Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie co do tego steinoduru. Czy możliwe jest stosowanie go pod płytę fundamentową. Czyli czy jego ściśliwość jest ok. Niby na stronie producenta jest napisane że "płyty steinodur® PSN HD zostały specjalnie zaprojektowane do izolacji podłóg oraz posadzek poddanych wysokim obciążeniom powstałym między innymi pod wpływem: samochodów ciężarowych i osobowych, wózków widłowych, regałów w magazynach wysokiego składowania oraz urządzeń produkcyjnych." ale o stosowaniu pod budynki nic więc nie wiem.

Pozdr

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Buduję dom w konstrukcji szkieletowej. Chcę go posadowić na płycie fundamentowej - grzewczej.

Dom parter z użytkowym poddaszem. Płyta 77m2.

Płyta 20cm b25, a pod płytą XPS 2x10cm.

Czytam ten temat już jakiś czas i przyznam, że mało jest właśnie informacji na temat płyty pod szkieleciaka.

Dom wytyczony i teraz jestem na etapie szukania materiałów pod płytę tj. xps, zbrojenie, pex itd.

Grunt pod płytą to jasny piasek. Warstwę wierzchnią wybiorę około 30 cm. Po wybraniu zagęszczę i później dołożę 25cm pospółki oraz żwiru na warstwę końcową. Całość oczywiście zagęszczę warstwami co 5cm.

Projekt płyty wygląda tak jak na zdjęciach.

Przekrój

Przekrój.jpg

Zbrojenie dołem

zbrojenie dołem.jpg

Zbrojenie górą

zbrojenie górą.jpg

Bardzo bym prosił o komentarz, czy aby zbrojenie nie jest przeszacowane.

Teraz pytanie odnośnie styroduru.

Czy pod taki domek konieczne jest ułożenie xps, czy może wystarczy EPS 200 hydrofobowy. Aczkolwiek różnica w cenie jest bardzo mała.

Jeśli XPS to jaki polecacie i gdzie ewentualnie zakupić w dobrej cenie. Jestem z okolic Częstochowy - Śląsk.

Kolejne pytanie. Jak ewentualnie wykonać samemu szalunek z XPS. Czy są do kupienia gotowe kształtk z XPSi, które będą pełnić rolę szalunku przy zalewaniu płyty?

Pozdrawiam

Dominik

Bardzo bym prosił o komentarz, czy aby zbrojenie nie jest przeszacowane.

Jest "klasyczne" po całości - na bogato. Większość wykonawców, którzy specjalizują się w płytach większość zamieniają na zbrojenie rozproszone co pozwala płytom w kwestii opłacalności stanąć w szranki z ławami fundamentowymi.

Czy pod taki domek konieczne jest ułożenie xps, czy może wystarczy EPS 200 hydrofobowy. Aczkolwiek różnica w cenie jest bardzo mała.

Jeśli XPS to jaki polecacie i gdzie ewentualnie zakupić w dobrej cenie. Jestem z okolic Częstochowy - Śląsk.

Na część pytania masz odpowiedź nad pytaniem.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=7457598&viewfull=1#post7457598

EPS vs. XPS było sporo dyskusji. Moje wnioski są takie, że być może EPS nadaje się pod płytę. Ale nie ma pewności. XPS - jak wyżej, też teoretycznie nie każdy.

Kolejne pytanie. Jak ewentualnie wykonać samemu szalunek z XPS. Czy są do kupienia gotowe kształtk z XPSi, które będą pełnić rolę szalunku przy zalewaniu płyty?

XPSa nie znam. Ale jest jeden EPS z "papierami" na płytę i Izodom2000 robi z niego kształtki do wylewania płyt.

Grzewcza płyta przy szkielecie to IMO bardzo dobre rozwiązanie i da akumulację ciepła, za którą warto dopłacić względem ław. Ale jak to dom z poddaszem, to obawiałbym się problemów z ogrzewaniem poddasza. Część domu będzie miała dużą bezwładność dzięki płycie, a system grzewczy będzie musiał szybko reagować na zmiany temperatur na poddaszu, żeby uzupełniać straty. Przemyślałeś dobrze temat ogrzewania?

Witam.

Sądzisz, że można odchudzić to zbrojenie? Nie znam się na tym, a płacić za coś co raczej jest niepotrzebne nie mam zamiaru.

Natomiast co do ogrzewania. Grzanie będzie gazowe. Prawdopodobnie kocioł 2 funkcyjny i do tego dwie strefy pompowo mieszające (podłoga i góra).

