Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a czym chcesz grzać?

Bo przy prądzie wolałbym jednak większą akumulacje, której nie da 5-6cm wylewki, a grubsza wylewka to wieksze koszty.

Pompa ciepła PW.

Sądzę że wylewka 5-6 cm + ściany z silkatów to naprawdę duży akumulator ciepła.

Jak dla mnie taka gruba wylewka (20-25cm w płycie) to za duża akumulacja ciepła i całkowity brak kontroli nad nią. Samo nagrzanie zajmie mnóstwo czasu (i energii) i sterowanie nia będzie nie możliwe , także z powodu że tak naprawdę będzie grzana cała płyta i faktycznie nie ma żadnych stref , bo nie są one odseparowane ...

Osobiście wolałbym mieć nad tym kontrolę i mieć zróżnicowane temperatury , bo inna temperatura powinna być w łazience a inna np. w sypialni ...

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

7cm pod HST ?? Nie za dużo ? Mój ma chyba niecałe 5cm wysokości progu. Trzeba doliczyć jeszcze np klej/płytkę jeśli np gres... Ja wkułem tylko 2 cm i jak położę resztę zostanie mi jakieś max 1,5cm i wcale mi to nie przeszkadza :) Więc jak bym wkuł się na 3,5 cm to bym był już prawie na zero.

Więc jak by liczyć 2cm na pianę/podkładki (a już dobry 1cm wystarczy) .. 5cm próg .. to gdzie masz potem wykończenie podłogi :)

Próg HST ma 4.5cm ale w Vetrex jest jeszcze jakaś szyna/poszerzenie pod HST która ma dodatkowe 4.5cm. Takie info dostałem od sprzedawcy przez telefon.

czyli po odjęciu 2cm na deski zostaje ~7cm

Próg HST ma 4.5cm ale w Vetrex jest jeszcze jakaś szyna/poszerzenie pod HST która ma dodatkowe 4.5cm. Takie info dostałem od sprzedawcy przez telefon.

czyli po odjęciu 2cm na deski zostaje ~7cm

Ja mam własnie Vetrexa... nie mam żadnego poszerzenia. Oczywiście odpowiednia ilość podkładek bodajże co 30 cm zgodnie z zaleceniami montażu i tyle. Poszerzenie oki jak idzie wylewka - a tu po co?

Edytowane przez Janek795

może mi to sprawdzić - nie kapuje germańskiego :-)

Wyszło mi

U-Wert: 0,217 W/m²K przy chudziak 10cm, EPS200 λ ≤ 0,034 15cm, płyta 21cm

U-Wert: 0,166 W/m²K przy chudziak 10cm, EPS200 λ ≤ 0,034 20cm, płyta 21cm

Powierzchnia grzana 110m2

Czyli nie bardzo sie opłaca wywalać 3tyś w dodatkowe 5cm EPS200???

Chyba ze coś tam żle wklepuje???

EPS15.jpgEPS20.jpg

[ATTACH=CONFIG]372087[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372088[/ATTACH]
U-vert liczy tylko U lub R przegrody. O ile w ścianie czy stropie te obliczenia dadzą przybliżoną wartość dla konkretnego domu, to w podłodze nie. Trzeba jeszcze uwzględnić wymiar charakterystyczny podłogi, ewentualne ocieplenie ściany fundamentowej czy, przy płycie termiczną opaskę pionową.

Wolałbym bez wymiany, bo tak naprawdę nie wiadomo co byśmy tam zastali... Także rozważę wszelkie inne opcje jakie są możliwe. Chciałbym po prostu uratować to wszystko jak sie tylko da. projekt nie był zbyt przemyślany i teraz wychodzi wszystko jak się trochę poczytało. Edytowane przez _arek_

Panowie, co myślicie o takiej koncepcji płyty.

Budynek po obrysie ma 12,5x12,5m.

Dom ma być energooszczędny. ogrzewanie niskotemperaturowe z bufora ok 6-7 tyś. litr. Poza jakimś kociołkiem,

bufor będzie grzany solarkiem umieszczonym na południowej ścianie domu. Takim ze 12m. kw.

Solar ma złapać wszystko co da słoneczko, nie ważne kiedy. naturalnie latem taka powierzchnia może się okazać

zbyt duza nawet dla takiego dużego bufora. (z tym buforem to jeszcze trawię co i jak)

Idąc za przykładem kolegi nydara, chciałbym nadmiar ciepełka magazynować w gruncie pod domem.

Wtedy pewnie i ze dwadzieścia m.kw. solarka byłoby ok.

w związku z tym ze temperatura gruntu pod domem byłaby równa lub niewiele niższa niż w domu,

mógłbym pod płytę wsadzić 10cm styroduru. Zastanawiam się po prostu czy jest sens wkładać tam w tym przypadku np 20cm

I niewiem czy woda ok 2,5 metra pod domem nie zepsuje mi takiego GMC.

Jak to widzicie Panowie płytowcy?

Mam pytanie trochę z innej beczki, ale nawiązujące do płyty fundamentowej.

W rogach płyty mam wypuszczone "szplie" do wykonania uziomu. Część szpili wystaje ponad płytę, część sięga do gruntu.

Podczas akcji naprawczej płyty fundamentowej jedna szpila, poniżej płyty, została całkiem zalana betonem.

Czy w takim razie jeszcze spełnia swoją rolę?

Pytanie o opaskę przeciw wysadzinową. Mam ją mieć pod kątem 32 stopni. Jak ją dobrze dokleić do bocznego ocieplenia płyty.

Ja tego nie robiłem, ale skoro nikt nie odpowiada. :-) Ja bym ściął koniec pod kątem na pile i skleił klejem do styropianu.

Styropian można też ciąć na ciepło. Kawał cienkiego drutu na jakimś stojaku, transformator od jarzeniówki albo z lampki za 35 zł i też się da ciąć, takie stoliki się sprzedaje.

U mnie podobnie jak u Daniellos_ krawędzie nie były cięte pod kątem. Ułożyłem styrodur na wcześniej wypoziomowanym piachu frezem do ścianki płyty fundamentowej i wypełniłem szczeliny klejem w piance. Na opaskę dałem folię (dałem kubełkową-kubełkami do góry, bo wydawała mi się solidniejsza od zwykłej, ale z perspektywy czasu nie wiem czy był to dobry wybór).

Jedyne elementy cięte drutem oporowym to trójkąty w narożnikach opaski.

http://images84.fotosik.pl/161/f8c47bd0ce8c10b8med.png

http://images83.fotosik.pl/162/c7e282ad88ab0023med.jpg

Przed wykonaniem opaski warto zastanowić się nad instalacją odprowadzenia wody z rynien. Ja tego nie zrobiłem i teraz żałuję.

Edytowane przez Regius

Mam pytanie odnośnie układania XPS na tej fotce http://images83.fotosik.pl/162/c7e282ad88ab0023med.jpg

Widać że układałeś płyty dłuższym bokiem wzdłuż. Płyty mają najczęściej rozmiar 125 na 60 cm. Rozumiem że masz opaskę o szerokości 1m. Więc pierwszą płytę masz 60 cm, a drugą docinałeś na 40 cm ?

Ja wpadłem na inny pomysł zamiast 1m można zrobić 90 cm bez odpadów praktycznie. Po prostu tą drugą płytę podzieli się na pół i będzie po 30 cm.. Oszczędności na drogim materiale są. Rożnica 1m a 90 cm nie jest chyba jakaś kolosalna.

c7e282ad88ab0023med.jpg