Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te wieńce w płycie pod ścianami nośnymi w ogóle nie mają żadnego uzasadnienia obliczeniowego, projektanci którzy je stosują chyba nigdy w życiu płyt nie liczyli ....

Nie zdziwiłbym się - po tym jakie wersje płyty dostawałem. Poza tym nie zgodzili się na podłogówke w płycie.. Zmieniłem gazobeton na silikaty i pytałem czy nie ma to znaczenia (waga) na płyte - powiedzieli, że nie. Dlatego zapodałem tu projekt by rzucili na to okiem doświadczeni :-)

Proszę jeszcze fachowców o obejrzenie jeszcze raz mojej płyty ...

Wykonawca powiedział że dziwna , bo oni robią na prętach fi10 (siatkach) a dodatkowo dziwnie są podzielone pręty i lepiej jest zrobić tak jak niektózy już sugerowali dac 12m + 6m , i nastepny pręt 6 + 12m , tak by łącznie nie było w jednym miejscu ..

Dodatkowo zobaczyć ile u mnie jest słupów które wystają z płyty ... Jeśli dobrze widze to jest ich 11 !!!

Wygląda jakby konstruktor zrobił prostokąt , dal pręty fi12 co 25cm i tyle , nawet źle zrobił wymiar płyty , bo nie jest to typowy prostokąt a jeden bok jest scięty ...

Masakra ...

Sam nie wiem czy z płyty fundamwntowej (jej zbrojenia) mogę wychodzić pionowe wysokie na kilka metrów słupy zbrojeniowe ???

Ja rozumie te co będa na obrzeżu płyty , ale widzę na rysunku 3 słupy żelbetonowe który wyjdą z środka płyty !!!

Na zdjeciu widać oznaczone kwadratem/prostokątem pola z opisami (typu POZ 5.7 i itd) to wszystko to są słupy z zbrojonego żelbetonu. Normalnie były one chyba w ławach , czy nawet w stopach ...

Dla mnie to jakaś głupota ?

Gadałem z kierownikiem budowy i powiedział że odchodzi konstrukcję (zlikwiduje sporą część słupów i zbrojeń) bo nie mają żadnego sensu ale dokładnie nie wiem ile i jakie ..

Płyta z babolem , bo nie powinna być prostokątna a zrobiona. KB już poinformowany i naprawimy błąd , ale wygląda że ta płyta to calkowity błąd ...

Zastanawiam się czy nie porzucić pomysłu płyty fundamentowej i nie wrócić do normalnych fundamentów, bo jeśli ta płyta ma mieć jakieś słupy wychodzące ze środka i mnóstwo wychodzących z płyty słupów żelbetonowych to sens takiej płyty zaczyna sie oddalać , bo co za płyta gdzie będzie pełno wychodzacych z niej słupów żelbetonowych ?

Pomóżcie , bo sam nie wiem co sądzić :(

Czy z płyty mogą wychodzić jakieś słupy żelbetonowe czy płyta powinna być "jednolicie" płaska ?

Bo z tego schematu wygląda jakby że będzie dziurawa jak szwajcarski ser ...

Co do wyliczeń , to wyszlo na płytę około 2,1 tony stali fi12 (ale będzie więcej bo nie liczyłem odpadów) oraz 36m3 betonu B25.

Oczywiście nie liczone są jeszcze słupy żelbetonowe a jest tego mnóstwo ...

Przy zwykłych fundamantach wychodzi 0,5 tony stali i 15m3 betonu B20 + 16m3 betonu B10 + oczywiście to co idzie na slupy żelbetonowe ..

płyta_1.jpg

Wykonawca powiedział że dziwna , bo oni robią na prętach fi10 (siatkach) a dodatkowo dziwnie są podzielone pręty i lepiej jest zrobić tak jak niektózy już sugerowali dac 12m + 6m , i nastepny pręt 6 + 12m , tak by łącznie nie było w jednym miejscu ..

Dodatkowo zobaczyć ile u mnie jest słupów które wystają z płyty ... Jeśli dobrze widze to jest ich 11 !!!

Wygląda jakby konstruktor zrobił prostokąt , dal pręty fi12 co 25cm i tyle , nawet źle zrobił wymiar płyty , bo nie jest to typowy prostokąt a jeden bok jest scięty ...

Masakra ...

Sam nie wiem czy z płyty fundamwntowej (jej zbrojenia) mogę wychodzić pionowe wysokie na kilka metrów słupy zbrojeniowe ???

