Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przecież wszelkie robactwo i szkodniki żyją głównie w "humusie" i to dośc płytko.

Normlanie przecież grunt pod dom się wymienia i zamienia się go pospółką lub piaskiem który jest później mocno utwardzony ...

Tak samo kabel prądowy ziemny kładzie się bez żadnych dodatkowych osłon rur i itd , bo po prostu na tej wysokości i w piasku szkodników nie ma ...

Więc bez nadgorliwości ...

To co pokazał użytkownik to jakaś prowizorka i widac że został wylany beton bezpośrednio na ziemię , bez jej wymiany i utwardzenia ...

A dodatkowo nawet nie wiadomo z jakiego to kraju i co to za budowla była ...

Jesli taka nadgorliwość to pomyśleć co czują Ci co mają zwykłe fundamenty i zwykły chudziak ze słabego betonu B15 i cienkiej warstwy lany bezpośrednio na piasek ...

Tam złe zagęszczenie może powodowac że "chudziak" sobie wisi w powietrzu i może kiedys się podłoga "zawalić" ....

A były już pokazane zdjęcia że piasek nie był zbyt dobrze zagęszczony (a wiadomo tak dużą ilośc piasku dużo ciężej dobrze zagęścić) i było widać że chudziak wisiał sobie w powietrzu ...

Przy płycie jest zbrojenie i jest olbrzymi nacisk , więc tam nie ma szansy aby powstała pustka pod płytą fundamentową ...

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie. Płyta fundamentowa ocieplona od spodu 10 cm XPS. Będę za chwilę na etapie kładzenia rurek z wodą i od cyrkulacji. Czy trzeba je od płyty jakoś specjalnie ocieplić tak jak to się robi w przypadku fundamentów na ławach. Czy 2 cm styropianu wystarczy pod spodem rurek. Rurki w otulinie mają być. Wykonawca mówi że to wystarczy. Potem łatwiej wyrównać górę styropianu.

Ma ktoś z Was odpływ liniowy w garażu przy płycie fundamentowej?

Najniższe jakie znalazłem to ok 6cm wiec musiałbym w miejscu odpływu przywiązać coś do zbrojenia w miejscu odpływu - by w miejscu odpływu nie było otuliny zbrojenia - tak jak się robi przy prysznicu:-)

Wtedy 3cm wejdzie w płyte i do tego wylewka i bedzie ok:-)

04b446ae43248614f09066781209.jpg

6d120ae64df4ad2a45159c54421a.jpg

Inne pytanie przy okazji:

1 odpływ wzdłuż bramy czy wzdłuż auta (jak zdłuż to lepiej miedzy autami czy pod każdym autem z osobna)

2. wystarczy A15 czy lepiej B125? - pierwszy 26zł/m, drugi 80zł/m

Może olać linowe i dać zwykłe kratki?

Edytowane przez uciu

Znów mnie kusiło żeby trochę policzyć:

Okazuje się, że pionowe ocieplenie płyty (po obwodzie), zmienia dość drastycznie wyniki, przy tych samych warstwach XPS/EPS (10/10), bez ocieplenia poziomego straty 735 kWh/rocznie, po zastosowaniu 10 cm 0,037, straty spadają do 429 kWh/rok

Żeby nie było podaję wyliczenia straty ciepła przez grunt dla płyty 100m2, ocieplonej dookoła 10 cm EPS 037:

XPS 0,037/EPS 0,031

10/10 - 429 kWh/rok

20/ 0 - 461 kWh/rok

10/ 8 - 469 kWh/rok

10/ 0 - 1972 kWh/rok

Wnioski pozostawiam Wam

nurtuje mnie czy obliczenia robiłeś pod ogrzewanie podłogowe?

@Darkat

Ja mam zanotowane takie zdanie w zapiskach:

"Za radą forumowego Asolta wszelkie rury kładzione są na 3cm styro do podłogi coby oddzielić je od chudziaka i zmniejszyć straty ciepła. "

Możesz wyguglać post/wątek na FM, z którego to pochodzi.

