Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OK, w projekcie widzę "siatki fi8 15x15", ale jest też dopisek "dopuszcza się zamienne zastosowanie zbrojenia z pręta fi8 co 15cm zbrojonego krzyżowo".

Czyli zrobiliście z prętów?

Moja pomyłka przy pisaniu posta. Zakręciłam się. W projekcie jest siatka, skłaniamy się ku siatce, ale jak będzie to jeszcze temat do przegadania z ekipą. Na pewno przy siatce jest mniej roboty, więc i robocizna powinna być mniejsza. Jeśli nie będzie innych "przeciw" to pewnie się na to zdecydujemy.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja pomyłka przy pisaniu posta. Zakręciłam się. W projekcie jest siatka, skłaniamy się ku siatce, ale jak będzie to jeszcze temat do przegadania z ekipą. Na pewno przy siatce jest mniej roboty, więc i robocizna powinna być mniejsza. Jeśli nie będzie innych "przeciw" to pewnie się na to zdecydujemy.

Siatka z fi8 w płytę? Wcześniej tak cienkiej stali w płycie nie widywałem...

Na pewno przy siatce jest mniej roboty, więc i robocizna powinna być mniejsza. Jeśli nie będzie innych "przeciw" to pewnie się na to zdecydujemy.

Możecie za to więcej zapłacić za stal, transport i rozładunek. :-)

Z tym kręceniem, nie jest taki wielki problem, rozstawia się co który pręt, a potem już zagęszcza "na oko". To jest zazwyczaj mała płyta pod dom i nie ma takich wielkich oszczędności, jak przy dużych powierzchniach. Ale policzyć różnicę warto.

Jeśli jeszcze nie macie dogranej ekipy na płytę to mogę polecić Parati. Jeśli chodzi o zbrojenie to przeliczają płytę jeszcze raz w cenie.

Pisalismy do nich i dostaliśmy ich wycenę. Obecnie skłaniamy się ku opcji, że cały sso robi jedna firma, mająca doświadczenie również w płytach.

A czy ktoś zna ekipy mające doświadczenie w płytach i w betonie W8 i w hydroizolacjach polimerowo-bitumicznych (np. Remmers) w województwie podkarpackim i zrobi przynajmniej stan zerowy (do stropu piwnicy)?

Dodam, że to będzie płyta pod piwnicą, ale w razie konieczności mam firmę, która zrobi głęboki wykop zanim wejdzie ekipa budowlana.

A czy ktoś zna ekipy mające doświadczenie w płytach i w betonie W8 i w hydroizolacjach polimerowo-bitumicznych (np. Remmers) w województwie podkarpackim i zrobi przynajmniej stan zerowy (do stropu piwnicy)?

Dodam, że to będzie płyta pod piwnicą, ale w razie konieczności mam firmę, która zrobi głęboki wykop zanim wejdzie ekipa budowlana.

Czy Bystra to jest wystarczająco podkarpacki kierunek? ;) Wiem, że to podbeskidzie, ale w sumie relatywnie niedaleko. Wpisz sobie "termopłyta Bystra" w googla. Rozmawiałam z nimi i nawet nie mieli oporów pod Wrocław przyjechać. Ceny sensowne, ale jak z jakością czy terminami to nie powiem, bo nie dowiadywałam się.

To mało żeś tych płyt widział, płyty pod domki jednorodzinne to nie jest jakieś mega wytężony element i wytzrymałościowo siatka fi 8 co 15 cm w niektórych płytach wystarcza.

Będzie z 20 i plus te z forum. Nikt wcześniej ze zbrojeniem nie schodził poniżej fi10. Ja nie mówię, że to jest błąd albo nie wytrzyma, tylko że do tej pory było zwykle więcej...

^^

Musisz bardzo dokładnie wybrać sobie wykonawce, naprawde rzetelnego, bo widze, że chcesz stosować dobre produkty , a paproków budowlanych jest strasznie dużo, niestety dokładność i rzetelność jest dzisiaj dużą rzadkością....

