Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(niby posadowienie płyty w gruncie to minimum 50 cm).

Też to usłyszałem od konstruktora który zaprojektował mi płytę zagłębioną. Powiedział że taki jest przepis i że wszystkie płyty na powierzchni są z tym niezgodne. Osoba z firmy która robi płyty roześmiała się szczerze jak to opowiedziałem. Jak ktoś nie jest budowlańcem i słyszy takie wykluczające się informacje to może zwariować (już byłem blisko szaleństwa z miesiąc temu) :-D

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w sensie stosowanie fartucha?
Tak. Pomyśl sobie o sytuacji w której spod budynku, z jednej strony znika podbudowa (podmycie czy niestabilny nasyp). Co da ten "fartuch"? Dzięki niemu dom się nie zsunie? Będzie stał krzywo ale na miejscu. Nic to nie daje. To niepoważne. Edytowane przez perm

Też to usłyszałem od konstruktora który zaprojektował mi płytę zagłębioną. Powiedział że taki jest przepis i że wszystkie płyty na powierzchni są z tym niezgodne. Osoba z firmy która robi płyty roześmiała się szczerze jak to opowiedziałem. Jak ktoś nie jest budowlańcem i słyszy takie wykluczające się informacje to może zwariować (już byłem blisko szaleństwa z miesiąc temu) :-D
Gdzie jest taki przepis?

Tak. Pomyśl sobie o sytuacji w której spod budynku, z jednej strony znika podbudowa (podmycie czy niestabilny nasyp). Co da ten "fartuch"? Dzięki niemu dom się nie zsunie? Będzie stał krzywo ale na miejscu. Nic to nie daje. To niepoważne.

No właśnie się zastanawiam czy ma to sens. Czy jest taki wymóg techniczny. Bo bez wątpienia podniesie to koszty. Może niewiele ale zawsze.

Niestety nie odpowiem na to pytanie gdyż tego tamten konstruktor nie powiedział. Kwestionowanie tego że taki przepis istnieje jest mi na rękę gdyż planuję przeprojektować płytę na taką na powierzchni.

Też szukam. Jest to chyba określone w normach i uzależnione od poziomu przemarzania gleby,

http://www.geotest.pl/poradnik/jak_gleboko_fundament (mam nadzieję, że nie łamię zasad forum)

Zadaniem konstruktora jest zaprojektowanie stabilnej podstawy domu. Stabilnej również w funkcji czasu. Płyta z izolacją pod spodem jest cały czas (czyli od jakichś 15 lat) czymś, dla twórców norm niezwykłym. W końcu projektant bierze za taką konstrukcję odpowiedzialność podpisując się imieniem i nazwiskiem. Nie grożą jej wysadziny, nie grozi zalanie, nie grozi osunięcie (pod warunkiem właściwego wykonania również podbudowy). Spełnia warunki. To, że jakiś biurokrata może się upierać przy fundamentach poniżej głębokości przemarzania świadczy tylko o jego braku wiedzy czysto fachowej. Podobnie z warunkiem tych 50 cm ppt. Może jeszcze zrozumiałym dla ław i ścian fundamentowych ale kompletnie bezsensownym w przypadku fundamentu płytowego zabezpieczonego przed wysadzinami.

No właśnie się zastanawiam czy ma to sens. Czy jest taki wymóg techniczny. Bo bez wątpienia podniesie to koszty. Może niewiele ale zawsze.
Nie ma takiego wymogu a już argument o tym, że dom "nie zjedzie" jest po prostu niedorzeczny. Wybij mu to z głowy albo znajdź projektanta, który ci tę płytę zaprojektuje.

Chwalę się :-)

Dzięki wszystkim za rady/pomysły, które tu uzyskałem dotyczące płyt.

W większości wykorzystałem je u siebie robiąc moją płyte.

Bardzo przydatne były też dzienniki: Hajnela, Sebcia, Sadysty, Arturo, _Artura_ i wielu innych:-)

I jeszcze raz chciałem podziękować Sławkow vega1 za pomoc przylaniu - bez ciebie nie byłoby tak idealnie i tak łatwo, choć stresu wczoraj miałem tyle, ze ostatni taki raz to chyba na maturze był :-)

IMG_20170410_190038.jpg

IMG_20170410_190001.jpg

IMG_20170410_185855.jpg

Bardzo przydatne były też dzienniki: Hajnela, Sebcia, Sadysty, Arturo, _Artura_ i wielu innych:-)

I jeszcze raz chciałem podziękować Sławkow vega1 za pomoc przylaniu - bez ciebie nie byłoby tak idealnie i tak łatwo, choć stresu wczoraj miałem tyle, ze ostatni taki raz to chyba na maturze był :-)

[ATTACH=CONFIG]386363[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]386364[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]386365[/ATTACH]

Miałeś fajna ekipę. Super się pracowało z Wami. Dziękujemy za poczęstunek! Powodzenia w dalszej części budowy!!!

Panie, teraz to już z górki będzie.. ;)

Po jakim czasie od wylania betonu na płytę można stawiać ściany nośne?

tydzień wystarczy?

U mnie palety stały już na płycie gdzieś 6-7 dnia. KB nie miał nic przeciwko. Na ściskanie po tylu dniach masz już wytrzymałość ze ho ho ... Z murami mimo to zacząłem gdzieś 14-tego dnia. To w końcu w powietrzu nie stoi tylko opiera się na gruncie. Jak ze stropem. Puki były stemple palety też były już 5-6-tego dnia i powoli murowałem dalej.