Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

olo911, a ogólnie jesteś zadowolony z projektu?

Ogólnie jestem zadowolony, dostałem projekt takiej płyty jakiej mniej więcej chciałem.

Początkowo też miałem mieć siatki, ale ja mam płytę grubości 20cm i na łączeniach siatek (trzech, więc 3 x 8mm x 2) i zastosowaniu dystansu 12cm miałbym niewiele otuliny od dołu i od góry... na szczęście mój kierbud się tym zainteresował już podczas tworzenia projektu i zostało to zamienione na zwykłe zbrojenie z prętów.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie dostaliśmy projekt płyty. Można się popastwić ;) A tak serio to wszelkie konstruktywne opinie są mile widziane.

Obrys wykopu

Opaska

Zbrojenie

Niewiemcoto

Przekroje

Instalacje

projekt od Pana Wojtka :)

Zbrojenie mieści się na styk. Wykonaliśmy kilka płyt wg. jego projektu. Ogólnie fajne projekty, skrojone na miarę. Żadnych udziwnień ani niepotrzebnych wynalazków. Jedyne czego nie robimy z jego projektów, to tych wcięć w izolacji, które projektuje przy drzwiach i oknach.

I tak jak pisałem. Zbrojenie przy ścianach nośnych, mieści się na styk. Trzeba uważać bo jeśli strzemiona się wygnie powiedzmy o 0,5cm większe (wyższe), to robi się już bardzo ciasno.

Ogólnie jestem zadowolony, dostałem projekt takiej płyty jakiej mniej więcej chciałem.

Początkowo też miałem mieć siatki, ale ja mam płytę grubości 20cm i na łączeniach siatek (trzech, więc 3 x 8mm x 2) i zastosowaniu dystansu 12cm miałbym niewiele otuliny od dołu i od góry... na szczęście mój kierbud się tym zainteresował już podczas tworzenia projektu i zostało to zamienione na zwykłe zbrojenie z prętów.

Dzięki za opinię, napawa optymizmem :)

Si signore ;)

Zbrojenie mieści się na styk. Wykonaliśmy kilka płyt wg. jego projektu. Ogólnie fajne projekty, skrojone na miarę. Żadnych udziwnień ani niepotrzebnych wynalazków. Jedyne czego nie robimy z jego projektów, to tych wcięć w izolacji, które projektuje przy drzwiach i oknach.

I tak jak pisałem. Zbrojenie przy ścianach nośnych, mieści się na styk. Trzeba uważać bo jeśli strzemiona się wygnie powiedzmy o 0,5cm większe (wyższe), to robi się już bardzo ciasno.

Ale czy w związku z tym poprawiać jakoś to zbrojenie w projekcie żeby nie mieściło się tak na styk? Mój mąż też mówi, że raczej tego wcięcia nie wykonamy.

Wykonaliśmy kilka płyt wg. jego projektu.

Acha, jeszcze jedno, a jak wykonujecie opaskę? U nas jest tylko 2 stopnie spadu. Na większości szkiców w necie jest ona pod większym kątem, ale Pan Wojtek stwierdził, że taką skośną ciężko jest dobrze zagęścić (kruszywo wokół niej) i może się łamać. Co wy na to?

Acha, jeszcze jedno, a jak wykonujecie opaskę? U nas jest tylko 2 stopnie spadu. Na większości szkiców w necie jest ona pod większym kątem, ale Pan Wojtek stwierdził, że taką skośną ciężko jest dobrze zagęścić (kruszywo wokół niej) i może się łamać. Co wy na to?

No właśnie ja mam dylemata z tą opaską.

Forumowicze w moim dzienniku sugerują żebym po prostu zrobił pionową, a nie pod kątem. Sam nie wiem i jestem ciekaw opinii.

Których to strzemion i tzw belek ukrytych robi nie wiadomo po co ....

Edytowane przez jacentyy

No właśnie ja mam dylemata z tą opaską.

Forumowicze w moim dzienniku sugerują żebym po prostu zrobił pionową, a nie pod kątem. Sam nie wiem i jestem ciekaw opinii.

Mi konstruktor powiedział, że pionowa jest bardzo dobra, ale on jej nie może zaprojektować, bo ponoć ktoś na to patent założył. Jest jednak problem z odpowiednim zagęszczeniem gruntu od wewnątrz i zewnątrz równocześnie, tak żeby opaska nie popękała. Generalnie te same argumenty co przy skośnej. Nie wiem jak się na to zapatrują inni. A może ktoś ma pionową? Tylko jak to potem sprawdzić czy pęka czy nie...