Ja rozumie te co będa na obrzeżu płyty , ale widzę na rysunku 3 słupy żelbetonowe który wyjdą z środka płyty !!!

Na zdjeciu widać oznaczone kwadratem/prostokątem pola z opisami (typu POZ 5.7 i itd) to wszystko to są słupy z zbrojonego żelbetonu. Normalnie były one chyba w ławach , czy nawet w stopach ...

Dla mnie to jakaś głupota ?

Gadałem z kierownikiem budowy i powiedział że odchodzi konstrukcję (zlikwiduje sporą część słupów i zbrojeń) bo nie mają żadnego sensu ale dokładnie nie wiem ile i jakie ..

Płyta z babolem , bo nie powinna być prostokątna a zrobiona. KB już poinformowany i naprawimy błąd , ale wygląda że ta płyta to calkowity błąd ...

Zastanawiam się czy nie porzucić pomysłu płyty fundamentowej i nie wrócić do normalnych fundamentów, bo jeśli ta płyta ma mieć jakieś słupy wychodzące ze środka i mnóstwo wychodzących z płyty słupów żelbetonowych to sens takiej płyty zaczyna sie oddalać , bo co za płyta gdzie będzie pełno wychodzacych z niej słupów żelbetonowych ?

Czy z płyty mogą wychodzić jakieś słupy żelbetonowe czy płyta powinna być "jednolicie" płaska ?

Bo z tego schematu wygląda jakby że będzie dziurawa jak szwajcarski ser ...

Co do wyliczeń , to wyszlo na płytę około 2,1 tony stali fi12 (ale będzie więcej bo nie liczyłem odpadów) oraz 36m3 betonu B25.

Oczywiście nie liczone są jeszcze słupy żelbetonowe a jest tego mnóstwo ...

Przy zwykłych fundamantach wychodzi 0,5 tony stali i 15m3 betonu B20 + 16m3 betonu B10 + oczywiście to co idzie na slupy żelbetonowe ..

[ATTACH=CONFIG]368768[/ATTACH]

a czasami słupów nie masz w konstrukcji parteru?

Vega, rzuć prosze okiem na moj projekt płyty - wszystko jest tam ok? Czy mam sie jeszcze o coś dopytać konstruktora?

[ATTACH=CONFIG]368753[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]368754[/ATTACH]

wygląda ok. Otulina górnej siatki, jest chyba nieco zbyt duża. Podniósł bym ją w górę - ale ja nie jestem konstruktor. Nie wiem, co chcecie od belek pod ścianami nośnymi? Co to znaczy, że nie mają uzasadnienia? Otóż mają uzasadnienie, bo usztywniają całą konstrukcję, poza tym w ścianach nośnych są często spore otwory (np. drzwiowe). To powoduje nierównomierne rozłożenie naprężeń... i te belki je właśnie równoważą. W 90% płyt, które wykonujemy, są pod ścianami belki zbrojeniowe 4xfi12.

Dzisiaj był u mnie KB.Odebrał zbrojenie bardzo mu sie podobało.Zastrzezenie miał do rurek z ogrzewania podłogowego.Podwieszone sa pod gorna siatke.Mowił ze z czasem moga sie poprzecierac.Zalecił danie plastikowych dystansow.Miał racje?[ATTACH=CONFIG]368797[/ATTACH]

Jak mają się poprzecierać czyli w sumie przesówać zalane betonem ??,.,,, Chyba w całym tym wątku to pierwsza taka sytuacja.

Nie przejmuj się specjalnie tymi słupami.

Jeśli chodzi o zbrojenie, to nie jest trudne. Jeśli chodzi o szalowanie samych słupów, to też nie jest jakiś wielki problem, tylko potrzebne są szalunki. Może da się wynająć? Niech wykonawca poszuka, a najlepiej ma własne. Jeśli się boi takich słupów, to znaczy, że niewiele potrafi i lepiej niech się nie bierze za płytę.

Gość Arturo72

Z czym masz problem ?

Płyta będzie po całości izolowana bez dziur czyli bez mostków termicznych niezaleznie od ilości tych "słupów'.

