Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poki nie mialem jeszcze zrobionego terenu wokój budynku, to jakies mrowki dalo się zauważyć.

Użycie trutki rozwiazywalo problem na kilka miesięcy . Po zrobieniu opaski z kostki granitowej na betonie, cokolu z gresu, trawnika mrowek nie obserwuję. Ale profilaktycznie, na poczatku lata robię rundke, rozsypujac trutkę po opasce.

ile czasu i do jakiej temperatury wygrzewaliście płytę fundamentową? Mam płytę z ogrzewaniem. Zamontowana pompa panasa PW 9kw od tygodnia i temperatura niewiele się podnosi.

Mam ocieplone ściany jednak dopiero teraz bede ocieplał poddasze , przynajmniej częsciowo, odpuszczam piankę bo za zimno wiec położę chociaż z 15-20cm styro na podłodze poddasza. Nie mam tez jeszcze reku ale to chyba dobrze przy wygrzewaniu :)

W umowie temperatura zasilania max 26 stopni to ile przy takiej temperaturze potrwa podgrzanie domu? J

Jednak chudziak pod XPS nie jest najgorszym pomysłem, wolę spać spokojnie i nie martwić się że mi coś styropian zje :)

Tylko 26 stopni zasilania? A jak będziesz chciał mieć 24 - 25 stopni w domu, jak to podgrzejesz?

Jak długo musicie czekać aż ogrzewanie w płycie zacznie podnosić temperaturę w domu?

Jest różnica w akumulacji między wersja ogrzewania na dolnej siatce a na górnej?

Edytowane przez NoCo

Hejka,

my wygrzewaliśmy strasznie długo(pow płyty 134 mkw/rurki na dolnej siatce 1200mb/rozstaw co 10 cm). Na start zapuszczona pompa żeby tylko odczytać temp. powrotu. Było jakieś 19 st(lato). Startowanie od 22 i co 48h następne 5st. Zesrał się w międzyczasie czujnik powrotu i nie puszczał grzania bo czytał że niby zagorąco.

Z miesiąc czekała pompa na czujnik. Na nowo 22 st i w górę do 42st(tak zaprojektował rehau) oj wtenczas to gorąc okropny. Po osiagnięciu 42 st jechaliśmy w dół i spowrotem)

Pan od kleju i pan od podłogi jeździł mierzyć rezonansem i niewychodziło bo wciąż ponad 3%(6,5 albo 6 albo 6,5 procenta).

Ruszyliśmy z wentylacją i po około 3 tygodni zawołałem pana z lafarge co by mi pomiar CM zrobił a nie jakimś rezonansem, wyszło 3,5%, ciagle dużo.

No to grzaliśmy i grzaliśmy tak jeszcze z miesiąc a rezonans dalej pokazuje 6 procent...i rozmowy- "bo to może frakcja zagruba bo zbrojenie bo cośtam" aż w końcu padła decyzja że podłoga ma być przed końcem października. Dał parkieciarz jakiś grunt śmierdzący...poczekał dzień i dał znowu ten grunt i zaczął deski kłaść.

My se tu mieszkamyjuż od miesiaca chyba, pompa zasila podłogówke na około 29 st...temp przy oknie ma 21 st a za oknem -3st.

ocieplona płyta xps od spodu 20cm/ściany 20cm grafitu/dach cały pianą natryśnięty około 20cm.

A płytę to sławek z rafałem robili. Ale nie o tym miało być.

Reasumując:

Wygrzewanie >3mc

Temp zasilania 29 > zdarzyło mi sie i 46 st podać...algorytm w pompie jakiś jest i tak se uznał :)

Ciągłość ocieplenia> podstawa...najpierw ocieplić potem grzać

Rekperacja/wygrzewanie> dużo wilgoci wychodzi przy reku...okna zamknięte a punkt rosy na wymienniku i odpływ skroplin poza dom

akumulacja płyty/opóźniona reakcja >brak porównania (jesteś z dębicy a my z kolbuszowej) chcesz pobawić się nastawami to podjedz i doświadczysz. kiedy dowalę na grzaniu to małża podchodzi i mówi że fa caldo...to jest po około 6 godzinach od zmiany(płyta 20cm lafarge/rurki na dolnej siatce)

koniec.

