Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli z frezem i do tego dwie warstwy na zakładkę to moim zdaniem nie, ja nie kleiłem. Kleiłem część obwodową i narożniki.

Tak też myślałem, ale wolałem się upewnić. Dzięki.

Konstruktor raczej wie co robi ale często dostępność materiałów decyduje, ja mam płytę na tłuczniu + mieszance 0-30 grubości ok 40cm.

No właśnie..."raczej". Niestety zbyt często w grupie tzw. specjalistów i inżynierów spotykam się z ignorancją, niewiedzą i "niechciejstwem". I nie dotyczy to tylko branży budowlanej, ale każdej innej. Nie wiem z czego to wynika, z mentalności ? Z systemu nauczania ? Z lenistwa ? Często, żeby zrobić coś dobrze to trzeba samemu ogarniać temat. No, ale już nie offtopuję.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podbudowa 40-50cm jest powiedział bym już masną podbudową.

Może i masna, ale mam na działce 40 cm humusu, który trzeba usunąć. Dodatkowo obok działki przebiega droga, która jest położona o ok. 20 cm wyżej niż powierzchnia działki. Nie chcę, żeby woda opadowa ściekała mi do garażu, dlatego dodatkowo muszę podnieść podbudowę. Ostatecznie będzie pewnie z 60 cm :(

A to jaką osiągnie się "solidność" zależy od ułożenia i zagęszczenia danego materiału. Najdokładniej pasowało by endometrem określić

Moduł pierwotny i wtórny odkształcalności gruntu.

Endometr kojarzy mi się ze stomatologią ;) Kto to powinien sprawdzić, geolog ? Rozumiem, że przed wykonaniem projektu płyty fundamentowej ?

Można np dodać cementu i w tedy zagęszczać warstwami.

Kiedy należy dodać cement i ile ? Kto o tym decyduje, konstruktor ?

Endometr kojarzy mi się ze stomatologią Kto to powinien sprawdzić, geolog ? Rozumiem, że przed wykonaniem projektu płyty fundamentowej ?
tak by było idealnie, w tedy wiadomo jaki moduł sztywności posiada tak zagęszczona podbudowa.

Kiedy należy dodać cement i ile ? Kto o tym decyduje, konstruktor ?
tak, ale 90% przypadków wystarczy sam materiał ..

piasek, tłuczeń itp. Zawsze można piasek wzbogacić o grubszą frakcję.

tak by było idealnie, w tedy wiadomo jaki moduł sztywności posiada tak zagęszczona podbudowa.

tak, ale 90% przypadków wystarczy sam materiał ..

piasek, tłuczeń itp. Zawsze można piasek wzbogacić o grubszą frakcję.

Kolego inżynierze na płycie wznosi się budynki np na terenach szkód górniczych i o zmniejszonej nośności. Dużym plusem płyty jest to że przenosi obciążenie na tak dużą powierzchnię dla porównania pojazd na kołach i na gąsienicach w podobnych warunkach. Jak ktoś ma wątpliwości niech przeliczy nacisk na cm2 takiego domu na płycie i np człowieka a będzie ździwiony wynikiem.

Z endometrem to chyba przedobrzyłeś.

Kolego inżynierze na płycie wznosi się budynki np na terenach szkód górniczych i o zmniejszonej nośności. Dużym plusem płyty jest to że przenosi obciążenie na tak dużą powierzchnię dla porównania pojazd na kołach i na gąsienicach w podobnych warunkach. Jak ktoś ma wątpliwości niech przeliczy nacisk na cm2 takiego domu na płycie i np człowieka a będzie ździwiony wynikiem.

Wygląda na to że wiesz że gdzieś dzwonią tylko nie bardzo wiesz gdzie. I jak masz wątpliwości to faktycznie przelicz te obciążenia bo jak na razie to napisałeś totalną bzdurę.

Wygląda na to że wiesz że gdzieś dzwonią tylko nie bardzo wiesz gdzie. I jak masz wątpliwości to faktycznie przelicz te obciążenia bo jak na razie to napisałeś totalną bzdurę.

Ok, oczywiście jak większość ludzi mogę się mylić, wygląda na to że nasze obliczenia są różne wiec może mnie oświecisz i napiszasz jaki jest wynik?

