Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te węże układa się co 70 cm i nie muszą się łączyć wzdłuż, odstęp 1,5 długości i wystarcza.

Ja nie wiem, co ile kosztuje, bo gdy coś robimy, to mamy całą paletę, więc nie mam orientacji.\

Rurki odpadają z dwóch powodów:

1) będą się przesuwać,

2) musi być otulina z betonu, a nie porozkładane makarony.

Ale kierunek masz dobry. :-) Może zrób jakąś masową formę, powylewasz podkładki na kilka rzutów?

Ps. Albo kupić w sklepie, gotowe? ;-)

https://www.betonuj.pl/Sklep/PVC,2,8,2718,.htm?list=1&type=no&p_pg=2&p_sort=posi&p_sort_type=asc&p_limit=20

masz i z PVC i betonowe "listwy dystansowe".

Edytowane przez MiśYogi

Ja stosowałem dystanse betonowe :

https://www.betonuj.pl/Sklep/Betonowe/Dystans-z-betonu-30mm,2,0,2719,365.htm

Z mocnego betonu , stabilne.

Wykonawca nie narzekał. Ne wbijały się zbytnio , Stabilne i wytrzymałe.

Zależalo mi na betonowych aby wybetonowana płyty stała się "jednością" z dystansami ...

Cenowo wyszło myślę że nie drogo (trochę ponad 100zł) za 750 sztuk ...

Koledzy tarcze mam gratis a i ojca emeryta, ktory tylko czeka bym dal mu robote bo nie moze wysiedziec w domu. Stojaki juz pospawal, dol na plyte wykopal recznie i cala ziemia wyrownal dzialke i skonczyly sie pomysly co tu robic;) nie mowi juz o recznym trzaskaniu kostek betonowych by utwardzic wjazd do przyszlego garazu. Jak ktos nie zna takiego typa to nie zrozumie. A poza tym kazde 200zl sie liczy:) Edytowane przez uciu

Koledzy tarcze mam gratis a i ojca emeryta, ktory tylko czeka bym dal mu robote bo nie moze wysiedziec w domu

Marnujesz potencjał. ;-) Trzeba było ojcu dopłacić, żeby poszedł gdzieś i nauczył się murować i tynkować. :-)

A co do formy, teraz wpadłem na to, że mogłeś spróbować zrobić formę z dużych i długich klocków dla dzieci. Nie mam takich pod ręką, ale powinny wymiarowo pasować, i byłoby bez cięcia.

W ostateczności można nawet zrobić podkładki z bloczków betonowych (2 bloczki, ok godziny pracy). U mnie nie było wyboru, ponieważ zakupione dystanse plastikowe łamały się, potrzebowałem w miarę na szybko dystanse żeby nie marnować urlopu, a nie było żadnej rozsądnej alternatywy dla plastików.

http://images83.fotosik.pl/232/9552c32986b3c2a2gen.png

http://images81.fotosik.pl/233/80854c03d14a312dgen.jpg

Warunek: dobra tarcza, np. https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/szlifierki-i-polerki/akcesoria-do-szlifierek-katowych/tarcze-diamentowe/tarcza-cienka-jufisto-turbo-230-mm.html

W bloczek betonowy wchodziła jak w masło, przy przecinaniu wieńca fundamentowego przecinanie zbrojenia też nie sprawiało szczególnych problemów.

A po cholerę tak się męczyć ?

Jacyś masochiści czy co ?

Kupiłem 750sztuk betonowych dystansów za 102zł i zapomniałem o problemie (2 opakowania) ...

A tutaj niektórzy chcą ciąć kostki betonowe , robić samemu dystanse i później je ciąć ...

Dla 100zł nie szkoda wam czasu i pracy ???

Szok ...

Kupiłem 750sztuk betonowych dystansów za 102zł i zapomniałem o problemie (2 opakowania) ...

A tutaj niektórzy chcą ciąć kostki betonowe , robić samemu dystanse i później je ciąć ...

Dla 100zł nie szkoda wam czasu i pracy ???

Szok ...

Czasem sytuacja wymusza takie prowizorki - np. w okolicy nie można dostać dystansów, a zakup przez internet z dostawą kosztuje nie tylko pieniądze ale i czas, który bywa cenniejszy.