Na dole chciałem mieć stałą temp. z podłogi. Góra grzejniki lub ścienne czy sufitowe wodne. W domu będzie WM z rekuperacją.

Dom ściana 15cm szkielet wełna + fermacell + 15cm styro. Dach 35 cm wełna

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły bardzo bym prosił o poradę.

Zaznaczam, że w domu nie ma miejsca na kotłownie oraz wymienniki ciepła. Zastanawiałem się też nad kablami w g12. Jednak w drodze mam gaz i warto skozystać.

Pozdrawiam

Dominik

Sądzisz, że można odchudzić to zbrojenie? Nie znam się na tym, a płacić za coś co raczej jest niepotrzebne nie mam zamiaru.

Podpytaj wykonawców płyt - udzielają się też w tym wątku. Jak zapytasz swojego konstruktora, to pewnie będzie przeciw. Bo policzyć nie umie i nie ma do tego programu, a na studiach mówili (o ile w ogóle mówili), że zbrojenie rozproszone to do posadzek przemysłowych.

Natomiast co do ogrzewania. Grzanie będzie gazowe. Prawdopodobnie kocioł 2 funkcyjny i do tego dwie strefy pompowo mieszające (podłoga i góra).

Gaz wydaje się rozsądny co do funkcjonowania (jedna stawka przez całą dobę, tani w montażu kW, co dla piętra ma znaczenie), ale przy tak ocieplonym domu opłaty abonamentowe spowodują, że jak podzielisz kwotę z faktury na ilość kWh to wyjdzie drogo.

Kable - IMO najlepsze rozwiązanie na parter. Ale góra będzie miała za małą akumulacyjność, żeby grzać tylko w tańszej strefie.

Masz policzoną projektowaną charakterystykę energetyczną lub OZE?

Mam nadziej, że właśnie ktoś mnie tutaj nakieruje i ewentualnie podpowie jak rozwiązać sprawę zbrojenia pod niewątpliwie dom lekki szkieletowy.

Wiem, że opłaty abonamentowe za gaz nie są niskie. Natomiast zależy mi na komforcie i cwu w lecie. Mam 5 osobową rodzinę i bufory mogą okazać się małe. Poza tym nie ma miejsca na bufor kilkuset litrowy. Pierwotnie miał być dom parterowy ale jak się okazało, że nasze drugie dziecko, to bliźniaki. Zmieniliśmy projekt z poddaszem. Szerokość działki nie dała możliwości na większy parter.

Bardzo chciałem mieć parter i tylko grzanie podłogowe i teraz właśnie mam dylemat jak grzać piętro. Strop nad parterem drewniany. Na tym OSB 22.

Charakterystykę mam. Jednak była ona robiona przed zmianami z ław na płytę oraz styro na elewacji z 10cm na 15cm. Oczywiscie okna 3xszyba.

EP wówczas wyszło 96 kWh/(m2 rok) na gazie. Teraz zapewne będzie dużo mniejsze. OZE nie robiłem.

Moi drodzy,

Stron tego watku jest ponad 339 wiec przepraszam jesli ponowie pytanie, ktore juz bylo miedzy gaszczem postow ale potrzebuje pomocy, by byc przygotowanym na poniedzialek. Zdecydowalem sie na posadowienie plyty fundamentowej zamiast law z uwagi na wysoki poziom wody gruntowej. Mam troche pytan jesli ktos bylby w stanie choc troche pomoc. Z uwagi na brak wiedzy w tym temacie , mam ograniczone zaufanie do wykonawcy choc budowali ok 60 plyt. Budowa juz ruszyla wiec tylko mozna miimalizowac bledy. Ponizej krotki opis wprowadzajacy.

Dzialka w okolicy 200 m. Od bardzo duzego jeziora. Woda gruntowa w okresie letnim 70-80 cm ponizej terenu. Aktualnie ok. 30cm i wciaz pada :/ Grunto to glownie piaski , zwiry , slabo zageszczone ale przepuszczalne. Na ta chwile rozprowadzili mi kanalize. Plyta budowana w nastepujacy sposob :

1. Wybranie humusu

2. Nasypanie piachu ok - 50cm tak by poziom posadowienia posadzki byl ok 45 cm powyzej drogi ( tak jak u wiekszosci sasiadow )

3. Zageszczenie

4. Rozprowadzenie przepustow, kanalizacji , peszli na kable itd.

5. Zasypanie wykopalisk pod rury.

6. Rozlozenie bezposrednio na zageszczonym piachu brzegow styropianu i po ulozeniu i odpowiednim sprawdzeniu wymiaru wypelnienie dwoch warstw XPS 2x10cm .

