Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuje że myślisz iz to ja wymyśliłem konstrukcje płyty fundamentowej ale tak mądry nie jestem.

1. NIe wiem skąd ten wniosek. Nic takiego nie pisałem.

Wyliczenia w poprzednim poście to są szacunki dość bliskie prawdy.

2. Całkiem bliskie w zestawienu z tym co podaje qwert za 100m2 płyty za beton zapłacił 24000zł. Wg Ciebie na taką płyte potrzeba 20m3 to za metr by musiał zapłcić 1200zł. A skoro wiemy że beton kosztuje ~300zł/m3 to wyjdzie ze na płyte 80m3 (100m2)

Uzmysławiają tylko czy brać się za temat czy dać sobie spokój.

3. To tylko Twoja opinia. Dość naciągana wg mnie.

Płyta w stosunku do fundamentów ma jeszcze dwie zalety: równomierne osiadanie budynków

4. Tylko i wyłacznie pod warunkiem że tak płyta ma odpowiednią sztywność a wiec pewną grubość i soldnie umieszczone zbrojenie.

Zgadza się że budowanie na płycie może być droższe ale nie mówimy tu o przypadkach gruntów o słabej nośności. Ja mówie o budowaniu na płycie tam gdzie można postawić dom na tradycyjnym fundamencie.

5. Ale idea płyty powstała właśnie na słabe grunty, wtedy jest to ekonomiccznie uzasdnione.

1. w poscie wcześniej napisałeś że wymyśliłem płytę (a raczej przyśniła mi się) stąd ten wniosek.

2. nie wiem jaką Qwert ma płytę, możliwe że w jego przypadku trzeba dać było 80m3 betonu (80 cm przy płycie 100m2) Ja mówię o normalnychwarunkach gruntowych gdzie grubość płyty nie przekracza 20 cm (czyli 20m3 betonu na 100m2 płyty)

3. tak to tylko moja opinia i nikogo nie zmuszam do posiadania takiej samej. na tym polega dyskusja i wymiana poglądów.

4. Tak zgadza się. I taka będzię. Konstruktor zaprojektuje ją tak jak Legaletta. A te płyty to zapewniają mimo że maja 20 cm grubości.

5. Jeśli oszczędność co najmniej 10.000 zł to nie jest dla Ciebie "ekonomiczne uzasadnienie" to ok. Dla mnie jest. Biedny jestem. :wink:

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

inspektora budowy mam .Polecił mi go deweloper, który zatrudnia a firma która buduje jest jego podwykonawcą

Inspektor nadzoru powinien być niezależny od wykonawcy, a nie powiązany z nim.

piszesz ze "trzeba wykonać płytę odciążeniową" co ta płyta niby odciąża? Opisz może dokładniej co to tam wymyslili.

prąd mi wyłączyli, no ale wracam.Tak co do inspektora to też tak własnie mówiłam mężowi, napisałam do dewelopera i czekam na maila o grunty czyli wyniki tych badań i przekrój przez tą płytę.Dali mi kosztorysna którym jest m.in. zestawienie materiałów a tam:tłuczeń kamiennyo/63 mm ton 228, cena za tonę prawie 90 zł. czy to możliwe?że tak drogo za tonę

Wygląda na to,że niezgodna ze sztuką budowlanę. Odejmując choć utulinę to niewiele miejsca zostaje.

Ciekawe.

Firma buduje w Polsce od 1994 a w Szwecji od 1978.

Cytat ze strony http://www.legalett.com.pl/?P=projektowanie :

Projekt konstrukcji płyty fundamentowej firmy LEGALETT wykonywany jest według obowiązujących norm budowlanych:

* PN-B-03264/2002 „Konstrukcje betonowe, żelbetowe i sprężone. Obliczenia statyczne i projektowe”

* PN-82/B-02001 „Obciążenia budowli. Obciążenia stałe”

Reszta na stronie: http://www.legalett.com.pl

MCB

Wygląda na to,że niezgodna ze sztuką budowlanę. Odejmując choć utulinę to niewiele miejsca zostaje.

Ciekawe.

Firma buduje w Polsce od 1994 a w Szwecji od 1978.