Ja mam aż 17 sztuk takich rdzeni żelbetowych i nie tylko na obrzeżach płyty ale też w środku ale izolacja pod płytą jest jednolita bez żadnych dziur:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4804043&viewfull=1#post4804043

A tak to wyglada w realizacji:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4943839&viewfull=1#post4943839

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4945691&viewfull=1#post4945691

I wystające zbrojenie rdzeni przy zalewaniu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=4955003&viewfull=1#post4955003

Jedynie na obrzeżu płyty mam odsadzke,poza tym płyta pomimo rdzeni w środku jest plaska powierzchnia.

Edytowane przez Arturo72

Cześć mam 2 pytania dotyczące płyty fundamentowej:

1) Dzisiaj zalewaliśmy płytę. Niestety pomimo kilkukrotnego przypominania betoniarnia nie dostarczyła buławy (przywieźli tylko łatę wibracyjną) i większa powierzchnia płyty była wylana bez "wgłębnego zawibrowania". Wibrator dotarł dopiero z ostatnią betoniarką (tylko ok 1/3 powierzchni płyty została zawibrowana buławą, której działanie pozostawiało sporo do życzenia - po pewnym czasie czuć było mniejsze wibracje, za to zaczęła bardziej hałasować) . Czy łata wibracyjna wystarczy żeby zagęścić 25 cm płytę? Elementy gdzie było więcej betonu (ok 60 cm) staraliśmy zagęszczać prętem i poprzez "opukiwanie" młotkiem szalunku.

2) Jak szeroką opaskę antywysadzinową stosujecie?

W projekcie mam 1 m, ale płyty zakupionego XPS mają wymiar 60x125 cm i rozważam 3 opcje: 1 - opaska na 60 cm (płyta ułożona wzdłuż), 2 - opaska na 125 cm (płyta ułożona w poprzek), 3 - opaska na 90 cm (1,5 płyty ułożonej wzdłuż)

....

Ja rozumie te co będa na obrzeżu płyty , ale widzę na rysunku 3 słupy żelbetonowe który wyjdą z środka płyty !!!...

[ATTACH=CONFIG]368768[/ATTACH]

Na czymś musi się oprzeć strop czy co tam jest.. po to są słupy dla podciągów. Chyba ma je prawie każdy. Wiadomo, że z płyty wypuszczasz tylko startery nie zbrojenie na kilka metrów (o ile miałeś to tez na myśli) a w środku płyty to nawet można takie słupy osadzać na kotwach chemicznych. Jednak 4 pręty jako starter to prostsza i tania sprawa :)

Witam !

Wykonawca sugeruje że dom (parterowy , strop drewniany, ściany silikat 18cm (miały być z 25cm silkatu a będa z 18cm), płyta fundamentowa) ma zbyt dużo niepotrzebnych zbrojeń oraz sama płyta jest zbyt "pancerna".

Sugeruje że domów na płytach wybudowali sporo inigdy nie robili płyty z prętów fi12 co 25cm i grubej płyty 25cm betonu a robili płyty z siatki fi8 co 15cm i z siatki fi10 chyba co 20cm a ilośc dodatkowych zbrojeń w parterowym domu (bez poddasza użytkowego) jest stanowczo za duża ...

KB z uprawieniami chyba konstruktora stwierdził że faktycznie można uprosić konstrukcję i wywalić część zbrojenia , bo zastosowanie tego zbrojenia nie ma żadnego sensu a nawet w niektórych miejsach nie powinno się znaleźć ...

Wykonawca sugeruje że jak nie uprości sie konstrukcji to weźmie więcej kasy , bo bedzie więcej robocizny a nie był przugotowany że zbrojeie plyty trzeba będzie samemu robić (a nie z gotowych siatek) a ilośc zbrojeń w samym domu jest tak duża że w duuużo większych domach i to pietrowych jest dużo mniej zbrojeń ..

Oczywiście sugeruje że stal droga , beton drogi i nie ma sensu robić bunkra , ja rozumię ale też wiem że chodzi o ilośc roboty ;)

Zobaczę na jakie zmiany zgodzi się KB , ale czy ktoś z Was ma doświadczenie z płytami fundamentowymi zrobionymi na siatkach gotowych fi 8 15cmx15cm ?

Przy pręcie fi12 co 25cm wychodzi około 2,05 tony stali (zbrojenie 2 siatek łącznie ale pójdzie więcej bo nie liczyłem "strat materiału".

Gdyby był z pręta fi8 co 15cm to wychodzi 1,5 tony stali , ale jak będą siatki to będzie wiecej bo siatki gotowe mają swoje wymiary i trzeba będzie jakoś je ułożyć ...