A propos odpływu liniowego - podziwiam, jak ktoś robi płytę bez ocieplenia nad płytą.

W ociepleniu na płycie można tyle rzeczy poprowadzić (odpływ w garażu, odpływ liniowy prysznicowy, rury z wodą, kable elektryczne...),

gdybym miał o tym myśleć na etapie lania płyty, uff.

Ja wybrałem wylewkę na płycie, m.in. dlatego, że bałem się wszystkiego zalewać betonem (nierozerwalnie połączyć z warstwą konstrukcyjną)

Przykład: u mnie w bloku w garażu podziemnym, odpływ liniowy się pokruszył - kratka się przesunęła, kilka aut przejechało i po ptakach.

Do przemyślenia dla osób, które są jeszcze przed decyzją.

@uciu

U mnie w projekcie jest spadek w garażu w stronę bramy i odpływ przy wjeździe.

garaz_spadek.jpg

Z doświadczenia powiem jak już zrobię i będę użytkował :-)

A propos odpływu liniowego - podziwiam, jak ktoś robi płytę bez ocieplenia nad płytą.

A po co odizolowywać się od akumulatora ciepła? Żeby kombinować, jak go ładować i rozładować?

W ociepleniu na płycie można tyle rzeczy poprowadzić (odpływ w garażu, odpływ liniowy prysznicowy, rury z wodą, kable elektryczne...),

Płyta pod garażem to IMO nieporozumienie. A już na pewno izolowanie garażu od grzejącego gruntu. No, chyba, że ktoś chce mieć bardzo ciepły (jak salon) garaż. Tylko po co?

Co daje puszczenie instalacji wody pomiędzy warstwami betonu? Że ewentualny wyciek wykryjemy jak się pochorujemy, bo tam coś się zalęgnie? A jeżeli nie bierzemy pod uwagę wycieku - to co za różnica?

Elektryka - podobnie. I jeszcze trudniej wykryć, gdzie jest problem, jak wywala bezpiecznik niż gdy jest tradycyjnie, pod tynkiem.

gdybym miał o tym myśleć na etapie lania płyty, uff.

A co za różnica, na którym etapie? I tak wiele kibelka czy odpływu liniowego nie przesuniesz, jak na płycie dasz 10cm styro.

Przykład: u mnie w bloku w garażu podziemnym, odpływ liniowy się pokruszył - kratka się przesunęła, kilka aut przejechało i po ptakach.

To z czego był ten odpływ, że się pokruszył? I jaki beton, że pozwolił na przesunięcie? No i na czym polega problem tak naprawdę? Nie dało się odpływu wymienić? Co zmienia, czy jest w wylewce, czy w płycie?

^^

Daruj sobie te madrości

A po co odizolowywać się od akumulatora ciepła? Żeby kombinować, jak go ładować i rozładować??

Akumulator to ja mam w samochodzie

Płyta pod garażem to IMO nieporozumienie. A już na pewno izolowanie garażu od grzejącego gruntu. No, chyba, że ktoś chce mieć bardzo ciepły (jak salon) garaż. Tylko po co?

Nieporozumienie to jest puszczanie rurek gzrewczych , czy innych instalacji w elemencie konstrukcyjnym jakim jest fundament.

Jak chce miec +10 stopni w garazu i dac podlogówke to ta podlogowka mam grzac ziemie?

Co daje puszczenie instalacji wody pomiędzy warstwami betonu? Że ewentualny wyciek wykryjemy jak się pochorujemy, bo tam coś się zalęgnie? A jeżeli nie bierzemy pod uwagę wycieku - to co za różnica?

A myślisz, że mądrzejsze jest zatapianie instalacji wodnej w płycie? A moze pod płytą?

Edytowane przez jacentyy

^^

Daruj sobie te madrości

Daruj sobie złośliwości.

