Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. To mój pierwszy post także prosze o wyrozumiałość. Przeczytałem już sporo wątków o tematyce energooszczednego budowania gdyż tak własnie mamy zamiar zbudować dom. Nasz projekt to parter bez poddasza uzytkowego 136 m2 pow. uzytkowej całosc 196 m2.Ale przejdzmy do spraw które mnie nurtuja:

1. czy płyta fundamentowa o wymiarach 10 x 20 metrów na podłożu piaszczysto gliniastym nadal bedzie tansza w budowie od zwykłych fundamentów chodzi o wymiane gruntu

2. czy mozna jakos oddzielic czesc uzytkowa od garazu ktory nie bedzie ogrzewany chodzi oto ze jak cala plyta sie nagrzeje cieplo bedzie uciekalo do garazu ktory nie bedzie ocieplony

3. ogrzewanie podłogowe na calej powierzchni uzytkowej, plyta bedzie akumulowala cieplo. Jako ogrzewanie planujemy cos takiego jak Pan Piczman czyli piec i bufor ciepla moze jeszcze grzalki w buforze. Jak bedzie to wszystko współgrało bufor z ogrzewana cala płyta.

http://images48.fotosik.pl/252/7bd45524fac9e13am.jpg

Dzieki

Ja szukałem rozwiązania problemu mostka na płycie z domu do ogrodu zimowego (nieogrzewanego do temp pokojowej). Znalazłem rozwiązania oparte na pianobetonie (firma Cezbud) i CemokrzemPor (pianobeton, perlit + włókna zbrojeniowe) firma Astra (http://www.astra-polska.pl). Firmy konkurencyjna - każde rozwiązanie inne. Przy rozwiązaniu Cezbud płyte w garazu (u mnie w ogrodzie ) trzeba ocieplic z gory tak jak balkon. Rozwiazanie Astra nie wymaga tego, ale technologia nowa i co za tym idzie kontrowesyjna.

Witam. To mój pierwszy post także prosze o wyrozumiałość. Przeczytałem już sporo wątków o tematyce energooszczednego budowania gdyż tak własnie mamy zamiar zbudować dom. Nasz projekt to parter bez poddasza uzytkowego 136 m2 pow. uzytkowej całosc 196 m2.Ale przejdzmy do spraw które mnie nurtuja:

1. czy płyta fundamentowa o wymiarach 10 x 20 metrów na podłożu piaszczysto gliniastym nadal bedzie tansza w budowie od zwykłych fundamentów chodzi o wymiane gruntu

2. czy mozna jakos oddzielic czesc uzytkowa od garazu ktory nie bedzie ogrzewany chodzi oto ze jak cala plyta sie nagrzeje cieplo bedzie uciekalo do garazu ktory nie bedzie ocieplony

3. ogrzewanie podłogowe na calej powierzchni uzytkowej, plyta bedzie akumulowala cieplo. Jako ogrzewanie planujemy cos takiego jak Pan Piczman czyli piec i bufor ciepla moze jeszcze grzalki w buforze. Jak bedzie to wszystko współgrało bufor z ogrzewana cala płyta.

http://images48.fotosik.pl/252/7bd45524fac9e13am.jpg

Dzieki

Ja szukałem rozwiązania problemu mostka na płycie z domu do ogrodu zimowego (nieogrzewanego do temp pokojowej). Znalazłem rozwiązania oparte na pianobetonie (firma Cezbud) i CemokrzemPor (pianobeton, perlit + włókna zbrojeniowe) firma Astra (http://www.astra-polska.pl). Firmy konkurencyjna - każde rozwiązanie inne. Przy rozwiązaniu Cezbud płyte w garazu (u mnie w ogrodzie ) trzeba ocieplic z gory tak jak balkon. Rozwiazanie Astra nie wymaga tego, ale technologia nowa i co za tym idzie kontrowesyjna.

Mam robiony projekt indywidualny i próbuję przeforsować płytę.

