Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lanie płyty zimą c.d.

k

U mnie była lana płyta zimą (poczatek też grudnia).

Płyta nie była zabezpieczona i nic się nie stało ...

Ale beton z pewnej betoniarni , z dodatkami antymrożeniowymi a później przyjeżdzał podgrzewany ...

Jak dla mnie jedyny minus budowy w zimę (oczywiście do pewnych temperatur minusowych) to głównie wyższe koszty budowy , bo dodatki do betonu i podgrzewanie betonu trochę kosztują a także późniejsza chemai do zapraw/klei też ...

Ale oczywiście jak ktoś ma możliwość to lepiej nie budować w zimę , bo zawsze czlowiek spokojniejszy ...

U mnie z powodu mocno przeciągających się formalności umówiony termin był już nieaktualny i wykonawca poszedł na inną budowę a terminy wiosenne i późniejsze miał już porezerwowane :(

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszukałam i znalazłam taki zapis w art. 57 ust. 2 Prawa budowlanego:

Natomiast ust. 1 pkt 2 lit. a to:

Źródło: http://www.przepisy.gofin.pl/przepisyno,3551,118228,0,0,20160716,3,0.html

Jak nie umiesz czytać zapisów prawa to lepiej idź do prawnika, zrozum kobieto, że projektant wg tej ustawy to osoba pełniąca samodzielne funkcje w budownictwie, a nie pierwotny jeden jedyny projektant z Twojego domeczku!!!

Jak nie umiesz czytać zapisów prawa to lepiej idź do prawnika, zrozum kobieto, że projektant wg tej ustawy to osoba pełniąca samodzielne funkcje w budownictwie, a nie pierwotny jeden jedyny projektant z Twojego domeczku!!!

Już widzę te tabuny inwestorów , odsyłajàcych do biur projektowych dzienniki budowy, żeby architekt zaakceptował przesunięcie ścianki, przesunięcie, lub rezygnację z komina, ewentualnie zmianę więźby na prefabrykowaną...

Witajcie płytowcy!

Wrzucam (o ile mnie ot nie przerośnie ) koncepcję naszego budynku. Koncepcja jest kompromisem pomiędzy "chciejstwami" a kosztami budowy i użytkowania. Parter to ok ~120 mkw płyty , w ścianach trzpienie , silikaty 18 . Projektu jeszcze dokładnie nie obrabiał konstruktor ale jeśli pod kątem zastosowania płyty, jej warstw , wzmocnień itd mielibyście jakieś uwagi to prośba o komentarze. Budynek będzie na potencjalnej III kategorii szkód, ogrzewanie gazowe - nie planuję "akumulatora"

Płyta v1.2.jpg

przekrój.jpg

Dostałem dziś wstępny rysunek płyty z proponowanym zbrojeniem.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi

Edytowane przez Krasowiaki
dodanie przekroju

Mam pytanie do kogoś kto wykonywał płytę fundamentową na działce z gliną o tej porze roku. Na działce jest mokro - glina nie przepuszcza wody. Droga dojazdowa jest niżej i po niej płynie nieznaczny strumyczek - także powoli działka się osusza.

W lato jest sucho, ziemia jest twarda i nie ma wody (o ile nie pada deszcz). Czy budowa w obecnych warunkach jest możliwa? Jeśli tak to jak to zrobić? W projekcie mam wymianę gruntu i w wykopie zapewne pojawi się woda czego chciałbym uniknąć aby nie uplastycznić gliny.

Ja sobie to wymyśliłem w ten sposób aby wykopać minikoparką rów wokół miejsca, gdzie będzie podbudowa pod płytę na głębokość większą od planowanej podbudowy. Wówczas na mój rozum woda, która jest w gruncie będzie spływać do tego rowu. Rów byłby ze spadkiem w jedną stronę i zakończony studzienką z pompą, która by napływającą wodę wylewała na teren własny działki, który jest położony niżej. Czy w taki sposób można osuszyć glinę? Ewentualnie inne pomysły?

Ja zaczynałem rok temu własnie w w drugiej połowie marca... bajoro co nie miara :p Ale to glina.., ona po wierzchu jest taka choleryna. Jak zgarniesz te pół metra pod spodem będziesz miał ubitą niezłą warstwę nośną. Walnij na to geoszmatę.. po bokach od razu drenaż (od razu go gdzieś odprowadź bo u mnie to się z cysterna wody w piachu nagromadziła po 2-3 tygodniach) :p ) piach i buala... dopiero za tydzień dwa robię opaskę i drugi drenaż do ów opaski i będzie cacy. Ma być sucho a i teraz cały czas widzę w studzienkach jak kapie z drenażu na dnie :)

Powodzenia :)

Edytowane przez Janek795

Janek795: dzięki za odpowiedź. A jak u Ciebie kopali te pół metra? Bo u mnie jak była koparka taka ciężka z 20 ton to ugrzęzła. Potem przyjechała mniejsza i tylko humus zdjęła, ale jak zdejmowała to i tak widać, że ciężko to szło bo czasami boksowała kołami w miejscu. U Ciebie sprzęt nie miał problemów? Ja właśnie pół metra mam warstwy nienośnej i teraz jak po tym pojeździła koparka to się to nawet ugina pod moim ciężarem.