Beton 5cm mniejsza wylewska to 8m3 betonu , wykonawca mówi że wszystkie plyty jakie robił miały 20cm betonu i nie miał nigdy plyty z 25cm betonu ...

Tyle że z płyty będą wychodzić jakieś slupy żelbetonowe , więc nie wiem czy wtedy 20cm betonu starczy ?

Warunki glebowe bardzo dobre (piaski) , sucho , teren płaski ...

Jesli dało by się uprościć płytę i konstrukcję to czemu nie , ale nie chciałbym być królikiem doświadczalnym i zapewne są elementy gdzie można odchodzic , ale są takie gdzie nie powinno sie kombinować , ale jak KB ma uprawienia to chyba wie co można wywalić i co zmienić a czego nie mozna ?

Edytowane przez kaszpir007

[ATTACH=CONFIG]368753[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]368754[/ATTACH]

A co sądzicie o mojej płycie - głównie o tym ze po prawej nie ma w ogole słupów - bede o to pytał projektanta ale chce wpierw sie doradzić innych.

Inna sprawa, że mam 5cm otuliny??? NIe za dużo to???

Poza tym brak opisów słupów SZ1 a na rysunku są?

Słup z tarasu (ten po prawej na dole) też zapomnieli opisać 0 chyba ze to SZ3 - piszą o nim w uwagach a na rysunku go nie ma) :-/

Zobaczę na jakie zmiany zgodzi się KB

Kierbud nie ma prawa zmieniać projektu. Niezależnie od tego, jakie ma uprawnienia - wszelkie zmiany musi zaakceptować projektant, który podpisał się pod adaptacją do warunków lokalnych/projektem indywidualnym. On też kwalifikuje, czy zmiana jest istotna, czy nieistotna.

Kierbud na koniec tylko składa oświadczenie, że dom został zbudowany zgodnie z projektem.

Uważaj, żeby Cię na minę nie wpakował. Nie zgadzaj się na żadne zmiany (a już na pewno w konstrukcji) bez odnotowania tego w projekcie przez projektanta. Jaki strop nie mówi o tym, jakie obciążenia musi przenosić - być może konstrukcja dachu mocno opiera się na środku a właśnie drewniany strop nie udźwignie takich obciążeń i po to są podciągi? Cała konstrukcja musi być spójną całością i zmieniając coś niżej trzeba policzyć, czy przeniesie obciążenia z wyższych.

A co do kosztów - to nie wiedział, jak wyceniał, realizację jakiego projektu wycenia?

Coś mi to niepoważnie wygląda.

Edytowane przez Kaizen

Gość Arturo72
Witam !

Wykonawca sugeruje że dom (parterowy , strop drewniany, ściany silikat 18cm (miały być z 25cm silkatu a będa z 18cm), płyta fundamentowa) ma zbyt dużo niepotrzebnych zbrojeń oraz sama płyta jest zbyt "pancerna".

Sugeruje że domów na płytach wybudowali sporo inigdy nie robili płyty z prętów fi12 co 25cm i grubej płyty 25cm betonu a robili płyty z siatki fi8 co 15cm i z siatki fi10 chyba co 20cm a ilośc dodatkowych zbrojeń w parterowym domu (bez poddasza użytkowego) jest stanowczo za duża ...

KB z uprawieniami chyba konstruktora stwierdził że faktycznie można uprosić konstrukcję i wywalić część zbrojenia , bo zastosowanie tego zbrojenia nie ma żadnego sensu a nawet w niektórych miejsach nie powinno się znaleźć ...

Wykonawca sugeruje że jak nie uprości sie konstrukcji to weźmie więcej kasy , bo bedzie więcej robocizny a nie był przugotowany że zbrojeie plyty trzeba będzie samemu robić (a nie z gotowych siatek) a ilośc zbrojeń w samym domu jest tak duża że w duuużo większych domach i to pietrowych jest dużo mniej zbrojeń ..

Wykonawca ma g..do gadania,podobnie jak Kierbud,odpowiedzialność za całość konstrukcji bierze na siebie konstruktor płyty,on zna i wyliczał obciążenia a nie wykonawca czy Kierbud i nie mają żadnych podstaw tego kwestionować.

Wykonawca faktycznie,jest jakiś śmieszny facecik i próbuje naciągać,jego nie powinno interesować czy zbrojenie będzie z siatki czy ręcznie wiązane,jak już tak wydziwia to ja bym mu podziękował za współpracę od razu bo widać,że facet nie jest poważny.