4 lata mineły od wykonania mojej płyty .... a w zasadzie 5 odkąd zacząłem się dokształcać tutaj ... a tu widzę że ciągle te same pytania, wątpliwości :D

.... fajnie się "Was czyta" ;)

Ja też już zapomniałem o swojej płycie, dom skończony i nadmiar wolnego czasu więc można sobie troszkę popisać ;-)

Ok, oczywiście jak większość ludzi mogę się mylić, wygląda na to że nasze obliczenia są różne wiec może mnie oświecisz i napiszasz jaki jest wynik?

Kolego do takich obliczeń nie wystarczy wziąć tylko kalkulator i powierzchnie płyty podzielić przez ciężar domu aby uzyskać wynik. Jak twój konstruktor tak zrobił to ciesz się że twój dom jeszcze stoi.

Kolego do takich obliczeń nie wystarczy wziąć tylko kalkulator i powierzchnie płyty podzielić przez ciężar domu aby uzyskać wynik. Jak twój konstruktor tak zrobił to ciesz się że twój dom jeszcze stoi.

Nie bardzo wiem co chcesz mi udowodnić, nic nie pisałem o wytrzymałości płyty jej obliczeniach itp. Do jakich obliczeń, dla porównania użyłem nacisku na cm2 powierzchni nie ma to nic wspólnego z obliczeniami konstrukcyjnymi płyty o których nie wspominałem proszę czytać ze zrozumieniem. Zarzucasz mi że wiem że gdzieś dzwonią a sam nawet nie pokusiłeś się o troszkę merytorycznej wypowiedzi, oczywiście wynikającej z Twojej wiedzy. O konstruktora mojej płyty nie musisz się martwić ma niezbędne wykształcenie, uprawnienia, wiedzę i doświadczenie w dodatku ponosi odpowiedzialność za to co pisze, liczy w odróżnieniu od osób na forum.

Kolego "...." bo nie wiem jaki zawód wykonujesz.

Doskonale rozumie co chcesz powiedzieć, ale te słowa totalnie nie do mnie, tylko do leśnego ludu. Doskonale rozumie działanie płyty i doskonale wiem że

właśnie jest na słabe grunty. A Ty nie znając wcześniejszych wypowiedzi z tego wątku, odwracasz jak by moja postawę.

Chciałem Ci tylko powiedzieć, spotykam się z dużym oporem w tej materii i o to mnie chodziło. Ty mnie tu piszesz jak ja bym był tym oporem postępu.

Nie widzę inaczej posadowionego domu niż na płycie gwoli ścisłości.

wiedzę i doświadczenie w dodatku ponosi odpowiedzialność za to co pisze, liczy w odróżnieniu od osób na forum.
nie wiem czemu na forum miał bym siedzieć i urządzać co ? trollowanie ? jajcarnie ? jeśli ktoś zadaje pytanie to dostaje taką odpowiedź jak uzyskał by w rzeczywistości.

Nie był bym w 100% przekonany, o czym pisałem, czasem mi wstyd za kolegów konstruktorów, ponieważ odstawiają nie

Edytowane przez מרכבה

Kolego "...." bo nie wiem jaki zawód wykonujesz.

Doskonale rozumie co chcesz powiedzieć, ale te słowa totalnie nie do mnie, tylko do leśnego ludu. Doskonale rozumie działanie płyty i doskonale wiem że

właśnie jest na słabe grunty. A Ty nie znając wcześniejszych wypowiedzi z tego wątku, odwracasz jak by moja postawę.

Chciałem Ci tylko powiedzieć, spotykam się z dużym oporem w tej materii i o to mnie chodziło. Ty mnie tu piszesz jak ja bym był tym oporem postępu.

Nie widzę inaczej posadowionego domu niż na płycie gwoli ścisłości.

nie wiem czemu na forum miał bym siedzieć i urządzać co ? trollowanie ? jajcarnie ? jeśli ktoś zadaje pytanie to dostaje taką odpowiedź jak uzyskał by w rzeczywistości.

Nie był bym w 100% przekonany, o czym pisałem, czasem mi wstyd za kolegów konstruktorów, ponieważ odstawiają nie

No i się zgadzamy co do płyty. Dom mam na płycie oczywiście ocieplonej i jestem mega zadowolony z tego że zmieniłem w projekcie fundamenty na płytę. Właśnie sobie dlatego min. z Tobą pozwalam na taką dyskusję by jak to nazywasz "leśny lud" zrozumiał, że to żadna kosmiczna technologia do tego nie musi być droższa. Co do trolowania to nie posądzam Cię;-)

Nie był bym w 100% przekonany, o czym pisałem, czasem mi wstyd za kolegów konstruktorów, ponieważ odstawiają nie...

