Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do Kaizen - będzie XPS :)

Do Jacentyy - chcę zlikwidować te "pogrubienia" - łatwiej się xps'a ułoży bez robienia dodatkowych "rowów" Wklejam układ ścian.

Wysokość kondygnacji 2,9 strop betonowy , poddasze użytkowe, dachówka ceramiczna.

[ATTACH=CONFIG]384120[/ATTACH]

Zwróć jeszcze uwage na strop, żeby Ci podciągów nie powrzucał, masz juz też wstepna koncpecje stropu ?

Edytowane przez jacentyy

^^

Te gamonie nie potrafia projektować, jaki wieniec w stropie żelbetowym ?

Dodatkowo masz podciągi tylko nie wiem czy tzw odwrócone czy noramlanie w dół, planujesz pietro wykorzystywać?

Powiedz architetowi , że jak zamieni niektóre ściany z silki 12 cm na 18 cm będziesz mial ściany nośne i strop nie potrzebuje wtedy podićagów

np ta sciana miedzy kuchnia a salonem oraz ściana między sypialnia a łazienką. Trcohce grubsze bedziesz mial sciany - koszt niewielki, ale strop będzie bardziej jednorodny bez podciągów i o mniejszych rozpietosciach, czy ja dobrze widze ze masz fi 12 co 100 mm dołem ?

A co do wieńców to w stropie żelbetowym nie potrzeba żadnych wieńców bo i po co ? Jak Ci architekt powie, że na jakieś siły poziome to powiedz, że żelbetowy strop jest na tyle sztywny, że nie potrzeba żadnych wieńców. Wszelakie podciągi żebra w stropoach żelbetowych robi sie już naprawdę w wyjatkowych sytuacjach, kiedy sama płyta juz nie daje rady.

Echh naprawde te projektowanie w domkach jednorodzinny elemnetów żelbetowych typu płyta strop jest wyjątkowo słabe

^^

Te gamonie nie potrafia projektować, jaki wieniec w stropie żelbetowym ?

Dodatkowo masz podciągi tylko nie wiem czy tzw odwrócone czy noramlanie w dół, planujesz pietro wykorzystywać?

Powiedz architetowi , że jak zamieni niektóre ściany z silki 12 cm na 18 cm będziesz mial ściany nośne i strop nie potrzebuje wtedy podićagów

np ta sciana miedzy kuchnia a salonem oraz ściana między sypialnia a łazienką. Trcohce grubsze bedziesz mial sciany - koszt niewielki, ale strop będzie bardziej jednorodny bez podciągów i o mniejszych rozpietosciach, czy ja dobrze widze ze masz fi 12 co 100 mm dołem ?

A co do wieńców to w stropie żelbetowym nie potrzeba żadnych wieńców bo i po co ? Jak Ci architekt powie, że na jakieś siły poziome to powiedz, że żelbetowy strop jest na tyle sztywny, że nie potrzeba żadnych wieńców. Wszelakie podciągi żebra w stropoach żelbetowych robi sie już naprawdę w wyjatkowych sytuacjach, kiedy sama płyta juz nie daje rady.

Echh naprawde te projektowanie w domkach jednorodzinny elemnetów żelbetowych typu płyta strop jest wyjątkowo słabe

No dobra...jestem po rozmowie... projekt płyty będzie odchudzony , "żeberka" zlikwidowane..

Tu mam mieć ~ tonę stali oszczędności (niewyrzucania w błoto). Poczekamy , zobaczymy..

Strop, kolejno:

Piętro ma być gotowe do adaptacji w razie potrzeby więc podciągi poszły pierwotnie w dół.

Co do zmiany ścian działowych na nośne z 6 cm pogrubienia- świetny pomysł! - poprosiłem o zaproponowanie, które ściany rozwiązałyby temat podciągów. Mam na to przestrzeń.

Dołem leci fi12 co 200, górą co 100, jesli dobrze odczytuję.

W zakresie wieńców to muszę się trochę doedukować - szczególnie na III kat szkód ale zapytam też budujących w pobliżu

Mały offtop robię..jeśli komuś zawadzę - proszę zaraz o sygnał - przeniosę dyskusję

No dobra...jestem po rozmowie... projekt płyty będzie odchudzony , "żeberka" zlikwidowane..

Tu mam mieć ~ tonę stali oszczędności (niewyrzucania w błoto). Poczekamy , zobaczymy..

Strop, kolejno:

Piętro ma być gotowe do adaptacji w razie potrzeby więc podciągi poszły pierwotnie w dół.