Akumulator to ja mam w samochodzie

A Elektrociepłownia Siekierki i właściciele płyt ogrzewanych mają poza samochodem.

Jak chce miec +10 stopni w garazu i dac podlogówke to ta podlogowka mam grzac ziemie?

Dla +10 to nie trzeba niczym grzać. Miałem w nieogrzewanym garażu grubo na plusie nawet, jak było przez ładnych kilka dni poniżej -20 na zewnątrz. Oczywiście grzał grunt a izolowały ściany.

A myślisz, że mądrzejsze jest zatapianie instalacji wodnej w płycie? A moze pod płytą?

Nie. W ścianie, nad sufitem, pod sufitem.

W płycie tylko ogrzewanie, bo tylko to ma jakąś wartość dodaną.

Odpowiesz na pytania?

Edytowane przez Kaizen

^^

W Polsce zgodnie z prawem nie wolno umieszczać w płycie fundamnetowej instalacji ogrzewania chyba, że jest do niej swobodny dostęp i w razie konieczności jest możliwość wymiany.

Rury z wody po ścianach ? Rżnać te wszystkie działówki nośne itd. weż Ty sie czasem zastanów co piszesz.

Pod sufitem? a jak ktos nie ma podwiesszanego sufitu ? Nad sufitem ? To to samo co po podłodze tylko że drożej.

Czytam te Twoje posty w działach ogrzewania i widzę, że inni coś tam Ci tłumaczą a Ty dalej swoje, tak wiec dyskusja nie do końca ma sens...

^^

W Polsce zgodnie z prawem nie wolno umieszczać w płycie fundamnetowej instalacji ogrzewania chyba, że jest do niej swobodny dostęp i w razie konieczności jest możliwość wymiany.

Masz na to jakieś poparcie czy powtarzasz zasłyszane informacje?

Prawo Budowlane, tekst jednolity

http://www.gunb.gov.pl/akty/obowiaz/pliki/text_prawo_bud_290zm.pdf

I to jest jedyny argument przeciwko ogrzewaniu. Ale wielu się tym nie przejmuje.

Rury z wody po ścianach ? Rżnać te wszystkie działówki nośne itd. weż Ty sie czasem zastanów co piszesz.

A w czym problem?

Pod sufitem? a jak ktos nie ma podwiesszanego sufitu ?

To nie problem zrobić kawałek. Ludzie dla światełek więcej robią - a tu przy okazji można zrobić obudowę dla LEDów, i jednocześnie schować tam rury.

Nad sufitem ? To to samo co po podłodze tylko że drożej.

Czemu drożej? Kładę rury, tak jak rekuperację i DGP przykrywam wełną z rolki. Tanio, prosto i łatwo się dobrać, jakby coś się działo. W posadzce muszę przycinać styropian, układać, owijać rury otuliną (otulina też kosztuje - a wełnę daję na strop tak czy inaczej).

Odpowiesz na pytania?

^^

No i widzisz taka jest z Toba dyskusja - są dopuszczalne poziome bruzdy - ich długości, szerokości i głebokości w ścianach nośnych, a jak ktoś ma działówkę 6 cm i na całej jej długości walnie bruzdę poziomą 3-4 cm to jak stabilna będzie to ściana ?

To nie problem zrobić kawałek. Ludzie dla światełek więcej robią - a tu przy okazji można zrobić obudowę dla LEDów, i jednocześnie schować tam rury.

Jak ktoś nie może mieć podwieszanego sufitu bo ma za małą wysokość pomieszczenia to jak zrobi to na suficie?

Czemu drożej? Kładę rury, tak jak rekuperację i DGP przykrywam wełną z rolki. Tanio, prosto i łatwo się dobrać, jakby coś się działo. W posadzce muszę przycinać styropian, układać, owijać rury otuliną (otulina też kosztuje - a wełnę daję na strop tak czy inaczej).

Widzisz Ty myślisz tylko chyba i wyłącznie o swoim przypadku i myślisz, że wszyscy mają tak jak TY.