7. Klejenie klejem poliruty... cos tam

8. Tutaj osobna ekpia po ulozeniu XPS'u przychodzi i robi korytka na rozlozenie centralnego odkurzacza.

9. Wykonawca robi zbrojenie oraz wzmocni brzegi Styropianem XPS

10, Rozlozenie ogrzewania podlogowego na calej powierzchni.

11. Wykonanie opaski wysadzinowej

12. Wylanie betonu wodoszczelnego W8 C30/37 jak dobrze pamietam.

Teraz kilka pytan

1. Co mozna zrobic gdy opaska wysadzinowa wystaje okolo 1 metra poza obrys plyty a musze zrobic 3 stopy fundamentowe pod pozniejszy dach. Czy mozna dziure robic w opasce ?

2. W etapach powyzej jak ktos zauwazyl brak drenazu. Ponoc nie ma to sensu przy taki wysokim poziomie wody gruntowej ?

3. W etepach powyzej brak rowniez foli pod styropian. Wykonawca twierdzi, ze nie daje sie pod XPS. Tlumaczy to tym, ze przy tym styropianie gdyby cos stalo sie od spodu z folia a woda weszla by miedzy folie a XPS ta woda dluzej by sie odprowadzala. Prawda czy falsz ?

4. Wykonawca zastrzegl sobie, ze nie bierze odpowiedzialnosci jesli cos sie stanie z plyta jesli inwestor nie bedzie jej pielegnowal. Chodzi tu o mycie/splukiwanie plyty do tygodnia czasu po wykonaniu. Prawda czy falsz ?

5. Kratka kanalizacyjna w garazu jest przesunieta bardziej na front garazu, czy mozemy tak zostawic jesli wykonaja prawidlowo spadek ? Garaz przykladowo dlugosc ma 6 metrow a pion od kanalizy jest ok 2 metrow od wjazdu.

6. W jaki sposob mozna zrobic murowany taras po wybudowaniu budnku skoro tuz pod piachem jest opaska wysadzinowa ? Jak jej nie uszkodzic. To samo tyczy sie podjazdu do garazu.

Na razie tyle, dzieki dla wytrwalych i duze piwo za jakakolwiek wypowiedz.

Nie przejmuj się tak tą opaską. Jeśli trzeba przez nią zrobić słup lub naciąć aby zrobić fundament pod taras to tak robisz. Nic się nie stanie. Np tak samo przez opaskę przechodzą np rynny spustowe z dachu i potem do studzienek... Zrobisz sobie stopę, słup i na końcu obłożysz w tym miejscu.

Ps dlaczego odkurzacz robisz w xps .. bo z tego co rozumiem, chcesz go frezować? U mnie jest normalnie jak np woda i inne instalacja rozłożony na pierwszej (tzn dolnej) siatce zbrojenia.

odkC.jpg

Folia na XPS jak sam piszesz bo pod będzie się kisiła ew. wilgoć. Dbanie o płytę to już kwestia jak dogadasz się z wykonawcą. Wiadomo, ze pielęgnować trzeba. Możesz (o czym było tu pisane) zastosować chemię (spryskujesz płytę i masz z głowy polewanie). Można też folią przykryć jak np strop :)

Edytowane przez Janek795

Nie przejmuj się tak tą opaską. Jeśli trzeba przez nią zrobić słup lub naciąć aby zrobić fundament pod taras to tak robisz. Nic się nie stanie. Np tak samo przez opaskę przechodzą np rynny spustowe z dachu i potem do studzienek... Zrobisz sobie stopę, słup i na końcu obłożysz w tym miejscu.

Ps dlaczego odkurzacz robisz w xps .. bo z tego co rozumiem, chcesz go frezować? U mnie jest normalnie jak np woda i inne instalacja rozłożony na pierwszej (tzn dolnej) siatce zbrojenia.

[ATTACH=CONFIG]387264[/ATTACH]

Folia na XPS jak sam piszesz bo pod będzie się kisiła ew. wilgoć. Dbanie o płytę to już kwestia jak dogadasz się z wykonawcą. Wiadomo, ze pielęgnować trzeba. Możesz (o czym było tu pisane) zastosować chemię (spryskujesz płytę i masz z głowy polewanie). Można też folią przykryć jak np strop :)

Dzieki Janek. Tak wykonawca chce frezowac bruzdy by wejsc pod pierwsza siatke zbrojenia. Obawia sie,ze jak przyjdzie druga siatka to przygniecie rury. Czy masz moze zdjecie jak wygladaja rury centralnego odkurzacza po nalozeniu drugiej siatk?

