Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakoś mnie to nie dziwi ...

z kim rozmawiam to coraz większych cudów się dowiaduje na temat płyt ...fu

on by chciał aby płyta najlepiej miała taką formę płyta xps.JPG czyli prostą ale twierdzi że może płyta o grubości 20cm wystarczy i zamiast XPS może nada się EPS200 pod całą płytę. takie rozwiązanie też nie jest złe. ale musiałby sobie to wszystko dobrze przeliczyć.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno garaż wcielić do rzeszy, balkon nie potrzebuje takich ław czy fundamentów jeśli jest na swojej konstrukcji to wystarczy iż jest 50cm pod gruntem ..

na stopach ... to zbrojenie płyty usuń bo nie jest zgodne ze sztuką, popraw przejście grubości płyty ...i na pewno nie 10cm w przeńśle ... a koło15-18cm

Na pewno garaż wcielić do rzeszy

czyli konstrukcyjnie połączyć z domem?

balkon nie potrzebuje takich ław czy fundamentów jeśli jest na swojej konstrukcji to wystarczy iż jest 50cm pod gruntem ..

na stopach

i będzie 50cm pod gruntem tylko że dom będzie podniesiony ponad grunt o te 50cm więc jak będę kopać dziurę pod dom na te pół metra to pod balkon aby nie szalować wykopię tylko pod stopy fundamentowe dołeczek i na to jak wyschnie to normalnie wyleje do góry słupek betonowy i zazbrojony.

to zbrojenie płyty usuń bo nie jest zgodne ze sztuką, popraw przejście grubości płyty ...i na pewno nie 10cm w przeńśle ... a koło15-18cm

jak możesz to zaznacz jakimś kółkiem gdzie jest źle i jak powinno być dobrze bo nie rozumiem

jeszcze sobie zapomniałem o schodach a planuję żelbetowe wylewane razem ze stropem więc z płyty powinny wystawać druty aby to związać, czyż nie? ze względu na wygląd mojej płyty to tak mógłbym to rozwiązać? płyta.schody.jpg

nie chodzi mi tylko o same schody. pod podłogą jak będzie 10cm grubości betonu to będzie to za mało aby utrzymać schody i pewnie pod nie jakieś specjalne dozbrojenie musi być w postaci jakiejś belki więc myślę że pod belkę będę musiał zdjąć jakby jedną warstwę styropianu aby zalać tam betonu na na grubość 20cm i pod tym muszę dać XPSa. wiem że to jest broszka typowo konstruktora ale co wy o tym myślicie? jak wy macie załatwiony problem z schodami?

Może się podzielę doświadczeniem ze zbrojenia płyty fundamentowej którą ostatnio robiliśmy.

Płyta pod budynek 15 x 30 m piętrowy. Wysokość płyty 32,5 cm.

Otulina z boku 5,5 cm i z góry, z dołu 3,5 cm.

Zbrojenie siatką z prętów fi 10 mm kratka 15 cm x 15 cm, zagęszczaną prętami 8 mm co 25 cm. Na górę taka sama siatka. Z boku bigle fi 8 mm, wysokość 18 cm, co 20 cm, w miejscach newralgicznych (np. łączenie mat) co 10 cm, w bardziej obciążonych miejscach nawet fi 12 mm, wzmacniane narożniki mocniejszym zbrojeniem i prętami narożnymi góra i dół, fi 12, jak pręty przy biglach. Na prętach wszędzie zakład 80 cm, na siatkach po 45 cm (3 kratki).

Pod płytą przygotowane podłoże, szacuję na 40 cm, planów podłoża nie widziałem, wcześniej przygotowany drenaż zewnętrzny, na podłożu pod płytę styropian 10 cm z dodatkową grubą folią na wierzchu, na to dodatkowo folia budowlana i potem cała reszta.

Ktoś powie, że wszystko mało, ale tutaj nie ma solidnych przymrozków, 2 tygodnie po -10 stopni, reszta minus kilka stopni i za dnia powyżej zera albo zero, za to wody gruntowe potrafią być wysoko. Takie płyty są tutaj popularne, wylewa się je często, jakoś nikt nie narzeka.

jeszcze sobie zapomniałem o schodach a planuję żelbetowe wylewane razem ze stropem więc z płyty powinny wystawać druty aby to związać, czyż nie? ze względu na wygląd mojej płyty to tak mógłbym to rozwiązać? [ATTACH=CONFIG]279452[/ATTACH]

nie chodzi mi tylko o same schody. pod podłogą jak będzie 10cm grubości betonu to będzie to za mało aby utrzymać schody i pewnie pod nie jakieś specjalne dozbrojenie musi być w postaci jakiejś belki więc myślę że pod belkę będę musiał zdjąć jakby jedną warstwę styropianu aby zalać tam betonu na na grubość 20cm i pod tym muszę dać XPSa. wiem że to jest broszka typowo konstruktora ale co wy o tym myślicie? jak wy macie załatwiony problem z schodami?

Zaraz się okaże, że działówki też dasz z silki 12cm i trzeba będzie dać XPS pod te ściany. Zabraknie Ci miejsca na EPS'a ;)

pod działówki z silki bym się nie bał bo nie takie ciężkie. a nie chcę działówek z silki tylko gk.

Mam znajomego który tak zrobił - najchętniej by już je wyburzył... Chyba że przeprowadzasz się do domu wprost z bloków i jesteś przyzwyczajony do nasłuchu tego co się dzieje w pokojach obok :)

Porównaj sobie izolacje akustyczną ścian z GK i Silki

Czy ktoś z Was umieścił czujniki temperatury w płycie i robił odczyty po zalaniu?