• 2 weeks później...

zna ktoś 'jeden prosty trik' (lub więcej trików :)) jak najtaniej zrobić płytę fundamentową?

założenia:

- wymiary płyty ~16x10 metrów (prostokąt)

- izolacja pod płytą

- wsp przenikania U płyty <= 0,15 W/m2K

- ciągłość izolacji płyty i na połączeniu ze ścianami

grunt u mnie to: humus grubość 0,3m, zwietrzeliny pylaste margla, półzwarte (pył z drobnym rumoszem margla) grubość 1m ,niżej skała spękana margiel

nie ma wody gruntowej

geolog twierdzi że:

" Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu, Budownictwa i

Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012r., (Dz. U. Nr 81, poz. 463)

w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawiania obiektów

budowlanych projektowane przedsięwzięcie proponuje się zaliczyć do

I kategorii geotechnicznej w prostych warunkach gruntowych. "

trzeba coś podsypywać i zagęszczać?

trzeba chudziak czy nie?

izolacja jaka, ile, gdzie?

Witam,

na przełomie września/ października będę wykonywał płytę pod garaż (5,5 x 7,5 m)

Płyta bezpośrednio na podsypce (bez styropianu), styropian tylko na obrzeżach płyty.

Mam pytanie, czy płyta 0SB 22 mm nada się na wykonanie szalunku, czy lepiej użyć desek ?

Wymyśliłem sobie, że skoro płyta mam mieć 24 cm grubości kupie w markecie budowlanym płyty z pocięciem na pasy po ok 31 cm (31 x 250 cm) z późniejszym ich wykorzystaniem na wieniec i słupy.

Witam,

na przełomie września/ października będę wykonywał płytę pod garaż (5,5 x 7,5 m)

Płyta bezpośrednio na podsypce (bez styropianu), styropian tylko na obrzeżach płyty.

Mam pytanie, czy płyta 0SB 22 mm nada się na wykonanie szalunku, czy lepiej użyć desek ?

Wymyśliłem sobie, że skoro płyta mam mieć 24 cm grubości kupie w markecie budowlanym płyty z pocięciem na pasy po ok 31 cm (31 x 250 cm) z późniejszym ich wykorzystaniem na wieniec i słupy.

osb 22 nada się.

BTW czemu płyta 24 cm? Masz taki projekt? jakie zbrojenie?

Pod garaż można wyłożyć także wieniec fundamentowy albo stopy ;) choć wylanie betonu jest najlepsze chyba. Ja właśnie będę garaż stawiam i mam zamiar wylać beton. Garaż 5x6 metrów ;) trochę czytałam tutaj i fajnie tam piszą:spam: jak-wykonac-o-odpowiednia-wylewke-pod-garaz/ Edytowane przez Tomaszs131

Witam,

Mam płytę fundamentową pod dom.

Muszę zrobić opaskę przeciwwysadzeniową. Opaska powinna mieć 100cm, ale płyty XPS mają 125cm na 60cm, czy w takim razie wystarczy 60cm?

pozdrawiam

Damian

60cm to trochę mało jak by przyszły duże długotrwałe mrozy, wkop je na 120cm i będzie git :) albo zrób opaskę poziomą, np jedna płyta na pół - połowa pionowo jako burta, a druga połowa poziomo ze spadkiem.

Witam, ja mam takie pytanie. Budować się będę na płycie fundamentowej. Dom będzie ogrzewać PC. Oczywiście podłogówka w całym domu i tu mam dylemat.

Część osób rozprowadza rury do ogrzewania podłogówki już w zbrojeniu płyty, cześć wylewa płytę tradycyjnie i w dalszym etapie rozprowadza podłogówkę w domu, przed wylewką. O co tutaj chodzi? Jakie są wady i zalety jednego i drugiego rozwiązania? Jak jest lepiej?