Uwierz mi, że gdybym mógł dostać dystanse na całą płytę za 100 zł od ręki długo bym się nie zastanawiał (za plastikowe, które ostatecznie się nie nadały zapłaciłem więcej).

W końcowym rozrachunku dystanse betonowe kosztowały mnie troszkę pracy własnej, może kilowatogodzinę energii elektrycznej i maskę (bloczki zostały mi po fundamentach garażu), a dzięki dystansom mogłem kontynuować prace.

Czy można traktować to w kategoriach masochizmu? Pewnie i można.

w okolicy nie można dostać dystansów, a zakup przez internet z dostawą kosztuje nie tylko pieniądze ale i czas, który bywa cenniejszy.

To chyba z Chin pieszym kurierem trzeba zamawiać, żeby szybciej było:

a) kupić foremke

b) wyprodukować w foremce dystanse

b) pociąć dystanse

Jak komuś się spieszy, to rozbija/tnie bloczki betonowe fundamentowe. A nie sili się na rękodzieło ludowe praco i czasochłonne.

każdy ma co lubi:-)

Dla mnie nie jest problemem zalać kilka foremek i w jedno popołudnie pociąć bo lubie takie coś robić .

Poza tym szukałem po okolicznych sklepach nie nie mieli szerszych dystansów by nie właziły w styro albo mieli w cenie 300zł (bo potrzebuje ich w ciu... na 180m2).

Z internetu (z linka, który zapodałeś) dolicz jeszcze przesyłke 70-80 kg wiec kwota idzie w góre. Plastikowe na allegro są po 19zł za 50szt + przesyłka

W każdym razie już się już ciesze na robote i czekam na foremki:-)

każdy ma co lubi:-)

Dla mnie nie jest problemem zalać kilka foremek i w jedno popołudnie pociąć bo lubie takie coś robić .

Poza tym szukałem po okolicznych sklepach nie nie mieli szerszych dystansów by nie właziły w styro albo mieli w cenie 300zł (bo potrzebuje ich w ciu... na 180m2).

Z internetu (z linka, który zapodałeś) dolicz jeszcze przesyłke 70-80 kg wiec kwota idzie w góre. Plastikowe na allegro są po 19zł za 50szt + przesyłka

W każdym razie już się już ciesze na robote i czekam na foremki:-)

Ja obierałem osobiście, ale z tego co widze przesyłam 1 paczki z 375sztukami dystanów 3cm to 18zł.

Zakładając około 4 sztuk dystansów na 1m2 wyjdzie że jedno opakowanie starczy na około 100m2 plyty , zatem 2 opakowanie starczą na płytę do 200m2.

Z przesyłką niecałe 150zł.

Jak komuś nie pasuje to wystraczy kupić z 5m2 kostki bruowej 4cm i też będzie ok ...

ALe każdy robi jak chce ...

wystraczy kupić z 5m2 kostki bruowej 4cm i też będzie ok ...

ALe każdy robi jak chce ...

pomysł z kostką też był i miałem tak robić (przy otulinie 3cm miałem dawać kostke pod górnego pręta dolnego zbrojenia) ale bałem się ze przy chodzeniu po zbrojeniu druciki łączące pręty puszczą. Ale nie ważne, foremki bedą wiec temat uważam za zamknięty:-)

Inne pytanie - jaki arot dać na przepusty do dolnego źródła PC? 50 wystarczy czy dać 75?

pomysł z kostką też był i miałem tak robić (przy otulinie 3cm miałem dawać kostke pod górnego pręta dolnego zbrojenia) ale bałem się ze przy chodzeniu po zbrojeniu druciki łączące pręty puszczą. Ale nie ważne, foremki bedą wiec temat uważam za zamknięty:-)

Inne pytanie - jaki arot dać na przepusty do dolnego źródła PC? 50 wystarczy czy dać 75?

to zależy ile nitek tego dolnego źródła... ale my dajemy rure fi200 na trzech łagodnych kolankach 30st. A i tak, niekiedy jest ciężko tę rurę przeciągać. To dość twarda i sztywna rura...

Arota w ogóle odradzam. Jak się gdzieś zagnie (nie jest sztywny) to o przeciśnięciu rury z DZ, będziesz mógł pomarzyć.