Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Policzyłeś ile to będzie kosztowało? Kup piasek, żwir i cement i zrób sam. Nie zaszkodzi dać jakieś zbrojenie

Płyta będzie miała ca 200 cm x 80 cm. Albo dwie mniejsze po 100 x80

Czy dla takiej płyty zwożenie materiału, mieszanie składników itd, da oszczędność vs. kupno gotowego betonu?

Nie wydaje mi się , no chyba że jestem w błędzie:)

Jak bym się upierał na gotowa mieszankę B20 to co polecacie na grubość 20 cm?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy ktoś stawiał budynek gospodarczy na płycie? mam zamiar postawić mały budynek gospodarczy około 30m2 (5.4x5.4m) ściany gazobeton 24cm, dachówka, wysokość 3m.. planuję płytę 10cm, zbrojoną dołem 15x15 z drutu 10cm.. może ktoś coś takiego stawiał i zweryfikuje czy nie za słabo/mocno?

Mój brat tka zrobił.. Najpierw dom na Płycie potem sobie zrobił garaż w wymiarach "na zgłoszenie" bez żadnego projektu etc... I dokładnie jak piszesz zbrojenie beton i finito. Tego betonu to ja wiem na oko z 10-12cm Tylko lżejsza konstrukcja.. Zrób dodatkowo wieniec w zbrojeniu pod ściany i powinno być ok.

Płyta bez opaski antywysadzinowej?

Czy płyta fundamentowa może być wykonana bez opaski antywysadzinowej jeśli grunt wysadzinowy wymieni się na głębokość przemarzania (0,8m) na podbudowę z piasku? Takie rozwiązanie dzisiaj zaproponował mi konstruktor. Burzy to całe moje myślenie o tym zagadnieniu. Czy jeśli pod fundamentem zamarznie woda w piasku to nie będzie to miało wpływu na płytę i jej osiadanie? Oczywiście gdyby dać dodatkowo opaskę z XPS przy takim rozwiązaniu to już wogóle byłoby chyba super bezpiecznie jeśli chodzi o przemarzanie gruntu.

Pozdrawiam

Czy płyta fundamentowa może być wykonana bez opaski antywysadzinowej jeśli grunt wysadzinowy wymieni się na głębokość przemarzania (0,8m) na podbudowę z piasku? Takie rozwiązanie dzisiaj zaproponował mi konstruktor. Burzy to całe moje myślenie o tym zagadnieniu. Czy jeśli pod fundamentem zamarznie woda w piasku to nie będzie to miało wpływu na płytę i jej osiadanie? Oczywiście gdyby dać dodatkowo opaskę z XPS przy takim rozwiązaniu to już wogóle byłoby chyba super bezpiecznie jeśli chodzi o przemarzanie gruntu.

Pozdrawiam

piasek to nie jest materiał niewysadzinowy.

Pozdrawiam

Nic ci pod płytą nie zamarznie... no może obrzeża. Od dołu grzeje grunt od góry Ty (jak już zamieszkasz rzecz jasna) a w zimie nawet przed wprowadzeniem izolacja płyty też to ciepło trzyma ... Opaska pozwala jeszcze więcej tego ciepła zachować i uważam, że koszt przy całości jest śmieszmy - po prostu zrób, przy okazji zabezpieczysz przed wodą dookoła. Poszukaj foto z termiką z i bez opaski :)

Witam. Chciałbym posadowić budynek na płycie fundamentowej. Z badań geologicznych wynika, że swobodny poziom zwierciadła wód gruntowych znajduje się na poziomie 0,5-0,6 m p.p.t. Szacowany może być wyższy o 0,5. Zaleca się płytę fundamentową i wyniesienie poziomu 0 budynku jak najwyżej. Cichłbym podnieść o 0,5 m (o takiej wysokości mówił ten geolog). Czy w takim przypadku muszę stosować fartuch płyty fundamentowej? Mam projekt siostry bez fartucha. Ona też podnosiła ale o 1 m. Zastanawiam się czy brak fartucha to jest błąd.

Jako że zamierzam zastąpić ławy płytą fundamentową, to zmierzyłem sobie zewnętrzny obrys ław fundamentowych i wyszło mi 180m2.

Czy to będzie dokładnie wielkość płyty fundamentowej czy należy coś doliczyć?