Dokładnie jak piszesz, konstruktor musi umieć, dlatego podejdę do niego ostrożnie :)

Główny wykonawca z którym współpracujemy ma swoich konstruktorów i po znajomości ma mi robić któryś, lecz...

Ostatnie przykłady które wykonujemy:

1. "Domek" 1200m2 - strop żelbetowy nad basen nie jakiś mega duży lecz... ugięty o 7cm na środku ;) a jak się skaka to czuć jakby się ruszał.

2. Salon samochodowy - strop, dokładnie podciąg, elektryk na nim montuje lampy i odmierza od podciągu, drugi go wyzywa "co tak krzywo" okazuje się, że podciąg ugięty a w projekcie równy... niech spadnie grubo śniegu :(

Podsumowują wierzę, że płyta na izolacji dla konstruktorów w PL jest wielkim wyzwaniem ;)

Dokładnie jak piszesz, konstruktor musi umieć, dlatego podejdę do niego ostrożnie :)

Główny wykonawca z którym współpracujemy ma swoich konstruktorów i po znajomości ma mi robić któryś, lecz...

Ostatnie przykłady które wykonujemy:

1. "Domek" 1200m2 - strop żelbetowy nad basen nie jakiś mega duży lecz... ugięty o 7cm na środku ;) a jak się skaka to czuć jakby się ruszał.

2. Salon samochodowy - strop, dokładnie podciąg, elektryk na nim montuje lampy i odmierza od podciągu, drugi go wyzywa "co tak krzywo" okazuje się, że podciąg ugięty a w projekcie równy... niech spadnie grubo śniegu :(

Podsumowują wierzę, że płyta na izolacji dla konstruktorów w PL jest wielkim wyzwaniem ;)

Tak z ciekawości - napiszesz jakie rozpiętości i jakie grubości stropów? Jestem bardzo ciekaw tych 7cm ugięcia :-)

Coś mi tu nie gra, 7cm ugięcia to płyta musiała by być o rozpiętości ile? 14-15m i to ugięcie jest mało prawdopodobne.

Ponieważ "klasyczny" żelbet rządzi się prostymi dość prawami. Przeważnie kres rozpiętości płyty wynosi pod 8m(płyta stropowa) podciąg na długości 14 m? wysokości 1,2 -1,4m

szeroki na 50cm tak wyglądał by w przypadku "zwykłego" żelbetu.

Zostają stropy sprężane. Kasetowy strop sprężany może mieć siatkę słupów o rozstawie 20m!

Bez belkowy do 12m.

Pierwsze to ogranicza się ugięcia graniczne, aby nie pękało, nie drżało, nie psuło estetyki.

Nazywa się to sprawdzeniem w obliczeniach jako stan graniczny użytkowalności.

Wg PN EN 1990 :2004 zwie się SLS Serviceability Limit State.

Po naszemu SGU.

I tego żaden konstruktor pokpić nie może !

Nadproża okienne winny spełnić warunek 1/500 ugięcia na 500cm tylko 1cm belka może ugiąć się. Stąd dobiera się odpowiednie kombinacje obciążeń itp, etc .

a) kombinacji charakterystycznej obciążeń – wzór 6.14b wg PN-EN 1990 [1];

Σ j≥1 G k,j " + "P + Q k,1 + Σ i >1 ψ 0,i Q k,i (1)

Zaś w płycie sprawdza się wytrzymałość gruntu (GEO)

Stateczność fundamentu EQU i nośność fundamentu / ugięcie STR i SLS .

do tego współczynniki gamma materiałowe i wiele wiele innych rzeczy.

Edytowane przez מרכבה

Tak z ciekawości - napiszesz jakie rozpiętości i jakie grubości stropów? Jestem bardzo ciekaw tych 7cm ugięcia :-)

Sprawdziłem na rysunkach to wymiary 8,28m x 14,4m.

Dokładnej grubości nie pamiętam ale coś koło 20cm, od dołu jak oglądałem to zero podciągów i wzmocnień, ugięcie od dołu jak ktoś nie wie i się nie przypatruje nie zobaczy, ale widać.

Kierownik i wykonawcy o tym wiedzą, było polecenie wyrównać styropianem pod rozkładanie podłogówki i równiutka wylewka, a na to sprzęt do siłowni lub stół bilardowy - różne wersje jeszcze co będzie akurat tutaj stało :)

Na salon nie podam, żadnych danych, ponieważ mało na tej budowie pracowałem.

