Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słusznie.Drażni mnie jednak gadka o wpływie temperatury podłogi na żylaki.Zgodnie z teorią GrzegorzPN wszyscy którzy stąpają po podłożu cieplejszym niż podłoga w domu bez podłogówki mają albo będą mieli problemy z żylakami.Tropiki brazylijskie to dobry przykład bo tam nie wszyscy jeszcze izolują się butami od temperatury powierzchni po której stąpają.No ale nie o tym ten temat.

Słusznie.Drażni mnie jednak gadka o wpływie temperatury podłogi na żylaki.Zgodnie z teorią GrzegorzPN wszyscy którzy stąpają po podłożu cieplejszym niż podłoga w domu bez podłogówki mają albo będą mieli problemy z żylakami.Tropiki brazylijskie to dobry przykład bo tam nie wszyscy jeszcze izolują się butami od temperatury powierzchni po której stąpają.No ale nie o tym ten temat.

ja podkreślam kwestie przyzwyczajenia człowieka w danych warunkach.

Troche finezji i temat mógłby rozwinać sie w kierunku "ładnych nóg" a nie żylaków, eee

Autor tego artykułu porównuje temperaturę w saunie z temperaturą podłogówki. To raz. Dwa - z tekstu wynika, że każdy Fin ma żylaki, bo regularnie korzysta z sauny, oraz jakieś 60% kobiet, które depilują się u kosmetyczki :-D

Korzytsam z sauny od czasu do czasu, woskuję się u kosmetyczki, lubie ciepłe, długie kąpiele i o zgroza, czasem się opalam. Sadze, ze przy tych wszystkich okropieństwach, podłogówka w moim domu to już będzie pikuś.

Autor tego artykułu porównuje temperaturę w saunie z temperaturą podłogówki. To raz. Dwa - z tekstu wynika, że każdy Fin ma żylaki, bo regularnie korzysta z sauny, oraz jakieś 60% kobiet, które depilują się u kosmetyczki :-D

Korzytsam z sauny od czasu do czasu, woskuję się u kosmetyczki, lubie ciepłe, długie kąpiele i o zgroza, czasem się opalam. Sadze, ze przy tych wszystkich okropieństwach, podłogówka w moim domu to już będzie pikuś.

to ty nie jestes facetem :D ?

No proszę a ja myślałam, że to forum budowlane a tu dowiaduję się tylu ciekawych rzeczy :lol:

Podłogówki się nie boję bo nie robie jej na całym dole tylko w cześci gdzie będzie terakota (bez salonu i jadalni). No i wiadomo, że temperatura grznia nie będzie nastawiona na wysoką temp. Oprócz tego będę miała w niektórych pomieszczeniach grzejniki.

Przeciez chodzi o to, żeby te płytki nie były strasznie zimne.

A poza tym jak widać żylaki mogę mieć od wielu innych rzeczy :D

Perm powiedz mi co to są te kable grzewcze ,jak chlopu-przewody gołe?Czy robi się je strefami,typu osobne grzanie salonu,osobne korytarza?i czy można je położyć w podłogówce już pod wylewką? oświec proszę.

Są oczywiście w izolacji. Kładzie się je w każdym pomieszczeniu osobny obwód. Można zatem uruchamiać je w razie potrzeby. Przy czym obwód to trochę złe słowo bo są one jednostronnie zasilane więc koniec kabla może być w dowolnym miejscu. Zresztą poczytaj: http://www.elektra.pl/index.php?level=5&dzial=2_2_1_6 To tylko jeden prodycent ale jest ich wielu. Mozna je połozyć w wylewce. Maty grzejne mozna położyć nawet bezpośrednio pod kaflami w warstwie kleju.

Nie, a wyglądam? :D

Przeczytałem Twój dziennika.

Fundamenty:

Jeśli poziom parteru będzie wysoko (np. 2, 3 schodki) żadnych GWC, itp. to faktycznie najłatwiej zrobić zwykłe fundamenty i budować z betonu komórkowego. Po czym położyć izolację pod posadzkę. To taka kombinacja mojej koncepcji, tylko zamiast betonowej płyty wymurować zwykłe fundamenty, które zakończą się mniej więcej wraz z poziomem gruntu.

Jeśli poziom parteru chcesz mieć nisko, no to zostaje:

- moje rozwiązanie (warunek - ściana z BK),

- płyty z pianobetonu - nie wiem jak z wilgocią; jeśli woda grntowa jest wysoko, grunty gliniaste - to bym się zastanowił,

- płyta na styropianie - no i w tym miejscu proszę o Wasze opinie, co się stanie ze styropianem pod płytą, jeśli zdarzy się "mały pożar". Np. zapali się jakiś mebel, parkiet. Nie będzie pozornie wielu szkód, ale czy płyta betonowa nie rozgrzeje się wystarczająco, aby pod spodem styropian się skurczył? Co się stanie z izolacją w tym miejscu?