Przede wszystkim inna zima była rok temu to i końcem marca było już trochę przewiane. W tym roku trochę tej wody napadało, ale sadzę, że za 2 tyg będzie tak samo jak rok temu (sam rozpoczynam prace z kanalizacją i poziomym DZ do pompy ciepła). Najgorsze było jak stawiali geodeci i robili utwardzenie podjazdu. Jak widać na foto po kołach wywrotki - super stabilnie to nie było :D Ale i już trochę przeschło.

U mnie robili na dwie koparki. Jedna standardowy "traktorek" a druga cholera go wie jaki typ (foto poniżej). I jeszcze do tego wywrotka :D takie trio. Ta duża kopała na wywrotkę i out na koniec działki gdzie miałem miejsce na urobek. A mniejsza ładnie skarbówką wyrównywała podłoże. Chodziło też o to, że nie wolno było już wjeżdżać niczemu ciężkiemu do wykopu aby nie naruszyć podłoża. Tak kazał geolog jak i KB. Więc trudno było by jednej to robić czy co chwilkę zmieniać łychę. Czas pracy na godziny ($$$) czy jedna czy dwie pewnie taki sam albo i krótszy

wykop111.jpg

Edytowane przez Janek795

Podbijam temat.

Wrzucam rysunki w bardziej jadalnej formie. Co myślicie?

[ATTACH=CONFIG]384044[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]384045[/ATTACH]

Zapytaj się konstruktora po co te niby żeberka? Tzn pogrubienia płyty na 10 cm zbrojone fi 16 .

Ja jako konstruktor liczący płyty w mesie nie widzę kompletnie uzasadnienia dla takich układów - nie da się wykazać znaczacej poprawy sztywności płyty w tym miejscu poprzez takie małe żebereczka

A co do zbrojenia to jak masz szkody górnicze to zazwyczaj wychodzi wiecej niż standardowo, ale fi 12 co 150 mm dołem i górą to duzo stali , może mu tyle wychodzi z obliczeń, ale programami do płyt to ten konstruktor na pewno nie liczy.

Wrzuc jeszcze układ ścian nad płytą.

Zapytaj się konstruktora po co te niby żeberka? Tzn pogrubienia płyty na 10 cm zbrojone fi 16 .

Ja jako konstruktor liczący płyty w mesie nie widzę kompletnie uzasadnienia dla takich układów - nie da się wykazać znaczacej poprawy sztywności płyty w tym miejscu poprzez takie małe żebereczka

A co do zbrojenia to jak masz szkody górnicze to zazwyczaj wychodzi wiecej niż standardowo, ale fi 12 co 150 mm dołem i górą to duzo stali , może mu tyle wychodzi z obliczeń, ale programami do płyt to ten konstruktor na pewno nie liczy.

Wrzuc jeszcze układ ścian nad płytą.

Do Kaizen - będzie XPS :)

Do Jacentyy - chcę zlikwidować te "pogrubienia" - łatwiej się xps'a ułoży bez robienia dodatkowych "rowów" Wklejam układ ścian.

Wysokość kondygnacji 2,9 strop betonowy , poddasze użytkowe, dachówka ceramiczna.

układ ścian.jpg

Jarek795: teraz zapowiadają u nas deszcze w piątek :/ ale mam nadzieje, że w max 2 tygodnie będą warunki aby zacząć. U Ciebie w tym wykopie nie zbierała się woda? U mnie po godzinie już by była w tych warunkach, które są teraz.

Nie w wykopie nie. Po bokach i owszem nadal stała. Tam gdzie jeździli i kopali to było trochę błota i wody... ale jak już się dokopali i wszystko wyrównali to było ok. Zima dała do wiwatu i musisz poczekać jeszcze chwilkę.

A nie masz przypadkiem w projekcie XPS pod żebrami a EPS pod resztą?

Projekt podobny jak u znajomego.. on ma własnie dookoła i pod nośnymi pogrubione i xps.. reszta EPS... ale tam gdzie EPS to ona m 10cm ... 20 to już konkretna płyta więc po co pogrubiać do 30 ... To już wygodniej po całości jedna grubość :)

To pierwsza wersja otrzymana od konstruktora. Kompletnie nie znam się na liczeniu obciążeń - korzystam z Waszej wiedzy i chęci pomocy.

Mój cel to prosta do wykonania konstrukcja: podsypka, prosta wanna XPS, płyta (optymalne zbrojenie na III kat ), EPS podłogówka

Z Waszymi uwagami chcę przegadać "odchudzenie"zbrojenia i likwidację żeber.

Projekt podobny jak u znajomego.. on ma własnie dookoła i pod nośnymi pogrubione i xps.. reszta EPS... ale tam gdzie EPS to ona m 10cm ... 20 to już konkretna płyta więc po co pogrubiać do 30 ... To już wygodniej po całości jedna grubość :)
Może projektant gdzieś coś zobaczył ale niedokładnie i stąd ten pomysł. Dlatego pytam.

To pierwsza wersja otrzymana od konstruktora. Kompletnie nie znam się na liczeniu obciążeń - korzystam z Waszej wiedzy i chęci pomocy.

Mój cel to prosta do wykonania konstrukcja: podsypka, prosta wanna XPS, płyta (optymalne zbrojenie na III kat ), EPS podłogówka

Z Waszymi uwagami chcę przegadać "odchudzenie"zbrojenia i likwidację żeber.

Nic nie piszesz o izolacji. Jak to według projektanta ma wyglądać? Nie wg ciebie, wg projektanta.