Po pierwsze: te rury są naprawdę mocne. Nawet na allegro się chwalą, jak przejeżdżają po nich samochodem :) Po drugie jakim cudem może druga siatka je zgnieść, jak jest na kobyłkach i nie ma prawa dotykać tych rurek. Nawet jak bym siatkę położył bezpośrednio na tych rurkach to nie wierzę, że coś by się im stało. Za mały ciężar. U mnie akurat siatka z fi12 więc była super sztywna. Można było chodzić do woli.

Tu jakieś foto co +/- to widać.

kobylki.jpg

Po pierwsze: te rury są naprawdę mocne. Nawet na allegro się chwalą, jak przejeżdżają po nich samochodem :) Po drugie jakim cudem może druga siatka je zgnieść, jak jest na kobyłkach i nie ma prawa dotykać tych rurek. Nawet jak bym siatkę położył bezpośrednio na tych rurkach to nie wierzę, że coś by się im stało. Za mały ciężar. U mnie akurat siatka z fi12 więc była super sztywna. Można było chodzić do woli.

Tu jakieś foto co +/- to widać.

[ATTACH=CONFIG]387275[/ATTACH]

Wiem tylko tyle,ze wykonawca ma zamiar korzystac z jakiejs stali BsT500 czy cos podobnego mze to jakies zbrojenie plytowe ale nigdzie nie moglem tego znalezc. No i ze on zbrojenia nie skreca i tym samym zaoszczedza czas. Facet od odkurzacza pakowac sie chce w styropian a mnie to troche nie na reke bo w koncu gdzies ta izolacje miejscami sie zmniejsza.

Sprawa druga to pogoda? Leje i leje i grad i deszc i slonce i wiatr:// w ktorym momencie uwazac na deszcz? Przy wylewaniu plyty czy przy kladzeniu XPS? Najlepiej zwby bylo 15 stopni i slonce ale w najblizszych dnia h u nas lipa raczej :)

Nie mam kiedy zabrać się za dziennik budowy a wiele zdjęć było robionych pod tym kątem :p w sumie to już nie będzie dziennik tylko pamiętnik a bardziej wspomnienia ha ha :p Postaram się w końcu to udostępnić.

mchrol - czyli będzie miał zapewne siatki gotowe zgrzewane. Numerek to rodzaj stali. No wygodne i szybkie. Co i tak nie zmienia faktu, ze układają to tez na kobyłkach czy czymś tam :) I tka daje sobie rękę uciąć, że jak być położył taką siatkę na tej rurce to nic by jej nie było. W końcu to nie nacisk punktowy tylko się rozkłada na całej jej długości. Wiele ciepła ci przez te frezy nie ucieknie to tylko jakiś tam pewnie nawet po przecinku procent całej powierzchni :) a frez to tylko z 5-6cm.

Edytowane przez Janek795

Nie mam kiedy zabrać się za dziennik budowy a wiele zdjęć było robionych pod tym kątem :p w sumie to już nie będzie dziennik tylko pamiętnik a bardziej wspomnienia ha ha :p Postaram się w końcu to udostępnić.

Przyłączam się do prośby @miloszenko i dopinguję prace nad udostępnieniem.

afx,

pytaj o zbrojenie innego konstruktora, zajdziesz w wątku namiary na nich. Siatka fi 10 górą i dołem o oczku 20x20 to nie jest jakieś szaleństwo. Zbroiliśmy kiedyś dużą płytę pod szkielet, trochę w innym terenie, ale tam zbrojenie było zdecydowanie solidniejsze.

Edytowane przez MiśYogi

Janek759, czy mógłbyś udostępnić (lub wskazać) szerszą galerię z wykonania Twojej płyty? Bo tutaj nam potrzeba więcej przykładów układania instalacji w płycie :)

Chyba anty przyklad , ukladanie instalacji wew w elemencie konstrukcyjnym jakim jest plyta fundamentowa jest skrajna glupota !!

Chyba anty przyklad , ukladanie instalacji wew w elemencie konstrukcyjnym jakim jest plyta fundamentowa jest skrajna glupota !!

Dlaczego? Nawet jeżeli konstruktor to uwzględnił podczas liczenia? Z drugiej jednak strony ja bym tez puścił te rury w izolacji razem z wodą itp. Tylko trzeba to dobrze rozplanować na etapie projektu.

BTW: zobacz co anonim wsadził do płyty i nic się nie dzieje ;)