Przed chwilą doznałem szoku... przed zalaniem betonu umieściłem dwa czujniki temperatury DS18B20, jeden znalazł się pod styropianem, a drugi na środku płyty w plastikowym dystansie pod dolnym zbrojeniem.

Dzisiaj (60 godzin po zalaniu betonu) podłączyłem kontroler umożliwiający odczyt temperatury, wyniki sprawdzałem 3 razy:

Temperatura pod styropianem (na piasku): ok 37-39 st.

Temperatura betonu (3 cm nad styropianem): 97 st. :jawdrop:

Mam znajomego który tak zrobił - najchętniej by już je wyburzył... Chyba że przeprowadzasz się do domu wprost z bloków i jesteś przyzwyczajony do nasłuchu tego co się dzieje w pokojach obok :)

Porównaj sobie izolacje akustyczną ścian z GK i Silki

ja mieszkam w domu z teściową i budować chcę parę metrów dalej od tego domu swój dom. muszę załatwić tylko formalności z przepisaniem kawałka działki i będę mógł działać. w ścianie z gk planuję dać wełnę. na piętrze między pokojami zrobię ściankę z profila o szerokości 7,5cm więc nie będzie tak najgorzej. obecnie w domu mamy ściany murowane i chyba z cegły i w pokoju obok jak jest trochę głośniej to wszystko słychać. wiec ciężka ściana nie jest lepsza akustycznie od ściany z gk wypełnioną wełną.

Przetwórnie betonu plus konstruktor co tylko napisał C20/25 czy jak tam i tyle .. 97 st to za dużo o wiele za dużo ...

I teraz kolega jeszcze oliwki do ognia doda i ładnie zimną wodą leje po wierzchu... w takim przypadku wierzch płyty

powinien mieć 85 st ... aby była równowaga ... wpierdzielili cement I pewne 42,5 R

plus jeszcze niezachowanie max kaloryczności cementu tj 270 kJ/kg tj ciepła hydratacji i mamy gdzie gotować

obiad

ja bym tego tak nie zostawił ... bo wytwórnia czyt przetwórnia ciula wie jaki beton gdzie..:jawdrop:

Czy ktoś z Was umieścił czujniki temperatury w płycie i robił odczyty po zalaniu?

Przed chwilą doznałem szoku... przed zalaniem betonu umieściłem dwa czujniki temperatury DS18B20, jeden znalazł się pod styropianem, a drugi na środku płyty w plastikowym dystansie pod dolnym zbrojeniem.

Dzisiaj (60 godzin po zalaniu betonu) podłączyłem kontroler umożliwiający odczyt temperatury, wyniki sprawdzałem 3 razy:

Temperatura pod styropianem (na piasku): ok 37-39 st.

Temperatura betonu (3 cm nad styropianem): 97 st. :jawdrop:

błąd pomiaru - uszkodzenie czujnika. Beton może osiągać podwyższone temperatury podczas wiązania, ale raczej nie 100 st :)

Sprawdź jeszcze raz np. dziś.

błąd pomiaru - uszkodzenie czujnika. Beton może osiągać podwyższone temperatury podczas wiązania, ale raczej nie 100 st :)

Sprawdź jeszcze raz np. dziś.

Dzisiaj już temperatura betonu spadła do 42 st, a pod XPSem jest 33, rozmawiałem też z kierownikiem produkcji w betoniarni. Przekonywał mnie że taki stan jest normalny, taka wysoka temperatura na spodzie betonu to wynik ciśnienia betonu, procesu wiązania oraz izolacji cieplnej od strony ziemi, która nie była w stanie odebrać wysokiej temperatury z betonu.

Witam,

interesują mnie płyty fundamentowe o współczynniku przenikania ciepła U nie przekraczającym 0,15 W/m2K - rozwiązania dla budynku pasywnego.

Chcę dobrać kilka wariantów takich płyt różniących się materiałami i poddać je wielokryterialnej analizie a więc muszą się różnić kilkoma parametrami.

Mam takie pytanie:

1. Czy znacie gotowe kompaktowe rozwiązania firmowe (tzn. płyta nośna wraz z termoizolacją, określony koszt 1m2 i wartość oporu cieplnego)?

Czy zdany jestem na własny dobór rozwiązań np. płyta wodoszczelna z fibrobetonu i termoizolacji ze szkła piankowego?

2. Moglibyście podpowiedzieć jakie różne płyty fundamentowe i ich termoizolacje mógłbym dopasować aby spełniały wymogi b. pasywnego??

Z góry dzięki za wszelkie zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam

Powiedzcie mi w takim razie w jaki sposób skutecznie można schłodzić beton, jeśli między piaskiem (gruntem) a dolną warstwą betonu jest izolacja termiczna w postaci styropianu. Rozumiem, że w tradycyjnych ławach, czy stropach, od góry polewa się wodą, od spodu jest zimny grunt, bądź otwarta przestrzeń.

Ponieważ górna warstwa betonu miała u mnie przez cały czas ok. 35-40 st. to zakładam że wiązanie przebiegało dokładnie tak samo jak w przypadku większości płyt fundamentowych, jedyne co mnie wyróżnia to ciekawość i czujnik temp. zamontowany na spodzie. Gdybym te odczyty sprawdził dzień później (czyt. dzisiaj odczytał 40 st. to nikt nawet by na to nie zwrócił uwagi).