Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@Doli - jak dostałaś ofertę na płytę 30cm i 5t stali to tylko dlatego, żeby Cię zniechęcić. Bo boją się tego czego nie znają, a po takiej jak zproponowali to i czołgiem moznaby jeździć.

Ja dostałem niedawno propozycję przedłużenia ubezpieczenia z Proama z podwyżką 1000% :) w tym samym celu.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaizen napisał:
To jest prawo. Ale jak kierowcy powiesz, że po mieście nie można jeździć szybciej, niż 50km/h to pewnie zazwyczaj uśmiechnie się z politowaniem. Prawo sobie, życie sobie. Tylko w przypadku kierowcy to ma duże szanse na mandat. Czyli w sumie drobiazg. W przypadku budowy domu prawdopodobieństwo masz chyba dużo mniejsze, ale za to konsekwencje bardziej dotkliwe.

No i zostają jeszcze sytuacje ekstremalne - wiadomo, wszyscy jeżdżą szybciej. Ale tragedia się zaczyna, jak się wydarzy jakiś wypadek i np. zawali się hala wystawiennicza. Wtedy zaczyna się polowanie na winnego. I nikt się wtedy nie przejmuje, że procedur mało kto dotrzymuje - ważne, że w tym przypadku jest na kogo zwalić winę.

Kaizen napisał:

Doli. napisał:
A możesz podać jakąś podstawę (prawną)? Bo potem głupio tak się tłumaczyć, że na forum muratora tak napisał jacentyy ;)

Kazien podał w sumie podstawę prawną, ale jest tylko jeden szkopuł nie rozumie tego co czyta, i taki pozniej zostaje urzędasem i upiera się na swoim, a jak sprawa trafia do sądu to wychodzi z niego z podkulonym ogonem.

Ale do rzeczy :

Art. 20. 1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy:

[...]

4) sprawowanie nadzoru autorskiego na żądanie inwestora lub właściwego organu w zakresie:

a) stwierdzania w toku wykonywania robót budowlanych zgodności realizacji z projektem,

b) uzgadniania możliwości wprowadzenia rozwiązań zamiennych w stosunku do przewidzianych w projekcie, zgłoszonych przez kierownika budowy

lub inspektora nadzoru inwestorskiego.

Z tego artykułu wynikają tylko i wyłącznie jakie są obowiązki projektanta czyli człowieka który zgodnie z PB pełni samodzielne funkcje w budownictwie.

Oznacza to, że ma obowiązek uzgadniać zmiany zgłoszone przez kierownika, jak się z tym do niego wystąpi.

Ten artykuł nie nakazuje, że mamy mieć zgodę projektanta pierwotnego, ani że musimy z nim uzgadniać, mówi jedynie o obowiazkach. O sprawowanie nadzoru autorskiego trzeba wystapić!!!!

Np w sytuacji gdy cały pierwotny zespół projektowy ginie w wypadku, to co zamykamy budowę bo nic nie da się zmienić? Absurd

[...]

Art. 21. Projektant, w trakcie realizacji budowy, ma prawo:

1) wstępu na teren budowy i dokonywania zapisów w dzienniku budowy dotyczących jej realizacji;

2) żądania wpisem do dziennika budowy wstrzymania robót budowlanych w razie:

a) stwierdzenia możliwości powstania zagrożenia,

b) wykonywania ich niezgodnie z projektem.

Tak samo jak wyżej, projektant ma takie prawo, ale odnośnie swojego projektu, a nie jak będzie nowy projekt.

Sytuacja: projektant to wyjatkowa szuja i na nic sie nie zgadza, żeby kontynuuować budowe został opracowany nowy projekt , wchodzi na budowe i robi wpis do dziennika bo jezt złośliwy i co wstrzymać budowę ? Kolejny absurd

Art. 36a

[...]

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

[...]

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

No projektant czyli osoba ze stosownymi uprawnieniami, nic tu nie ma napisane, że musi to być pierwotny projektant.

I tak można dalej i dalej, prawo budowlane nie jest precyzyjne, bo nie da się wszystkich przypadków opisać w PB.

Ustowadawca za pojęcie projektant rozumie osobe ze stosownymi uprawnieniami, a nie jednego dożywotniego pierwotnego projektanata.

Ciekawe, że kierbuda można zmienić, inspektora można zminienić, ale projektant jest z nami do końca życia. Czy poprzedniego kierbuda pytamy o zgodę na zmianę?

Edytowane przez jacentyy
mała korekta

Kaizen napisał:
Na 100m2 masz ponad 50 ton samej płyty i ze 40 ton stropu, jak monolityczny. Dach, śnieg, wiatr, mury itd. Ładnych kilka razy więcej musi udźwignąć, niż napisałaś.

Faktycznie, pomyślałam o samej płycie, a to dopiero początek.

Kaizen napisał:
W prawie budowlanym masz wymienione, co obligatoryjnie, z definicji jest zmianą istotną. Wszelkie inne zmiany zostały do uznaniowego zakwalifikowania przez projektanta.