Cytat ze strony http://www.legalett.com.pl/?P=projektowanie :

Projekt konstrukcji płyty fundamentowej firmy LEGALETT wykonywany jest według obowiązujących norm budowlanych:

* PN-B-03264/2002 „Konstrukcje betonowe, żelbetowe i sprężone. Obliczenia statyczne i projektowe”

* PN-82/B-02001 „Obciążenia budowli. Obciążenia stałe”

Reszta na stronie: http://www.legalett.com.pl

MCB

Na stronie mogą sobie nawet napisać,że potrafią upchać słonia w karafce.

Napisz lepiej jakiej grubości była otulina.*

* chociaż jeśli nie ma stylu z gruntem to może się i zmieszczą z normą

Na stronie mogą sobie nawet napisać,że potrafią upchać słonia w karafce.

Napisz lepiej jakiej grubości była otulina.*

* chociaż jeśli nie ma stylu z gruntem to może się i zmieszczą z normą

Od dołu jest tak:

1. styro 16cm (2x8 na zakładkę).

2. Podkładki dystansowe - nie pamiętam wymiarów, widać je na zdjęciu

3. Siatka zbrojenia dolnego

4. Instalacja grzewcza - rury 5cm, w kilku miejscach 10cm.

5. Siatka zbrojenia górnego

6. Dodatkowo zbrojenie po bokach. Na fotce jeszcze nie ukończone.

Siatka jest zagłębiona w płycie na kilka centymetrów. Sprawdzę wieczorem.

MCB

No i dzisiaj w Castoramie inż budownictwa udzielający porad, zaczęło się źle bo

Człowieku, nie oczekuj od sprzedawcy (nawet "doradcy klienta") w markecie najnowszej wiedzy budowlanej. On ma rozróżnić gwóźdź do drewna od takiego do betonu z oferty sklepu, a nie wymądrzać się na temat systemu grzewczego, którego sklep nie oferuje.

1. w poscie wcześniej napisałeś że wymyśliłem płytę (a raczej przyśniła mi się) stąd ten wniosek.

2. nie wiem jaką Qwert ma płytę, możliwe że w jego przypadku trzeba dać było 80m3 betonu (80 cm przy płycie 100m2) Ja mówię o normalnychwarunkach gruntowych gdzie grubość płyty nie przekracza 20 cm (czyli 20m3 betonu na 100m2 płyty)

3. tak to tylko moja opinia i nikogo nie zmuszam do posiadania takiej samej. na tym polega dyskusja i wymiana poglądów.

4. Tak zgadza się. I taka będzię. Konstruktor zaprojektuje ją tak jak Legaletta. A te płyty to zapewniają mimo że maja 20 cm grubości.

5. Jeśli oszczędność co najmniej 10.000 zł to nie jest dla Ciebie "ekonomiczne uzasadnienie" to ok. Dla mnie jest. Biedny jestem. :wink:

Witam,

jak najbardziej polecę płytę. Faktycznie na początku był to koszmar , bo mało kto to robi.Ale akurat my byliśmy do tego zmuszeniu ze względu na teren nasypowy, gdzie aby dokopać sie do humusu trzeba by było wykopać jakieś 1,8 m.

a wiec poprosiliśmy projektanta ,który adoptował nam domek do zaprojektowania płyty.

Na temat płyty legalett (czy jak tam sie ja pisze) nie wypowiadam sie bo cena ponad 100 tyś była jakimi koszmarem :o :roll:

Na takim gruncie jak nasz zastosowano następujące rozwiązanie( dom parterowy , strop drewniany, dachówka betonowa 260m2, dom 10*20m=200m2 płyty, ściany ytong 36,5)

1. beton 25 ( 56m3)-cena około 16 tyś

2.drut fi 12, co 10 cm, górą i dołem około 10 tyś

3.szalowanie płytami osb(bardzo dobry pomysł)

4.grubość płyty 30 cm ( trochę na wyrost, ale nie zaszkodzi)

Płyta zrobiona w 4 dni, bez żadnych pęknięć( oczywiście polewana woda przez parę dni)

pozdrawiam

No i dzisiaj w Castoramie inż budownictwa udzielający porad, zaczęło się źle bo

Człowieku, nie oczekuj od sprzedawcy (nawet "doradcy klienta") w markecie najnowszej wiedzy budowlanej. On ma rozróżnić gwóźdź do drewna od takiego do betonu z oferty sklepu, a nie wymądrzać się na temat systemu grzewczego, którego sklep nie oferuje.