Konstruktor napisał:

"Poniżej płyty fundamentowej do głębokości przemarzania czyli 80cm poniżej terenu powinien znajdywać się grunt niewysadzinowy czyli niespoisty - a najlepiej jakby to była zagęszczona pospółka. Nie wiemy jaki jest grunt na

działce i ciężko nam to stwierdzić dlatego uważam że:

- albo klient zamawia badanie geologiczne i uprawniony geolog określa że do

głębokości przemarzania znajduje sie grunt niewysadzinowy i mozna na nim

posadowić budynek 50cm poniżej poziomu terenu (minimalna głębokość

posadowienia wg Polskich Norm)

- albo w projekcie ja piszę że płytę posadowić na warstwie pospółki

zagęszczonej której spód będzie znajdował się min.90cm poniżej poziomu

terenu i podłoże pod płytę musi zostać odebrane przez uprawnionego geologa.

W tym przypadku płyta będze również posadowiona na głębokości 50 cm poniżej

poziomu terenu".

Druga opcja trochę skomplikowanie brzmi...

Bo alterantywą jest jednak zwykły fundament

zasadniczo to ja sie na niczym nie znam bo jestem prostym traktorzystą (choć w świecie bywałym)

ale płyty wymyslono nie po to zeby roboty dokładac ale żeby jej odejmować

jak wielokrotnie widziałem usuwana była tyłko warstwa humusu i tyle

i po to płyte wymyślono

Ale jak by był to byś się nie obraził :lol:

Nie, ale jestem realistką :) Aż tyle pieniędzy nie wydam na dom bo ich nie mam. oszczędzam na bryle (klocek), na oknach (od pólnocy żadnego, od wschodu mniejsze, od południa i zachodu duże).

ale płyty wymyslono nie po to zeby roboty dokładac ale żeby jej odejmować

jak wielokrotnie widziałem usuwana była tyłko warstwa humusu i tyle

i po to płyte wymyślono

Nie jestem pewna czy konstruktor do końca rozumie o co mi chodzi.

Pisałam mu że to ma być coś jak Legalett bez opcji grzania :)

Ale jak by był to byś się nie obraził :lol:

Nie, ale jestem realistką :) Aż tyle pieniędzy nie wydam na dom bo ich nie mam. oszczędzam na bryle (klocek), na oknach (od pólnocy żadnego, od wschodu mniejsze, od południa i zachodu duże).

Ja też nie mam za wiele ale pasywny nie musi być wcale taki drogi!Napisze Ci w skrócie:Płyta z ogrzewaniem wodnym i izolacją minimum 20cm może 30cm, bryła tak jak piszesz, ściany zewnętrzne thermomur TH 450, strop monolit również z podłogówką w nim zalaną jak w płycie ,dach skosy i sufit izolacja pianka natryskowa gr.30cm ,wentylacja mechaniczna z reku+GWC no i jak finanse pozwolą to pompa ciepła a jak nie to jakiś śmieciuch i myślę że może wyjść coś około pasywniaka co o tym myślisz? :roll:

Mam inną konstrukcję domu - klocka. Plany mozna obejrzeć w dzienniczku.

Widziałam na Budmie te natryskowe izolacje. Super wyglądają jak pecznieją. Zastanawiam się czy obligatoryjnie muszą być wewnątrz? Czy mozna stsować na zewnątrz...

Mam inną konstrukcję domu - klocka. Plany mozna obejrzeć w dzienniczku.

Widziałam na Budmie te natryskowe izolacje. Super wyglądają jak pecznieją. Zastanawiam się czy obligatoryjnie muszą być wewnątrz? Czy mozna stsować na zewnątrz...

Co masz na myśli pisząc na zewnątrz?Czy chodzi Ci o izolacje ścian na zewnątrz?Bo jeśli tak to pewnie że można tylko by trzeba zrobić jakiś stelaż żeby po nim równą grubość izolacji utrzymać no i na to wiadomo jakieś wykończenie bo na słońcu bezpośrednio na pewno nie może być tak jak np. pianka montażowa.Powiedz jakiej firmy piankę natryskową widziałaś na tej budmie?

