze sie okazać ze stopa 1x1 bedzie za mała

W przypadku tarasu zawsze można też zaizolować posadzkę styropianem. To taki sam problem termiczny jak z balkonem, ale takie przewymiarowanie płyty będzie pewnie droższe niż osobny fundament na słup.

Jeśli jednak chcieć być porządnie energooszczędnym, to chyba trzeba by było zmienić projekt. Słup, jeśli się go dobrze nie zaizoluje, to też będzie spory mostek od samego stropu.

kalistet - nie wiem czy jest sens robić ostrogę z betonu,dziwny trochę ten fundament,ani nie ma parametru cieplnego a i w wykonaniu skomplikowany i chyba nie tani.taki trochę mutant,widzę wycieplenie ostrogi - to musi byc styro ekstrudowany,na gruncie nasypowym dawanie takiej ostrogi? przecież to jest ciężkie , inaczej pracuje niż cała reszta,ciekaw jestem jaki konstruktor się pod tym podpisze?

lipa z tymi slupami..

chcialem wykonac plyte pod tym:

http://z500.pl/projekt/z41/rzuty.html

lub tym:

http://www.projekty.ign.com.pl/popUp/lustro.php?id=1810

projektem.. i wychodzi na to ze aby to mialo rece i nogi trzeba by bylo przeprojektowac konstrukcje dachu (o ile sie da) a slupy zrobic jedynie dekoracyjne..

fak, że płyta ma sens przy zwartej bryle budynku, takiej jaka wystepuje w budownictwie energooszczędnym i pasywnym. Słupy, balkoniki i wykusze w budynku energooszczędnym są likwidowane.

Tak więc jeśli ci się podobają słupy i ogólnie tradycyjna architektura, nie ładuj się w energooszczędne technologie i zrób zwykły, też tradycyjny fundament.

Witam. To mój pierwszy post także prosze o wyrozumiałość. Przeczytałem już sporo wątków o tematyce energooszczednego budowania gdyż tak własnie mamy zamiar zbudować dom. Nasz projekt to parter bez poddasza uzytkowego 136 m2 pow. uzytkowej całosc 196 m2.Ale przejdzmy do spraw które mnie nurtuja:

1. czy płyta fundamentowa o wymiarach 10 x 20 metrów na podłożu piaszczysto gliniastym nadal bedzie tansza w budowie od zwykłych fundamentów chodzi o wymiane gruntu

2. czy mozna jakos oddzielic czesc uzytkowa od garazu ktory nie bedzie ogrzewany chodzi oto ze jak cala plyta sie nagrzeje cieplo bedzie uciekalo do garazu ktory nie bedzie ocieplony

3. ogrzewanie podłogowe na calej powierzchni uzytkowej, plyta bedzie akumulowala cieplo. Jako ogrzewanie planujemy cos takiego jak Pan Piczman czyli piec i bufor ciepla moze jeszcze grzalki w buforze. Jak bedzie to wszystko współgrało bufor z ogrzewana cala płyta.

http://images48.fotosik.pl/252/7bd45524fac9e13am.jpg

Dzieki

Fundamenty i tak trzeba zasypać, zależy jaka działka i ile tego piachu.

Aby całkowicie oddzielić część ogrzewaną od garażu to musiałyby być dwie płyty. Nawet jeśli trochę ciepła poleci w płycie to te parę stopni w garazu się przyda. Bufor i takie ogrzewanie będzie bardzo dobrze działało. Ten wykusz kuchenny trochę zbędny. pozdr adam