To nie był sprzedawca, Pan siedział w boxie pt. "Inzynier udziela porad w zakresie budownictwa" Więc od budowlańca mozna takiej wiedzy wymagać.

jak najbardziej polecę płytę. Faktycznie na początku był to koszmar , bo mało kto to robi.Ale akurat my byliśmy do tego zmuszeniu ze względu na teren nasypowy, gdzie aby dokopać sie do humusu trzeba by było wykopać jakieś 1,8 m.

a wiec poprosiliśmy projektanta ,który adoptował nam domek do zaprojektowania płyty.

I na takim nasypie postawiłes dom? Bez wymiany bez wybierania tego wszystkiego ? Robiłes geologie pod ten budynek ? Ciekawe co było w wynikach tych badań. Mozesz podać ?

I na takim nasypie postawiłes dom? Bez wymiany bez wybierania tego wszystkiego ? Robiłes geologie pod ten budynek ? Ciekawe co było w wynikach tych badań. Mozesz podać ?

Też jestem ciekaw -płyta to nie cudowne panaceum na wszystko - na grunty niebudowlane nie pomoże.

Każdy wieże,ze płyty czy ławy nie postawisz na trawniku.

Koszt ten sam, jeśli chodzi o przygotowanie miejsca.

(z drobnymi wyjątkami, pozdrawiam Brzoze :wink: )

Krzysztofik - pozdrowienia odwzajenione :D

... a jak chodzi o wymianę gruntu pod płytą to już nie jest to problem, a często objętość tej wymiany jest 2-3 razy większa od tego piasku w fundamncie.

co do wymiany gruntu pod płyte to dlaczego objętośc wymiany miała by byc 2- 3 razy wieksza niż pod typowy fumdament ?

kiedys porównywałem / z ciekawości/ koszt fundamentu i płyty i doszedłem do podobnych wniosków co autor watku bigrw

... myslę że ci którzy mają domy z piwnicami pod całością domu lub nawet pod częścią domu powinni się zastanowić....nas sesnownością robienia zwykłych ław fundamentowych ...

czy kiedyś konstruktorzy dojda do podobnych wniosków ...

czy przemoga rutynę i zaczna projektowac płyty ...

na to prawdopodobnie trzeba czasu i zmiany pokoleniowej ...

co do wymiany gruntu pod płyte to dlaczego objętośc wymiany miała by byc 2- 3 razy wieksza niż pod typowy fumdament ?

Ściagamy humus kopiemy rowy pod ławy fundamnetowe - nawet jeżeli do szalowania murowania rozpkopiemy na powiedzmy metr to i tak wewnątrz zostawimy rodzimy grunt. Część wykopu po wyknaniu ścian fund zasypiemy (nie zawze ale często) rodzimym gruntem i musimy dosypać (dokupić) brakującą reszte od poziomu terenu (pod humusem) do planowanego poziomu podsypki.

Jak robimy wymianę pod całościa to powierzchnia jest wieksza i grubośc również.

Pod ławę usuwasz wyłacznie humus ca.30 cm , więc niech będzie na 100 m2 25 m3.

Pod płyte usuwasz humus + grunt do granicy przemarzanie , min. 50 cm co przekłada się na 50 m3 wymiany gruntu.

Pod ławę usuwasz wyłacznie humus ca.30 cm , więc niech będzie na 100 m2 25 m3.

Pod płyte usuwasz humus + grunt do granicy przemarzanie , min. 50 cm co przekłada się na 50 m3 wymiany gruntu.

co do 50 m3 - tu rozumujemy identycznie Geno

natomiast jesli chodzi o ilośc piachu /pospołki/ tu są mozliwe różne warianty

jest tak jak pisze jajmar że niektórzy ziemie z wykopu ładuja spowrotem

ale część osób całkowicie usuwa ziemię z wykopu

a wtedy /zakładając budynek 10 x 10 m/

robimy rozkop 12 x 12 m i po wymurowaniu scian fundamentowych zasypujemy to 1 m w góre piachem /pospólka/

i wtedy to jest ~ 100 m3 w stosunku do ~ 50 m3 jakie sypiemy pod płyte

czyli oszczędzamy 50 m piachu i nie murujemy scian fundamentowych ...