Jeśli poziom parteru będzie wysoko (np. 2, 3 schodki)

- poziom ma być jak najbliżej poziomu ziemi, ja nie mam czego podziwiać z wysoko położonych okien :)

GWC typowego na razie ze względu na koszty nie planuję, ale chcę inny patent wypróbować - mam studnię kopaną z wodą zdecydowanie poniżej 5 m. Studnia nigdy nie zamarza. Chcę zrobić czerpnię metr nad lustrem wody.

- płyta na styropianie - no i w tym miejscu proszę o Wasze opinie, co się stanie ze styropianem pod płytą, jeśli zdarzy się "mały pożar". Np. zapali się jakiś mebel, parkiet. Nie będzie pozornie wielu szkód, ale czy płyta betonowa nie rozgrzeje się wystarczająco, aby pod spodem styropian się skurczył? Co się stanie z izolacją w tym miejscu?

Nie planuję pożarów. Płyta ma 20 cm grubości. Do tego jeszcze podłogówka z wodą w rurkach.

- poziom ma być jak najbliżej poziomu ziemi, ja nie mam czego podziwiać z wysoko położonych okien :)

GWC typowego na razie ze względu na koszty nie planuję, ale chcę inny patent wypróbować - mam studnię kopaną z wodą zdecydowanie poniżej 5 m. Studnia nigdy nie zamarza. Chcę zrobić czerpnię metr nad lustrem wody.

Nie planuję pożarów. Płyta ma 20 cm grubości. Do tego jeszcze podłogówka z wodą w rurkach.

O studnie zapytaj adam_mk. Z tego co pamietam musza być dwie.

Ciekawym i dość tanim rozwiązaniem jest GWC glikolowe (też adam_mk).

Celowo zadaje różne pytania, bo pożary zwykle są nieplanowane, a wodą z rurek pogłogówki ognia nie ugasisz.

Ja tak wogole probuje uniknąć styropianu i stad te rozwazania.

Nie mam jeszcze ceny na płytę z astra-polska (cemokrzempor - nazwa "no comment") i cezbudu.

I jeszcze jedno. Uświadomiono mi, że fundamenty stawia się poniżej granicy przemarzania gruntu, jeśli grunty te są wysadzinowe (np. glina).

Jeśli masz piasek albo wymienisz gline na piasek (oczywiście do granicy przemarzania) to płyty fundamentowej i nawet zwykłych fundamentów nie trzeba tak głęgoko zakopywać.

Robiąc GWC glikolowe pod budynkiem możesz wymienić grunt, utwardzić i po sprawie.

No proszę a ja myślałam, że to forum budowlane a tu dowiaduję się tylu ciekawych rzeczy :lol:

Podłogówki się nie boję bo nie robie jej na całym dole tylko w cześci gdzie będzie terakota (bez salonu i jadalni). No i wiadomo, że temperatura grznia nie będzie nastawiona na wysoką temp. Oprócz tego będę miała w niektórych pomieszczeniach grzejniki.

Przeciez chodzi o to, żeby te płytki nie były strasznie zimne.

A poza tym jak widać żylaki mogę mieć od wielu innych rzeczy :D

no dobra... ;)

O studnie zapytaj adam_mk. Z tego co pamietam musza być dwie.

Ciekawym i dość tanim rozwiązaniem jest GWC glikolowe (też adam_mk).

Celowo zadaje różne pytania, bo pożary zwykle są nieplanowane, a wodą z rurek pogłogówki ognia nie ugasisz.

Ja tak wogole probuje uniknąć styropianu i stad te rozwazania.

Nie mam jeszcze ceny na płytę z astra-polska (cemokrzempor - nazwa "no comment") i cezbudu.

I jeszcze jedno. Uświadomiono mi, że fundamenty stawia się poniżej granicy przemarzania gruntu, jeśli grunty te są wysadzinowe (np. glina).

Jeśli masz piasek albo wymienisz gline na piasek (oczywiście do granicy przemarzania) to płyty fundamentowej i nawet zwykłych fundamentów nie trzeba tak głęgoko zakopywać.

Robiąc GWC glikolowe pod budynkiem możesz wymienić grunt, utwardzić i po sprawie.

Oprócz piasku musi być jakieś kruszywo nie podciągające wody dlatego daje się posypkę. Jak nie chcesz styropianu to zafunduj sobie pod płytę granulat szkła piankowego za 270 zl/m3. 30 cm odpowiada 15 cm styropianu, za to jest praktycznie niezniszczalny