Co do zmiany ścian działowych na nośne z 6 cm pogrubienia- świetny pomysł! - poprosiłem o zaproponowanie, które ściany rozwiązałyby temat podciągów. Mam na to przestrzeń.

Dołem leci fi12 co 200, górą co 100, jesli dobrze odczytuję.

W zakresie wieńców to muszę się trochę doedukować - szczególnie na III kat szkód ale zapytam też budujących w pobliżu

Mały offtop robię..jeśli komuś zawadzę - proszę zaraz o sygnał - przeniosę dyskusję

Faktycznie robisz trochę zamieszania. Załóż może nowy temat, pewnie więcej osób się wypowie. Mnie zastanawia jedno. To co piszesz kompletnie nie trzyma się kupy. Konstruktor zrobił projekt, teraz, na zawołanie zmienia? Bo na jakimś forum coś napisali? Projekt fundamentu płytowego bez izolacji, choć niby ma być? Coś mi tu nie gra, no ale najlepiej tę rozmowę przenieść do nowego wątku. Edytowane przez perm

(...) Mnie zastanawia jedno. To co piszesz kompletnie nie trzyma się kupy. Konstruktor zrobił projekt, teraz, na zawołanie zmienia? Bo na jakimś forum coś napisali? Projekt fundamentu płytowego bez izolacji, choć niby ma być? Coś mi tu nie gra, no ale najlepiej tę rozmowę przenieść do nowego wątku.

Też mnie to zastanowiło. Jak mu trzeba mówić co i jak zmienić to dupa nie konstruktor. A jak zmienia na to co klientowi na jakimś forum podsunęli, to już nie wiem co powiedzieć...

Niedługo zaczynam płytę fundamentową pod zabudowę bliźniaczą.

Płyta będzie docelowa wraz z instalacjami w płycie.

Mam pytanie jak rozwiązać sprawę elektryki ?

W moim poprzednim domu elektryka była rozprowadzona po posadzce, tutaj przy płycie nie będę miał takiej możliwość

Jedna płyta gzrzewcza i dwóch właścicieli? Jak chcecie rozliczać ogrzewanie?

Ja bym puścił elektrykę w scianach. Ale zobacz Anonimową stodołę

Widzę, że moje zdolności komunikacyjne niestety na starość ulegają zanikowi...

Postaram się rozjaśnić sytuację:

Przekazałem architektowi odręczny rysunek, jaką chciałbym płytę z informacją, że moim celem będzie jej optymalizacja i że chcę poznać jej koncepcję.

Konstruktor otrzymał od architekta informację, że (upierdliwy) KLIENT chce tak - więc interpretując rysunek wrzucił żeberka.

W rozmowie (gdzie nie powołałem się na forum ale na opinię wykonawcy płyt) konstruktor wskazał, że użebrowanie bez większych problemów można usunąć, co odchudzi konstrukcję ALE musi to przeliczyć. Ma spróbować dalszej kuracji . Pokazałem mu "sąsiadujące" z moją płyty (dzięki Uciu za rysunki :) ) i być może zejdzie też z fi, które policzył z zapasem.

Przy opracowaniu płyty nie bierze pod uwagę izolacji dla obliczeń wytrzymałościowych - dlatego nie ma jej jeszcze na tych rysunkach. Izolacja pod i nad płytą pojawi się później, na rysunkach końcowych.

Przy opracowaniu płyty nie bierze pod uwagę izolacji dla obliczeń wytrzymałościowych - dlatego nie ma jej jeszcze na tych rysunkach. Izolacja pod i nad płytą pojawi się później, na rysunkach końcowych.

Nie uwzględnia w obliczeniach nośności podłoża? :eek:

To jest bardzo ważny parametr, jaka będzie izolacja pod, pominięcie tego prowadzi to złych wyników.

Szczególnie chodzi o przemieszczenia płyty, bo wytrzymać spokojnie wytrzyma nawet jak się ugnie 10cm.

Gorzej z konstrukcją nad;) szczególnie BK lubi błędy przy fundamentach, bo nie tylko płytach.

Edytowane przez מרכבה

Podbijam temat.

Wrzucam rysunki w bardziej jadalnej formie. Co myślicie?

[ATTACH=CONFIG]384044[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]384045[/ATTACH]

No dobra... kolejna odsłona projektu płyty, tym razem po kuracji odchudzającej :

płyta II.jpg

Dołem pójdzie XPS 10 cm górą EPS 10 cm (w nim instalacja wodna), na to wylewka z ogrzewaniem podłogowym.

Sugestie mile widziane.