Sądzę,że jest to z tych "Panie,wungiel majom wszyscy i jest dobrze" :D

Mi na płytę zeszło 4,5t i wykonawca jakoś się nie krzywdził jak musiał wiązać.

Edytowane przez Arturo72

Kierbud nie ma prawa zmieniać projektu. Niezależnie od tego, jakie ma uprawnienia - wszelkie zmiany musi zaakceptować projektant, który podpisał się pod adaptacją do warunków lokalnych/projektem indywidualnym. On też kwalifikuje, czy zmiana jest istotna, czy nieistotna.

Kierbud na koniec tylko składa oświadczenie, że dom został zbudowany zgodnie z projektem.

Uważaj, żeby Cię na minę nie wpakował. Nie zgadzaj się na żadne zmiany (a już na pewno w konstrukcji) bez odnotowania tego w projekcie przez projektanta. Jaki strop nie mówi o tym, jakie obciążenia musi przenosić - być może konstrukcja dachu mocno opiera się na środku a właśnie drewniany strop nie udźwignie takich obciążeń i po to są podciągi? Cała konstrukcja musi być spójną całością i zmieniając coś niżej trzeba policzyć, czy przeniesie obciążenia z wyższych.

A co do kosztów - to nie wiedział, jak wyceniał, realizację jakiego projektu wycenia?

Coś mi to niepoważnie wygląda.

Nie znam się ...

Jesli KB ma jakieś uprawienia konstruktora i się pod tym podpisze to chyba będzie ok.

Dużo ludzi np. zmienia grubośc ścian (silikaty) z 25cm na 18cm i to za zgodą KB a to już powoduje że trzeba zmienić zbrojenia , bo są przygotoane na grubsze ściany a wielu ludzi tutaj na forum miało dom zaprojketowany na ściany 25cm a mają 18cm ...

Sądze więc jeśli KB ma uprawnienia konstrutora i sie pod tym podpisze , to jednak można ?

Nie znam się ...

Jeśli dało by sie coś odchudzić to czemu nie ...

Płyta była robiona dodatkowo więc nie rozumię czemu KB z uprawieniami nie mógłby jej zmodyfikować ?

Będę jeszcze rozmawiał z KB co sądzi o tym i jaką ma opinię ...

Wykonawca ma g..do gadania,podobnie jak Kierbud,odpowiedzialność za całość konstrukcji bierze na siebie konstruktor płyty,on zna i wyliczał obciążenia a nie wykonawca czy Kierbud i nie mają żadnych podstaw tego kwestionować.

Wykonawca faktycznie,jest jakiś śmieszny facecik i próbuje naciągać,jego nie powinno interesować czy zbrojenie będzie z siatki czy ręcznie wiązane,jak już tak wydziwia to ja bym mu podziękował za współpracę od razu bo widać,że facet nie jest powazny.

Sądzę,że jest to z tych "Panie,wungiel majom wszyscy i jest dobrze" :D

Mi na płytę zeszło 4,5t i wykonawca jakoś się nie krzywdził jak musiał wiązać.

Powiem tak ...

Nie widziałem nigdy takiej ilości zbrojeń na ścianach szczytowych nigdzie ...

Dosłownie każda ścian i krawędź jest wykonana z żelbetonu. Tak że jakby wyjęło się z niej bloczki to zapewne by stała , bo cały obrys jest z betonu.

Nigdy takiego czegoś nie widziałem ...

Domów sporo podczas budowy widziałem ale takich cudactw , nigdy ...

Porozmawiał z KB i tyle ...

Jak można i będzie to bezpieczne i legalne to może da się coś odchudzić ale nic na siłę ...

Gość Arturo72
Powiem tak ...

Nie widziałem nigdy takiej ilości zbrojeń na ścianach szczytowych nigdzie ...

Dosłownie każda ścian i krawędź jest wykonana z żelbetonu. Tak że jakby wyjęło się z niej bloczki to zapewne by stała , bo cały obrys jest z betonu.

Nigdy takiego czegoś nie widziałem ....

To mało rzeczy widziałeś,podobnie jak Twój Kierbud i wykonawca:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5286709&viewfull=1#post5286709

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5262906&viewfull=1#post5262906

U mnie jest własnie taka klatka z żelbetu.