Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dlatego pod XPSa dałem chudziak :-)

ą

do budynku będzie dostawiony garaz 6x4 w projekcie jest płyta 20 cm xps po co garaż nieogrzewany i się zastanawiam czy w związku z nieogrzewaniem garażu grunt pod płytą nie będzie przemarzał i powodował szkody garaż lekki mógłbym go zrobić nawet w szkielecie która jest bardziej elastyczna i to tylko garaż

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie jest forum języka polskiego, ale ja mam problem ze zrozumieniem sensu Twoich wypowiedzi tu na forum. I widzę, że nie jestem jedynym. Zauważ, że w jęz. polskim występują też kropki, przecinki i wielkie litery, których niestosowanie często uniemożliwia zrozumienie sensu.

Ale żeby nie "offtopować:, to zapytam o jedno. Czy obecni tu konstruktorzy uważają, że w płycie fundamentowej pod domem z garażem będzie występować dylatacja między domem a garażem? Powierzchnia zabudowy ok. 170-180m2.

Witam w tym wątku, mam kilka pytań. W sumie pytałem w wątku perm'a, ale bardziej od strony izolacyjnej. Teraz chciałbym dopytać od strony konstrukcyjnej.

Mianowicie chcę zbudować dom parterowy. Bryła prosta stodoła, na kształcie prostokąta z garażem doklejonym do ściany szczytowej. Warunki glebowe, jeszcze będę robił badanie, ale z mojego wykopu wychodzi, że pod humusem jest piach przemieszany z jakąś ilością gliny, nie ma jej chyba zbyt dużo. Wody gruntowe niestety lub stety mam bardzo wysoko. Dom ma być ocieplony od środka (jak Barth3z), ściany zewnętrzne nośne beton komórkowy, wewnętrzne działowe silikat 8cm. Chciałem robić podobnie jak Bartek zwykłe fundamenty, ale przez wody gruntowe zacząłem myśleć o płycie. Wymyśliłem takie coś:

plyta_fundamentowa_z_dzialowka.jpg

Pytanie jakie mam, są następujące:

1. Czy i gdzie dawać folie?

2. Jako ocieplenie chciałbym użyć proszek od Pigeona (darmowy), czy mogę go użyć? Pytanie zwłaszcza do osób, które z niego korzystały.

3. "Najtańszy" EPS piszecie, ale jaki to właściwie?

4. Jakiej grubości musiałaby być ta wylewka, żeby utrzymać ściany działowe z silki 8cm? Jakie zbrojenie ewentualnie? Dodam, że mb ściany o wysokości 2,7m waży ok 280 kg.

5. Czy zbrojenie płyty (tej dolnej) mogłoby być rozproszone plus oczywiście pręty pod ściany zewnętrzne? Czy to w ogóle wychodzi taniej?

6. Czy robić jedną wspólną płytę z garażem, nie zamierzam go ocieplać od gruntu, ma być osobno ocieplony od domu?

Edytowane przez Marek.M

To nie jest forum języka polskiego, ale ja mam problem ze zrozumieniem sensu Twoich wypowiedzi tu na forum. I widzę, że nie jestem jedynym. Zauważ, że w jęz. polskim występują też kropki, przecinki i wielkie litery, których niestosowanie często uniemożliwia zrozumienie sensu.

Ale żeby nie "offtopować:, to zapytam o jedno. Czy obecni tu konstruktorzy uważają, że w płycie fundamentowej pod domem z garażem będzie występować dylatacja między domem a garażem? Powierzchnia zabudowy ok. 170-180m2.

Przepraszam postaram się poprawić jestem starej daty i jak czasami otrzymuję sms to też nie mogę zrozumieć, fakt na komputerze jest łatwiej bo jest edytor

Pytanie jakie mam, są następujące:

1. Czy i gdzie dawać folie?

2. Jako ocieplenie chciałbym użyć proszek od Pigeona (darmowy), czy mogę go użyć? Pytanie zwłaszcza do osób, które z niego korzystały.

3. "Najtańszy" EPS piszecie, ale jaki to właściwie?

4. Jakiej grubości musiałaby być ta wylewka, żeby utrzymać ściany działowe z silki 8cm? Jakie zbrojenie ewentualnie? Dodam, że mb ściany o wysokości 2,7m waży ok 280 kg.

5. Czy zbrojenie płyty (tej dolnej) mogłoby być rozproszone plus oczywiście pręty pod ściany zewnętrzne? Czy to w ogóle wychodzi taniej?