Widziałam Twoje linki i przytoczone artykuły. To mnie przekonuje.

marcko napisał:
ppkonstruktor konkretni ludzie

Dzięki, odezwę się tam zapewne.

Daniellos_ napisał:
@Doli - jak dostałaś ofertę na płytę 30cm i 5t stali to tylko dlatego, żeby Cię zniechęcić.

Nie znam się, nie wiem czemu, ale wolę nie domniemywać sobie ich niekompetencji. Poszukamy gdzie indziej.

Czy robił u siebie dylatowany garaż z ociepleniem również garażu? Chodzi mi o sytuację gdzie na płycie w części mieszkalnej jest dodatkowy styropian i wylewka. Przy monolitycznej płycie powstaje duży schodek między garażem a resztą domu. Przy dylatacji można by go zlikwidować. Ale nie wiem czy ktoś coś takiego robił.

Doli. napisał:
Faktycznie, pomyślałam o samej płycie, a to dopiero początek.

Widziałam Twoje linki i przytoczone artykuły. To mnie przekonuje.

Co Cie przekonuje ? To że Kaizen nie potrafi zinterpretpowac tego co czyta ? To idz lepiej do prawnika a nie pytaj się na forum,

wszyscy mylą PB z ustawą o prawach autorskich i dlatego jest wszechobecna nadinterpretacja PB , pyta się projektanta o zgodę w przypadku gdy może nas pozwać o prawa autorskie , bo to jest jego dzieło. Ma to zastosowanie głownie do architektów... a nie do tego, że chce zrobić projekt zamienny fundamentów..

jacentyy napisał:
Co Cie przekonuje ?

Na co dzień mam pracę ściśle związaną z wykonywaniem paru ustaw. Z doświadczenia wiem, że warto stosować strategię RWD, bo oszczędza Ci to o wiele więcej czasu. Ja po otrzymaniu nowego projektu fundamentu, przejdę się do mojego architekta po wpis do dziennika i nic mnie więcej nie obchodzi. A jak ktoś zapyta (w co wątpię) to wyciągam dziennik budowy i odsyłam go z kwitkiem. Jak nie mam wpisu to muszę się bawić w udowadnianie, że nie jestem wielbłądem. I tracić czas. Po co?

Zgadzam się z @jacentym

Cytat
Art. 20. 1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy:

[...]

4) sprawowanie nadzoru autorskiego na żądanie inwestora lub właściwego organu w zakresie:

a) stwierdzania w toku wykonywania robót budowlanych zgodności realizacji z projektem,

b) uzgadniania możliwości wprowadzenia rozwiązań zamiennych w stosunku do przewidzianych w projekcie, zgłoszonych przez kierownika budowy

lub inspektora nadzoru inwestorskiego.

U mnie już w trakcie budowy KB wpisał do DB nowy projekt płyty (do PnB były ławy).

Inna sprawa że w PB miałem (na własną prośbę) szerokie zgody na zmiany (m.in. pod kątem fundamentu czy wiązarów).

jacentyy napisał:
No to po co się pytasz?

Zastanawiałam się czy jest wprost napisane, że konstruktor nie musi się na nic zgadzać. W sytuacji kiedy, nawet na forum, te przepisy wywołują ogólną dezorientację w temacie, wolę moje RWD. Ja już nie mam nic do dodania w tej kwestii.

@Doli.

Ja w projecie gotowym miałem fundamenty. Zmiana na płytę jest nieistotna, ale:

1. Na wszelki wypadek poprosiłem przy zakupie projektu o wpisanie do "zgód na zmiany": zmiana ław fundamentowych na płytę

2. Od architekta adaptującego mam emailowe potwierdzenie, że zgadza się na zamianę ław na płytę

3. Pierwszy kierownik budowy z jakim rozmawiałem, nie zgodził się na zamianę ław na płytę, dopiero Brinkmann skierował mnie do kogoś z forum, kto polecił mi kierbuda, który uważa to za normę (zmiana ław na płytę w trakcie budowy - w projekcie zgłoszonym do PNB są ławy) i ten prowadzi moją budowę.

Druga sprawa koszty - ja miałem 1m humusu do wymiany, doszło 20/30 cm bo była glina.

Wywóz ziemi kosztował mnie 6,1 tys zł, piasek ok. 7,8 tys .

Płyta kosztowała mnie 72 tys. (mam szkło piankowe), na XPS będzie kilka tys. taniej (5-7?) - nie daj się "wrobić" w EPS pod płytą.

Wygląda na to, że dobrze szacujesz.

Pozdrawiam

Dominik

Edytowane przez drak72
literówki

drak72 napisał:

Ja w projecie gotowym miałem fundamenty. Zmiana na płytę jest nieistotna, ale:

1. Na wszelki wypadek poprosiłem przy zakupie projektu o wpisanie do "zgód na zmiany": zmiana ław fundamentowych na płytę

2. Od architekta adaptującego mam emailowe potwierdzenie, że zgadza się na zamianę ław na płytę

3. Pierwszy kierownik budowy z jakim rozmawiałem, nie zgodził się na zamianę ław na płytę, dopiero Brinkmann skierował mnie do kogoś z forum, kto polecił mi kierbuda, który uważa to za normę (zmiana ław na płytę w trakcie budowy - w projekcie zgłoszonym do PNB są ławy) i ten prowadzi moją budowę.

