Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Według mojego kierbuda owszem siatka znacznie przyspiesza tempo, ale z drugiej strony zmniejsza też łączną grubość betonu na łączeniach takich siatek.....

Pan kierbud chyba nigdy w zyciu siatek nie układał, siatki da sie ulozyc tak aby byly w "jednej" "plaszczyżnie" , trzeba tylko pogłówkowac.

..

Nie wiem co Wy chcecie od tych belek. Ta płyta jest dobrze skrojona, co prawda można wykonać projekt płyty bez belek, ale wówczas siatka najczęściej idzie z fi12 a co za tym idzie - cena płyty rośnie bo stali sporo więcej.

Nie wiem skad u Ciebie przekonanie, że wyciagniecie tzw belek ukrytych powoduyje zwiększenie srednicy pretów siatki głownej ?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pan kierbud chyba nigdy w zyciu siatek nie układał, siatki da sie ulozyc tak aby byly w "jednej" "plaszczyżnie" , trzeba tylko pogłówkowac.

Facet generalnie ma dużą wiedzę, choć czasem potrafi zaskoczyć czymś nie przemyślanym...

Faktycznie jak przemyślałem to, to da radę uzyskać jedna płaszczyznę, ale zakład musi być mniejszy niż 2x wielkość oczka, prawda?

Nie wiem skad u Ciebie przekonanie, że wyciagniecie tzw belek ukrytych powoduyje zwiększenie srednicy pretów siatki głownej ?

zaprojektujesz mi płytę z siatek fi8, bez belek? Za projekt, zapłacę powiedzmy 2000zł od ręki. Bo jakoś nie znalazłem jeszcze takiego konstruktora, a znacznie by mi to ułatwiło prace. Bądź co bądź, wykonanie tych belek z figurami "U" jest naprawdę czasochłonne.

zaprojektujesz mi płytę z siatek fi8, bez belek? Za projekt, zapłacę powiedzmy 2000zł od ręki. Bo jakoś nie znalazłem jeszcze takiego konstruktora, a znacznie by mi to ułatwiło prace. Bądź co bądź, wykonanie tych belek z figurami "U" jest naprawdę czasochłonne.

Ogólnie dla domu na gazobetonie wychodzi siatka około fi 10 co 250 mm plus dozbrojenia w miejscach w ktorych momenty sa wieksze i ta siatka jest nie wystarczajaca, rownowazna siatka dla fi 8 to co 150 mm i nie widze problemu w takiej siatce poza montazowym - po siatce o oczkach 150x150 mm chodzi sie raczej caly czas nogi miedzy oczka podczas betonowania nie wsadzisz łatwo a jak wsadzisz to kombinujesz jak ja wyciagnac i stad fi 10 co 250 . Dodatkowo fi 8 zdecydowanie łatwiej sie gnie jak niefortunnie sie na takim precie stanie. Siatke fi 10 latwiej dogeszcic nawet fi 12

Ale ze wzgledów obliczeniowych naprwade te belki nic nie wnosza, to ze jakis konstruktor Ci powie ze siatka fi 8 co 250 plus belki bedzie wystarczajace to taki kontruktor takiej płyty nigdy w zyciu nie liczyl w programie do plyt. Zdecydowanie wieksze momemnty wychodza prostopadle do sciany nośnej a nie do niej rownolegle.

Powiedz mi jak robisz strop i chcesz go wzmocnic to dajesz prety nad sciana i robisz nad nia belke czy w poprzek sciany ?

Plyta fundamentowa to oczywiscie w duzym uproszczeniu tzw strop odwrocony.

A co do propozcyji , jak bede mial mniej zlecen od obecnego "pracodawcy" to sie zglosze ;)

Piszę ten post, ponieważ chciałbym się pochwalić, że wczoraj nareszcie została zalana u mnie płyta grzewcza wykonana "tymi rękoma" :)

Dziękuję Panowie za porady oraz inspirację, jak również potwierdzenie, że można ją wykonać samemu.

To właśnie ten wątek przekonał mnie do płyty fundamentowej.

Jestem bardzo zadowolony z wykonania samemu tego etapu i wszystkim życzę tego samego :D

Pozdrawiam

Damian

Witam,

Proszę o opinię czy poniższa metoda izolacji małej płyty w ogrodzie wylanej pod grilla/wędzarnie będzie ok?:

Płyta 20 cm grubości o wymiarach 240X 80cm

Beton B20 z dodatkiem środka o nazwie hydroszczel / albo inna podobna nazwa / w płynie , dolany do wody zarobowej przy mieszaniu.

Płyta izolowana od góry folią w płynie / tytan / i na to ścianki z cegły klinkierowej pełnej na zaprawie do klinkieru.

Czy to jest właściwa koncepcja zapobiegająca podciąganiu wilgoci i ewentualnych negatywnych skutków w przyszłości?

Proszę o radę:)

@wera2007, nic z tego nie rozumiem, chyba źle podchodzisz do sprawy? Po co chcesz izolować beton z góry, gdy nie myślisz o spodzie płyty? Zrób podsypkę pod płytę co najmniej kilkanaście centymetrów, na płycie jakiś mały spadek, żeby woda nie stała, skombinuj odprowadzenie wody spod płyty, zatrzyj dobrze płytę, żeby nie było dziur i pomyśl o uzbrojeniu płyty siatką na górze, o czym nie piszesz.