6. Czy robić jedną wspólną płytę z garażem, nie zamierzam go ocieplać od gruntu, ma być osobno ocieplony od domu?

1. W tym wypadku folia chyba pod płytę i pod wylewkę.

2. Masz już nagrany proszek od Pigeona? Ja pół roku temu pisałem w tej sprawie, ale bez odpowiedzi.

3. Zależy co położysz na styro. Płyty GK czy magnezowa jak Barthez.

4. Najlepiej zapytać konstruktora od płyty.

5. Zbrojenie rozproszone wyjdzie taniej, ale trudniej o konstruktora, który ma wiedzę i doświadczenie w tej technologi.

6. Garaż na oddzielnej plycie oddylatowanej od płyty domu.

1. W tym wypadku folia chyba pod płytę i pod wylewkę.

2. Masz już nagrany proszek od Pigeona? Ja pół roku temu pisałem w tej sprawie, ale bez odpowiedzi.

3. Zależy co położysz na styro. Płyty GK czy magnezowa jak Barthez.

4. Najlepiej zapytać konstruktora od płyty.

5. Zbrojenie rozproszone wyjdzie taniej, ale trudniej o konstruktora, który ma wiedzę i doświadczenie w tej technologi.

6. Garaż na oddzielnej plycie oddylatowanej od płyty domu.

1. Jak w u-wert dam folię pod płytę, to pełno kondensatu wychodzi w tej płycie. Jak dam tylko pod wylewką, to też jest minimalnie na styku, ocieplenie-płyta. Mam się tym martwić?

2. Tak już mam.

3. Chodziło mi jaki to rodzaj EPS "najtańszy" pomiędzy płytę a wylewkę, EPS 80 100 czy jaki? Ile mniej więcej kosztuje.

6. No i właśnie, mnie się wydawało, że na jednej płycie. Czy nie będzie tak, że jak będą osobne, to ściany mogą pękać na styku 2 płyt. W końcu obie mogą pracować różnie.

Proszek od Pigeona nie jest tak dobrym izolatorem jak styropian. Zdecydowanie odradzam stosować go pod wylewką, bo będziesz musiał nasypać go przynajmniej 2-3x więcej niż adekwatna wysokość styropianu.

Wg mnie proszek od pigeona nadaje się jedynie do izolacji fundamentów.

Proszek od Pigeona nie jest tak dobrym izolatorem jak styropian. Zdecydowanie odradzam stosować go pod wylewką, bo będziesz musiał nasypać go przynajmniej 2-3x więcej niż adekwatna wysokość styropianu.

Mam zamówione 90m3, więc teoretycznie mogę dać i pół metra nawet. Poza tym perm wyliczył, że więcej jak 20cm styro nie ma sensu dawanie pod podłogę.

Mam zamówione 90m3, więc teoretycznie mogę dać i pół metra nawet. Poza tym perm wyliczył, że więcej jak 20cm styro nie ma sensu dawanie pod podłogę.

Jeśli dasz pół metra, to o tyle będziesz musiał podnieść ściany. Poza tym proszek od pigeona jest miękki i nie da się go zagęścić przez co musiałbyś mocno zazbroić wylewkę.

Jeśli dasz pół metra, to o tyle będziesz musiał podnieść ściany. Poza tym proszek od pigeona jest miękki i nie da się go zagęścić przez co musiałbyś mocno zazbroić wylewkę.
Wychodzi na to, że pod działówki będę musiał i tak zbroić. Muszę przemyśleć to jeszcze. Może dam trochę proszku i styropianu.

Co do foli możesz Bartku coś doradzić.

Folia pod płytą fundamentową nie jest zalecana, ze względu na opór dyfuzyjny, który nie powinien być w tym miejscu. Folia powinna być pod wylewką. Patrząc na to jednak pod kątem konstrukcyjnym folia nie pozwoli na odpływ wody z betonu płyty fundamentowej i nie pogorszy jej wytrzymałości.

Ale w takim wykonaniu - płyta bezpośrednio na gruncie, bez izolacji mamy problem z wysadzinami. Jak to planujesz rozwiązać ?

Może jednak dasz z 5cm XPS'a pod płytą ? Rozwiążesz wówczas oba powyższe problemy.

Poza tym nie nalezy zapomniec, że ten proszek jest dobrym izolatorem jak jest suchy, jak do niego się dostanie woda to się zrobi "ciastolina" , ktorych parametrów izolacyjnych raczej nikt nie badal, a sa zapenw dosc mierne - tak wiec stsowanie wszelakich proszków miedzy ktore moze sie dostac woda to jest neperozumienie, te proszki maja zastosowanie tam gdzie jest sucho , czyli w mijescach potencja;lnie nie zagrozonych nadmiarem wilgoci

Ten proszek nie podciąga kapilarnie wody, zanurzony w wodzie wypływa na powierzchnię. Ktoś go sprawdzał.

To prawda, ale zamknięcie go pod wylewką, gdzie nie ma możliwości odparowania nadmiaru wilgoci jest ryzykowne. Nie wiem jaki wtedy opór cieplny będzie miał wilgotny proszek. Może przed wylanie posadzki trzeba go potraktować gipsem, jak to było w przypadku stosowania perlitu ?

Edytowane przez Barth3z

Obecnie jestem na etapie adaptacji projektu. Od dawna byłem zdecydowany na płytę fundamentową i chciałem też zlecić architektowi adaptującemu także zaprojektowanie płyty ale z dotychczasowych rozmów wynika, że nie jest on zwolennikiem tego typu rozwiązania i w związku z tym mam wątpliwości co do jego fachowości w tym zakresie.

Jeśli architekt nie wprowadzi płyty, pozwolenie na budowę uzyskam na budynek ze standardowym fundamentem. Jak formalnie wygląda zmiana fundamentu na płytę w trakcie budowy - z tego co wiem często zdarza się tak, że wykonawca oferuje projekt płyty w cenie. Czy wymaga to wówczas zgody architekta adaptującego ?