Dzięki za odpowiedź i za te rady. Słyszałam o tych zgodach w projekcie i też planujemy wpisać coś takiego, żeby potem nie było, że architekt nie będzie chciał się podpisać pod projektem. Rozmawiałam z kilkoma kierownikami budowy i są tacy co to "będzie pani zadowoooolona.... zmiana na płytę? nie ma sprawy... wpis w dzienniki? no moooożnaaaa jak pani chce...", są tacy co twierdzą, że to zmiana istotna i bla bla oni nie pozwolą. Rozmawiałam też z jednym sensownym, który potwierdził, że zmiana wprawdzie nieistotna, ale na koniec budowy architekt i tak się musi podpisać pod jego oświadczeniem, że dom jest postawiony zgodnie z projektem (i ze zmianami) więc musi się zgodzić na zmiany. Mamy zamiar załatwić to na drodze pokojowej, bo po co z ludźmi drzeć koty.

drak72 napisał:
Druga sprawa koszty - ja miałem 1m humusu do wymiany, doszło 20/30 cm bo była glina.

Wywóz ziemi kosztował mnie 6,1 tys zł, piasek ok. 7,8 tys .

Płyta kosztowała mnie 72 tys. (mam szkło piankowe), na XPS będzie kilka tys. taniej (5-7?) - nie daj się "wrobić" w EPS pod płytą.

Wygląda na to, że dobrze szacujesz.

Widzę, że też jesteś z (okolic) Wrocławia. Co rozumiesz przez "wywóz ziemi"? Humus rozprowadziłeś po działce, a glinę literalnie wywiozłeś i to (wraz z ich wykopaniem) kosztowało 6,1 tys zł? A możesz zdradzić jaki masz projekt płyty? Wystarczy opisowo jakie warstwy i czego (jeśli nie na forum, to może w prywatnej wiadomości?). I kto Ci robił projekt płyty? My obecnie szukamy konstruktora żeby tę płytę zaprojektował.

EDIT: Czytałam Twój dziennik budowy, który dostarczył mi odpowiedzi na te pytania :)

Edytowane przez Doli.

kapi81 napisał:
Witam. Mam pytanie do znawcow tematu, w projekcie plyty mam styrodur 15 cm bede, dawal 10 i 5 i ktory dac na spod a ktory na gore.

ja miałem akurat 2x6cm więc powiem ci tylko z tego co wyczytałem na forum. Nigdzie nie widziałem zależności co najpierw, kwestia czy będziesz dawał coś z instalacji w styro bo wtedy jakaś różnica jest, inaczej to sądzę że nie ma to znaczenia.

Doli. napisał:
Dzięki za odpowiedź i za te rady. Słyszałam o tych zgodach w projekcie i też planujemy wpisać coś takiego, żeby potem nie było, że architekt nie będzie chciał się podpisać pod projektem. Rozmawiałam z kilkoma kierownikami budowy i są tacy co to "będzie pani zadowoooolona.... zmiana na płytę? nie ma sprawy... wpis w dzienniki? no moooożnaaaa jak pani chce...", są tacy co twierdzą, że to zmiana istotna i bla bla oni nie pozwolą. Rozmawiałam też z jednym sensownym, który potwierdził, że zmiana wprawdzie nieistotna, ale na koniec budowy architekt i tak się musi podpisać pod jego oświadczeniem, że dom jest postawiony zgodnie z projektem (i ze zmianami) więc musi się zgodzić na zmiany..

Pierwsze słyszę.....

KB taki wpis czyni.

fotohobby napisał:
Pierwsze słyszę.....

KB taki wpis czyni.

Poszukałam i znalazłam taki zapis w art. 57 ust. 2 Prawa budowlanego:

Cytat
2. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony.

Natomiast ust. 1 pkt 2 lit. a to:

Cytat
Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:

(...)

2) oświadczenie kierownika budowy:

a) o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,

Źródło: http://www.przepisy.gofin.pl/przepisyno,3551,118228,0,0,20160716,3,0.html

@adski

u mnie murarze chcieli dać grubą (0,5 cm) papę, ale skończyło się na "plast papie" cokolwiek to jest, szerokość chyba 30cm (rolki).

@Doli - dzięki za przeczytanie dziennika - już miałem się pożalić, że tam jest wszystko napisane :-)

Resztę ziemi , której nie wywiozłem wystawiłem na OLX, znalazłem chętnego do wzięcia, transport dzielimy na pół.

Zastanów się czy chcesz Ytong na działówki, ja po lekturze forum biorę Silkę - silikaty dużo lepiej tłumią hałas, przez Ytong "wszystko" będzie słychać.