A jak ktoś ma piętro to po kiego grzyba ma ciągnać rury do góry żeby je ułożyć na stropie a pozniej w doł do pomieszczenia w którym jest pobór wody ?>

Powiedz mi czerpiesz jakas przyjemność z takiego rodzaju dyskusji z ludzmi na tym forum ?

jak stabilna będzie to ściana ?

To może wybrać inną opcję.

Jak ktoś nie może mieć podwieszanego sufitu bo ma za małą wysokość pomieszczenia to jak zrobi to na suficie?

Nie może bo?

Mam kawałek sufitu podwieszanego dla LEDów w bloku - wysokość pomieszczenia bez tego sufitu 245cm.

A jak ktoś ma piętro to po kiego grzyba ma ciągnać rury do góry żeby je ułożyć na stropie a pozniej w doł do pomieszczenia w którym jest pobór wody ?

Zalety nie ukrywania rur pod podłogówką podałem. A sprecyzuj, co to znaczy "po grzyba" i jakie zalety ma instalacja wody pod podłogówką?

Powiedz mi czerpiesz jakas przyjemność z takiego rodzaju dyskusji z ludzmi na tym forum ?

Ano fakt. Tylko pytasz i podważasz. Fantazjujesz o pękających i lewitujących odwodnieniach, a na żadne pytanie nie chcesz odpowiedzieć. Żadnych liczb, żadnych argumentów (poza deklaracjami wiary co jest droższe, a co tańsze).

Odpowiesz na pytania?

^^

Rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych

§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku.

Ale to jest w sensie, że MUSI czy że POWINNA? Bo jak "musi" to czy nie musi z urzędu zainterweniować Nadzór? a jak powinna to zależy od inwestora czy decyduje się na dobre praktyki czy nie?

Przy okazji witam, bo jestem nowy na forum. Przymierzam się do budowy domu, a jestem zielony w tematach budowlanych, więc nie bijcie... nie chcę bić piany tylko autentycznie mnie to interesuje.

Być może trochę za dużo informacji w tym wątku (i na innych forach) na raz przyswoiłem, więc teraz mały mętlik. Właśnie jestem na etapie rozgryzania jak układa się instalacje w płycie i w okolicach. Chcę podłogówkę pod całością. Początkowo byłem za ogrzewaniem w wylewce, ale teraz poważnie zastanawiam się nad instalacją w płycie (bo czas i koszty). Tym bardziej, że aż tak bardzo mi nie zależy na separacji termicznej różnych pomieszczeń, chyba wolę jak w całym domu jest w miarę równa temp. W razie co w łazience i tak obowiązkowo będzie niezależny elektryczny grzejnik rurowy, więc się dogrzeje. Gorzej z sypialniami czy spiżarką...

A jeśli miałaby być wylewka, w niej ogrzewanie to zastanawiam się czy dać pod wylewkę ocieplenie EPS (zmniejszając ilość droższego XPS pod płytą) i w tym styropianie drutem oporowym zrobić kanaliki pod instalacje, na to ewentualnie grubsza wylewka dla większej akumulacji (szczególnie, że najprawdopodobniej będę musiał zrezygnować z przyłącza gazowego, więc zostaje prąd).

Teraz konkretne pytanie. Gdzieś czytałem jednak, że dodatkowe ocieplenie między płytą a podłogówką nie jest zalecane z powodu pewnych niekorzystnych zjawisk, ale nie pamiętam szczegółów i teraz nie mogę znaleźć. Ktoś może naświetlić problem? Czy jest się czego bać?

A co za różnica, na którym etapie? I tak wiele kibelka czy odpływu liniowego nie przesuniesz, jak na płycie dasz 10cm styro.

Odpływ bez problemu.

Zmieniła się nam koncepcja łazienki i tylko kibel pozostał - z nim byłby problem.

Ale umywalka, odpływ bez problemu.