Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś robił może obliczenia dotyczące opłacalności izolowania płyty od spodu? Chodzi mi o to, po jakim czasie zwraca się taka inwestycja.

Ja robiłem kiedyś dla gazu i XPS 10, 15 i 20cm (+ pod wylewką styro 10cm, chyba już wtedy ten "plus" planowałem, tak ogólnie z założeń), i wyszło mi że 15cm zaczyna zarabiać po 10 latach, a 20cm po 30 latach.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja robiłem kiedyś dla gazu i XPS 10, 15 i 20cm (+ pod wylewką styro 10cm, chyba już wtedy ten "plus" planowałem, tak ogólnie z założeń), i wyszło mi że 15cm zaczyna zarabiać po 10 latach, a 20cm po 30 latach.

Dwa lata temu robił koleś płytę bez izolacji i nawet są tu gdzieś wyliczenia i porównania ale słuch po nim zaginął :) trzeba by przeszukać temat od 2014 roku.

Znalazłem go budował płytę na piachu a na górze 12cm XPS

Link do profilu kolegi yendrek3

http://forum.muratordom.pl/member.php?197096-yendrek3

Tu też są obliczenia

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa/page415

Edytowane przez kwasniak

Na XPS

ten chudziak pod XPS to po co?

Chudziak to jest warstwa wyrównawcza, jak chcesz mieć równo i twardo to dajesz chudziaka czy to w formie lanej czy też suchej mieszanki, jak nie chcesz i chcesz się bawić w ciągłe podrównywanie piasku (np w ciepłe słoneczne dni) to go nie dajesz.

A w jakim programie robiłeś?

Znalazłem go budował płytę na piachu a na górze 12cm XPS

Link do profilu kolegi yendrek3

http://forum.muratordom.pl/member.php?197096-yendrek3

Tu też są obliczenia

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa/page415

Dzięki za odpowiedź w sprawie obliczeń :) Postaram się coś z tego zrozumieć i odnieść do mojego budynku

Chudziak to jest warstwa wyrównawcza, jak chcesz mieć równo i twardo to dajesz chudziaka czy to w formie lanej czy też suchej mieszanki, jak nie chcesz i chcesz się bawić w ciągłe podrównywanie piasku (np w ciepłe słoneczne dni) to go nie dajesz.

on ma w przekroju 20cm zagęszczonego tłucznia a nie piasku, pewnie chudziak by cały tłuczeń nie zniszczył styropianu ale z drugiej strony co takiemu XPS może się stać nawet jak gdzieś kamyk będzie wystawał

chciałem dziś zamówić stal na płyte i na reszte.... cena 2,52zł powala.... a potrzeba mi 7ton:-/

Nie wiem, czy transport byłby w Twoim przypadku opłacalny. W każdym razie polecam zapytać w hurtowni stali w Kobiórze (Kobiór ul. Leśników). Ogłaszają się na olx i dosyć szybko odpowiadają na pytania / dają wyceny za pośrednictwem tego serwisu.

on ma w przekroju 20cm zagęszczonego tłucznia a nie piasku, pewnie chudziak by cały tłuczeń nie zniszczył styropianu ale z drugiej strony co takiemu XPS może się stać nawet jak gdzieś kamyk będzie wystawał

No fakt, nie doczytalem, to w przypadku tlucznia mozna dac wysiewke w celu wyrownania..

dzieki za info o kobiórze - mają 500zł taniej :-)

a tak na marginesie - stal, pierwszy poważny zakup a już przekonałem sie jaka to mafia.....

Dzwonie do firmy A, dają mi wycene...drogo.

Za chwile dzwonie do firmy B.....wycena kilka tyś taniej.....niby też polska stal z papierami

mija 5 minut i dzwoni mi gość z firmy A dlaczego pytam o stal w firmie B,,, i cała info dlaczego oni mają taniej, że robią wały na wacie....i rzeczywiści na necie same złe informacje, że ludzie wpłacają zaliczki i czekają długo na materiał itp

NIe żle się zapowiada:-)

Inna rzecz..

W projekcie mam napisane stal A-IIIN a mam fajną oferte na Gat. B500. - to to samo??? be w necie znalazłem same informacje o B500+jakies tam inne literki...

Inna rzecz..

W projekcie mam napisane stal A-IIIN a mam fajną oferte na Gat. B500. - to to samo??? be w necie znalazłem same informacje o B500+jakies tam inne literki...

A-IIIN to klasa stali zbrojeniowego według starej normy.

Zerknij sobie poniżej na link:

http://www.zsb.bydgoszcz.pl/pages/download/zal_00000378_01_003.pdf

Moim zdaniem B500SP jest OK, ale najlepiej potwierdzić to z konstruktorem.

Z tego co kojarzę u mnie właśnie była B500SP EPSTAL. Na prętach było charakterystyczne ułożenie żeber i napis EPSTAL.

W nawiązaniu do powyższego postu, znalazłem w wytycznych ITB 364/2007 następujące zalecenie:

"Do zbrojenia żelbetowych elementów przejmujących obciążenia wywołane oddziaływaniami górniczymi (przepon i ław fundamentowych, ściągów w poziomie fundamentów, kondygnacji piwnicznej lub przyziemia budynku, wieńców stropów, złączy) zaleca się stosować stal klasy A-I gatunku st3SY. Można też stosować stal klasy A-II gatunku 18G2 oraz stal klasy A-III gatunku 34GS, jeśli nie jest przewidywane spawanie zbrojenia lub zachowane są warunki spawania tych stali podane w PN-B-03264:2002."

Czy któryś z forumowiczów budujący na terenach górniczych lub terenach na których może pojawić się eksploatacja górnicza ma dobraną stal zbrojeniową spełniającą powyższe wytyczne ITB?

Wiem, że forum przeglądają też konstruktorzy. Czy biorąc pod uwagę specyfikę płyty fundamentowej oraz to, że warunki ITB mają już prawie 10 lat, to czy nie ma przeciwwskazań aby stosować inne klasy stali poza zalecanymi przez ITB (np. była A-IIIN)?

Pytanie do tych co mają styropian pod płytą i na płycie ...

Jak wtedy z izolacja poziomą ? Jest niby pod betonem ale czy na 100% jest szczelnie i czy podczas zbrojenia nie doszło do jakiś uszkodzeń to nie ma nigdy pewności ...

Czy później kładliście jeszcze jakąś dodatkową folię aby chronić przed ewentulana jakąś nieszczelnością , czy może nie jest to wogóle potrzebne i nawet jakby izolacja pozioma pod płytą była nieszczelna to i tak nie ma sie co przejmować ?

Mam tylko 1 warstwę izolacji (na styropianie) (2x 0,3mm) , pod styropianem nie dawałem.

Na płycie ma być 5-10cm styropianu (będa tam też instalacje) i na to podłógówka i wylewka ...

Pod mury będzie folia 1mm.