Nie jestem pewna czy konstruktor do końca rozumie o co mi chodzi.

Pisałam mu że to ma być coś jak Legalett bez opcji grzania :)

Ja tak kiedys starałm się to wyjaśnic w taki sam sposób i wtedy zacny, madry, doświadczony inzynier budownictwa zapytał: "Panie, a co to jest to Legallet??"

Jak zaczęłem wyjaśniać Pan powiedział że on mi moze doradzić jak dom zbudować ale dyskutował ze mna nie bedzie "bo jesteś Pan laik i sie Pan nie znasz."

Jak konstruktor zdradza pierwsze objawy "niekumactwa" to należy szybko uciekać. Bo dostaniesz od niego projekt który bedzie bez sensu (zaproponowane mi płytę wystającą 1m poza obrys budynku) i drogi w wykonaniu (np płyta 40 cm grubości)

jak finanse pozwolą to pompa ciepła a jak nie to jakiś śmieciuch i myślę że może wyjść coś około pasywniaka co o tym myślisz? :roll:

Pompa ciepła w pasywnym?? Raczej najdrozszy sposób ogrzewania po uwzglednienu kosztów inwestycji.

Policz to sobie dokładnie.

jak finanse pozwolą to pompa ciepła a jak nie to jakiś śmieciuch i myślę że może wyjść coś około pasywniaka co o tym myślisz? :roll:

Pompa ciepła w pasywnym?? Raczej najdrozszy sposób ogrzewania po uwzglednienu kosztów inwestycji.

Policz to sobie dokładnie.

Nie mówimy tu o pompie za 40 tyś tylko takiej za 10 tyś .No a za taką kwote to nie kupisz śmieciucha z zasobnikiem na eko groszek czy pellet.A z drugiej strony to nic bym takiego nie robił ale kominka nie będzie a znowu całkiem bez ogrzewania to się obawiałbym tymbardziej przy tych mrozach z przed kilku dni :D

Nie mówimy tu o pompie za 40 tyś tylko takiej za 10 tyś

o jakiej pompie myślisz? Bo ja przyznam sie nie znalazłem pompy za 10 tys zł.

Może po prostu nie szukałeś. Bez problemu można w tej cenie znaleźć pompy ciepła powietrze-powietrze pracujące nawet do -20 st. C, jak dobrze poszukasz, to znajdziesz też pompę glikol-woda.

Moc grzewcza PCi w domu pasywnym może być najmniejsza dostępna, np. 4-6 kW.

Z pewnością za pomocą pompy ciepła łatwiej przekroczyć granicę pasywności domu, niż poprzez zwiększanie grubości izolacji.

Jak to zauważył już j-j, stosując tylko energię elektryczną (bez pompy ciepła i solarów) właściwie nie ma szans na uzyskanie domu pasywnego (warunek 120kWh/m2 rocznie energii pierwotnej rocznie), no chyba, że pranie wykonuje pralnia, a obiady jadamy "na mieście".

Tak więc pompa ciepła jest dobrą alternatywa w domu pasywnym, w którym nie chcemy mieć pieca, kotła lub kominka.

Cała moja instalacja grzewcza i przygotowania ciepłej wody kosztowała 37,5 tys. zł, z czego 5tys. zwróciła mi gmina w ramach dotacji do kolektorów słonecznych.

Mój dom może nie jest pasywny w pełnym tego słowa znaczeniu, ale wiele mu do tego stanu nie brakuje.

powiedzcie proszę jak to jest,płyta fund. grzewcza - na zewnatrz temp. minus 20 st. nastawiam grzanie,wiem,że w za 12 h będzie mius 4 ,jak to zadziała?czy ta płyta zareaguje na te nastawy?przy naszej kapryśnej aurze jak ustawić grzanie? doradźcie proszę,naczytałem sie tu tyle i zgłupiałem,wiem,że nie ma wielu badań,czy doświadczeń bo to nowe,wiem tez,że każdy chwali swoje ale jakieś mądre argumenty?