Edytowane przez głodek

Temp zasilania 29 > zdarzyło mi sie i 46 st podać...algorytm w pompie jakiś jest i tak se uznał :)

Nie było żadnych problemów przy takiej temperaturze z płytą ? Był przypadek na forum że zbyt szybkie i wysokie grzanie spowodowało pękanie ścian działowych (chyba budowlany_laik z tego co pamiętam)

akumulacja płyty/opóźniona reakcja >brak porównania

W sensie pozytywnym czy negatywnym ?

(jesteś z dębicy a my z kolbuszowej) chcesz pobawić się nastawami to podjedz i doświadczysz. kiedy dowalę na grzaniu to małża podchodzi i mówi że fa caldo...to jest po około 6 godzinach od zmiany(płyta 20cm lafarge/rurki na dolnej siatce)

koniec.

O jakiej zmianie temp mówimy ? np

z 21 do 24 jeśli chciałbyś podnieść to ile trzeba czekać ? Jak długo utrzymuje się temperatura płyty po wyłączeniu ogrzewania ? (wiem że zależy od start ale tak w przybliżeniu)

Jest w praktyce możliwe utrzymanie w łazience np. 25 stopni a w pokojach 22 ? Czy wszystkie pomieszczenia mają taką samą temperaturę i nie ma możliwości różnych nastaw ?

W jakiej umowie masz zawarta maks. temp zasilania ?

W umowie z wykonawcą płyty jest infomacja że temperatura zasilania nie powinna być wyższa niż 26 stopni :)

Co w sumie jak teraz patrzę można rozumować jako informację a nie obowiązek :) Mimo wszystko mam nadzieję, że nie będę musiał mieć ustawionej wyższej temperatury bo dla mnie 21 to już maks inaczej się już przegrzewam.

Wczoraj "przesłoniłem" wejście na nieogrzewane poddasze i temperatura przez noc wzrosła o 2 stopnie. Dzisiaj wstawiłem kurtynę z wełny więc będzie jeszcze szczelniej na parterze. może już zostawię taką temperaturę czyli okolice 13-15 stopni do czasu zakończenia gładzi i malowania.

Zrzut ciepła skumulowanego trwa kilka godzin 3-4 h, chociaż zależy o ile stopni aby doszło do 15 stopni to 6-8h.

Aby ciepło było oddane najpierw musi być dostarczone, jeżeli ciepło dostarczane jest tylko przez CO to taki zabieg nie przynosi zysków, co najwyżej "wypłaszcza " wykres temperatury...nie istnieje perpetuum mobile .

Dlatego bawią mnie wypowiedzi że akumulacja przynosi zyski

Edytowane przez Andrzej733

Zrzut ciepła skumulowanego trwa kilka godzin 3-4 h, chociaż zależy o ile stopni aby doszło do 15 stopni to 6-8h.

Aby ciepło było oddane najpierw musi być dostarczone, jeżeli ciepło dostarczane jest tylko przez CO to taki zabieg nie przynosi zysków, co najwyżej "wypłaszcza " wykres temperatury...nie istnieje perpetuum mobile .

Dlatego bawią mnie wypowiedzi że akumulacja przynosi zyski

Jeśli się grzeje w 2. taryfie to przynosi.

I to nie dlatego, że to perpetum mobile, tylko tańszy prąd.

Nie wiem, co miałeś na myśli pisząc:

O jakich 15*C piszesz ? Możesz uściślić ?