Dodam, że pod płytą i na ścianach piwnicy będzie XPS, a ponadto pod płytą będzie chudziak (on na pewno będzie wystawał poza płytę, tak?

W tej sytuacji ile cm powinienem doliczyć z każdej strony na płytę, a ile jeszcze na chudziak, poza obrys ław.

Witam. Chciałbym posadowić budynek na płycie fundamentowej. Z badań geologicznych wynika, że swobodny poziom zwierciadła wód gruntowych znajduje się na poziomie 0,5-0,6 m p.p.t. Szacowany może być wyższy o 0,5. Zaleca się płytę fundamentową i wyniesienie poziomu 0 budynku jak najwyżej. Cichłbym podnieść o 0,5 m (o takiej wysokości mówił ten geolog). Czy w takim przypadku muszę stosować fartuch płyty fundamentowej? Mam projekt siostry bez fartucha. Ona też podnosiła ale o 1 m. Zastanawiam się czy brak fartucha to jest błąd.
Możesz sprecyzować, co to znaczy "fartuch"?

Jako że zamierzam zastąpić ławy płytą fundamentową, to zmierzyłem sobie zewnętrzny obrys ław fundamentowych i wyszło mi 180m2.

Czy to będzie dokładnie wielkość płyty fundamentowej czy należy coś doliczyć?

Dodam, że pod płytą i na ścianach piwnicy będzie XPS, a ponadto pod płytą będzie chudziak (on na pewno będzie wystawał poza płytę, tak?

W tej sytuacji ile cm powinienem doliczyć z każdej strony na płytę, a ile jeszcze na chudziak, poza obrys ław.

to nie są pytania na forum muratora tylko do konstruktora. Jeżeli masz już projekt, to będzie dodatkowy wydatek. Nie da się go jednak uniknąć. Prawdopodobnie obrys będzie mniejszy.

Nic ci pod płytą nie zamarznie... no może obrzeża. Od dołu grzeje grunt od góry Ty (jak już zamieszkasz rzecz jasna) a w zimie nawet przed wprowadzeniem izolacja płyty też to ciepło trzyma ... Opaska pozwala jeszcze więcej tego ciepła zachować i uważam, że koszt przy całości jest śmieszmy - po prostu zrób, przy okazji zabezpieczysz przed wodą dookoła. Poszukaj foto z termiką z i bez opaski :)

Rozsądny komentarz. Też się ku temu skłaniam. XPS dookoła powinien kosztować jakieś 3k pln. Przy całej inwestycji to faktycznie koszt do przeżycia a będę spokojniej spał wiedząc że nic nie zamarza pod płytą :-)

Nie do końca tak. Przy bardzo wysokim R izolacji ilość ciepła może być niewystarczająca, by nie doszło do wysadzin, szczególnie w narożnikach. Jak wysadziny pojawią się pod 'obrzeżem', to płyta sobie pęknie. Opaska również, moim zdaniem pozwala zachować bąbel ciepła pod domem ale, przy izolacji o dużym R sens jej stosowania jest problematyczny.

Bez fartucha

[ATTACH=CONFIG]386281[/ATTACH]

Z fartuchem

[ATTACH=CONFIG]386282[/ATTACH]

Pytanie wynika z faktu, że jak widzę na rysunkach i różnych stronach głębokość posadowienia płyty to minimum 50 cm. Czy bez takich fartuchów budynek nie będzie się ześlizgiwał/zsuwał z podniesionego terenu?

Moim zdaniem kompletnie bez sensu.

Patrząc na te rysunki, widzę, że raz izolacja termiczna jest na płycie, a raz pod płytą.

Ja bym raczej zastosował ciągłą izolację termiczną (XPS) pod płytą, która łączyłaby się z termoizolacją ścian piwnicy (w przypadku budowania piwnicy).

To są rysunki przykładowych rozwiązań. Pytanie mam nie co do izolacji bo uważam, że jeśli izoluję od spodu to po co od góry. Pytanie dotyczy samego sposobu posadowienie. Czy jeśli podnoszę posadowienie o załóżmy 50 cm, to czy powinno być stosowane rozwiązanie rys2 czyli fartuch, celu zabezpieczenia przed (no nie wiem) przemieszczaniem się czy też zsuwaniem całej płyty z podniesionego terenu (niby posadowienie płyty w gruncie to minimum 50 cm).