Zaś w płycie sprawdza się wytrzymałość gruntu (GEO)

Stateczność fundamentu EQU i nośność fundamentu / ugięcie STR i SLS .

do tego współczynniki gamma materiałowe i wiele wiele innych rzeczy.

Troszkę Ci podokuczam chać zupełnie się na tym nie znam ;-) Wytrzymałość gruntu sprawdza się chyba w każdym fundamencie bezpośrednim a nawiasem mówiąc w przypadku płyty ta wytrzymałość może byc sporo mniejsza niż w przypadku ław ;-)

Sprawdziłem na rysunkach to wymiary 8,28m x 14,4m.
ta jeśli barć ugięcie podług dłuższego boku to ?

hipotetycznie się zgadza. Na wstępie płyta chce być blisko 25cm grubości.

Już praktycznie masakryczna grubość. 7cm to za dużo. Czemu ? ponieważ licząc po długość 14,4m niby by się zgadzało.

Tylko patrząc poprzecznie, to 7cm jest blisko 4x za dużym ugięciem.

Troszkę Ci podokuczam chać zupełnie się na tym nie znam Wytrzymałość gruntu sprawdza się chyba w każdym fundamencie bezpośrednim a nawiasem mówiąc w przypadku płyty ta wytrzymałość może byc sporo mniejsza niż w przypadku ław

Oczywiście że powinno się sprawdzić dopuszczalny odpór gruntu.

Ale żeby to zrobić pierwsze trzeba znać siłę jaka działa na fundament.

Tylko, przeważnie lecą z koksem licząc to jako strop odwrócony, obciążony ciężarem własnym i obciążeniem użytkowym = brak totalny tego co dzieje się z gruntem =

brak też sprawdzania, tego co napisałem.

Stąd też czyt, o leśnych. Napiszę jeszcze raz, kiedyś już o tym pisałem, ale niech będzie.

To jak płytę ? Przecież to bardzo duży koszt, płytę trzeba posadowić poniżej granicy przymarzania, zrobić fundamenty i drugą płytę nad. Nie trzeba odp.:

normalnie podbudowa i płyta odpowiadam, ale przecież trzeba posadowić płytę poniżej głębokości przymarzania, bo ona jest głębokością i koniec.

Spokojnie, można wymienić grunt? na nie wysadzinowy, nic to nie da ponieważ tam zbierze się woda i zamarznie i wysadzi. Urwałem dyskusję z starszym "kolegą"

bo "wiedział" 3 lata temu jeszcze nie miałem w łapach pewnych danych.

Dopiero był by szok iż płytę można posadowić najpłycej na głębokości -0,35..względnie 50cm co przy 30cm izolacji = 20cm podbudowy np .

Edytowane przez מרכבה

t

Oczywiście że powinno się sprawdzić dopuszczalny odpór gruntu.

Ale żeby to zrobić pierwsze trzeba znać siłę jaka działa na fundament.

Tylko, przeważnie lecą z koksem licząc to jako strop odwrócony, obciążony ciężarem własnym i obciążeniem użytkowym = brak totalny tego co dzieje się z gruntem =

brak też sprawdzania, tego co napisałem.

Stąd też czyt, o leśnych. Napiszę jeszcze raz, kiedyś już o tym pisałem, ale niech będzie.

To jak płytę ? Przecież to bardzo duży koszt, płytę trzeba posadowić poniżej granicy przymarzania, zrobić fundamenty i drugą płytę nad. Nie trzeba odp.:

normalnie podbudowa i płyta odpowiadam, ale przecież trzeba posadowić płytę poniżej głębokości przymarzania, bo ona jest głębokością i koniec.

Spokojnie, można wymienić grunt? na nie wysadzinowy, nic to nie da ponieważ tam zbierze się woda i zamarznie i wysadzi. Urwałem dyskusję z starszym "kolegą"

bo "wiedział" 3 lata temu jeszcze nie miałem w łapach pewnych danych.

Dopiero był by szok iż płytę można posadowić najpłycej na głębokości -0,35..względnie 50cm co przy 30cm izolacji = 20cm podbudowy np .

Niestety piszesz prawdę większość traktuje płytę jako zamiennik normalnych ław fundamentowy. Sam jak już znalazłem konstruktora i szukałem wykonawcy to słyszałem pytania "płyta po co to panu u nas sie tego prawie nie robi" i co uparłem się i tymi ręcoma się zrobiło.