"-Nie było żadnych problemów przy takiej temperaturze z płytą ? Był przypadek na forum że zbyt szybkie i wysokie grzanie spowodowało pękanie ścian działowych (chyba budowlany_laik z tego co pamiętam)"

A no popękał tynk w miejscu łączenia słupów z suporkiem a po nałożeniu farby latexowej tych pęknięć nie widać.(w sensie takim że przy jednym słupie dokładnie na wysokości od 0 do około 90cm i przy jednym nadprożu okiennym na długości ok 40cm rysa, natomiast nie wiem czy to akurat od grzania)- i nie dotyczy działowych.

"-W sensie pozytywnym czy negatywnym ? "

A w takim że bladego pojęcia nie mam jak to wygląda na zwykłej wylewce - ile czasu potrzeba na nagrzanie i ile trzyma.U nas to wygląda tak że po paru godzinach czuć posadzkę ciepłą lub cieplejszą od momentu wystartowania lub podniesienia temperatury. powiedzmy po 4h już mamy ciepłą podłogę. Pompa grzeje swoim rytmem i w zasadzie nie doświadczyłem zimnej podłogi nie jestem w stanie też precyzyjnie powiedzieć ile czasu chodzi w odniesieniu do doby czy jakiegokolwiek okresu czasu.(Przyjedź, pobaw się nastawami - będzie nam niekomfortowo to co najwyżej wygonimy cię na trzeci lub drugi dzień)

"-O jakiej zmianie temp mówimy ? np z 21 do 24 jeśli chciałbyś podnieść to ile trzeba czekać ? Jak długo utrzymuje się temperatura płyty po wyłączeniu ogrzewania ? (wiem że zależy od start ale tak w przybliżeniu)"

Ja tego nie analizuję, przyjedź...przywieź stoper i termometr. :)

"-Jest w praktyce możliwe utrzymanie w łazience np. 25 stopni a w pokojach 22 ? Czy wszystkie pomieszczenia mają taką samą temperaturę i nie ma możliwości różnych nastaw ?"

Jest możliwe - zdławisz wszystkie pozostałe pętle a te które przechodzą przez łazienki zostawisz "luzem" - będziesz miał łazienki 25 i gdzieniegdzie cieplej niż 22.

pozdrawiam

Przed budową płyty funadamentowej byłem na bieżąco z tym wątkiem lecz teraz od maja czytam inne :)

Mam 2 problemy do rozwiązania, które były poruszane w tym temacie lecz ne zapisałem sobie numerów postów i przy ilości 352stron odszukanie rozwiązań graniczy z cudem.

Prosiłbym w takim razie o poradę dotyczącą 2 problemów:

1. Mam płytę fundamentową grzewczą, teraz rozglądam się za oknami oraz bramą. Problem jaki teraz się narodził jest taki, że jeżeli zamontuję bramę garażową segmentową, która jest montowana od środka, to będę miał jakieś 24cm odsłoniętej płyty i niczym nie zabezpieczonej :/ (szerokość silki). Garaż będzie grzany do ok 12-15 stopni.

2. Znaleźliście najlepszy/najcieplejszy sposób na zrobienie wjazdu do garażu? mam ocieplenie 18cm więc musi być jakaś wstawka by można wjechać do garażu bezpiecznie

Damian

• 2 weeks później...

Witam wszystkich:D

Jak zabezpieczyć XPS pod płytą fundamentową przed gryzoniami? Pod 20cm XPSem mam chudziaka 10cm- ale do niego nie przymocuję listwy startowej. Jeśli przymocuję ją do fundamentu, to myszy i inne gady bez przeszkód wlezą mi pod fundament i zamieszkają w XPSie.

zamieszczam przekrój fundamentu.

Jak byście to rozwiązali?

płyta fundamentowa.jpg

Ciekawy ktoś podał pomysł z podbudową pod ... styropian.

Jeszcze jedno- jak zabezpieczacie styropian pod powierzchnią gruntu? Mam na myśli oczywiście ocieplenie, które przechodzi w ocieplenie ściany

Edytowane przez majster303