A do czego służą te wcięcia?

Konstruktor argumentuje, że projektuje je na wjeździe do garażu żeby wzmocnić izolację, która będzie poddawana w tym miejscu większemu naciskowi i może pękać. Przyznał, że tworzy w tym miejscu niewielki mostek termiczny, ale zyskiem jest trwałość izolacji. Akurat tu nie przekonał nas zbytnio.

Edytowane przez Doli.

^^

No i dobrze ze Was nie przekonal, to da sie zrobic na rozne sposoby np szklem poankowym, a co do zeber czy to belek ukrytych pod scianami nosnymi to ich po prostu nie trzeba robic , nic nie daja

Chodzi o te zbrojenia pod ścianami nośnymi?

Czy możesz, albo ktoś inny może, wytłumaczyć mi jak czytać te rysunki ze zbrojeniem?

Zbrojenie

Czy te przerywane linie to są zbrojenia? Te takie skośne "przekątne" też? A te puste punkty (dystanse) - czy one podpierają zbrojenie, żeby nie leżało na izolacji? Jak oglądam zdjęcia zbrojenia płyty to to jest taka kratownica z prętów, a te rysunki nie przypominają czegoś takiego. Chyba, że te przerywane linie to wzmocnienia, na których opierają się panele z siatki fi 8.

Niewiemcoto

A co przedstawia ten drugi rysunek?

to pierwsze to są siatki zgrzewane - układane na zakład.

To drugie - to są te belki. Mówiąc krótko, to cztery pręty fi12, spięte figurami "U"

Obwodowo, te belki oprócz figur "U" , są skręcane ze strzemionami.

Nie wiem co Wy chcecie od tych belek. Ta płyta jest dobrze skrojona, co prawda można wykonać projekt płyty bez belek, ale wówczas siatka najczęściej idzie z fi12 a co za tym idzie - cena płyty rośnie bo stali sporo więcej.

Czy stosowanie gotowych siatek w porównaniu ze zbrojeniem z prętów ma jakieś wady / zalety?

Według mojego kierbuda owszem siatka znacznie przyspiesza tempo, ale z drugiej strony zmniejsza też łączną grubość betonu na łączeniach takich siatek.

Poniżej zacytuję, co mi przesłał jak zobaczył projekt z siatek, gdzie były zakłady 4 siatek w jednym miejscu:

- siatki z prętami fi 8mm - każda w 2 kierunkach pospawana - daje grubość 16 mm x 4 = 64 mm

- tylko w zbrojeniu dolnym... to samo w zbrojeniu górnym... - razem 12,8 cm - same pręty...

Otulina dolna płyty fundamentowej powinna mieć minimum 5cm; górna 2,5cm...

Razem to daje: 5,0+12,8+2,5=20,3 cm... Gdzie jest miejsce na falowe dystanse szer. 12 cm, czyli beton pomiędzy zbrojeniem dolnym i górnym...??? Gdyby to dodać - płyta powinna mieć minimum grubość 32,3 cm...,

Wg mnie i niemieckiej normy - siatki konstrukcyjne powinny na siebie nachodzić po 50cm w kierunku nośnym

i 25cm w kierunku nie nośnym. Siatki typu Q (nośne w 2 kierunkach - muszą mieć zakłady po 50cm w każdym kierunku...

Ja w tym samym projekcie miałem płytę grubości 20cm...

Później był pomysł na zakład "tylko" 3 siatek i tu policzmy zakładając, że zakłądy siatek dolnej i górnej się nie pokrywają, to: 3x16mm + 16mm = 64mm + 120mm dystans pomiędzy górą i dołem = 184mm, więc pozostaje 16mm otuliny zewnętrznej...

No i stanęło na tym, że będę miał zbrojenie "tradycyjne" z prętów 8mm.

Należało by w tym momencie wspomnieć o przewadze zbrojenia rozproszonego, tu się w ogóle nie musimy przejmować jakimiś zakładami i otulinami :)

Później był pomysł na zakład "tylko" 3 siatek i tu policzmy zakładając, że zakłądy siatek dolnej i górnej się nie pokrywają, to: 3x16mm + 16mm = 64mm + 120mm dystans pomiędzy górą i dołem = 184mm, więc pozostaje 16mm otuliny zewnętrznej...

To jest dobry pomysł, a możesz tak układać dystanse (zetki, węże czy inne), aby unikać ich w miejscach zakładu.