@wera2007, nic z tego nie rozumiem, chyba źle podchodzisz do sprawy? Po co chcesz izolować beton z góry, gdy nie myślisz o spodzie płyty? Zrób podsypkę pod płytę co najmniej kilkanaście centymetrów, na płycie jakiś mały spadek, żeby woda nie stała, skombinuj odprowadzenie wody spod płyty, zatrzyj dobrze płytę, żeby nie było dziur i pomyśl o uzbrojeniu płyty siatką na górze, o czym nie piszesz.

MiśYogi, Nic z tego nie rozumiem co piszesz ;)

Mysle że dobrze podchodzę do tematu.

Chcę zaizolować płytę tak jak się izoluje fundament przed murowaniem pierwszej warstwy pustaka i dodatkowo do betonu dać hydroszczel.

Nie chcę jednak dawać papy na pepiku ze względu na bliskość wysokich temperatur.

Kwestie o których piszesz są oczywiste: spadek, zbrojenie...

Folia na spód pod płyt e dla mnie to rozwiązanie złe.

Proszę o komentarz osoby które robią takie rzeczy,

Z góry dziękuję.

MiśYogi, Nic z tego nie rozumiem co piszesz ;)

Mysle że dobrze podchodzę do tematu.

Chcę zaizolować płytę tak jak się izoluje fundament przed murowaniem pierwszej warstwy pustaka i dodatkowo do betonu dać hydroszczel.

Nie chcę jednak dawać papy na pepiku ze względu na bliskość wysokich temperatur.

Kwestie o których piszesz są oczywiste: spadek, zbrojenie...

Folia na spód pod płyt e dla mnie to rozwiązanie złe.

Proszę o komentarz osoby które robią takie rzeczy,

Z góry dziękuję.

Przepraszam ale na tym ma stać wędzarnia/grill czy jakiś zamknięty budynek? Jeżeli to pierwsze, to zrób 30 poduszkę z piachu pod płytę jako warstwę nie podciągającą i to wszystko. To co tam postawisz i tak będzie miało kontakt z wilgocią.

Dzięki Perm.

Musze to przemyśleć jeszcze, każdy dosłownie mówi co innego.

Tu nie ma nad czym myśleć. Piasek (dobrze ubity) pod płytą sprawi, że nie będzie wilgoci od gruntu. Co chcesz więcej? Jak zadaszysz, to będzie sucho, jak nie, to będzie mokro ale będzie przesychać. Po kiego jakieś izolacje?

Perm,

Mam wątpliwość cały czas czy mimo podsypki pod płytą ścianka z cegły nie pociągnie wilgoci z gruntu np bokami płyty. A to nie skończy się problemami w postaci np. pęknięć itp.

Co zaszkodzi jeśli dam izolację w postaci foli płynnej na górę płyty i na tym postawie ścianki?

Koszt 20 zł.

To takie moje przemyślenia::)

Perm,

Mam wątpliwość cały czas czy mimo podsypki pod płytą ścianka z cegły nie pociągnie wilgoci z gruntu np bokami płyty. A to nie skończy się problemami w postaci np. pęknięć itp.

Co zaszkodzi jeśli dam izolację w postaci foli płynnej na górę płyty i na tym postawie ścianki?

Koszt 20 zł.

To takie moje przemyślenia::)

Podbudowa z piachu nie podciąga wody. Nie będzie problemów.

Podbudowa z piachu nie podciąga wody. Nie będzie problemów.

Nie rozumiem tego. Jeśli piasek nie podciąga wody (co samo w sobie jest absurdalnym stwierdzeniem, bo przecież podciąga wodę?), to czemu przy budowie płyty fundamentowej pod budynki mieszkalne stosuje się tyle warstw hydroizolacji?

Jeśli robisz skrót myślowy w kontekście budowy wędzarni (która sama w sobie będzie budynkiem otwartym itd.), to ok. Ale jeśli uogólniasz do wszystkich płyt fundamentowych, to prosiłbym o wyjaśnienie, bo burzysz mi światopogląd... :p

Nie rozumiem tego. Jeśli piasek nie podciąga wody (co samo w sobie jest absurdalnym stwierdzeniem, bo przecież podciąga wodę?), to czemu przy budowie płyty fundamentowej pod budynki mieszkalne stosuje się tyle warstw hydroizolacji?

Jeśli robisz skrót myślowy w kontekście budowy wędzarni (która sama w sobie będzie budynkiem otwartym itd.), to ok. Ale jeśli uogólniasz do wszystkich płyt fundamentowych, to prosiłbym o wyjaśnienie, bo burzysz mi światopogląd... :p

Gdzie masz pod płytą "hydroizolację"?

Wtrącę się, bo właśnie będę planował hydroizolację pod płytę fundamentową (piwnica) i są rozwiązania, w których hydroizolacja pozioma jest między betonem podkładowym a płytą fundamentową i tak chyba będę chciał mieć u siebie.
No ale ty masz wysoki poziom wód gruntowych i piwnicę. Musisz zrobić ciężką izolację przeciwwodną. Pod zwykłą płytę nie daje się izolacji. Jest folia na XPS ale po to, by beton nie wpływał między płyty izolacji.

Pod zwykłą płytę nie daje się izolacji. Jest folia na XPS ale po to, by beton nie wpływał między płyty izolacji.

Hmm, chyba już rozumiem. Dla mnie (początkującego ;)) każda folia, to w moim prostym rozumowaniu hydroizolacja (izolacja przed wodą w uproszczeniu), stąd pewnie nieporozumienie.

Natomiast nadal nie rozumiem, jak piasek może nie podciągać wody.